Saturday, January 29, 2011

Long May You Run - Light

  The only living boy in New York – på skidutflykt i veckan med Spånga high! Var är alla mänskor? Kistalight dröjer sig kvar efter vurpa och saltomortal offpist i Bo,s backe, i Romme Alpins sydsluttningar, lapar januarisol, doftar på ozon bland granar med blåa berg i horisonten.
 – Funderar (kallas självreflektion om man är lärare) över manlighetens sentimentalitet som vi tror att vi lämnat bakom oss och missar nästan bussen hem! Bild Thommy Sjöberg

- Här Neil Young med Long may you run.
- Tänk vad vacker en enkel välskriven sång och hyllning till en gammal Buick kan vara!


We've been through
some things together
With trunks of memories
still to come
We found things to do
in stormy weather
Long may you run.
/ _ _ _ /
Well, it was
back in Blind River in 1962
When I last saw you alive
But we missed that shift
on the long decline
Long may you run.
/ _ _ _ /
Maybe The Beach Boys
have got you now
With those waves
singing "Caroline No"
Rollin' down
that empty ocean road
Gettin' to the surf on time.
/ _ _ _ /
With your chrome heart shining
in the sun
Long may you run.
(Neil Young)

Eller varför inte lyssna på Sven Bertil Taubes fina tolkning från På spåret?



Klart att det var tomt i backen och inga utförsåkare i liftarna i Romme Syd, alla var på väg hem, utom Kistalight som drabbats av tunnelseende och gick in för fin skidåkning.
Januarisol över nejden, blåa berg och granbarrsdoft!
- Det gäller att passa på säger Kistalight som en gång tog en skidlektion - måste ha varit i mitten på 90-talet!
- Faktiskt var det den fine slalomåkaren Lars Halvorsen farsa i Särna som lärde Kistalight allt om dalskidans hemligheter och andra knep som är bra, för en söderkis, att ha en insikt i om man som ska hasa nedför en slalombacke!
Andra bloggar om Kista
Andra bloggar om Spånga high
Andra bloggar om Romme
©Thommy Sjöberg

Monday, January 24, 2011

Fascinate - Kistalight spanar vidare i Bromsten

Mer januaridis under måndagen – passar bättre för fotografering av graffitiverket Fascinate – Kistalight tar vägarna förbi Borghöjdsvägen 14 i Bromsten. I dag öppet in på gården hos City stål och Husteknik AB. Snackar med gubbarna på verkstaden - inga problem med att fotografera! Målning av Tarik Saleh och  Circle 1989. Bilder Thommy Sjöberg
Klicka gärna på bilderna för förstoring!

Figur 1 från vänster - Tarik
Figur 2 - Tarik
                                                               Figur 3 - Tarik Bilder Thommy Sjöberg

Klotterpolicy eller kulturhistoria?
- Kistalight som känner sig hemma i gamla småindustriområden sedan ungdomens år som målarlärling blir förstås upplivad av att en graffitimålning som Fascinate finns i den här miljön och tycker utan att darra på manschetten att målningen ska bevaras och underhållas för det kommande bostadsområdet.


Detaljplanen spikas i sommar (Från ETC)
Hur det nya bostadsområdet ska utformas, och vilket Fascinates öde blir avgörs i sommar. Detaljplanen är ute på remiss, och i förra veckan skickade Stockholms Stadsmuseum in en synpunkt om att målningen bör k-märkas och bevaras där den är i dag.
– Det är en intressant målning som är kulturhistoriskt värdefull, säger Ann-Charlotte Backlund, chef för Stockholms Stadsmuseum. När det gäller klotterpolicyn hänvisar hon till att målningen målades med husägarens tillstånd.
– Den strider mot en klotterpolicy som är väldigt sträng, som säger att man överhuvudtaget inte får använda sig av graffiti som uttrycksmedel eftersom det uppmuntrar till olaglig verksamhet, säger Ann-Charlotte Backlund.
Även Länsstyrelsen kommer under nästa vecka att skicka in sina synpunkter.
– Det är en av de tidigaste graffitimålningarna och det finns en legitimitet i att bevara de centrala tidiga verken från den här konstformen, säger Britta Roos på Länsstyrelsens kulturmiljöenhet.
Graffitidebattören Tobias Barenthin Lindblad menar att konstärliga och kulturhistoriska värden ställs mot klotterpolicyn i fallet Fascinate. Han har föreslagit att ytterligare tre målningar från samma tid ska k-märkas.
– Det finns väldigt få målningar från den här tiden kvar. Att fråga sig om det är värt att bevara dem är nästan om att fråga sig varför man ska bevara runstenar. Om 50 år kommer arkivarierna att slita sitt hår över att de inte bevarades, men vissa har svårt att se värdet av konst som är så pass ung.
Jonas Cullberg ETC

