Sunday, July 31, 2022

Att vara med i NATO enligt Erdogan

 

Kistalight på Café i Geziparken med en kopp Kusburnu, Nyponthé, i bakgrunden skymtar Bosporen. Bild Mimmi Kistalight

Erdogan picknickade nog aldrig på the Mall - Remix


Erdogan picknickade nog aldrig på the Mall eller tog en fika på The Pennsylvania Avenue eller för den delen, tog sig ett glas, boire une verre, på Cafe Palais Bourbon i glada vänners lag.
Det där med maktfördelning är knepiga grejer!
I dagarna ser vi att Erdogan spinner som en nöjd hankatt, slickar sig om munnen efter en lyckad Basarförhandling, fanns en hel del prutmån. Sverige, Finland mumsbitar men var det inte USA som var föremål för huvudförhandlingen?
Dagen till ära minns vi ett besök i Geziparken.
Det är rätt att göra uppror... även mot Erdogan!
Kistalight hyllar de kreativa krafterna i Istanbul och stadens egen Jasminrevolution inspirerad av Den Arabiska Våren.

När tårgasen lättat - Geziparken

Kistalight besöker Geziparken - här den berömda bilden med flickan i den röda klänningen från demonstrationerna förra året - blev vald till årets bild 2013 i Turkiet. Flickan heter Ceyda Sungur och är student i stadsplanering och hon skiljer sig väl en del från vilka föreställningar man har om demonstranterna från parken.
Bilden känns lite som en skildring av kampen mellan Skönheten och Odjuret!
Ceyda tycks ha klarat sin syn och ansikte från skador av pepparsprayen och polismannen har dömts till tre och ett halvt års fängelse och entledigande från tjänsten som polis.
En av få poliser som blev dömda ska tilläggas!
Klart vi besöker Geziparken på vår tour genom Istanbuls centrala delar!
 Under förmiddagen har vi promenerat från vårt hotell Armada längs strandpromenaden nedanför Kennedy Caddesis motorvägsbrus, som två glada studenter - jag menar pensionärer. Utanför vågbrytarna Marmarasjöns blåa blänk, soldis och sjöfåglars skrän, på andra sidan Üsküdar och Asien. I dag räknar jag till 73 små fiskebåtar i kanten av farleden som drar sina revar, mindre nät, när de stora lastfartygen och färjorna passerar och vi rundar Seraljudden med Topkapi. Vid Eminönü kollar vi färjorna på Bosporen innan vi glider med flanörsdojorna över Galatabron på nedre däck med tavernorna och metarna med sina fiskespön.
Målet - Galata tornet, Tünnel, Självständighetsgatan - Istiklal Cad, och Taksimtorget med Beyoglu stadsdelen som klättrar uppför den branta kullen. Första théstopp torget nedanför Galatatornet, har blivit förtjust i nyponthé, Kusburnu, som jag förväxlar med (tror är) körsbärsthé.
Vilket väcker en viss förvirring vid beställningarna.


Stannar till vid Svenska konsulatet där Svenska Kulturinstitutet i Istanbul huserar. De har precis i dagarna fått besked om fortsatt stöd från Svenska regeringen och är ej längre nedläggningshotade. Istanbul är en viktig plats att vara på i dag för alla aktörer inte bara för kulturen utan också för handel, teknik och allmänt när det gäller kommunikation. Turkiet är en hubb mellan Europa, Nordafrika, Mellanöstern och Asiens väldiga marknader och är genomkorsat av pipelines, gasledningar och samfärdsel.
 - Den nya Sidenvägen i den nya globala världshandeln.
Plus tyvärr även terroristresor!
Vid Taksimtorget beskådar vi det rysliga monumentet över Atatürk. Fascistoida skönhetsideal?
Känns igen från liknande konstverk från Italien under Mussolinis tid eller varför inte de gamla sovjetpamparnas estetik när det gällde offentlig konst.
 Thé stopp i hörnan av Geziparken, parken är mindre än man tror, mest skolungdomar nu på eftermiddagen med sina laptops vid caféborden, dessutom gatukök och parken fungerar även som mötesplats där bland plantanerna.
 Vi dricker nyponthé som vi tror är körsbärsthé, fru Mimmie vill ha lunch, blir ändå bjuden på ett glas thé som hon inte vill ha, säger sig vara trött på körsbärsthé (egentligen nyponthé), medan Kistalight går i spinn över förra årets stora demonstrationer  och ockupation av parken.

