Tuesday, January 30, 2024

Årskrönika Litteratur 2023 från Brigitte Bardot till Stoner



  • Vi inleder året med en liten minnesbit om filmen Lösa Tyglar (Slappa Snören som de stora grabbarna sa i Östberga). Från vårt sextiotal, miljön är strax söder om Stan, Östberga/Stureby/Örby. Litteratur njaa, men väl något om drömmar, vad pojkar kan lära (fantisera) om Brigitte Bardot men knappast om Siwan Malmqvist.  Se Kistalight Från Brigitte Bardot till Siwan
  • Lydia Sandgrens Samlade verk blir årets första lästa bok och en litterär upplevelse. Lydia är klok (litterärt smart) genom att ha ett öppet slut på  huvudpersonens Cecilias öde. Lydia Sandgren syr ihop sin litterära väv, likt en Schrödingers katt, med tidsplan, fiction och karaktärer. 
    Det är målet som är mödan värd och visst är det spännande att fundera, diskutera och analysera gåtan Cecilia Wikner Berg. Se Gott Nytt Läsår från Kistalight 2023 
  • Kul med familj, barn och barnbarn, fylla år, äta gott, fira med Mello och knåpa med egna små verser men knappast stor litteratur, se Tjoho Light, konsten att fylla år
  • Berättelsen om Börje Salming är som hämtad ur Rekord-Magasinet men också ett stycke Folkhem, helyllekille nåja men hjärtat är på rätta stället, från Kiruna till Toronto, äktenskap, barn och 16 säsonger i NHL. Kanske inte riktigt skönlitteratur men en stark berättelse med ett gripande slut. Se Game for Börje Light!
  •  Mer idrott, nu på gräsrotsnivå, debut i mogen ålder är aldrig fel, kul med tennis, lär vara den motionsform som ger högst medelålder! Röra på fötterna javisst, men focus på boll och spel lär aktivera vissa delar av hjärnan som ger en boost till att hålla sig pigg på intellektets vägnar, tjoho för aktiva hjärnceller! Blev en liten rapport från Danderyds Tennishall om detta, litteratur njaa men kanske något om svensk tennis. Se Premiär Light i Veteran SM i Tennis!
  • Från tennis i Danderyd till konsten på Moderna Museet på Skeppsholmen kan till synes steget vara långt, men inte alls Fågelvägen för Kistalight som gillar lekfullheten och fantasin på Moderna. Här är det dock tunga ämnen som visas upp med slideshows, analog form, för att gestalta hudlöshet och sårbarhet i en urban miljö. Se Nan Goldin Light
  • Tills Alla Dör, historien om två ungdomsgäng i Rinkeby och Tensta kring Järvafältet i nordvästra Stockholm! En rapport med litterära kvaliteter som bärs upp av en intensiv frågeställning. Hur kan ett gäng unga killar, nästan barn, från början kompisar i samma kvarter i Rinkeby, Byn, samma etniska bakgrund, Somalier, bli två gäng Shottaz och Dödspatrullen som utövar dödligt våld mot varandra? Ett våld som skakar om det svenska samhället, utmanar polisens utredningar, trotsar föräldrar, skola, grannskap samtidigt som man lanserar en hyllad gangsta-rap i sociala medier, på streamingflöden, ger konserter och uppträder på P3 Guld. Se Rapport från Järvafältet Till Alla Dör
  • Bada bastu och bli lycklig i Finland, kan vara ett värdigt ämne för en litterär essä. Hur som helst är Finland valt till Världens Lyckligaste Land för sjätte året i rad! Kistalight skriver insiktsfullt (Light) om detta fenomen! Se Bada Bastu Light, bli lycklig i Finland! Du kan också söka en Masterclass i Happiness, liksom få tag i din inre finländare och bli en rackarns lycklig hon, han, hen. Helt enkelt bli en Mästare i Lycka! 
  •  I april läser vi ut Rachel Kushner (en favoritförfattare) The Mars Room. En bok som har dokumentära kvaliteter om en ung kvinna med dubbla livstidsstraff i Californien. Boken har också förbjudits i kaliforniska fängelser, men är i grunden en roman (fiction) som bjuder på överraskande vändningar och har en sammanhängande komposition. En stark berättelse från början till slut! Språket är kraftfullt med mycket kärna, en del lyriska inslag och den har många drastiska inslag i dialogen. Plus humor trots alla tragiska öden som skildras! Se The Mars Room Light!
  • Kistalight nyper sig själv i armen, skriver biografiskt om sin farmor som fostrade så många barn, med den bästa pedagogik som finns, genom konsten att se alla och adressen var Helgalunden 17. I dag en softis hipsteridyll i Greta Garbos gamla kvarter Kvadraten. Se Vår Farmor bor inte här längre - Helgagatan 17
  • Kistalight dras motvilligt in i kröningen av King Charles när Mimmi har heldag framför vår TV.
    Vem är det som bär det gyllene svärdet? En amazon från Games of Throne, en älva från Sagan om Ringen eller elevrådets ordförande från Harry Potter-filmerna? Kröningen en litterär happening?
    Kvinnan som bär svärdet, den första i historien, och som orsakar en härdsmälta bland flödena på Twitter, är Penny Mordaunt. Hon skulle kunna vara en fiktiv karaktär både hos George R Martin, Tolkien eller J K Rowling. Läs mer på Coronation Light!
  • Kistalight som avatar och en blivande chatbot? Fyra bilder (cityshots) och en släntrare i förorten. Arg, ung och med en cigg i mungipan, en litterär genre - en flanör i storstaden. Se Fylla år Light som blogg!
  • Kistalight på Moderna Museet, vernissage på ny utställning från samlingen, härliga tavlor från folkrörelsernas genombrott på 1930 och 40-talet. Visst kan lekfull och engagerande konst vara som goda berättelser. Se Rosa Segel Light och poesi i färg!
  • Sommarläsning, då hinner vi med förra årets Nobelpristagare, Annie Ernaux, och hennes Åren, en kollektivroman för fyrtiotalister. Duktig flicka, lärare, kollega och typ PK i lärarrummet! Se Sommarläsning Light Anno 2023!
  •  Fin fortsättning  på Kistalights sommarläsning med Nora eller Brinn Oslo Brinn! Kul författare, Johanna Frid. Ett oskyldigt inlägg på Instagram av Emils före detta flickvän Nora som Johanna råkar få se, får förödande konsekvenser. Trion Nora, Emil och Johanna blir ett triangeldrama inramat av inlägg på InstagramSe Sommarläsning Light II Anno 2023!
  •   Bort skrida de våra hjältar och ikoner, i juli var det dags för Jane Birkin, inte bara stön och naket med gamle maken Serge Gainsbourg, utan också en mångsidig artist och stilikon. Den 3 februari 2024 är det utsålt på en minneskonsert på Olympia i Paris, Jane Birkin By Friends med 23 sånger av 23 artister med döttrarna Lou Doillon och Charlotte Gainsbourg i spetsen. Om Kistalight hade varit på tårna hade vi förstås bokat biljetter online, tagit T-banan till Centralen, hoppat på ett tåg till Gare de Nord, bokat ett hotell i trakterna kring Marais och gått på konsert på Olympia, en klassisk byggnad på på Boulevard des Capucines. Hade Mimmi nappat på denna idé? Se Alcaline Konsert Jane Birkin in Memorian och Jane Birkin in Memorian!
  • Kan man ha en extradag semester när man är pensionär?
    Klart man kan!
    Vid Kolmården, på hemväg från Norra Öland, något med bilen; meddelanden på Displayen; fault, electricity circuit!
    Blir fast (stucked) i Nyköping, om än bara 24 timmar från Kista, kring detta skapas några bloggar, man är väl en kulturkille! Se Nyköping Gästabud Light II och Nyköping Gästabud Light I 

