Thursday, October 20, 2022

Några flaskor Vitt Vernaccia


Mona Lisa Light

Nu finns  Vernaccia från San Gimignano som beställningsvara på Systembolaget.
 Kistalight är inte den som romantiserar zippande av vin även om jag tror att jag är: En som det är trevligt att dricka vin tillsammans med.

Vill du zippa vin med litterära och aristokratiska förtecken är Vernaccia vinet för dig. 
Dessutom smackar det rackarns så gott. 
Ett vin att zippa på verandan (boire une verre) eller att avnjuta till din torskfilérygg, stekt i pannan, toppat med några stänk citron, salt och peppar förstås, och med rostade rotfrukter i rosmarin och din hemgjorda remouladesås, passar även bra till pasta med hjärtmusslor och persilja.
Beställ och slå till med några flaskor Vernaccia Vigna Santa Margherita 2020 under hösten!
Den aristokratiska familjen Guicciardini Strozzi är inte bara kända vinmakare sedan århundraden och de som står bakom Vernaccia från San Gimignano. Familjen med damerna i spetsen anses även numera vara anförvanter i rakt nedstigande led till (i femton generationer) till flickan Lisa Gherardini, hon som stod modell för Da Vinci, när han målade La Gioconda.
Allt enligt bloggaren Avvinare.

Kistalight citerar Bob Dylan.

But Mona Lisa musta had the highway blues
you can tell by the way she smiles

Ovan ser vi en leende Principessa Natalia Guicciardini Strozzi. Hon verkar minsann inte lida av någon highway blues. 
Dante Alighieri verkade i San Gimignano som ambassadör år 1300 för Florens innan han tvingades i exil från de politiska striderna i den medeltida staden och lade grunden till den moderna italienskan med sin Den Gudomliga Komedin. I Skärseldens XXIV vers från sitt stora versepos, Komedin, diktar han om vinet Vernaccia. Påven Martin den IV och hans frosseri med ål från Bolsena inlagd i vinet Vernaccia. Han gisslas i några vackra terziner. Studier i Dante har vi gjort här  Dante Den Första Författaren ... Light, och här Den Gudomliga Komedin.

la Santa Chiesa in le sue braccia:
dal Torso fu, e purga per digiuno
l’anguille di Bolsena e la vernaccia.
famnade en gång kyrkan som sin maka
han var från Tours, och rensar ut med fastan
Bolsenas ål och vinet från Vernaccia.

Skyline en höstdag i november i San Gimignano med glimt av medeltida torn på rad. Sällan har en mix av medeltid och modernitet känts så rätt som vid ett besök på Galleria d´Árte Contemporaneo i San Gimignano. 
Bland tornen i gränden inköp av några flaskor vitt - Vernaccia. Bild Thommy Sjöberg

Kistalight på vift i San Gimignano
besöker Galleria d Àrte Contemporaneo
skådar ut över medeltida torn
en åldrande skyline
som vanligt en aning vilse
vi svängde höger
på gammal pilgrimsväg.

Leendet i dörröppningen
i den smala gränden!
Något bekant, en ton eller en känsla?
Ett tilltal genom sekler eller bara
klanger från några vackra terziner!

Några flaskor vitt Vernaccia,
en specialite från orten
inhandlade av en leende Lisa Gherardini
Principessa i grändens butik
med ett korpsvart hår
Da Vinci kunde ha målat.

Mixen av modernitet och medeltid
så självklar på Galleria d Àrte Contemporaneo!

Wow ett skratt som klingar
likt en sång av kvinnoklackar
genom sekler i den smala gränden
på vår pilgrimsfärd till Siena.

For our Internationell friends, specially Anne and Roger from Lübeck!

Kistalight on the swing in San Gimignano
visiting the Galleria d'Arte Contemporaneo
looking out over medieval towers
an aging skyline
as usual a bit lost
we turned right
on old pilgrimage route.

The smile in the doorway
in the narrow alley!
Something familiar, a tone or a feeling?
An address through the centuries or just
sounds from some beautiful terzines!

A few bottles of white Vernaccia,
a local specialty
purchased by a smiling Lisa Gherardini
Principessa in the alley shop
with a raven black hair
Da Vinci could have painted.

The mix of modernity and the Middle Ages
so obvious at the Galleria d Àrte Contemporaneo!

Wow a laugh that rings
like a song of women's heels
through centuries in the narrow alley
on our pilgrimage to Siena.



