Tuesday, April 11, 2023

The Mars Room Light

 


Nu har vi läst vår (Kistalights) nya favoritförfattare Rachel Kushner (se Läslov Light anno 2022) 0ch hennes senaste översatta bok till svenska The Mars Room. Vi köper boken mycket billigt och med rabatt på Moderna Museet i samband med vernissagen för Vännerna på Nan Goldins stora utställning This Will Not End Well, se Nan Goldin Light!
Passande tillfälle!
Fängelseliv och skildringar från en högsäkerhetsanstalt i Californien, prisad och uppmärksammad bok om Romy som har dödat en man, en stalker, hon har mött på en strippklubb, The Mars Room, där hon jobbade.
En numera bannlyst bok av fängelsemyndigheterna i delstaten Californien. 
Framsidan av boken är ett berömt fotografi av Nan Goldin som porträtterar Amanda Ooms, svensk skådis och artist, från Berlin 1992.
Mer mörka ämnen alltså, men vad gör man inte för sin läsning, när det finns en författare som Rachel Kushner med både kraft i sitt språk och humor i sin framställning och massor av gott humör som grund för sitt sätt att berätta sin historia.
Jämför med från Kushners Eldkastarna, där vi citerar oss själva, Reno en litterär karaktär (tjej) att bli kär i, eller är det en förälskelse i författaren, som skriver så bra?

Fängelset Stanville ligger norr om San Francisco i en dalgång skuggad av bergmassiv, oljepumptorn, pipelines, apelsinodlingar och enorma odlingar med mandelträd i geometriska rader, ett landskap präglat av människans ingrepp. En dalgång där dimbankar lägger sig som ett rått täcke om nätterna. 
The Mars Room är en kollektivroman i centrum står Romy Hall som slagit ihjäl en stalker från strippklubben och fått dubbla livstidsstraff, mist kontakten med sin son efter att hennes moder dött som hade vårdnaden om honom, ett hjärtskärande öde som plågar henne.
Kvinnoöden som virvlar förbi är Betty LaFrance som sitter i The Death Row men som i högsta grad är en levande karaktär, på en sajt för brevvänner i fängelse skriver hon; gammaldags tjej som gillar champagne, lyxjakter, spel och snabba bilar, VÄLDIGT DYRA NÖJEN, har du råd med mig? Skriv får du se! Några standardfrågor som fången måste besvara. 
Kan du tänka dig att flytta? (ja)
Avtjänar du livstidsdom? (Nej)
/ _ _ _ /
Dömd till döden? (Ja)

Namnen är väl så fantasifulla, huvudpersonen Romy L Hall är döpt efter kult och karaktärsskådisen Romy Schneider med tragiska livserfarenheter som hennes mamma av någon anledning hyllade. Där finns Candy som också sitter i dödscellsblocket inte så mycket mer än ett barn, Serenity man som blivit kvinna och Conan kvinna som av misstag förväxlats som man och från början suttit i ett mansfängelse. 
Plats för spänningar alltså!
Flera av de intagna har slagit ihjäl sina män annars så pratar man inte om sina brott. Fler fantasifulla namn Teardrop, Laura Lipp, Button (kvinnlig intim del) som har en kanin i hemlighet som djurkompis och som Teardrop gör gryta av utan att krydda anrättningen vilket gör Conan upprörd, (den uteblivna kryddningen alltså) och Button bottenlöst förtvivlad, snyftande iförd en kanintröja gör hon vakterna oroliga för att de kanske måste fylla i en rapport om att hon är självmordsbenägen.

I Mars Room finns också en kortare parallellhandling från en högsäkerhets-avdelning på New Folsom Prison  där alla är antingen tjallare (kronvittnen), pedofiler eller transor.
Plats för spänningar även där alltså!
Där får vi följa Doc, bottenlös skurk, före detta korrumperad polis med avgrunder i sitt ego och även före detta pojkvän till Betty LaFrance. I skildringen av Doc finns det vissa likheter med James Ellroy deckare i Los Angeles kvartetten, speciellt L A Confedential.

Utanför murarna finns läraren Gordon Hauser som blir avståndsförälskad i Romy skänker henne en avbytartång och böcker han tycker hon ska läsa när han upptäcker att hon är mer begåvad än de flesta på fängelset. Gordon lever eremitliv i bergen ovanför Stanville i en enkel stuga (cabin) a la Thoreaus Skogsliv i Walden. Berättelsen om Gordons liv i skogen i bergen ovanför Stanville interfolieras av kursiva texter av UNA-bombaren Theodore John Kaczynski teknologifientlig mattelärare (lektor) på UCLA som mellan 1978 och 1995 genomförde ett antal bombdåd, flera med dödlig utgång.

Rachel Kushner The Mars Room har dokumentära kvaliteter, boken har också förbjudits i kaliforniska fängelser, men är i grunden en roman (fiction) som bjuder på överraskande vändningar och har en sammanhängande komposition.
En stark berättelse från början till slut!
Språket är kraftfullt med mycket kärna, en del lyriska inslag och har många drastiska inslag i dialogen. 
Plus humor trots alla tragiska öden som skildras!

Betyg Fem rättfärdigade Släpp fångarna loss det är vår av fem, speciellt för Bobby som kallas London som kallas Conan som heter Roberta Bingo som blev felplacerad som man men nu sitter på livstid för att hon, han hen har förfalskat en check och automatiskt fått livstid efter att tidigare ha varit dömd två gånger trots att de straffen var avtjänade.

© Thommy Sjöberg

1 comment:

Kistalight Litteraturvetare said...

Kistalight Litteraturvetare said...
The Mars Room ett nyårslöfte när det gäller läsning!
Nu klar, en riktig läsupplevelse!

Kistalight Litteraturvetare said...
Parallell läsning av Dylan, Kushner och Stoner! Starkast är Rachel Kushner The Mars Room, mycket homor (behövs) för att skildra ett antal öden i Californiska fängelser.
Världsklass på den skildringen!

Bob Dylan som äldre musiker, låtskrivare och Nobelpristagare kommer med många intressanta tips för oss som är intresserade av texter, lyrik i kombon bra låtar men vad har han Dylan för syn på Kvinnan, Kärleken och musiken; hamnar vi någonstans i en grabbig 1950-tals syn på dessa ämnen?
Stoner ja, här gäller det att bita ihop, gilla läget inte blåsa upp sitt ego! Tungt med läsningen där!

Just nu annan läsning som Patti Smith En Bok av Dagar, mycket lättläst och trevlig bilderbok och Grå Bin av Andrej Kurkov om en biodlares vedermödor i Ukraina.
Väldigt charmig läsning, i allt elände, om Ukraina.
Dylan och Stoner får vänta, kunde han, Bob, inte vara lite mer samtid vår gamle musikhjälte!