Psst pedagogiska blänkare från katedern, jag menar vid cafébordet över ett glas thé i Geziparken, från Svenne Light
Grabbar  tjejer och fru Mimmie!
Turkiska fotbollsfans är hängivna!
Turkiska aktivister och demonstranter är hängivna!
Få polisstyrkor i världen är så brutala som den turkiska!
Det började som en fredlig liten sit-in med 50 miljöaktivister som slog över och förvandlades till en massockupation av parken med matutskänkning, sleep-ins och sjukhus i kampen mot polisvåld och övergrepp. Man protesterade mot att parken skulle rivas och att det skulle byggas en galleria där. I vidare mening protesterade man mot Erdogans marknadsliberalism, gentrifiering av staden och hans gigantiska miljardrullning Marmarayprojektet där det ska byggas en tredje bro över Bosporen, tunnel under Bosporen där Europa via järnvägsspår möter Asien,  nytt jätteflygfält, där det ingår skövling av Belgradskogen strax norr om Istanbul.
Förbifart Stockholm framstår vid jämförelse som rena fickpengarna som investering!
Ungdomarna protesterade mot vänskapskorruptionen - skandalerna avlöste varandra medan Erdogans polare fyllde fickorna med förmåner och pengar, man protesterade mot Erdogans flirt med islamisterna och allmänna konservativa hållning och inte minst hans åsikter om att det är internationella antiturkiska krafter bakom upproret och att han ville släcka ned Internet och då speciellt Twitter. Ett agerande som var typiskt för Erdogan och hans arroganta hållning till yttrande, tryck och för den delen mötesfrihet och hans bristande insikt i att Internet är en global företeelse.
 Inspirationen och engagemanget hämtade kraft från den Arabiska våren, men också ett försvar för allmänna mänskliga frågor som rätten till personlig frihet, att få förverkliga sig själv, media och internets frihet, och tror Kistalight rätten att få vara ung, känna livsglädje, klä sig som man vill och vara den man är utan tyngande konservativa islamitiska regler och förbehåll,  att det finns ett civilt samhälle med lag och rätt.
 Demonstrationerna i Geziparken kom att bli ett uttryck för en praktikens direktdemokrati och det var en mängd  rörelser som engagerade sig som, miljöaktivister, socialister, aleviser, anarkister, kemalister, feminister, HBQ, kurder, fotbollfans från Istanbuls stora klubbar, 3H - liberaler, Urban Voices, olika fackförbund som t ex de för arkitekter, journalister och författare.

 Kring aktiviteterna i Geziparken finns det Onlineportaler som ROARMAGORG som rapporterar och skriver inträngande reportage och analyserar vad som hände i parken under några veckor i juni sommaren 2013 och det finns t o m ett symposium med artiklar där Strong Bodies Dirty Shoes: An Ode to the Resistance ingår. Texterna där blir också ett sätt att utveckla nätjournalistiken - en sorts prövande och sökande i skrivandet och uttrycket!
Där kan man också hitta och klicka sig fram till en hel del filmreportage via Vimeo och Youtube!
Viktigt också att notera att upproret spred sig över hela Turkiet och fortsatte även i en av Istanbuls mer militanta politiska stadsdelar, Gazi, där en aktiv arbetarklass (aleviser) och uppror alltid är levande.

En annan imponerande aktivitet är alla poem som skrivits kring händelserna i Geziparken och de bilder (t ex flickan i rött ovan) som blivit symboler runt  protesterna.  See Solidarity Park Poems, 60 poems about the Gezipark! Dessutom skapades ett bibliotek i parken där bussen ovan fungerade som institution för litteratur, skrivande och manifest.
Visst är böcker viktiga!
 Eftersom aktionerna i Geziparken handlade så mycket om frihet inom en rad områden och rätten att vara ung glad, självständig, få förverkliga sig själv i ett förljuget samhällsklimat precis som vi studenter, i dag panschisar, tyckte i slutet av 60-talet, minns 68, och senare almarna i Kungsträdgården.
Klart vi gillar det på Kistalight!
Men här i Geziparken var det hårdare tag!
En brutalare polismakt och ett mer auktoritärt etablissemang!

