Monday, July 17, 2023

Jane Birkin in Memorian




I dag minns vi Jane Birkin på Kistalights redaktion inte med någon minnesruna utan med några visor; en klassiker och en mindre känd sång. Visor där hon i mogen ålder visar vilken fin artist hon är. Stilsäker i ton och klädsel tolkar hon sin gamle partner Serge Gainsbourgs klassiker La Chanson de Prevert med rader från Les Feulles Mortes och en egen låt, Father and Daughters, där hon skrivit texten och jazzmusikern Ilhan Ersahin skapat musiken.
Nästa gång vi besöker Istanbul ska vi absolut besöka Babylon och lyssna på musik! Här Jane Birkin som tolkar Jacques Prévert på en av Istanbuls mer levande musikscener, Babylon, i närheten av Istiklal Caddesi och Tünel i stadsdelen Beyoglu.
 Kistalight som samlar på författare födda den 4 februari, hittar en värdig kandidat i Jacques Prevert, här i Jane Birkins tolkning.
Klart vi ser förstås, efter viss eftertanke, att det är Serge Gainsbourg som skrivit visan men att det är en hyllning till Jacques Prevert och hans Les Feuilles Mortes där finns också referenser till Verlaines Chanson DÁutomne i lyriken.
Alltså en fasligt litterär låt i den franska traditionen!


Oh, je voudrais tant que tu te souviennes,
cette chanson était la tienne,
c'était ta préférée, je crois
qu'elle est de Prévert et Kosma.

Et chaque fois les feuilles mortes
te rappellent à mon souvenir,
jour après jour
les amours mortes
n'en finissent pas de mourir.
/ _ _ _ / La Chanson de Prevert Serge Gainsbourg

See you in Istanbul - en gång till


Fantastisk film ovan med musik av Ilhan Ersahin med inkännande sång och poesi, Filles et Perés, av Jane Birkin.
I filmen av Kino finns hela rekvisitan av Istanbuls alla klichéer; minareter, moskéer och böneutrop, mistlurar med stadens vattenspeglar, fiskarnas håvande med näten i kanten av farleden i Bosporen, fiskmarknad, de vindlande gränderna i Galata, vildkatter, kyrkogårdar och gravstenar, mystisk haremsmiljö och gåtfulla damer som spår i kaffesump, hund i täten för en kvinnodemonstration i Erdogans patriarkala Turkiet, glimtar av Hagia Sofia och Bysantinska heliga böcker,  Blå Moskéns berömda kakel och utsikten från Top Kapi.
Klichéer javisst!
Dock, hüsun, vemod i Istanbul!
Alldeles på riktigt i Jane Birkins känsliga tolkning och i Kinos film!


Nu får Jane Birkins döttrar Charlotte Gainsbourg och Lou Doillon ta över deras mammas fallna Hermesväska och förvalta arvet efter sin mor likt stilikoner och mångsysslare som artister, skådespelare, modeller, låtskrivare och konstnärer. 
Vilket de säkert gör med den äran!
Frid över Jane Birkins minne! 🎷⛵️🍒😎

Bild från skrivplattformen Rebel Society

PS 🍒😍Jane Birkin kunde också sitta på Café när det begav sig, skriva några rader eller så, när det var 1960 eller 70-tal i ungdomens och upprorens Paris, en tid när asfalten ännu kunde  blomma!

© Thommy Sjöberg

1 comment:

Kistalight Jane Birkinfan said...

Kistalight Jane Birkinfan said...
Jane Birkin var inte en sexikon som Brigitte Bardot, Bardot, eller feslig komedienne med runda former som Marilyn Monroe eller värsta bysten som Anita Ekberg i Fontana di Trevi.
Visst stönade hon med sin partner Serge Gainsbourg, spelade i ett antal filmer med mycket hud, lite tyg (naket) och sex ändå blev hon med sin mångsidighet; modell, skådis, vissångerska, så småningom även komponerande av egna sånger och deltagande i olika konstkoncept, sin egen rymliga Hermesväska, sina kreativa döttrar så blev Jane Birkin sin alldeles egna rörelse uppskattad av den franska kulturetablissemanget (Paris).
Långa ben och korta kjolar fransk look om än från London, in the sixties, visst kunde hon vara den där lite äldre tjejen som gick i tredje ring på latinlinjen och försökte se ut och vara som Francoise Hardy som Kistalight svärmade för i sin ungdom när det begav sig.
Viv Jane Birkin - Vila i Frid!