© Thommy Sjöberg

Monday, October 10, 2022

Nobelvecka Light


Fin Nobelvecka så här långt, spännande val Medicin - Fysiologi, Fysik och Kemi. Kul, hjärngympa att läsa pressmeddelandena från KI och KVA och försöka sätta sig in i, fantasi så där bortom boxen, och försöka förstå vad prisen handlar om. Litteraturpriset var ett alldeles utmärkt val med Annie Ernaux; autofiction, klassresenär och kvinnliga perspektiv! Där kommer vi säkert att läsa Min far, Åren och Sinnenas tid. 
I dag hyllar vi fredspristagarna och speciellt Memorial som vi kom i kontakt med redan i början av 2000-talet under en studieresa för lärare till S:t Petersburg, Memorial från Wikipedia:

Memorial (ryskaМемориал) är en internationell människorättsorganisation som verkar i ett antal före detta Sovjetstater. Organisationens verksamhet är framförallt inriktad på forskning kring och publicering av material om Sovjetunionens totalitäristiska historia, samt att övervaka mänskliga rättigheter i dagens Ryssland och före detta sovjetstater.

Memorial grundades officiellt vid en konferens som hölls 19 april1992, men den var organiserad redan under Glasnostperioden på 1980-talet i den forna Sovjetunionen. Efter upplösandet av Sovjet blev organisationen internationell, med organisationer i RysslandUkrainaKazakstanLettland och Georgien.


Vi delar även en text från resan till Piter från den egna bloggen.


Bild, minnesmonument över Tjekans offer, vid floden Neva, i bakgrunden det ökända fängelset Korsen dit många av de anklagade fördes under Stalin-terrorn. Bild Thommy Sjöberg


Ljuset på kommunismen Levashovo 

Vissa förutsättningar gäller när en stat eller en regim, hemfaller åt folkmord. Under 1900-talet har vi i vår del av världen speciellt i Sovjet - kommunism och i Hitlertyskland - nazism sett exempel på stater som begått omfattande folkmord.
Följande faktorer gäller enligt historieprofessor Klas-Göran Karlsson från föreläsning som vi deltagit i före vår resa.
  • Där kan finnas ett krigshot
  • Folkförflyttningar – flyktingströmmar
  • Revolution eller stora kulturella förändringar
  • Imperiedrömmar – en stat ser sig själv som stormakt – se Tyskland under Hitler eller Ryssland under sina tsarer och kommunistiska diktatorer
  • Folkgrupper som lever i diasporan dvs. är flyktingar permanent - stadigvarande från sitt hemland
  • Kulturellt och ideologiskt – Ett ”vi och dom” förhållande råder
  • Slutligen talar man om modernisering; om det är en obalans mellan politik och ekonomi när det moderna industrisamhället skapas. Om det är en diktatur som tar makten, se kommunism i Sovjet och Nazism i Tyskland finns stora risker att de styrande tar till folkmord för att förverkliga sina ideal. I Hitlers fall den ariska staten och i Stalins fall den kommunistiska staten.
Folkmorden berättigas då av ideologi och genomförs tack vare de styrandes totala kontroll över staten. Moderniserings-projektet ser många forskare som den främsta orsaken till Stalins stora terror 1937 – 1938.
Bakom alla folkmord och Stalins läger fanns människorna, de som var utsatta och drabbade, lidandet för dem var outhärdligt kränkande och om man med fantasin försöker föreställa sig vad som hände vill man inte gärna tro att det finns en sådan ondska.
I slutet av reportaget får ni träffa en som överlevde Stalins läger; Francesco Kovacs.
Vi besöker Levashovas begravningsplats några mil norr om S:t Petersburg nära Finska viken. Se Levashovo Memorial Cemetery, St. Petersburg | Coldwarsites!
Hit fördes de oskyldigt dömda och avrättades. Avrättningarna utfördes av Tjekan, den hemliga polisen, och offren sköts med nackskott.
Levashova är i dag en begravningsplats för en del av de identifierade offren från Stalins stora terror i S:t Petersburg. Platsen påminner en del om våra minneslundar och när solen strilar genom grenverk av björk, tall och gran har platsen en mycket nordisk natur. När vi promenerar runt hörs fågelkvitter och vindens sus och det är svårt att tänka sig att det i den här idyllen har begåtts massmord.
Bland furor och björk har anhöriga satt upp små minnesplaketter med bilder av de avrättade och vid en del av de monumenten finns färska blommor. Mellan minnesplaketter och de små monumenten leder promenadstigar och vid ingången till kyrkogården finns ett minnesmuseum, för de politiska offren. 
Ett museum som förestås av ett äldre par, typ världens snällaste och finaste människor, med bistånd av organisationen Memorial.
Minnesplatsen ger i all sin enkelhet ett mycket värdigt intryck på oss besökande och den sköts om av anhöriga till offren och den får inget stöd av ryska myndigheter.


