Saturday, December 30, 2023

Stoner Light

                                       

Vi drar en oläst roman till ur bokhyllan, blir Stoner av John Williams, en bok Kistalight fått av sin syster Helene. En återupptäckt roman i kulturens värld  som fick en ny renässans här om året!
Här är det karga förhållanden som gäller, enkel kille med enkel härkomst upptäcker litteraturen när han studerar på lantbruksuniversitet, kommer känslomässigt i rörelse, en passion för litteratur och det vackra uppstår, men påvert är det. Kanske utvecklar Stoner  en nollägesstrategi, ... Kistalight har hunnit med de första kapitlen ... Uh ryser över Stoners karga värld!

Tjoho för nyårslöften när det gäller läsning, nu är Stoner läst i grevens tid. En välskriven bok, egentligen lättläst men ack så tung känslomässig om man det minsta identifierar sig med huvudpersonens Stoners öde. En lågmäld person, plikttrogen, formad av sin enkla bakgrund som farmarson i Mellanvästern, oförmögen att vika ned sig för vänskapskorruption och överhet, om en student inte är kvalificerad för sina studier, tron på skönhet och inget fake to you make it!? En student som bluffar med sina grundkunskaper, är han då värdig en plats för doktorandstudier? 
Inte enligt Stoner!
Vår antihjälte Stoner får det svårt, en karaktär likt en Bruce Willis i Die Hard, om än i akademisk miljö i Mellanvästern under tiden någonstans si så där mellan ww1 och www2.
Han får ständigt på pälsen: 
Misslyckat äktenskap (könskamp) trängs ut i närvaron och relationen med sin dotter, hamnar på dekis i sin akademiska karriär med intriger mellan kolleger, prefekt och dekan, som har sin egen agenda, aj ...  aj, i relationen till Stoner.
Stoner hittar ändå vägen till att bli en personlig lärare, rent av en legend på skolan, från att ha varit en grå  formell plikttrogen lektor som mest betar av lektionerna blir han mannen och myten.
Han får även uppleva förälskelse och kärlek med yngre kvinnlig doktorand som är elev på en av hans doktorandkurser.
Romantik på institutionen för Litteraturvetenskap på universitet i Mellanvästern, stor upplevelse för Stoner men samtidigt det mest förbjudna, en relation mellan lärare och elev även om de är vuxna. Ett rykte som snart når skolans prefekt Lomax som Stoner är i konflikt med. 
Oj ... oj  för kärlek i studentlivet, någonstans mellan kampen för kunskap, smäktande kyssar och envisa studier på studentrummet. Ett faktum som naturligtvis den elake prefekten Lomax sätter stopp för. Det är trots allt mellankrigstid och den konservativa mellanvästerns anda som råder på ett universitet i Missouri.
Grinsippor på kulturredaktioner kan naturligtvis påpeka, lite #Metoo, att doktoranden Katherine Driscoll stod i beroendeställning till Bill William Stoner, en gift man, som kanske utnyttjade sin makt för lite amorösa äventyr även om det skedde med hans hustru Ediths goda minne.
När kärleksäventyret är över, till Stoners stora sorg, tillägnar dock Katherine sin lyckade avhandling till Stoner.
Finalen för Stoner är helt konsekvent, han är en man formad av sitt öde.
Pension och avtackning med en hedersprofessur!
Nej tack, hellre vill han avsluta sina lärar-år vid 67 istället för vid 65 års ålder utan speciella hedersbetygelser!
Verkligheten hinner dock ikapp honom; en stor trötthet, visar sig vara en inre cancersvulst och han genomför sin avtackning och hedersbetygelser med en storstilad kraft och mod hämtad från de karga ungdomsåren som son av en farmare och som fattig student.
Sad, sad story eller en historia om en pliktrogen lektor i litteratur som tycke att det finaste som fanns var att undervisa sina studenter och hålla sina kurser? 

