Lärare ja – vem egentligen vill bli det?
ABC… är inte lätt!
En gång fick jag beröm.
Det måste ha varit i mitten på 90-talet.
- Vad duktig du är med dina elever.
Sitter med en skolklass i Stockholms Rådhus. Vi väntar utanför en av rättssalarna. Dags för en pragmatisk lektion i samhällskunskap. Vi skall följa en rättegång med några enklare mål i Stockholms tingsrätt.
Yttrandet fälldes av en varmhjärtad kvinnlig åklagare medan vi väntar på domaren, notarien och nämndemännen för att dagens mål ska kunna börja. Åklagaren förresten hon införde en mer mänsklig dimension i tingsrättens juridiska värv.
- Lundström kunde hon säga, som var en typ tilltufsad kille från Farsta, jag hade hoppats att inte få se dig här igen.
- Snatta falukorv. Det är väl bra onödigt i alla fall!
Målen vi fick följa var ofta av enklare sort: Snatteri, innehav av hasch, brott mot knivlagen, misshandel, parkeringsbedrägeri – fusk med P-mätare där och olika former av bedrägerier. Någon gång var det ett tyngre narkotikamål där den tilltalade var häktad och där vakterna var med och den tilltalade var i bojor.
Vilket förstås upplevdes som spännande.
Vid ett annat tillfälle, komplext misshandelsmål i krogkö, där ingredienserna var dörrvakter och ung köande som bägge ansåg sig som utsatta för misshandel. Bevismaterial var beslagtagen Bowiekniv och tårgasspray och läkarutlåtanden.
Bowiekniven visades upp med hjälp av skranglig overheadprojektor, 90-talets krackelerade offentliga sektor, och var ett riktigt huggvapen.
Den tilltalade påstod som försvar att han var intresserad av att tälja pinnar men kunde inte riktigt förklara vad man täljer för pinnar i en krogkö en sen lördagnatt. Resonemanget renderade fnissningar från mina elever men var knappast till den tilltalades fördel.
Juristerna i målet var klart påverkade av, synbart inspirerande, av att det var en skolklass på besök och blev riktigt vältaliga i sina slutpläderingar.
Killen med Bowiekniven, som skilde sig från de flesta tilltalade på så sätt att han var vältalig och propert klädd, hade sin för dagen influgna eleganta mamma från Paris på parkett med chic hatt och var mantalskriven i Täby. Han tillhörde inte det vanliga klientelet som mest var från fattiga förorter kring Järvafältet eller Stockholms södra förorter. I hans fall ville juristerna statuera exempel med max straffsats för brottets art.
- Visst det kan skramla ihåligt även i de borgerliga salongerna.
Ett anorlunda mål var ett fall av förskingring. Kamrer i bostadsrättsförening hade drabbats av speldjävulen efter en V5:a på Solvalla. Ett spelbegär som inte kunde tyglas, hållas i tömmarna - sic, utan ledde till försnillande av mer än en halv miljon svenska kronor. I pausen medan vi väntade på att rättens dom skulle förkunnas hade grabbarna i nian lätt vadslagning om det skulle bli fängelse eller vård. Kistalight trodde på vård och så blev det. Kanske påverkades rätten av att det var en skolklass på besök! Man ville visa på de humanitära alternativen. I fallet ovan som nämns med den narkotikadömde mannen i bojor så blev domen fängelse istället för försvarets önskade vård så riktigt säker kan man inte vara på de mjukare alternativen även om en skolklass med So-lärare är på besök.
Besöken på Stockholms tingsrätt var ett stående inslag i samhällsundervisningen och upplevdes som en höjdpunkt och lite av att vara på vift.
Pendeltåg in till stan, uppgång Klarabergsviadukten, promenad till Bergsgatan förbi Kungsholms kyrka och en stunds solande på Rådhustrappan. Vi får våra mål och långsam inslussning till rättssalarna.