Levashova - Bild: Thommy Sjöberg Minnesplaketterna visar ofta unga människor, så ser vi ett ungt känsligt, lite vekt och finlemmat ansikte. Han bär pälsmössa vilket säkert innebar en del status och vem vet om han inte trodde på kommunismen och drömmen om det framtida klasslösa samhället. Någon gång 1937 avrättades han efter en summarisk rättegång.

Vad tänkte han? Hur kände han sig när han fått sin dom och fördes till Levashova? Trodde han då på kommunismen och Stalins goda vilja?
Nedan en e-book från Kistalight om resan, bara att ladda ned grabbar och tjejer. Gratis - For free!
© Thommy Sjöberg

Thursday, October 06, 2022

Kistalight forts gissar Nobelpris

 
Tjoho för kemipriset, varför inte passa på och bilda er grabbar och tjejer genom att följa en pedagogisk och rolig lektion om årets, 2022, Nobelpris i Kemi.
Det säger bara klick sedan sitter molekylerna ihop. 
Vilket utvecklar klickkemi och ortogonal kemi.
Fortsatt trevliga vinnare i naturvetenskapliga ämnen under Nobelveckan.
Kemipriset går till Carolyn R Bertozzi, Morten Meldal Danmark och Barry Sharpless USA (andra gången).

Kistalight fortsätter att tippa Nobelprisvinnare i litteratur, så här i de sista timmarna före tillkännagivandet gissar vi på Michell Houlebecq.
Kan detta vara möjligt?
Kul, men i så fall helt annat än politiskt korrekt!
Nedan en bit om hans Serotonin!
Trevlig läsning!

Michel Houllebecq och hans fru Qianyum Lysis Li på gala med något svalkande i glaset. Lägg märke till M H:s askpelare på cigaretten, ashes for ashes, ett sätt att berätta en historia?

Kista Lumiere said

Läser ut Michel Houllebecqs Serotonin under våren (den 30/4 -20).
Gör som hundratusentals fransmän, läser M H:s Serotonin.
Inte så konstigt att han är en bestseller!
Säljande inslag är sex, sprit (liqueur - bouze), plus lite gräs, rock´n roll, toppat med vapen och våld.
Dessutom kan han skriva M H; en precis prosa när han beskriver landskap, platser, bilfärder, stadsmiljöer, hus och människor. Centrala platser i hans berättelse är Paris och departementen Marche, Calvados och Orne i Normandie. 
Övergivna områden med dimbankar som svävar över betesmarker och marsk i en alldeles särskild poesi. Ortnamn som virvlar förbi är, några av dem, Clesy där vår antihjälte bor, chateau d Òlonde där hans studiekompis Aymeric bor i ett slott, Pont-l Eveque, Putanges (kul ortnamn se Pute et ange) Coutance, Falaise och Rabodanges.
M H:s huvudperson är en antihjälte, en looner och en ensamvarg, i samma anda som en Mersault från Albert Camus Främlingen men i en porrigare uppdaterad version. M H laddar med  klichéer från pornografins värstingvärld som han låter sin karaktär Florent-Claude Labrouste fantisera och berätta om i sin föreställning om kärleken och kvinnan.
Det går inget vidare!
I sin grabbighet blir det plumpt men också roligt, påminner en hel del om Tourettes syndrom. M H:s karaktär Florent har inte varit på någon fortbildningskurs i jämställdhet, tränat i modern kvinnosyn, sin syn på sex eller en värdegrund för 20.e århundradet! 
Kvinnosynen har genom sin förskräcklighet och totala brist på behov av PK en befriande humor!
Kan en man verkligen vara så reaktionär?
Vapen fetischer får också ett utrymme i romanen och får berättelsen att byta nivå till en kuslig thriller. Bland annat finns det en beskrivning av hur barnsligt lätt det är att hantera en Smith & Wesson 357 Magnum med både kort och lång pipa, något för alla privatspanare runt Palmemordet (Skolavslutning i Palmemordetatt fundera över?.
Se 
M H:s antihjälte jobbar metodiskt på sin egen känslomässiga nolläges-strategi. 
Ett sätt att behandla sin depression, misslyckanden och känsla av att inte höra till!
En väg mot själslig karantän mot modernitetens virus!
Förutom att sex, samliv, alkoholism, vapen och karriär är ett tema i Serotonin, så är dessutom en bakom liggande samhällsskildring landsbygdens avfolkning, glesbygden överlevnad och mjölkböndernas förmåga att kunna konkurrera i EU  i en globaliserad värld, med priser som det går att försörja sig på, som är magra trots omfattande tekniska investeringar.
Sex och priset på mjölk går det ihop i ett spänningstema för en roman?
Sic! 
Det gör det!
M H förebådar även till en del De Gula Västarnas uppror i Frankrike och skriva det kan han.
Frågan är om M H:s Serotonin är en svartmålad humoristisk kommentar till vår samtid.
Kistalight bara undrar?
les-meilleurs-moments-de-la-fashion-week-homme, mer modevisning pour monsieur Michel Houllebecq et sa femme