 
Frihet kan också vara musikalisk frihet så bäddar vi in (hackar fritt) en musikalisk session, Freedom av musikern, kompositören och kulturentreprenören och svenskättlingen Ilhan Ersahin.
Från en udde vid Gyllene Hornet klingar gruppens fria jazziga toner med silhuetterna av Süleymaniyemoskens kupol, minareter och babykupoler, Galatabron, färjor som pilar av och an som en klangbotten för stadens alldeles egen ton och speciella hüsün.

PS När tårgasen lättat och demonstrationerna, kommunen - frihetsprojektet, var över efter polisens brutalitet med vattenkanoner och sprayande i mitten av juni förra året  så lovade Erdogan att folket skulle få folkomrösta om parkens framtid och hos aktivisterna grundades en solidaritetsrörelse, Taksim Solidarity Movement. Det finns även en rapport från Amnesty International Gezi park Protest brutal denial of the right to peaceful assembly in Turkey.
När tårgasen lättat kunde man även räkna offren för våldsamheterna. Sju människor miste livet, mest ungdomar och en polis, mer än 8500 blev skadade, 12 stycken förlorade ett öga på grund av tårgasen och en industrigrupp, The Koc group, blev föremål för skatteundersökningar bara för att de upplät ett av sina hotell nära Taksimtorget för skadade ungdomar.

PS Vart är Turkiet på väg?

Fan av Erdogan vid Bosporen eller Marmarasjön?
Blickar mot Asien?
Rösta på och hålla på Erdogan ett sätt att överleva!
Sultan Erdogan i ny skepnad?
Vad säger Kemal Atatürk i sin himmel?
Från förra valet en knapp seger för Erdogan i Turkiska valet om ny författning och utökad presidentmakt.
Han förlorar dock i storstäderna Istanbul, Ankara och Izmir.
Vilket naturligtvis måste tolkas som att den sekulära urbana befolkningen säger nej trots den oerhörda repression, (fängslade journalister, nedlagda media, avstängda akademiker och forskare, avskedade lärare och domare) som rått det senaste året mot oppositionen.
Dessutom anklagas Erdogan för valfusk och korruption, både från observatörer och oppositionella.
© Thommy Sjöberg

Saturday, July 30, 2022

Världsarv Light, Städer och Modernitet

Gatan nedanför den medeltida muren i Citta Alta i Bergamo - Den gamla staden. I dag är muren ett världsarv! Akvarell av Alix Travis


Kistalight som gått igång på Örlogsstaden i Karlskrona - ett världsarv - i vår förra blogg. Vi inser hur mycket vi gillar staden som idé. En livsform som fått sig en törn under pandemin men som förknippas med kreativitet, innovationer  och samhällsutveckling, men som också kan vara ett uttryck för maktens insignier och förstås klasskillnader med social utsatthet.

Vi gör en lista med några av våra egna besök i olika spännande historiska miljöer, typ städer i världsarv och ofta i samband med stora idrottsevenemang. I städerna nedan finns det även världsarv du kan besöka! Det festligaste bidraget, mest oväntade av UNESCO:s val är kanske pizza Margherita från Neapel. Den första pizzan som symboliserar det enade Italien och staden Neapel direkt från via Chaia 
på Pizzeria Brandi i kanten av de Spanska kvarteren.      
  Ett världsarv som kan upplevas mest överallt, även i Sverige! 
  Varför inte en smaskig pizza Margerita?
  Här en ebook om än inte riktigt godkänd när det gäller formatering, Smashword hårda villkor, för oss som gillar Internets frihet, och noll lönsamhet.
   Tjoho för något om Istanbul. 
Here we go Erdogan! 

Gilla  Gilla  Gilla! 