Innan hade vi läst i vår lärobok om ett rättsfall som följs upp av en rättegång. Vi har gått igenom olika påföljder, möjligheten att överklaga till hovrätt och Högsta domstol.
Diskuterat, sett film och faktiskt haft prov men framförallt hade vi rollspel med rättegång.
Rollspelen, rättegångarna, drog gärna ut på tiden…ville aldrig ta slut. Klassen delas in i fyra grupper som spelar upp sina fall, mål, för de andra. Målen kunde vara misshandel, Inbrott, Skadegörelse och Våldsamt upplopp. Till hjälp finns ett manusschema där eleverna får konkretisera fallet (brottet) och de olika punkterna under en rättegång.
Klassrummet omorganiseras, stolar flyttas, bänkar skrapas och katedern får bli domarskrank, på bordet en gammal lagbok Sveriges Rikes Lag från typ 1970-tal, med plats för notarie och nämndemän. Det ordnas plats med bänkar på vänstra sidan för åklagare och målsägare. Vittnen får vänta i korridoren. På högra sidan bänkar för försvar och tilltalade och längst bak i klassrummet plats för den ärade publiken, åhörare, tänkta som familj, vänner, nyfikna och media.
Det var ett liv och ett kiv!
Jag Malcolm svär att säga sanningen och ingenting annat än sanningen...
Vittneseden upprepas i samtliga mål i klassrummet och Kistalight uppträder i domarrollen. Den gamla luggslitna Lagboken från 1970-talet gäller och en mindre tavellinjal får tjäna som ordförandeklubba.
Allt för att mildra påföljderna av elevernas ofta väl hårda föreslagna straff.
Rollspel var (är) alltid en pedagogisk utmaning.
Man vet aldrig riktigt vad som kommer att hända eller hur det ska gå.
Det krävs ett visst mod för att genomföra dem. När det gäller rättegångar tillkommer behovet av bra och tydliga beskrivningar av brottet så att man kan följa och förstå fallet.
Inte alltid det lättaste att få ned på papper.
Ibland kan man känna sig som i en barnbok av Barbro Lindgren, eleverna förstår precis, jag hajar ingenting.
Vältaliga försvarsadvokater och åklagare som korsförhör vittnen med indicier och bevis som man undrar var kom dom ifrån.
Viktigast trots allt elevernas energi och frimodighet, trygghet kanske, att det går att genomföra rollspelen.
Kul att tänka på när man tittar tillbaka på sin lärargärning: Gråhårig man i kretsen av sina elever, sjuor, agerar domare med gammal lagbok från anno 1970 omgiven av unga mycket unga mämndemän och notarie framför oss minst lika unga försvarare, tilltalade på ena sidan och på den andra åklagaren med sin målsägare som kanske förhör ett tillika ungt vittne.
Rättegångar som aldrig ville ta slut!
I veckan som var avslut med elevrådet. En trevlig grupp elever. Vi diskuterar trivsel, bruket av dåligt tilltal mellan elever och ordning och reda, som avslutning får var en berätta om hur de tycker att en bra lärare ska vara.
Vi som varit med ett tag känner igen svaren.
En bra lärare ska vara schyst och rättvis, bestämd och ha humor.
Kunskaper då frågar vi på Kistalight?
Visst, visst man ska veta vad man pratar om säger våra elever.
Till slut frågar vi våra duktiga elever om det är någon som kan tänka sig att bli lärare i vuxen ålder.
Med 99 procents säkerhet aldrig säger en. De andra instämmer utom en som kan tänka sig att bli idrottslärare med motiveringen att där kan man säga ifrån.
Någon som inte lever upp till ordningen.
Bara att kommendera 20 armhävningar.
Lärare ja vem egentligen vill bli det?
En gång fick jag beröm...
Det måste ha varit i slutet på 90-talet!