American Gothic, Grant Wood från Wikipedia

John Williams Stoner kan läsas som en lätt maskerad självbiografi men det är också en roman med karaktärer som har litterära (stiliserade) drag för att förstärka handlingen. 
Följande punkter kan gärna diskuteras! Något för gymnasister eller studenter?
1) Hans föräldrar har drag av den kända tavlan American Gothic av  Grant Wood, vad utstrålar paret?
2) Hans hustru; lång, smal och sval med sina känslor, övre medelklassbakgrund, dragning till konstnärliga sysslor, mycket trött måste vila ofta, i dag skulle man nog ge henne en diagnos, autism i Mellanvästern, eller en Madame Bovary från Saint Louis, dåligt förberedd för vuxenliv, som inte är riktigt nöjd med livet som hustru till en fattig lektor?
3) Den ofta frånvarande prefekten Lomax, härskarteknik att inte synas, med vanställt yttre och klumpfot, en kapten Ahab i universitetsmiljö som ställer till det för Stoner när han inte vill godkänna student med liknande lyten.
4) Studentkamraten Finch, dekan på institutionen, positiv, godmodig och lyckligt gift, försöker leda och stötta Stoner, konformist eller bara en mogen och klok vägledare?
5) Berättelsen har också drag av det sociala livet i Mellanvästern på ett amerikanskt universitet i Missouri, här kan socialt ursprung diskuteras och vilken betydelse det kan få föra våra val och hur man hanterar maktkamp, härskarteknik och det sociala umgänget.
6) USA:s historia finns även i bakgrunden till berättelsen och hur den formar Stoners val, första världskriget, Den stora Depressionen och andra världskriget. Stoner knegar på men någonstans tar han som farmarpojke in världens orättvisor. Kan, skulle,  Stoner reagera på andra sätt?
7) Lite feminism kanske, #Metoo på 1930-talet, Stoner och Katherine, lektor och doktorand, ojämlika maktförhållanden javisst! Men var inte Katherine förtjust i sin lite tafatta lärare Stoner med sådan passion för sin undervisning och tro på litteraturen och var inte Katherine en mogen studentska som bottnade i sina känslor, hade ett driv i sina studier och talang för att skriva sina uppsatser, resonera!
8) En del av hemligheten bakom Stoner är att den är väldigt välskriven, John Williams tonar ner Stoners svårigheter, stiliserad skildring av nöd i barn och ungdom och samvaron i äktenskapet, och med dotterns öde, och hur han for illa på institutionen, en sorts mjuk naturalism. Försök att ge exempel på detta!
9) En stilfråga skulle även kunna vara bokens titel, Stoner, väl tydlig kanske, men försök och belys titeln från olika sidor!

Betyg Fem goda föreläsningar av fem, 📖🦉🍒😎
God Fortsättning!
💕
Gott Nytt År! 🚀☃️🎷😎



© Thommy Sjöberg

2 comments:

Anonymous said...

Kul att du läst den, och med nöje. En liten men stor bok. Det var ett tag sedan jag läste den, men kommer ihåg känslan efteråt. Så sorgligt liv på ett sätt. Han bara accepterade allt vad som än hände, stillsamt.

Thommy Kistalight said...

Absolut, en minor classic, det storartade är att Stoner kämpade på, arbetsmoralen, jämför med paret på American Gothic, kanske var det den enkla bakgrunden, som avgjorde att han anpassade sig till överheten?
Han borde ha blivit lite mer förbannad, jävlar anamma liksom!

Författaren John Williams är dessutom en väldigt fin stilist, skriver så enkelt som bara den skribent som behärskar sina verktyg kan göra, ser Stoner som en litterär skapelse, men jag är osäker på vad Williams vill förmedla med sin karaktär?
En stoisk hållning bättre än att göra uppror eller är det bara ett stycke verklighet som förmedlas, en känslornas rapport från ett universitet i Mellanvästern, Missouri, från mellankrigstiden i USA?