  •  Visst är det fria ordet hotat i dag!
    Att vara journalist är ett av världens farligaste yrken och i vissa länder är de en av de mest förföljda yrkesgrupperna.
    I våra moderna demokratiska länder, fram för allt i väst, medietränas politiker, företagare och andra framgångsrika människor hur media ska hanteras.
    Att kunna styra mediebilden blir många gånger viktigare än det faktiska resultatet.
    Anledning till oro alltså för det fria ordet! Men är att elda religiösa skrifter ett uttryck för detta? När man bränner böcker så mördas snart människor! Se Apropå Tryck och Yttrandefrihetsförordningen Remix!
  • Från vår bokrad i Sommarläsning, se Sommarläsning Light Anno 2023 drar vi Helen Macdonalds Aftonflykter eller som den heter i original Vesper Flights. En mycket poetisk titel som beskriver tiden för tornfalkarnas flykt mot himlen, departure time, för fångst av insekter och annan föda. Essän får räknas som  titelbiten i Macdonalds samling. Helen Macdonald är en fågelkännare av rang, många av essäerna i boken är inkännande bitar t ex om tornfalkar som beskrivs som utomjordingar som lever mycket av sin tid på höga höjder, i flockar när de stiger upp emot sina höjder på 3000 meter, se Vesper Flights, där i det så kallade atmosfäriska skiktet kan de rent av förutspå vädret, en förmåga som är bra för deras kollektiva jakt på insekter, vatten och annan föda. Läs vidare Vesper Flights Light