Datorn är helkass! Andra bloggar om Kista: Andra bloggar om skolan
©Thommy Sjöberg
Sunday, April 26, 2009
Friday, April 24, 2009
Bokens dag
Skyline a la yesterday en höstdag i november med glimt av medeltida torn på rad. Sällan har en mix av medeltid och modernitet känts så rätt som vid ett besök på Galleria d´Árte Contemporaneo i San Gimignano. Bland tornen inköp av några flaskor vitt - Vernaccia. Bild Thommy Sjöberg
Eftersom det är bokens dag passar det bra att ha med ett vin som är omnämnt i världslitteraturen. Dante besökte San Gimignano såväl som Siena som ambassadör för Florens innan han tvingades i exil från de politiska striderna i den medeltida staden. I Skärseldens XXIV vers från den Gudomliga komedin diktar han om vinet Vernaccia. Påven Martin den IV frosseri med ål från Bolsena inlagd i vinet Vernaccia gisslas i några vackra terziner.
la Santa Chiesa in le sue braccia:
dal Torso fu, e purga per digiuno
l’anguille di Bolsena e la vernaccia.
famnade en gång kyrkan som sin maka
han var från Tours, och rensar ut med fastan
Bolsenas ål och vinet från Vernaccia.
Senare i Sienas gamla stad, en öppen fönsterlucka mot gränden längs Duomen i Pantrarnas kvarter.
Korkar upp våra flaskor vitt, Vernaccia, insalata, tallrikar med rykande het pasta, massor av Parmesan - svartpeppar förstås.
Il Primo.
Samtal som flyger.
Livad stämning!
Vi är på besök hos vår son som studerar i staden.
Är det inte Bruno K. Öijer, den fine beatpoeten, som går där nere i gränden!
Stegen dröjer sig kvar...
- Betyder K:et i hans namn Keats?
I dag firar vi bokens dag på Kistalight med att citera en dikt av Bruno K. Öijer och vi minns Siena gamla stad i november.
Sången
skyfallet domnade bort
slutade att hamra
jag låg vaken på ett hotellrum i Siena
och lyssnade till avlägsna röster och skratt
hörde sången av kvinnoklackar försvinna
nerför dom smala gränderna
jag tänkte på att det här var din stad
jag tänkte på en höstkväll
när du och jag träffades långt här ifrån
i vårt kalla efterblivna land
du höll i en bok
med Keats och Shelleys dikter
och verkade glad över att se mej
du hade lång otidsenlig klänning
och ett svart hår Da Vinci kunde ha smekt
vi var knappast mer än tjugo år
och varför fick du inte leva
varför insåg jag inte hur kort ditt besök
skulle bli i den här världen
Dikt Bruno K. Öijer ur diktsamlingen Svart som silver
Andra bloggar om Kista: Andra bloggar om Bruno K. Öijer Andra bloggar om världsbokdagen
Vid tangentbordet: ©Thommy Sjöberg
Eftersom det är bokens dag passar det bra att ha med ett vin som är omnämnt i världslitteraturen. Dante besökte San Gimignano såväl som Siena som ambassadör för Florens innan han tvingades i exil från de politiska striderna i den medeltida staden. I Skärseldens XXIV vers från den Gudomliga komedin diktar han om vinet Vernaccia. Påven Martin den IV frosseri med ål från Bolsena inlagd i vinet Vernaccia gisslas i några vackra terziner.
la Santa Chiesa in le sue braccia:
dal Torso fu, e purga per digiuno
l’anguille di Bolsena e la vernaccia.
famnade en gång kyrkan som sin maka
han var från Tours, och rensar ut med fastan
Bolsenas ål och vinet från Vernaccia.
Senare i Sienas gamla stad, en öppen fönsterlucka mot gränden längs Duomen i Pantrarnas kvarter.
Korkar upp våra flaskor vitt, Vernaccia, insalata, tallrikar med rykande het pasta, massor av Parmesan - svartpeppar förstås.
Il Primo.
Samtal som flyger.
Livad stämning!
