Saturday, January 23, 2010

Milleniumtrilogin – Hemligheter Light

Noomi Rapace som gett Lisbet Salander ett ansikte - en digital Pippi som kan nita både mc-värstingar och monstergubbar.
Veckan som var – Kistalight stretar på med sitt knog på högstadiet och nu med vårterminens nya schema – kommer att skicka ett litet bidrag till Haiti när lönen kommer. På kultursidorna fortsätter följetongen med Stieg Larssons och eftermälet kring Milleniumtrilogin.
Kurdo Baksi har skrivit en vänbok (sic!) där han bland annat berättar en anekdot om hur Stieg intervjuar sig själv (yrkestrick?) för en artikel i TT. Journalister är liksom lärare och säkert andra yrkesgrupper idealister när det gäller den egna yrkesrollen – solen har inga fläckar – fel får inte förekomma.
- Vi lever i den bästa av världar!
Både Kurdo Baksi och den gamle kollegan Anders Hellberg på TT tycks vara förundrade över Stieg Larsson har skrivit Milleniumtrilogin.
- Han kunde inte skriva säger Hellberg och refererar till deras tid som kolleger på 1970-talet. Båda tycks även ha en viss tilltro att Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson skulle kunna ligga bakom hantverksskrivandet av Milleniumtrilogin.
- Tja Vad kan man säga?
Ett sätt att skapa uppmärksamhet kring Baksis vänbok om Stieg Larsson?
- En gratis reklamkampanj!
- Mytbildningen kring Stieg Larsson späs på och det säljs ytterligare milleniumböcker och filmer och kanske några vänböcker av Baksi?.
Definitivt är det stor skillnad mellan att skriva och redigera en artikel jämfört med att skriva en serie sammanhängande litterära berättelser. Författare är någonting annat än en faktaredovisande reporter. En god roman eller en spännande deckare (thriller) kräver organisation och att texten fungerar i ett sammanhang. Är dessutom texten välskriven blir den större än sitt ämne.
Milleniumböckerna (Stieg Larsson) är absolut skrivna av ett proffs om än en smula pratiga är böckerna ena riktiga bladvändare. Just texternas längd och transportsträcka medför att man glider in i bokens egen värld.
Kanske har också Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson haft inflytande på böckerna genom ett kvinnligt perspektiv på storyn. Lisbet Salanders utvecklingshistoria som är böckernas clou. Frigörelsen går inte bara via att hacka sig ut från instängdhet, slutna rum och till med att vara levande begravd till att studera matematik, bättra på sin kvinnlighet, skaffa sig en förmögenhet och samtidigt göra upp med sin dysfunktionella familj. En del av den underliggande kontexten när Stieg Larsson berättar sina spännande historier.
Undra på att det är många kvinnor, speciellt i Frankrike och Italien, som gillar Salander och Milleniumserien.
- Nita gubbarna!
- Förresten!
- Är det inte alltid ett under för alla skribenter när det vita papperet, dataskärmen, fylls med ord och vi har producerat en text.
Är sedan texten meningsfull och engagerar, glädjer eller väcker spänning.
- Ett ännu större under!


En gång till - Vad är hemligheten bakom succén?

Kistalight som läsare av deckare har inte hängt med de senaste årens uppsving och deckartrend. Visst läste vi Sjövall - Wahlöö på sin tid, några Henning Mankell har vi klämt och vi är nyfikna på de samtida deckartjejerna Karin Alvtegen, Mari Jungstedt och Åsa Larsson. Bland amerikaner har vi frossat i Sara Paretsky från Chicago, James Ellroy och hans Los Angeles kvartett. Vi döpte till och med vår första katt efter honom. Ellroy som var en halvbror till vår nuvarande katt!
- En av de absoluta favoriterna är Dennis Lehane.
Även om vi tycker inledningen till Män som hatar kvinnor är alldeles för pratig, vi kvackar i branschen som bokförläggare - Kistalight Publisher lika med glad amatör och tycker att det är en gyllene regel att stryka och hålla ner tryckkostnaderna.
- En konstnärlig metod!
Ändå dröjer det inte förrän vi som läsare är drabbade av böckerna. Blir några nätters nattsömn som drabbas och mindre rättning av elevarbeten på dagarna.
- Varför inte plocka ut och lista ingridienserna hos Stieg Larssons miljonsäljande koncept.
- Här kommer listan!


 • Mästerdetektiven Kalle Blomqvist och Pippi Långstrump får växa upp, värdegrund light, och bli ett deckarpar i det nya milleniet under börsklipparnas, globaliseringen (här i form av trafficing) och den digitala revolutionens signum

 • Det vimlar av tekniska prylar, inte bara datorer och mobiler utan också olika programvaror, övervakningskameror, powerbooks, handdatorer, buggning och larm.

 • · Sabbatsår för utbränd medelålders mediakille i gammal bruksmiljö. Kalle Blomqvist journalist a la Uppdrag granskning med samhällsbevakning som specialité.

 • Överklass på nedgång, Nazism och ockultism och säkerhetspoliser som spårat ur Våld speciellt mot kvinnor, sadism och sex - ett tema i böckerna.

 • Pusseldeckare a la slutna rummets gåta - Jämför med Agatha Christie och vem är mördaren i en sluten krets - här överklass i bruksmiljö. Se även rummet med den instängda och bevakade Salander på Sahlgrenska sjukhuset.