  • Socialstyrelsen said: Enligt Socialstyrelsens rekommendationer bör hälso- och sjukvården erbjuda stöd till personer som har ett riskbruk av alkohol. Riskbruk av alkohol definieras som att dricka något av följande: 10 standard-glas eller mer per vecka, eller 4 standard-glas eller mer per dryckestillfälle en gång i månaden eller oftare, 12 sep. 2023. Socialstyrelsens rekommendationer väckte stor uppmärksamhet hos alla som tyckte sig vara måttliga med sina alkoholvanor. Kul tycker Kistalight och remixar en blogg, visst ska man väl kunna ta sig ett glas ... salut och läs gärna Zippa Vin Light Remix!
  • Grattis till den Turkiska Republiken som har firat etthundra år sedan staten utropades av Müstafa Atatürk Kemal den 29 oktober 1923. 
    Är du en uppmärksam besökare, turist, i Turkiet kan du se, porträtt av Kemal Atatürk, den turkiska flaggan och följande citat av landsfadern på offentliga platser, Ne mutlu Turkum diyene.
    Jag är så glad att jag är turk. Nu är vi i hamn med NATO-förhandlingarna med Turkiet kan det passa bra med lite gemensamma kulturella utbyten, sjung med i Sven-Ingvars Tre Trallande Jäntor i en överraskande context! Tra la la la Jag är så glad att jag är turk! Litterärt nja, men det är ändå Fröding som skrivit texten!
  • Kistalight firar SM-Guld för Hammarby Damer med att gå på releasefest hos Författares Bokmaskin, läser sin inlämnade dikt ur antologin Poesi på en dag 2023. En chans att delta i ett klassiskt kulturevent i Stockholms mörka novemberkväll, så där bortom samtida gig och klipparkultur. En fråga ställdes till auditoriet; är detta en dikt, en lyrisk prosabit eller ett finstämt reportage? Inget svar på denna intrikata fråga men de applåderade artigt! Läs mera Norra Öland Fragment i September 2023
  • Kistalight och Mimmi har varit på frilufts-lov på Norra Öland, vädrat sina förortssjälar i både sydväst och nordan. Blev en liten resedagbok om detta; besök hos konstnärer med Öppet Hus, samtal om konst, fika, kroppkakor, hummerkok och sjöbodar, själfulla upplevelser av natur (disiga sandstränder, kalkstenshällar med vågbrus och trollsk furuskog) och mystiska möten med hästar som vore det en fantasy-roman. Läs mer Runda Light Oktober. Summary Skördefest på Norra Ö...
  • Nobelfest Light, Kistalight och Mimmi, firar Nobel, lätt promenad i snögloppet längs Igelbäcken och Ärvinge ängar i ett gråmulet Kista. Vi var bara 24 attosekunder från Stadshuset! Nåja, klart priset i fysik tilltalar  Kistalight, som hyllar ljuset, fantiserar över elektronernas flyktiga liv i materiens atomer och molekyler. En attosekund är en flyktig impuls, ett ljus i vintermörkret på 10 upphöjt i minus 18 sekunder, så kort, så kort, att till och med Kistalight har svårt att uppfatta den. Läs mera Bara 24 Attosekunder från Kista
  • Klart vi ska ha med Bob Dylans Låtskrivarkonsten, 66 essäer om låtar, miljöer, filosofiska funderingar, stämningar och känslor i det amerikanska samhället. Överraskande nog, handlar det mest om 1950 och 60-tal med gammaldags approach, grabbig variant, av poeten,  singer/songwritern och modernisten inom rocklyriken som var en generations röst med sina sånger från albumen Freewheelin Bob till Blonde on Blond (BoB) när det begav sig under sextiotalet. Läs gärna mer på Låtskrivarkonsten Light Bob Dylan!
  • Från Brigitte Bardot till American Gothic av Grant Wood, visst finns det spännvidd i Kistalights Årskrönika! Avslut med Stoner av John Williams, här är det karga förhållanden som gäller, enkel kille med fattig härkomst upptäcker litteraturen när han studerar på ett lantbruksuniversitet, kommer känslomässigt i rörelse, en passion för litteratur och det vackra uppstår, men påvert är det. Kanske utvecklar Stoner  en nollägesstrategi?. Uh ryser över Stoners karga värld! Läs mer Stoner Light!

Gott Nytt Läsår 2024


Bara att bänka sig i panschisfåtöljen inför det nya läsåret, beta av sina nyårslöften, hoppas på nya överraskande läsupplevelser och fila på det egna skrivandet.
Skriv kort, skriv svenska, skriv enkelt, skriv klart, kill your Darlings och när du gjort allt detta, kom ihåg att det är aldrig fel att bryta rigida regler, stå emot auktoriteter och PK-nissar och hitta sin egen ton! 🏂📖🍒🎷😎

© Thommy Sjöberg

1 comment:

Kistalight Litteraturvetare said...

De goda råden ovan, skriv klart, skriv enkelt, skriv kort och skriv svenska är från Erik Wellanders Riktig Svenska. En klassiker för lärare i svenska, journalister, språkvetare och unga studenter som läser Svenska och Nordiska Språk. Riktig Svenska (en handbok och manual) utgavs första gången 1939 och har sedan givits ut i nya upplagor.
Kistalight läste den någon gång under 1980-talet som student i Svenska på Stockholms universitet, undrar om Riktig Svenska ingår i dagens kurser på SU?
Hur som helst goda råd i språk är alltid bra och till för att brytas!?