Tuesday, February 28, 2023

Premiär Light i Veteran SM i Tennis

 

Tjoho för sportlov! Kistalight laddar med lite tennis under sportlovsveckan. Premiär i mogen ålder för att delta i ett SM, tidig måndagsmorgon, hittar vägen till Danderydshallen (15 minuter) nära gymnasiet där vi de senaste åren agerat provledare på högskoleprovet och nära djurkliniken Albano som vi ofta besökte med vår gamla katt och handlade foder (för artros) till den rackaren. Yster som en tonåring i klassen H 75 just nybliven 75-åring med spring i benen tar sig Kistalight an en annan mogen yngling Björn Fjellsäter från KLTK.

Vi får kvala för huvudturneringen tillsammans med spelare från Växjö, Östersund, Ullevi i Göteborg plus ytterligare en spelare från Kungliga (KLTK) i Stockholm. Segrarna får fortsätta till 16-dels finalen i H 75, en klass med 30 deltagare.

Inleder trevande på bana 6, Fjellström har en vass serve, vinner förhållandevis lätt första game, sedan börjar holmgången när Kistalight servar, gamet tycktes aldrig ta slut, fördel - lika, håller dock serven i slutändan. Vi har även elektronisk övervakning av bollar och linjer kallad PlayReplay som kan ses på en läsplatta vid domarstolen. En EagleEye och räddare i nöden om du vill utmana motståndarens domslut, funkar väldigt bra!

Ska vi hålla på så här blir det en lång förmiddag! Det blir ett långt första set, vi både bryter och håller våra game. Kistalight tycker sig göra ett break, tar ledningen med 4-3, på väg mot 5-3, rör mig bra, men plötsligt är det 4-4. Vad händer? Blir det liksom i skidskytte när det är dags för stående, allt för hög puls vid några avgörande bollar efter allt springande, tumult i huvudet och några enkla misstag och kommer fel till bollarna och plötsligt gick första set upp i rök, in to thin air, 4-6, kanske beror det på att jag möter en betydligt mer rutinerad spelare med erfarenhet från seriespel i KLTK och turneringar i svenska tennisförbundets regi. I andra set rinner gamen iväg, ont i tennisarmen, ont av artros i knäna och ont efter mystisk sträckning på baksidan av låret, 0-6, ändå omkring två timmars spel. Var tog den ystre tonåringen vägen? Tackar min combatant Björn från KLTK, vänlig äldre man för god match, och önskar honom lycka till med nästa match. 

Tillbringar förmiddagen i Danderyds Tennishall på läktaren, fikar, får en gul T-shirt, Tennis O Point, Advantage You, kollar matcher och lyssnar på snacket. Det finns mycket sevärda matcher även på den här nivån, följer på bana 1 matchen mellan Staffan Myrdal vs Jan Doverhem, två spelartyper möts, den ena med bollkänsla och spelsinne (Staffan) skär bollarna med sin slice backhand, väntar på öppningar, mot Jan som är mer av en slugger, sätter tryck på bollarna med sin kraftfulla forehand, en spelstil som tar på orken!

Backhand slice ställer frågan och en forehand cross är ett utropstecken, men Staffan vinner med 6-4, 6-3 och ser väldigt ung ut för att tillhöra HS 65, kul match med både spel, teknik, taktik och lite flax (tur) med de avgörande bollarna för vinnaren. Ser även några matcher i HS och DS 45, mycket baslinjespel, mycket tryck i bollarna, spelarna köttar och pangar, Kistalight önskar att de kunde hålla i bollarna lite mer, variera och styra spelet med några överraskande bollar. Imponerande ändå med tanke på tempo och intensitet i bollarna, pang - pang, räcker ända till finalen för Marie Dahlman från Lidköping TK!

Imponerande arrangemang med Veteran SM, två hallar, klassiska Danderydshallen och nybyggda Collector Bank Arena granne ett par hundra meter bort, de sista dagarna spelas finalspelet i Danderydshallen. Antal deltagare över 600 (rekord?) som deltar i klasser från 30 till 80 år, är även öppen för 90-åringar men inga anmälda där! Flest deltagare samlar HS 55 med 77 deltagare bland damerna samlar DS 60 flest i sin klass med 16 stycken racketsvingare. Du kan spela HS, DS, HD, DD och mixed, blir 60 klasser sammanlagt. 

Visst är Veteran SM i tennis ett härligt uttryck för svensk idrottsrörelse, massor av veteraner, gräddan av alla tennismotionärer, kantat med en och annan tenniskändis, samlas under en vecka för svinga sina racketar, hänga på läktaren och kring banorna, umgås, snacka och rent av gå på turneringens spelarbankett. Det är spänstiga damer och herrar som kubbas längs baslinjerna, svingandet med tennisracketer medför gärna spinn off effekter som både gymbesök, joggande, cykling, långfärdsgrillor och meditation istället för vinprovning, gräddig matlagning eller hänga på Puben. Tävlingslusten blir friskvård som Sara Schinzel uttrycker det efter segerintervju (DS 55 semi) på YouTube Channel Veteran SM ((5) Veteran-SM - måndagsprogrammet - YouTube) under måndagen.

Visst är tennis en traditionell sport för medelklassen men ändå i sin kontext (sammanhang) förhållandevis billig att utöva. Klart det skiljer en del mellan olika hallar och klubbar men överlag är det överkomliga kostnader för medlemskap, banhyror, gruppspel, seriespel eller som här turnering. Kistalight som gammal idrottsförälder (hockey, fotboll, tennis och gymnastik) jämför gärna med andra idrotter som ishockey, golf, ridning eller ännu värre olika motorsporter som kostar skjortan och gräver stora hål i föräldrars plånbok. För detta krävs passion! Skulle möjligen kunna vara ett inlägg (fundering) under Veteran SM veckans seminarium om Svensk Tennis Framtid där Kistalight absolut tycker att man ska ta sig en funderare över hur man ska få talanger (boll och spelsinne) med driv att söka sig till tennisen istället för fotboll, hockey eller andra bollsporter.

Kistalight tänker till, allt för bråttom på måndag morgon får med mig fru Mimmis glasögon (obs läsglasögon) men vad gör det? Vi ser ungefär likadant på tillvaron efter 40 års äktenskap. Bra med tennis, härligt att hänga runt matcherna, kul med tävlingsnerv, men det ställer sina krav på att sköta om sig för att hänga med i livet kring baslinjerna. Bra spinoff för gott liv! Dessutom går det alltid att hitta sin nivå, från gruppspel till Veteran SM, men kul med utmaningar även för en mogen panschis. 
Fifteen Love!

© Thommy Sjöberg

3 comments:

Kistalight tennisfan said...

Ambition, Kistalight borde hitta något lämpligt tennishäng dagtid för panschisar, gå från gruppspel kvällstid till spel på dagarna men det bör absolut vara någon sorts tävlingsform annars sitter Kistalight mest och snackar!

Kistalight tennisfan said...

Kistalight har laddat ned en video från sin eminenta match, bellar (kostar) 89 pics. Kul att se (lärorikt) sig själv trampa runt på the tenniscourt, bana 6 Danderydshallen, har hunnit till när jag leder med 3-2 i första set och då har det gått 45 minuter.
Puh!

Kistalight tennisfan said...

Har nu kollat hela matchen från videon, tycker ändå, att jag höll ihop spelet hyfsat även om resultatet drog iväg i andra set. Kunde inte springa på några bollar, (sträckning bakom låret?) okej ändå alltså men trist att tappa, förlora, första set.