PS Lite i efterhand upptäcker vi på Kistalight attTarik Saleh en av konstnärerna bakom Fascinate är still going strong i kulturlivet och skriver här om dagen i DN en stor artikel - mycket läsvärd se DN Grattis Egypten 
Läs den! Ett sätt att förstå känslorna bakom Egyptens revolution. 
Andra bloggar om Kista
Andra bloggar om graffiti
Andra bloggar om Spånga
©Thommy Sjöberg

Sunday, January 23, 2011

Kistalight på spaning i Bromsten

Kistalight på spaning i Spånga under söndagen – fotar detalj av Tarik i graffitimålningen Fascinate på adress Borghöjdsvägen 12 i Bromstens industriområde. Bild Thommy Sjöberg

- Målningen ovan som räknas som en av de viktigaste inom graffitikulturen i Sverige och var en av de första i sitt slag när den målades av Tarik Saleh och Circle med fastighetsägarens välsignelse 1989.
- I dag finns målningen symboliskt bakom taggtråd och staket!
- Målningen kan komma att K-märkas och bevaras om Stadsmuseet får råda nu när industriområdet i Bromsten ska ge plats för bostäder.
- Byggnadsnämnden i Stockholm tycker tvärtom enligt stadens klotterpolicy.

Fint lyster på graffitimålningen i söndagens januarisol. Nog borde den bevaras tycker Kistalight och kunna få en plats i ett kommande bostadsområde på de gamla industritomterna ! Bild Thommy Sjöberg

 Kistalight inte bara spanar på graffitikulturens ursprung i stockholm under dagen utan avslutar också årets första spelomgång i sin söndagstennis. Facit en vunnen, en oavgjord och en förlust - blir tvåa i gruppen.
- Borde vara nöjd men ändå...

I dag bjussar vi på en liten bit ur Kistalight på spaning - håll till godo!
Brev från södra californien inspirerar på Kistalight!

"So does this mean that you are now finally an author in your own right?
Great news; like we say here in SoCal, you need to do three things in life; plant a tree, raise a child (or two or three...), and write a book.
Did you plant your tree yet?
Good luck with the sales of your book!!!"
Hm…hm we have raised children now I have written a book and perhaps I have plant a group of trees.
See the story below!
I slutet av 80-talet arbetade jag på en skola i en ryktbar stadsdel kring Järvafältet egentligen en riktig bra skola. Mina ämnen var då matematik och No-ämnen – sic eftersom det saknades lärare i dessa ämnen fick en So-lärare duga!
- Man tager vad man haver sa Cajsa Varg!
En vacker dag skulle det göras tipspromenad på Järvafältet med frågor konstruerade av undertecknad. Kulturhistoria varvat med naturfrågor. Eggebys runsten och folkets park fick sina frågor. Kring den närbelägna Granby gård växte (växer) trädliknande syrener.
- Vad passar bättre än en tipsfråga kring detta!
- Är träden kring Granby Hägg, Lind eller Syrén?
En till synes oskyldig alternativ fråga som fick den biologiansvariga läraren på vår ryktbara skola att se rött. Han bar ett mycket svenskklingande dubbelnamn, typ Lars Larsson, för övrigt påminde hans biologiinstitution mest om någon sorts bananrepublik. Visserligen hade han en eminent förmåga att banka in fakta kunskaper hos folk och fä men vem vill verka i en bananrepublik?
– Syrener sade han är inte träd utan buskar med sin då dånande diktatoriska stämma.
I dag, 20 år senare, gör vi uppror i bananrepubliken och hävdar å det bestämdaste att även syrener är träd åtminstone "small trees" som det står i Wikipedias internationella lexikon.
Då har vi på Kistalight minsann planterat träd både på Norra Öland och i Kista and raised children and written books.
– Good feelings about that!
- Greetings from Kista
(Från Kistalight på spaning...)


Kistalight på spaning...