                        Visst man kan spela tennis även i gamla Piter
  •  


© Thommy Sjöberg

Sunday, July 24, 2022

Färjeläge Light, Aspö Open 2022




Färjeläge, känsla av uppbrott, nerv i luften och nya möjligheter, högsommardag, stackmoln med Karlskrona waterfront i fonden, här hänger öns ungdomar, drömmer om framtiden och längtar ut i världen. 
En längtan som blir så tydlig från en ö som är omgärdad av vatten. 
På väg från ett äventyr med nya erfarenheter, Kistalight har deltagit i Aspö Open; en tennisturnering med hög trivselfaktor. En tävling för sommargäster, öbor, en och annan turist som hittar vägen dit (Kistalight). 
Se även tidigare besök på ön och deltagande i turneringen, Aspö Light - Vandrarhem, Världsarv och lite Asfalt!
I Aspö Open blir idrottens själ synlig, leken (den lekande människan), gemenskap (en kontaktyta mellan boende, sommarfirare, turister och inte minst generationer), tävling och rivalitet på sansad gräsrotsnivå.
Nåja, tennis är den svåraste av racketsporter och kräver trots allt en viss skolning, men det finns plats för alla. Den som vill kan förbereda sig veckan innan med tennisskola, som samlar öns ungdomar.
Turneringens särart är att det vimlar av dubbelklasser, juniordubbel för flickor och pojkar, herr och damdubbel för både senior och veteran, mixed, generationsdubbel och gubbel (från gubbar som spelar dubbel). Kistalight borde vara med i Gubbel men spelar istället veteransingel för herrar födda 1976 eller tidigare.
De yngsta i klassen kan alltså nästan vara 30 år yngre än Kistalight! 
Vi får en liten pratstund, med klubbens grundare Bertil Andersen, trivselgubbe och före detta ledare i handboll för både svenska landslaget och diverse klubbar, plus gympaledare och friskvårdsguru i Lund. Mest pratar vi fotboll och de svenska tjejernas (landslaget) roliga anfallsspel och framgångar.
De tillför glädje och något nytt inom fotbollen!
Bertil berättar även om hur viktig tennisskolan och turneringen Aspö Open är för att samla ungdomarna på ön. Det blir ett häng kring de två banorna under 14 dagar och motsträviga tonåringar kan lockas till landstället där de får två meningsfulla veckor utan allt för mycket tjat från föräldrarna.
Kistalight får möta Kalle, Carl Olov A, i sin första match, faktiskt för ovanlighetens skull en jämnårig motståndare, en kombattant som tar ett steg in i banan, gärna redan vid serven. Tennis är färskvara och Kistalight som spelar gruppspel för motionärer i Solna SJ TK under vinterhalvåret och veckan innan tränat med spelare i Kalmar TK Lag 2 på Böda Sand hardcourt och deltagit i Kalmarspelen i Motionsklassen. Kistalight är en aning på hugget och lyckas knyta upp Kalles spel med både bättre serve, fotarbete, returer och grundslag, 6 - 2, 6 - 2. Kalle som mest spelar tennis på sommaren på  Aspö och då med sina barn.
Trevlig match och trevligt möte med Kalles familj; en fru som stöttade honom och hans son som var tävlingsansvarig.
Boka rum på Aspö via STF går numera inte efter Coronan utan man måste boka hela sjöbodar, mer för mindre sällskap, och ett rum i Lotstornet som erbjuds, all inclusive, bellar 1800 pics 4 th floor, så Kistalight skyndar ner till färjeläget efter dopp i böljan blå vid brygga nedanför Lotstornet. I Karlskrona lotsar jag mig fram via katalog från STF 2017 till Bredgatan 16 strax ovanför färjeläget.