 • Obändig tjej som går sin egen väg, ryggsäck och kamera och skaffar sig kappsäck full med pengar. Trots att hon bara är en tvärhand hög nitar hon både mc-värstingar och gubbmonster.

 • Kravlöst sex för Kalle Micke Blomqvist - tjejerna (kvinnorna) tar för sig.
  Plus paradoxalt nog vardaglig trivsel och trygghet, trots våld och hot från omvärlden, i vardagsarbetet på Millenium. Modern teknik samsas med småborgerlig trivsel i knoget på redaktionen där entreprenörsandan råder och småföretagandet överlever i en global värld.

 • Genidraget det som fascinerar är det motsägelsefulla porträttet av Lisbeth Salander tjejen med den tatuerade draken, det fotografiska minnet och överblicken, som hackar sig in i vilken dator som helst men som inte grejar det sociala livet! En Aspberger som faller för Kalle Blomqvist och berör oss läsare!
  Finns sådana tjejer och personligheter? Vad gör väl det (spelar roll)? Detta är fiction och en deckare!

 • I andra delen tillkommer ett nästan antikt ödesmättat familjedrama eller är det bara en extremt dysfunktionell familjs tragedi där familjen tycks ha en uppsättning monstergener - Vilken intrig!

 • Eftersom Stieg Larsson leker med deckargenrén får berättelserna även ett lekfullt drag med inslag av sagor och den fantastiska romanen med magisk realism. Svårt att inte tänka på Gulliver resor i jättarnas land när Stieg Larsson syr ihop - bokstavligen spikar ihop scenen med Fröken Salanders slutuppgörelse med sin monstruösa bror.

 • Andra delen – struligt, sexistiskt och positionerande poliskollektiv!
  Tredje delen en intrig som är uppbyggd kring SÄPOS hemliga organisation på sidan av den gängse hierarkin så kallad plan organisation.
  - Jämför Internet! Palmemord och polisspår!

 • Fröken Salander blev inte bara rik utan inbringade, hackade till sig, mångmiljardbelopp. Ett öde som nu drabbar Stieg Larssons böcker.
Bra böcker! Betyg; Fem långsamma datorer av fem!
Går inte min dator lite långsamt just nu?
Har det inte varit så den senaste veckan?
Är det inte en liten fördröjning precis när jag klickar på publishknappen?
Hm...hm hur var det nu man gjorde för att hacka sig in...?
Måste skynda upp till Gallerian och se filmerna på Kista Bio.
Andra bloggar om Kista Andra bloggar om Stieg Larsson Andra bloggar om kändisspotting: Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om författare: Andra bloggar om skrivande
©Thommy Sjöberg

Labels: , , , , ,

3 Comments:

Blogger LarsThommy said...

På Kistalight undrar vi om inte Sara Paretsky och hennes Chicagodeckare V.I. Warshawski har varit en av förebilderna för Stieg Larsson när han skapade sin hackerdeckare Lisbet Salander.
Sara Paretsky är liksom Stieg Larsson (var) en samhällsengagerad författare. Se utdrag från Wikipedia:
Paretsky har förutom sina deckare fortsatt på den bana som hennes utbildning och erfarenheter från att ha befunnit sig i samma område där Martin Luther King drev sin Poor People's Campaign för sociala reformer har givit henne: hon har instiftat utbildningsstipendier, arbetat för att skaffa lärare till Chicagos innerstad, och utbildat nybörjarförfattare.

1986 gick Paretsky ihop med andra kvinnliga deckarförfattare och startade organisationen Sisters in Crime, som senare fått underavdelningar i sex andra länder.

Hon har mottagit flera priser för sitt författarskap, inklusive Crime Writers' Associations främsta utmärkelse, The Cartier Diamond Dagger för hennes bidrag till deckargenren. Paretsky besökte Bok & Biblioteksmässan i Göteborg 2006.

3:25 AM  
Blogger LarsThommy said...

- Ett under att kunna skriva!
- Till alla med ett blankt vitt papper som väntas på att fyllas med bokstäver och meningar!
Kommer följande lilla skröna.
Jag brukar berätta den för mina elever som får skrivkramp. En berättelse som jag har glömt källan till och som jag dragit ett antal gånger och jag vet faktiskt inte riktigt om den är sann.
Nåja!
Den store författaren James Joyce, han som var en av dem som skapade moderniteten i 1900-talets litteratur. Mannen som hade ett oöverträffat ordflöde och språkvariation när han skrev sitt mästerverk - tegelstenen Ulysses.
Han led under långa perioder av oförmåga till skrivande. Det var då han rumlade runt i sin exiltillvaro i Trieste i Italien.
God vän dyker upp hemma hos Joyce.
- Nå James har du skrivit något i dag?
- Sex ord säger Joyce.
- Det är ju bra James säger den gode vännen som har insikter i Joyces skaparvånda.
- Problemet är säger Joyce att jag inte vet i vilken ordning de ska stå i.

9:55 AM  
Anonymous Kistalight said...

25/1 -10

Puh!
Nu kan man andas ut!
Tur att Noomi Rapace fick en bagge för sin roll som Lisbet Salander i årets filmgala.
Allt annat hade varit en skandal!

2:13 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home