Författare Thommy Sjöberg
Cirkapris: 140 Sek alt 14 Euro - (Privat en hundring)
Utgivningsår: 2010
Genre: Berättelser/litteratur/Essä/
Språk: Svenska
Antal sidor: 66
Utförande: Limbunden ISBN 978-91-633-7945-1
Beställningsadress: Thommy Sjöberg kistalight@gmail.com
Beskrivning: Konsten att ge ut en bok, Essä, litteratur, helg och vardag på Järvafältet
Förlag: Kistalight Publisher
Andra bloggar om Kista
Andra bloggar om litteratur
Andra bloggar om graffiti
Andra bloggar om Spånga
©Thommy Sjöberg

Sunday, January 16, 2011

Kistalight på gång

Nu har den kommit Thommy med Th. Bye…bye Thommy med stjärna och Thommy med hjärta nu är den på ingång allas vår rätta upplaga av Kistalight på spaning.. Men vem vet en vacker dag kanske tryckfelet kan vara värd en slant! Bild Thommy Sjöberg

 Kista Science Tower i vinterdis – Kistalight på språng mot stan från vår kära förort för att leverera en Kistalight på spaning till Författares Bokmaskin S: T Eriksgatan 10.

Författares Bokmaskin och Ordgruppen!

- Det fria ordets värnare och alla refuserade, brinnande idealister, vilsna poeter eller rättshaveristers vän. En officin där alla våra invandrare med sina texter kan hitta vägen till tryckning.
- Varför inte en Pippi Långstrump på urdu eller en Wallander på arabiska!
- Plus alla andra med författarambitioner som inte har hittat vägen till de etablerande förlagen och  så förstås vi med skrivglädje som gärna tar chansen att se våra egna ord i tryck.
- På eget förlag.
Schyst av ordgruppen att fixa en upplaga nytryck av Kistalight på spaning!
Tack säger vi på Kistalight!
Andra bloggar om Kista
Andra bloggar om litteratur
©Thommy Sjöberg

Wednesday, January 12, 2011

Entre les murs Light - en gång till

 Entre les murs - den Guldpalm vinnande franska filmen i Cannes 2008 gör oss riktigt upplivade sa vi förra gången vi såg filmen! Ikväll visas filmen på TV 1000 Drama - Kistalight rekommenderar!

 Sista veckan av terminen ser Kistalight Entre les murs, Mellan väggarna, passar bra som avslut för 00-talet. Entre les murs är en dokufiction alltså spelade scener av dokumentär typ från en skola i Paris 20th Arrondisment.
- Multikultimiljö - Belleville med flera stadsdelar.
Eleverna är från klass 8:3 i en högstadieskola. De och deras lärare François Bégaudeau agerar skådespelare. I filmen heter läraren Francois Marin.
Scenerna varvas från klass och lärarrum, elevkonferenser, rektorns rum, korridorer och skolgård. Ofta visas skolgården i fågelperspektiv med mycket betong, liten yta och med den hierarki bland eleverna som det bara kan finnas på ett högstadium.
Här får vi som filmens titel antyder tillfälle att göra ett besök bakom murarna i en bunkerliknande skola.
- Vad händer egentligen i ett klassrum?

Filmen inleds med att läraren något stressad klagar på att det tar så lång tid att komma igång med varje lektion. Ett räkneexempel visar även hur mycket eleverna missar under ett läsår tack vare det eviga diskuterandet och tjafset.

Eleverna är från Frankrikes forna kolonier och några är barn till illegala kinesiska invandrare. Klassen lever sitt eget vegetativa liv med klara positioner och status mellan eleverna. Där finns queen bees, skämtare, outsidern som är punk, kinesiska matte och spelgeniet och rebellen som är king i klassrummet. Kameran, finns kanske flera kameror, skiftar perspektiv i klassrummet ibland är det eleverna i blickfånget. Där finns eleven som nickar till, som sms:ar, som fnittrar, som inte vill skriva eller göra någonting, som småpratar och som läser annat men oftast är läraren i centrum.