Betyg ... fem icke PK av fem! M H borde få gå på minst fem fortbildningskurser i värdegrund och kvinnosyn tillsammans med några riktiga feminister. 
Men då förstås kanske han inte är (förblir) Michel Houllebecq längre!

© Thommy Sjöberg

Wednesday, October 05, 2022

Kistalight tippar Nobelpris anno 2022

 

Fin start på Nobelveckan med Svante Pääbo som vinnare i medicin och fysiologi! Vi citerar Emma Frans, Perfekt Nobelpris i tider då makthavare ifrågasätter det vetenskapliga i evolutionsteorin ”eftersom det ligger så långt tillbaka i tiden" från Twitter.

Även spännande vinnare i Fysik som tillkännagavs under tisdagen.  Vetenskapsakademien har beslutat utdela Nobelpriset i fysik 2022 till Alain Aspect, John F. Clauser och Anton Zeilinger, ”för experiment med sammanflätade fotoner som påvisat brott mot Bell-olikheter och banat väg för kvantinformationsvetenskap” Kul och fantasieggande teorier som enligt vetenskaplig expertis mer måste accepteras än att de nödvändigtvis kan förstås, låter som en bra modell för högstadiet. Plugga på grabbar och tjejer så kan ni vinna Nobelpriset I fysik!

 Nu passar vi på att tippa (gissa) vem som får Nobelpriset I litteratur 2022. Varför inte en stor berättare? Kistalight föreslår en favorit, dags för Salman?

Kistalight väljer att posta några av sina bitar (blogginlägg) om Salman Rushdie och vi beundrar hans tålmodiga kamp mot fatwan och fight för det fria ordet.
Samtidigt vill vi på redaktionen betona, tycker vi, att Salman Rushdie är en av samtidslitteraturens stora berättare och han skapar en verklig komik med sina krumelurer till karaktärer och det är en fartfest att följa med i hans smidiga stil och krumbukter med det fria ordet, här nedan något om Satansverserna, Midnattsbarnen och Joseph Anton. Tre riktiga tegelstenar!
 

Från Nyårslöfte Light

20 år efter fatwan - inte bara ayatollor och fundamentalistisk vrede – Salman kyss med (fd) fru Padman om än ej på det nya året!

Nyårslöftet från 2009 att läsa ut Salman Rushdies Satansverser är klappat och klart!
Faktiskt efter en viss möda! (klar 19/12 09!) så där 20 år efter fatwan.
Salman Rushdie själv känner av naturliga skäl ingen naturlig glädje över att uppmärksamma ”jubileumet!” däremot ser han de fantastiska möjligheterna med den berättelse som finns omkring fatwan.
Grejen är att hitta den rätta formen!
Läser om de första hundra sidorna av Satansverserna - fortsätter sedan under året att läsa boken i perioder.
Mycket läsvärd och bitvis fantastiskt rolig bok.
Fina miljö och tidsskildringar från Thatchers England och London. Där har boken sin storhet med dråpliga krumelurer, skruvad handling, magisk realism, och en dialog som bitvis påminner om den värsta revy. Även parallellhandlingen med bitar från det klassiska Islam sätter sig och blir underhållande.
Handlingen vindlar och möjligen...möjligen skulle Kistalight behöva en nyckel för att hänga med i svängarna genom romanens alla turer. Rent av skulle vi behöva plocka fram gamla recensioner och läsa om boken.
En gång till!
Men som sagt uppdraget, nyårslöftet, klappat och klart.
Betyg: Fem flygande mattor av fem