Tji vandrarhem på Trossö har gått upp i rök, in to thin air!
Från dimunitiv karta ovan!
Vad göra?
STF forever!
Kistalight som ogärna vill dö hotelldöden i Karlskrona, kasta ut någon TV som den värsta rock`n roll star, ringer hem till Mimmi på Norra Öland och skyndar hemåt uppför E 22:an, stannar till i Bröms köper 2 liter öländska  jordgubbar a 35 kr litern, jämför 50 pics i Byxelkrok!
Den fria marknadens mysterier!
Jämjö, Fågelmara, Bergkvara (Gökalund, ämne för limerickar) gulliga små samhällen i sommarkvällen längs kusten. Kalmar, Borgholm, kameler vid avfarten till Äleklinta, alvarsmarker, blå skymning längs Kalmarsund och Enerum på norra udden. 
I morgon följer Mimmi med på nya äventyr i sommaren.

En kille med stor apparat från Gökalund
hade en härlig brallis, fick aldrig en blund
tog chaffisjobb för buss Bergkvara
för att i lugn till Stockholm få fara
SMS, stå på hem, för herdestund!

I dag tar vi nya tag i Aspö Open. Mimmi är med. Vi äter en luguber lunch, pasta (Penne), skurna köttbullar, krämig dressing och sallad som sköljs ned med mineralvatten  precis när vi har lämnat färjeläget i Karlskrona på väg mot Aspö. Vi passerar befästningstornet Godnatt ute på fjärden, häftigt med gamla militära torn till havs, samtidigt som ett antal polska medborgare stimmar i några  folkabussar bredvid oss i bilkön.
Är det polska turister som har hittat vägen till Aspö? 
Hur som helst går en väg (linje) ut i Europa med färjan Karlskrona/Gdynia! 
Vi tar en sväng på ön; Drottningskärs Kastell, förbi Lotstornet, Bäck, Kroken och Ryd, nyasfalterat med mer bredd i år men på östra sidan är det fortfarande trådsmalt med stenmurar istället för dikesrenar. Den militärintresserade kan få sitt lystmäte på ön med Ellenabbens fort, Kustspanings radarstationen Gruvan och Museum för Rörligt Kustartilleri, mums för en militär nörd. 
Våra tennisbanor ligger mitt på ön vid Aspö Skola. Skolan lär ha varit sambandscentral för det militära försvaret på ön under ww2. 
Inte bara då säger min blivande motståndare Per K i veterankvarten, gäller även i dag, när nästa dags spelschema sätts upp av tävlingsledningen i glasskåpet bredvid Gamla Banan.
Analog information istället för digital, visst man kan få ett SMS också, plus en del informell info (skvaller), om både öbor (mystiska konflikter som ingen utomstående riktigt förstår sig på och som pågått i generationer), spelare, krämpor och prat om tennisens gåtor.
Per K visar sig vara en habil spelare, dessutom har han scoutat mig från gårdagens match mot Kalle, han är sommarboende på Aspö men från Saltsjö Bo i Stockholm med stående träningstid i anrika TK Malmen.
Trots Hammarbytröja, skarpt läge, kommer Kistalight till korta i bollduellerna mot sin motståndare Per K. Han har helt enkelt högre tempo i sina bollar, slår hårdare och är hyfsat koncentrerad, men några fina bollar och games blir det med både variation, stoppbollar med slice, lek med några ballonger till bollar med längd, lobbar och några goda servereturer. 
Ålder och förmåga tar ut sin rätt, yngst är bäst, inte gammal är äldst!
Visst tyckte Mimmi som är med att det såg ut som riktig tennis, rent av elegant från Kistalights sida, men visst borde jag jobba mer med min, koppla på, min vinnarskalle.
Matchen slutar i ösregn, skyfall, och asfalten (behandlade banan) blir hal som såpa!
Hög risk för skador, tur att matchen var slut.
Tenniskiosk och Trollstuga, en del av sambandscentralen Aspö Open! Bild Thommy Sjöberg

