Wednesday, September 13, 2023

Vesper Flights Light

 

Kistalight Helen Macdonald fan said...

Från vår bokrad i Sommarläsning, se Sommarläsning Light Anno 2023 drar vi Helen Macdonalds Aftonflykter eller som den heter i original Vesper Flights. En mycket poetisk titel som beskriver tiden för tornfalkarnas flykt mot himlen, departure time, för fångst av insekter och annan föda. Essän får räknas som  titelbiten i Macdonalds samling.  Ett av de tyngre bidragen i samlingen är kapitlet I hennes Omloppsbana, om Nathalie Cabrol, hon är forskare, astrobiolog och planetgeolog och hon räknas som specialist på planeten Mars. Cabrol har sin bas i Mountain View i Silicone Valley där hon är chef på ett forskningsinstitut. Essän har varit publicerad i New York Times Magazine och är ett lysande porträtt (igenkänning?) av Nathalie Cabrol och en fantastisk rese och naturskildring från Atacamaöknen i Anderna. En av världens torraste öknar med inslag av salt, belägen i gränstrakterna mellan Chile, Peru och Bolivia. Höjden är över 4000 meter och bland saltkristaller, viss luftfuktighet och ljuset på den höga höjden skapar miljön mäktiga poetiska naturupplevelser, likt en lyskraft som tunt skirt benporslin. Det är ett landskap som Cabrol känner sig hemma i för sina studier för att hitta miljöer som påminner om planeten Mars. I specifika miljöer, t ex öknar på hög höjd, är det lätt att se hur klimatförändringar påverkar vår värld. Sjöar som minskar med oerhörda arealer och torkar ur, här Laguna Lejia, en kopparfärgad sjö i Anderna. Jorden kommer att överleva klimatkatastrofen säger Nathalie Cabrol men det är världen som går under och hon tror att det kommer att ske plötsligt och vara skrämmande! ...

Helen Macdonald är en fågelkännare av rang, minns H som i Hök jfr Såsom i en Hägring Arskrönika Litteratur Kistaligh..., många av essäerna i boken är inkännande bitar t ex om tornfalkar som beskrivs som utomjordingar som lever mycket av sin tid på höga höjder, i flockar när de stiger upp emot sina höjder på 3000 meter, se Vesper Flights, där i det så kallade atmosfäriska skiktet kan de rent av förutspå vädret, en förmåga som är bra för deras kollektiva jakt på insekter, vatten och annan föda. Andra essäer handlar om svanmärkning (mönstring), bra mycket en bit om nationalromantik, brittisk särart och konservativ nationalism. Ett par kapitel handlar om Fågelholkar och Pilgrimsfalkar och höga torn som blir ett stycke ruinromantik och om hur falken hittar in bland skyskraporna i New York. Ett trevligt kapitel är Murmurations som handlar om starflockar och deras förmåga att utbyta information i grupp som skapar deras fantasifulla snabba rörelser i olika stadsmiljöer, gärna ovanför gamla historiska monument. Kistalight minns starflockan ovan akvedukten Valens i Istanbul när det begav sig, se Blå skymning - moln över Valens akveduktstor upplevelse!  Mer om fåglar blir det i kapitlen Solfåglar och kashmirbollar, En gök i huset och Framdukade fåglar. Aftonflykter avslutas med tre självbiografiska essäer, kanske något för en kommande självbiografi?! 

Betyg Fem flockar tornfalkar av fem som stiger mot himlen i Vesper time.                                                               

© Thommy Sjöberg

1 comment:

Thommy Kistalight said...

Vi utnämner Helen Macdonalds Vesper Flights till sommarens stora läsupplevelse! Fina porträtt av fåglar, människor och beskrivningar av landskap och tänkvärda resonemang om klimatkrisen - en favorit!