Francois för en dialog med sina elever om allt mellan himmel och jord. Grunden är franska språket. Ofta är han utomordentligt tålmodig, ibland ironisk, exemplen på ordförklaringar liknar ett levande lexikon och samtalen påminner ibland om en lektion i livskunskap. Francois är lärare med betonig på att undervisa, jämför gärna med engelskans teaching, långt borta är läraren som mentorn som ska lotsa eleverna fram till kunskapen. Hans metod påminner en hel del om dialogpedagogik. Han för en ständig kamp med sina elever i samtalen. En lärarroll som redan de gamla grekerna praktiserade - se Sokrates och Platon som förebilder. Metoden har dock sina risker speciellt i en högstadieklass med preferenser a la multikulti . En sak är dock helig i klassrummet. Eleverna får inte dua monsieur Francois eller ifrågasätta hans ledarskap. Händer det blir det ovillkorligen besök hos rektor och hans expedition. För många besök, anmälningar, så blir eleven religerad.
- Den franska skolans straffsystem.
Ur detta hämtar filmen Entre les murs sin dramaturgi. Med läsåret som tidsram, komposition, får vi följa Francois med sina elever.
Franska språket och formen är helig. Passé compose och konjunktiv sätts hela tiden på prov. Form och korrekt språk vilken nytta har det frågar eleverna.
- Med viss rätt?
Läraren Francois hävdar behovet av att eleverna i alla fall ska veta om de rätta formerna. Någonstans skymtar även insikten att i det franska klassamhället exkluderas de som inte behärskar språket. Språket som en mur som utestänger.

När inte Francois är i centrum skriver eleverna sina självporträtt något de senare har som underlag för sina föredrag. Eleverna tycker sig inte ha så mycket att berätta.

- Vi är så unga - har inte levt några spännande liv ännu.

Kanske tränger sig vardagen i 20:e sig på som inte allt för glamorös trots Francois energiska dialogpedagogik.

I kollegiet och elevkonferenserna märks det vanliga positionerandet, märkvärdigt bekant även från den svenska horisonten, man måste sätta ner foten mer bestämt och krafttag behövs på ett tidigare stadium i förhållande till eleverna.

Debatt när ett elevärende diskuteras - en av Francoises elever riskerar religering, för dålig uppförande och disciplin. Francoise försvarar sin elev men råkar säga att han är begränsad vilket uppmärksammas av klassens ordningsmän, två tjejer, som medverkar i elevkonferensen.

- Se där ett exempel på att Franska skolan har nått längre än den svenska när det gäller elevmedverkan.

Flickorna fnissar, tisslar och tasslar under mötet men noterar Francois uttalande
- Du "sänkte" Souleymane monsieur Marin säger flickorna nästa lektion. Vi vet för vi var med.
Flickorna berättar för klassen om elevkonferensen. Uttalandet är i viss mån orättvist eftersom Francois försvarade Souleymane men just sagt att han är begränsad. Tålamodet tryter för Francois och han tycker att flickorna uppträtt som bimbos under elevkonferensen med sitt fnissande och tisslande.
Uttalandet medför filmens dramaturgiska höjdpunkt. Flickorna anser sig kränkta över att kallas bimbos, förväxlas med skillnaden att uppträda som bimbos, Souleymane reagerar och i tumultet som uppstår skadar sig en flicka och Souleymane hamnar hos rektor med risk för religering.
Sedan har dramat sin gilla gång Souleymane religeras, säkert kommer han enligt flickorna i klassen att skickas till Mali av sina föräldrar, men även Francois hamnar hos rektorn, för kränkande beteende.
I slutscenerna spelar Francois fotboll på den minimala betongskolgården med sina elever. Fotboll som är så viktig för identiteten för grabbarna. Här kan Frankrikes koloniala arv och drömmen om den jämlika republiken få en touch av möjlighet.

Möjligen!?
- Kan Entre les murs ses som en djup pessimistisk film.
Skolan som en bunker och ett fängelse.
Här förvaras elever från besvärliga kvarter i brist på annat.
Visst finns biljetter till en utbildning och karriär men då måste du behärska språkets former och samhällets koder.
Handlar mer om anpassning och följsamhet än om intellligens och energi.
Språkformer som den stora barriären och muren som är ett hinder för en biljett till en plats i samhället.
Mer Versailles, solkung och formalitet än upplysningstid, uppror och den jämlika republiken!
Men sista ordet får en av våra bimbos, Esmeralda, från filmen. Esmeralda som efter en av Francois envisa utfrågningar om de har lärt sig någonting under skoltiden bekänner att hon har läst Republiken av Platon.
- Varför frågar Francois har du läst en sådan bok?
- Därför att hon lånat den av sin syster som läser juridik.
Den handlar, säger vår elev, om allt: Kärlek, ungdom, kön och samhället.
- Ingen vanlig bok för en bimbo!
- Cést tout!

Betyg: Fem ihärdigt slagna pekpinnar av fem i katedern!
- Just för att filmen inte hemfaller åt lättköpta pekpinnar.
- Någon jävla ordning måste det vara!