Vi är på besök hos vår son som studerar i staden.
Är det inte Bruno K. Öijer, den fine beatpoeten, som går där nere i gränden!
Stegen dröjer sig kvar...
- Betyder K:et i hans namn Keats?
I dag firar vi bokens dag på Kistalight med att citera en dikt av Bruno K. Öijer och vi minns Siena gamla stad i november.
Sången
skyfallet domnade bort
slutade att hamra
jag låg vaken på ett hotellrum i Siena
och lyssnade till avlägsna röster och skratt
hörde sången av kvinnoklackar försvinna
nerför dom smala gränderna
jag tänkte på att det här var din stad
jag tänkte på en höstkväll
när du och jag träffades långt här ifrån
i vårt kalla efterblivna land
du höll i en bok
med Keats och Shelleys dikter
och verkade glad över att se mej
du hade lång otidsenlig klänning
och ett svart hår Da Vinci kunde ha smekt
vi var knappast mer än tjugo år
och varför fick du inte leva
varför insåg jag inte hur kort ditt besök
skulle bli i den här världen
Dikt Bruno K. Öijer ur diktsamlingen Svart som silver
Andra bloggar om Kista: Andra bloggar om Bruno K. Öijer Andra bloggar om världsbokdagen
Vid tangentbordet: ©Thommy Sjöberg
Labels:
Bokens dag,
Bruno K. Öijer,
Dante,
Siena,
Vernaccia
Saturday, April 18, 2009
Fildelning Light
Kistalight goes Ryan trivs bland reselitteraturen från Lonely Planet, 1 KL och Rough Guide på Akademibokhandelns hyllor i Kista. Bild Thommy Sjöberg
Har under dagen mött en ung man som heter Falk i tennis i KM i vår klubb.
- Förlust mot killen som ser som en Örn. Några välspelade games blev det i Öppen klass men Kistalight spelar som en pilfink.
- Nog nu med ornitologi!
Dagens stora rubrik - Pirate Bay dömda i tingsrätten! (En fink för den kapitalistiska örnen - sic!)
- Lite fågelskådning till trots allt!
Intuitivt känner vi för de unga fildelarna. Upphovsmannarätt och juridik har inte hunnit med i svängarna, de är obsoleta, i den tekniska utvecklingen.
Ipred och FRA är lika med lagar för en annan tid.
Mot en teknik som ständigt är ett steg före!
Två sidor och två tidsperioder - bägge har rätt i sin kontext.
Varför inte införa tidsenliga påföljder?
Sök en dialog och finn en kompromiss som grund för lagstiftning.
- Det är vår tes på Kistalight!
Förstås lättare om man inte har så mycket att förlora. Kistalight goes Ryan ovan finns (fanns) i fem exemplar i Kista Akademibokhandel.
- I dag finns fyra ex på hyllorna!
Ingen är såld enligt personal och kassa.
Kanske har ett ex blivit stulet eller på annat sätt hittat vägen till en lycklig läsare!?
Varför inte lägga ut texten på nätet - Kistalight goes Ryan, pdf-fil, Ryanair .
Lust att provläsa – ladda ner här! Kistalight fildelar på sig själv och bjussar på en Kistalight goes Ryan!
Vitsen måste väl ändå vara att bli läst!? (Får inte till det med PDF-filen så här långt!)
Lusta att köpa ändå!
Skicka ett e-mail till kistalight@hotmail.com
Andra bloggar om Kista: Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om Fildelning
©Thommy Sjöberg
Ordlista:
intuitivt förstår omedelbart
kontext sammanhang
obsolet ålderdomlig
Har under dagen mött en ung man som heter Falk i tennis i KM i vår klubb.
- Förlust mot killen som ser som en Örn. Några välspelade games blev det i Öppen klass men Kistalight spelar som en pilfink.
- Nog nu med ornitologi!
Dagens stora rubrik - Pirate Bay dömda i tingsrätten! (En fink för den kapitalistiska örnen - sic!)
