Friday, August 25, 2023

Nyköping Gästabud Light I

 

Utsikt från mitt fönster! Kistalight har ofrivilligt fått en extradag semester i Nyköping. Bild Thommy Sjöberg
Kan man ha en extradag semester när man är pensionär?
Klart man kan!
Söndagkväll, på väg hem från Norra Öland, Kistalight och Mimmi ute i god tid, packning och resa har gått bra och lite mindre stängning av sportstugan i Enerum har funkat väl, bör vara hemma mellan sju och åtta på kvällen.
Kring Kolmården , meddelanden på Displayen; fault, electricity circuit!
Vad kan detta innebära?
Kistalight gör som han brukar göra, strutsmetoden eller varför inte LTG, väl beprövad genom åren, låta tiden gå, verkar funka inga fler meddelanden, passerar Nyköping, nya meddelanden Fault ... nu intensivare, mer LTG, det lugnar ner sig, vi kanske ska stanna till i Sillekrog, röra lite på påkarna, stretcha rumpan. Tjoho fler meddelanden på Displayen på E4 i backen mot OK-macken. Varför har jag inte texten där på svenska, bör väl betyda fel i elkretsarna, svänger av, fullt pådrag i Displayen allt blinkar, lyckas nästan få in vår Peugeot på en P-ruta sedan stopp, kaputt, break-down, total tystnad och inget funkar på vår eminenta vardagsracer!
Tjoho Kistalight inser att det är kört, pudrar näsan (blaskar lite vatten i ansiktet) tar ett andetag, Mimmi undrar om vi inte kan få hjälp på OK, asch de säljer bara korv, men telefonnummer till en bärgare går bra att få!
Bärgare kommer efter en halvtimme, bärgaren visar sig vara en hygglig och duktig tjej, det är säkert remmen till generatorn säger hon.
Det är det. 
Det brukar vara det!
Vi lastar om, Mimmi tar hand om frysväskor och sitt bagage så kommer dottern Evelina och hämtar, Kistalight följer med bilen till verkstad och vidare äventyr i Nyköping.
Vår bärgare som är från Över-Kalix visar sig inte bara vara en hejare på bärgning utan har också koll på övernattning i Nyköping, räknar upp ett antal hotell Clarion, Scandic, Skavsta billigt men en bit från stan och så Nyköpings Vandrarhem vid Nyköpingsån med utsikt över vatten och en historisk plats. Kistalight som är en vandrarhemsnisse, förlorad folkhemssjäl, och medlem i STF väljer förstås en plats med patina, historia och karaktär även om man får bädda sin säng själv. Ett klokt val för den smala plånboken för det kommer att visa sig att försäkringen täcker bara bärgning.
Den omtänksamma bärgaren, tjejen från Kalix, hjälper Kistalight att lossa sina väskor och cykel, kram och sedan märker jag att jag fått lära mig hur man hanterar de band som håller cykeln på plats på sin ställning, två band, ett en trasselsudd (Kistalight) och det andra i en snygg rulle (vår tjej från Kalix) ser jag när jag så småningom ska lassa på cykeln igen.
Vandrarhemsparet Sören och Camilla (omtänksamma) hyr ut rum nr 11, alldeles för stort, till priset av ett enkelrum, med utsikt mot Nyköpingshus, rumsgrannar är ett cyklande par från Italien, mycket trevliga, som har hojat ända från Göteborg i regn och rusk, sådant får en signorina snygga ben av! 
Vad göra en söndagkväll i Nyköping, jo man tar hojen till Hemköp, några kvarter bort i Spelhagen, köper en stor räkmacka, Loka, chips och några bananer sedan blir det av att lyssna på Sommar P1. Tarik Saleh, som berättar om sina filmer, sin kreativa process, Den Arabiska Våren (Changes i Mellanöstern - direkt från Tahrirtorget) och sin självbiografi. Tarik från Bromsten, som nästan skulle kunna ha varit elev på Spånga High (Skolans dag Light eller Undervisning är det som pågår medan vi sysslar med...) och som målade det kulturskyddade graffittiverket Fascinate Light.
Tarik Saleh som tycker att lärare är det finaste yrke, profession, en människa kan ha, hans far, farfar (lätt avbildad i Boy from Heaven) och mamma var alla lärare som fått kämpa för sin utbildning. 

Miljön på vandrarhemmet är varm; gemensamma utrymmen som kök, samlingsrum med TV, generösa soffor, bokhyllor med tillgänglig litteratur och föremål som appellerar till husets säkert spännande historia, huset är byggt redan 1764. Känslan är mötesplats, folkbildning och hållbar utveckling.

Undrar om inte tiden sprungit förbi oss gamla folkhemsivrare (folkrörelsenissar som gillar vandrarhem)? I dag gäller gigkultur, klippare och managementhuliganer med utförsäljning av skolor och sjukvård på agendan, digitalisering som binder folk till meningslösa sysslor (proletarisering), och dålig löneutveckling för offentlig anställda, till exempel sjuksköterskor och lärare (Mimmi och Kistalight), som numera är pensionärer  med en pension, tjoho, som mest är ett skämt!
 En gigantisk omfördelning i ekonomin som nu har pågått  i ett tiotal år i Europa (världen) och väldigt mycket i Sverige eftersom vi vill vara så fasligt moderna (världens mest moderna land), så kan Kistalight tänka utan att vara allt för dyster (glad att vara den jag är) en söndagskväll när man tittar ut genom fönstret på en upplyst fasad med spotlights på Nyköpings Hus.
Marknad och utförsäljning, ett Gästabud i moderniteten!
 
To be continued ... with Nyköping Gästabud Light II

© Thommy Sjöberg


2 comments:

Thommy Kistalight said...

Syskonens död ären olöst gåta
Dick Harrison om Nyköpings Gästabud

Kistalight Litteraturvetare said...

Nyköpings Gästabud, lästips från Kistalights bibliotek!

Erikskrönikan Redigering, inledning och kommentarer: Sven Bertil Jansson
Från runor till romantik Den Svenska Litteraturen Lars Lönnroth och Sven Deblanc
Min Svenska Historia berättad för folket Från Oden till Engelbrekt Vilhelm Moberg