Klass 8:3 med sin lärare från 20 th Arrondisment i Paris på röda mattan i Cannes inför utdelningen av Guldpalmen 2008.

PS På Kistalight gillar vi monsieur Marin skarpt. Han är lagom marinerad som eleverna skämtar om i början av filmen.
- Luttrad eller sådant som kallas tyst kunskap i skolans värld?
Den strukturerade historieläraren som tycker att det ska stävjas i tid försöker inleda ett samarbete med Francois om upplysningen men han svarar undvikande om sin terminsplanering och tror inte att Voltaire och Candide kan vara något för 8:3.
- För tidigt för dem!
 Monieur Marin med sina till korta kommanden och förtjänster i Mellan väggarna skulle kunna vara ett utmärkt exempel som underlag för diskussioner om vad som kännetecknar en bra lärare. Filmen är också ett exempel på skolans roll och möjligheter i ett utsatt område i globaliseringens tidevarv.

Andra bloggar om Kista Andra bloggar om Mellan väggarna Andra bloggar om skolan Andra bloggar om språket
 ©Thommy Sjöberg

Sunday, January 02, 2011

Årskrönika Kistalight läsning

Thommy, Thommy med Th – raketingenjör på Kistalight fyrar av en salva inför nya året 2011. Massor av raketer som vanligt runt Gläntan i Kista vid tolvslaget men i år kanske något mindre än vanligt.Beror det på ekonomin, dåliga tider eller bara för mycket snöfall? Bild Thommy Sjöberg

Massor av kultur i mellandagarna, vi hinner med både ett par teaterpjäser, Aniara och Sex roller söker..., fika med kompisar från förr, spela en tennismatch i vår klubbturnering Hanssons kanna med en hedervärd förlust (vann första set men förlorade sedan skärpan i två set) spisa hummer, dricka skumpa och fyra av raketer på nyårsafton och på nyårsdagen var vi på en riktig trevlig nyårskonsert i Uppsala.
- Uppsala akademiska kammarkör, Drottningholms barockensemble och de tre Divines riktigt underhållande och bra musik plus festligt mingel efter konserten bland historiska porträtt, vackra Divines och högtidsklädda akademiker med snittar, bubbel och högtidstal.

I dagarna lyssnar vi även på Håkan Nesser i P1 Vinter som avslutar sitt vinterprat med tre goda råd till alla som vill bli författare: 

  • 1) Läs tusen böcker innan du skriver din första bok!
  • 2)Skaffa dig en hund - ger möjlighet till reflekterande promenader. (Brukar inte författare ha katt?)
  • 3) Börja alltid din berättelse på en torsdag när du ska skriva en ny bok!
  Nr 3 kan tolkas så här, skjut inte upp ditt skrivande, utan skriv här och nu!


I dag summerar vi våra läskrönikor från 2010!

Nyårslöfte Light om Salmon Rushdie
Shopalkoholic Light Akademibokhandeln i Kista blir boklåda
Igelkottens elegans - Faubourg Saint Germain light filosofisk bok som fann sin egen väg och hela tiden hittar nya läsare
Milleniumtrilogin - hemligheter Light Debatt och skriverier om Stieg Larsson
Konsten att skriva Light om James Joyce och konsten att skriva
Americaa Light om James Ellroy
James Ellroy - En gång till om signering
"Stockholm berättar" tävling stockholmsskildringar
Var med och rösta – Stockholm berättar
…Och vinnarna är - Stockholm berättar
Världsbokdagen Light - 2010
Tjenare Thommy
Anniversary Light Diana Janses bok om Afghanistan
Kaffetår, nationaldag och den svenska ensamheten
En femtioårsjubilar - grattis Brasilia
Lätt om Romantiken
Patti Smith Light
Kanon med litterär kanon
Slas revisited - Blåbärsmaskinen
Mona Lisa Light i repris
Sommarläsning Light - anno 2010 hel del om Joseph Brodsky här
I år blir det en poet - Kistalight tippar...
Förortens geografi
A millenium tour  i Stieg Larssons fotspår - google översättning with a little help from Kistalight
Lo-djur skymtat på Södertörn
Audience Light
Staden i den röda kappan
Poesi på en dag
Nationell läsdag Light
View of Kistalight programförklaring från bloggen
Varför inte en Kistalight till jul?
Kistalight på spaning...
Var har alla h tagit vägen? – En julspaning från K... averister jag menar haverister i alla länder förenen eder!
Nyårslöfte Light

Gott nytt läsår från Kistalight!

© Thommy Sjöberg