Fint med sambandscentralen, anslagstavlan, när det är skyfall. Vi tar rygg under taket och Per K en profil i Aspö Open, berättar anekdoter om turneringen och vi avhandlar  det outtröttliga ämnet; tennisen som den svåraste av alla racketsporter.
Vi säger bara psykologi!
Tennis för veteraner lär vara den motionsform som får oss att leva längst av alla aktiviteter som finns för oss old ones enligt en dansk undersökning. Förklaringen lär vara att tennis är en form av en dialog dessutom ger det utrymme för så mycket snack runt matcherna. Vi kisar och tjejer avhandlar både det ena och det andra liksom även bortom tennisens värld.
Per K berättar att han läser Klas Östergrens Renegater där han förälskat sig i en av trilogins kvinnliga huvudpersoner, Maud, som finns med i både Gentlemen, Gangsters och Renegater.
Kistalight har läst Gentlemen när det begav sig och kapitlet om Svenska Akademien i Renegater, som blev en blogg Renegater Light eller Skittunnan satt under Fläkten
Klas Östergrens trilogi - toppenböcker av en av våra stora berättare men vi minns inte Maud men tänder på idén om en passion för en kvinnlig gestalt inom litteraturen.
Får bli ett ämne för Kistalight i en kommande blogg! 
Vem är vår litterära hjältinna?
Marilyn i Blonde av Joyce Carol Oates? Se Blonde Light - fourth of july!
 Kan vara flera!

Vi skyndar vidare, the same precidia, förbi ICA, dopp i böljan blå vid bryggan nedanför Lotstornet och nytvagad ned till Färjeläget.
Uppbrott och äventyr visst, men på fjärden utanför Karlskrona kan man även uppleva staden från sjösidan och få en bit svensk historia.
Inte dumt från däcket på en vägfärja, Yxlan från Furusund, som är i sommartjänst i Blekinge skärgård.
Kistalight och Mimmi spanar in (insuper) Karlskrona som är en vacker spännande plats, en örlogsstad och ett levande världsarv; Örlogshamnen, bakom skymtar Varvet och anar man inte den gamla mastkranen och femfingersdockan, på Örlogsbasen skymtar Amiralitetskyrkan och högre upp Trefaldighetskyrkan (mäktig barock) Bataljon af Trolle, Klockstapeln och Bastion Aurora innan Stumholmen passeras. Holmen som har öppnats upp för allmänheten och blivit bad, kult och mötesplats för ungdomar, med ett toppen Marinmuseum med restaurang, Barkasskjulet - ett kul hus, Kronobageriet som gjorts om till bostäder, Flyghangarerna och Kronohäktet som blivit vandrarhem


I Karlskrona kan man få syn på hur en hård styrd centralmakt, Sverige, har planerat en stad. På den kuperade ön Trossön lades ett rutnät av breda gator och stora torg. Förebilderna hämtades från flottbaserna Chatham i sydöstra England och Rochefort vid franska Atlantkusten. Konst och stilideal var barocken i Versaille och Rom i Italien.
Grundaren Karl den XI utfärdade 1680 stadsrättigheter för Karlskrona. Staden var inte bara en isfri hamn i sydöstra Blekinge som befäste Sveriges roll som stormakt i Östersjön och norra Europa utan blev också en viktig handelsstad med betydande entreprenörer och innovationer inom skeppsbyggnad och varvsindustri.
Gud, Konungen och Fosterlandet (Tre kyrkor, militär sjömakt, fostran och utbildning) några av arkitekterna bakom staden hade militär bakgrund men var ändå ledande för sin tid. Erik Dahlberg, Nicodemus Tessin och Carl Magnus Stuart som befäste stadsplanen 1683. Under 1700-talet var det skeppsbyggare Fredrik af Chapman och Carl August Ehrensvärd, amiral med konstnärliga och filosofiska intressen, som påverkade stadsbilden och införde nymodigheter i skeppsbyggande. Örlogsstaden med hamnen, varvet och fjärden måste ha varit en fest för ögat med vimlande segelfartyg, liv och rörelse bland människor och larmet från den stora kranen. 
Det finns även många charmiga hus och gårdar som klättrar i bebyggelsen på Trossö något som har levandegjorts i den lilla skriften Bebyggelseminnen utgiven av Blekinge Museum.