Årskrönika Litteratur 2013 - Kistalight

 En liten nyårsbukett, istället för raketer, från Kistalight - Julros, Midnattsbarnen och Joseph Anton av Salmon Rushdie hemma i köket vid arbetsbordet. Två monsterromaner när det gäller omfång - cirka en kvarts miljon - 250 000 ord per roman. Ett kraftprov av författaren och det behövs en viss energi av läsaren för att hänga med i svängarna. Bild Mobil Thommy Sjöberg

 Äntligen blev den läst under hösten Midnattsbarnen av Salman Rushdie - en bok vi drömt om att läsa ända sedan den kom i svensk översättning för trettio år sedan av bara farten kom vi att även läsa Joseph Anton - Salman Rushdies memoarbok om hans år med fatwan - dödshotet från mullorna i Iran.
 Även om det tog trettio år för oss att läsa Rushdies bok så betraktar vi oss som snabbläsare, vill det sig riktigt illa, under anspänning i vårt yrke som lärare, provledare  valförrättare och indieauthor kan vi ta till tricket med att nästan fotografera sidorna, en sorts mental snapshot när det så behövs.
 Midnattsbarnen, trettio kapitel, i tre stora avdelningar  en för sekulariserad hinduism, den andra islam och den tredje buddhism med kriget i Bangla Desh i centrum, med vindlande text, magisk realism med drag av absurdism, grovkornig humor, spänstig dialog och kärleksfulla miljöskildringar från framförallt Bombay och Kashmir. Här har Salman Rushdie hittat sin stil när det gäller att fånga Indiens moderna historia från självständighetsdagen. Hans alter ego i boken är också årsbarn med självständighetsdagen - viktigt för att forma intrigen och kompositionen i boken. Alla barn födda den dagen får magiska gåvor ju närmare 24:00-slaget desto större är dom. Kompositionen i Midnattsbarnen är påverkad av Günter Grass och hans Blecktrumman. Det skadade, traumatiserade, barnet (ungdomen) med unika förmågor står i centrum. Ett berättargrepp som behövs för att fånga en komplex verklighet - här subkontinenten Indien med sina många folk, klasser (kaster), koloniala arv, språk och världsreligioner som skaver mot varandra.
Genidraget med det traumatiserande barnet som kan läsa och styra andras tankar (efter en snyting - smäll mot ena örat) och kan kommunicera med alla de andra midnattsbarnen med sina övernaturliga gåvor. Ett chattcentrum för alla, långt innan det fanns, som är födda på Indiens självständighetsdag 15 augusti 1947. Eller varför inte ett Heta linjen för invigda jämför hur de unga i Stockholm 1982 upptäckte att man kunde ha gruppsamtal på vakanta telefonnummer.
Vilken intrig!
Den övernaturliga förmågan blir ett fantasirum som håller igång storyn, Indiens komplexa historia, och ger bränsle, fart och energi till Rushdies berättande.
 I Joseph Anton Rushdies memoarbok om fatwan, mer facts än fiction, får vi även veta mer om hans barn och ungdom i Bombay, studier på internatskolan Rugby, mobbing a la Lundsberg där, och den realistiska bakgrunden till Midnattsbarnen. Memoarboken handlar alltså inte bara om fatwan. Det vimlar också  av vänner till Rushdie som får tunga besked om livshotande cancer, en sorts fatwa i sig. Boken handlar också om litteratur och skrivande något  Rushdie av naturliga skäl är expert på.
Pseudonymen Joseph Anton som Rushdie använder i kontakten med sina säkerhetsvakter (Scotland Yard) hämtar han från två av sina favoritförfattare Joseph Conrad och Anton Tjechov.
Vilka skulle man själv välja?
I all anspråkslöshet förstås utan vidare jämförelser!
Behöver nödvändigtvis inte vara något dramatiskt för det!
Michael August kanske?
Kul svensk pseudonym att leka med
 © Thommy Sjöberg