Slup och Barkasskjulet på Stumholmen i Örlogsstaden Karlskrona. Elevmålning av Kristoffer Östra Torpskolan i Karlskrona. Foto Kistalight från skrift om Örlogsstaden Karlskrona - ett levande världsarv -

Undrar om man inte som gammal SO-lärare skulle kunna ha Örlogsstaden Karlskrona - ett levande världsarv - som förebild och ide för att bygga en modell i papier mache i undervisningen i SO.
Ett grupparbete i SO och teknik med Örlogsstaden i Karlskrona - ett världsarv - som modell åtminstone om man är lärare i Karlskrona, tänker Kistalight som har gjort djärva försök förr i genren som modellbyggare i stadsplanering med Vällingbymodellen för årskurs sju på Spånga High. 
Ett projekt garanterat utanför en lärares komfortzon! Liknande projekt som Kistalight allt som oftast grejade eftersom vi hade lyckan att ha kreativa elever! Dessutom lever Kistalight här upp till stjärnpedagogen John Hatties devis att den skicklige läraren hittar utmaningar i sitt ämne och lär av sitt lärande (sic!). Se  Hattie hii Light blues!

Ärligt talat blev väl långt det här men det vore kul att snöa in på den gamla örlogsstaden med lite studier i ämnet!
Går det månne att bygga en sådan stad i dataspelet Sim City, funkar säkert även med Lego, säger vi, innan vi skyndar hem till barn och barnbarn i stugan på Norra Öland med två lådor jordgubbar från Bröms.


 © Thommy Sjöberg 






Monday, July 04, 2022

Congrats US on Fourth of July!

 

Snart halvtid för Joe Biden och Kamala Harris! Tempen på dagsformen för USA; problem med inflation, ständiga dödsskjutningar runt om i landet, rätten till abort kraftigt beskuren av Högsta Domstolen, den ständigt pågående klimatkrisen, snöpligt uttåg ur Afghanistan, kongressförhören i Capitolium som så entydigt pekar på Trumps ansvar i upploppet och polarisering i samhället. Välkommen tillbaka från en alternativ verklighet, sade vi efter att paret segrat i presidentvalet november 2020. Från fakenews, mystiska föreställningar, konspirationsteorier, covid och klimatförnekelse och en ständig malström av att det är alla andras fel när politiken går emot Trump och hans gäng. Speciellt då allt hat han riktat mot media och organisationer som vill ställa om för en bättre miljö, mindre skillnader mellan fattig och rik, rättvisare sjukvård, större jämlikhet mellan kvinnor och män, större respekt för minoriteter och att höja förmågan att växla om i en global och digitaliserad värld.   Biden och Harris firade valsegern i hemstaden i (The First State).  Den Amerikanska Självständighetsförklaringen utropades den 4 juli 1776, det kan vara värt att notera i dag. Declaration of Independence Day  författade av några av USA;s landsfäder Thomas Jefferson (huvudredaktör), Benjamin Franklin och John Adams. Självständighetsförklaringen för unionens 13 första stater skulle följas, så småningom, av en skriven konstitution 17 september 1787. I konstitutionen finns det anvisningar för både val och rättsväsen. Visst var det en konstitution för att vara vit äldre man, ugh ...ugh, men de väsentliga tankarna om maktbalans från den europeiska upplysningen fanns med från Montesquieaus maktdelningslära, balansen mellan lagstiftande, dömande och verkställande makt; kongress, högsta domstol och president. En viktig del var också att makten skulle decentraliseras och inte utgå från en stark (enväldig kung) centralmakt, en sorts maktens operativsystem om man så vill (jfr internet) vilket medförde att varje delstat fick egna delstatslagar och eget politiskt styre med en guvernör i spetsen och naturligtvis egna val till den federala kongressen.Visst var det ändå från början en mycket begränsad demokrati, vara vit äldre man ugh ...ugh. De som valet stod emellan var vita män; handelsmän, företagare, plantageägare. Benjamin Franklin till exempel var tidningsman, boktryckare, affärsman och faktiskt uppfinnare av åskledaren och författare. Thomas Jefferson var plantageägare, ambassadör i Paris (se inspiration från Upplysningen), författare, jurist, arkitekt åtminstone ritade han en amerikansk klassiker med sitt hem i Montecillo och University Virginia som han också var med om att grunda. Valen till president och kongress skulle genomföras den första tisdagen i november, där det fanns krångliga bestämmelser kring att registrera sig. Valet var inte för egendomslösa, kvinnor, slavar, ursprungsbefolkningen, fattiga daglönare eller andra utan makt.Kuriosa, både John Adams och Thomas Jefferson dog passande nog på samma dag den 4 juli 1826 på självständighetsdagen. Mer kuriosa, Thomas Jefferson hade ihop det (en erotisk relation) med en av sina slavar, Sally Hemings, som han fick barn med efter sin hustrus död.  #MeToo före metoo! En av ättlingarna till Sally Hemings fyllde nyligen 100 år, Velma Williams, passande nog på Independence Day den 4 juli 2020 och andra efterlevande ordnar släktträffar på Montecillo som är museum i dag och några har träffats på Oprah Winfreys show i ett känslostarkt möte.Mer kuriosa - vi svenskar i centrum: Wilmington i Delaware där Joe Biden och Kamala Harris höll sina segertal ligger i den stat som var den första att skriva under den amerikanska konstitutionen 1887 och delstaten kallas för The First State. Under åren mellan 1638 - 55 var det en svensk koloni Det Nya Sverige och var en del av Sverige under Stormaktstiden men kom att bli en nederländsk koloni innan det blev The First State i USA.Apropå Trumps vägran att godta valresultatet, kanske det till en del bottnar i dålig insikt om hur valsystemet fungerar men att det också bottnar i en sorts känslomässig förankring av hur det var en gång i tiden i USA: Vara äldre vit man ugh ... ugh, det är våra röster som räknas. Dessutom verkar han ha dålig insikt i hur juridiska processer fungerar ... först lokala domstolar, sedan delstatliga och när juridiken prövats där och om det finns anledning, kan ett fall tas upp av Högsta Domstolen, för att prövas om det är förenligt med konstitutionen, alltså en ganska omfattande process som inte alls är trolig efter det senaste valet. Tjoho! Nog borde det kokta fläsket vara stekt för Donald? Kongressförhören om stormningen av Capitolium som verkar sakliga talar för hans inblandning  och inte är de till hans fördel. För alla juridiska processer som fortfarande omger honom (skattebrott, mutor, ekobrott, övergrepp mot kvinnor, bank och försäkringsbedrägerier) och att hans juridiska immunitet är över som före detta president.Är man intresserad av psykologiska stämningar, känslor, sönderfall och förändringar i det amerikanska samhället. En polarisering som pågått i årtionden, så finns det massor av litteratur och film om det samtida USA.  Kistalight har bloggat om några av dem. Lästips Fourth of july, från Kistalight om stämningar, känslor i sönderfallets USA
  • Hillbilly Elegy Light  Spännande självbiografi om en hillbillys resa från amerikanska Södern till Yale university
  • Generation Loss Light Annorlunda deckare med kvinnlig punkare och fotograf om tiden efter Nine Eleven 
  • Manchester by The Sea Light Mycket sevärd film från New England med stor nostalgikänsla över en svunnen tid - fucking freezing
  • Det blev Trump - sic Kistalight bloggar om förra valet
  • Inagural Adress Light Olycksbådande profetia från en gammal indianhövding, kan tyvärr gälla Joe Biden
  • Thanksgiving Day med Barack Obama  Lite kul med Obama om konsten att benåda en kalkon. Kanske något för Joe Biden om konsten att benåda en f.d president?
  •  La Vie en Rose - A Star is Born Kanske inte så mycket en berättelse från Trumpland men väl en rackarns stor amerikansk berättelse, a sad sad story
  • Americaa Light Gammal blogg om hårdkokt deckarförfattare kan duga här, psykopat approach?
  • Barack for the Nobelprize och Bara en sång och en dansman Bob Dylan Varför inte några bitar om två amerikanska nobelpristagare? Båda blev lika överraskande. En kom till Oslo och tog emot priset på ett värdigt sätt men undrade vad han egentligen hade gjort för att förtjäna det. Den andra var absolutely thrilled, men en cirkus blev det; kommer, kommer ej? Det kan ha sina sidor att ge ett Nobelpris till En Sång och en Dansman

  • © Tommy Sjöberg