- Lite fågelskådning till trots allt!
Intuitivt känner vi för de unga fildelarna. Upphovsmannarätt och juridik har inte hunnit med i svängarna, de är obsoleta, i den tekniska utvecklingen.
Ipred och FRA är lika med lagar för en annan tid.
Mot en teknik som ständigt är ett steg före!
Två sidor och två tidsperioder - bägge har rätt i sin kontext.
Varför inte införa tidsenliga påföljder?
Sök en dialog och finn en kompromiss som grund för lagstiftning.
- Det är vår tes på Kistalight!
Förstås lättare om man inte har så mycket att förlora. Kistalight goes Ryan ovan finns (fanns) i fem exemplar i Kista Akademibokhandel.
- I dag finns fyra ex på hyllorna!
Ingen är såld enligt personal och kassa.
Kanske har ett ex blivit stulet eller på annat sätt hittat vägen till en lycklig läsare!?
Varför inte lägga ut texten på nätet - Kistalight goes Ryan, pdf-fil, Ryanair .
Lust att provläsa – ladda ner här! Kistalight fildelar på sig själv och bjussar på en Kistalight goes Ryan!
Vitsen måste väl ändå vara att bli läst!? (Får inte till det med PDF-filen så här långt!)
Lusta att köpa ändå!
Skicka ett e-mail till kistalight@hotmail.com
Andra bloggar om Kista: Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om Fildelning
©Thommy Sjöberg
Ordlista:
intuitivt förstår omedelbart
kontext sammanhang
obsolet ålderdomlig
Wednesday, April 15, 2009
Free Dawit Isaak
Free Dawit - bild från Wikipedia
Varför inte passa på att uttrycka din solidaritet med den i Eritrea fängslade journalisten Dawit Isaak.
- Kan passa bra i veckan efter påsk.
Signa här!
Imorgon torsdag 16 april är det en manifestation för Dawit Isaak på Stockholms kulturhus. Drygt 40 talare (kulturprofiler) i följd får ordet i en minut var.
Starttid 18.00
Drygt 40 talare i följd får ordet i en minut var:
Horace Engdahl, Devrim Mavi, Göran Rosenberg, Alex Schulman, Marika Lagercrantz, Arne Ruth, Amelia Adamo, Peter Englund, Dilsa Demirbag-Sten, Tom Alandh, Martina Lowden, Ola Larsmo, Peter Kadhammar, Maria Abrahamsson, Jonas Karlsson, Martin Jönsson, Agneta Lindblom-Hultén, Björn Wiman, Emanuel Karlsten, Eva Beckman, Haideh Daragahi, Stig Fredriksson, Ülkü Holago, Kerstin Brunnberg, Eva Elmsäter, Sanna Björling, Leif Öbrink, Natalia Kazmierska, Jesper Bengtsson, Ulrika Knutson, Soraya Hashim, Sofia Mymlan Mirjamsdotter, Robert Weil, Suzanne Nessim, Markus Birro, Mustafa Can, Åke Pettersson, Cecilia Wigström, Lars Adaktusson, Helena Leander, Mats Söderlund, Carina Rydberg (text), Patrik Hadenius, Azar Mahloujian, Kurdo Baksi, Maria Modig med flera.
Huvudtalare: Arne Ruth
Andra bloggar om Dawit Isaak
©Thommy Sjöberg
Varför inte passa på att uttrycka din solidaritet med den i Eritrea fängslade journalisten Dawit Isaak.
- Kan passa bra i veckan efter påsk.
Signa här!
Imorgon torsdag 16 april är det en manifestation för Dawit Isaak på Stockholms kulturhus. Drygt 40 talare (kulturprofiler) i följd får ordet i en minut var.
Starttid 18.00
Drygt 40 talare i följd får ordet i en minut var:
Horace Engdahl, Devrim Mavi, Göran Rosenberg, Alex Schulman, Marika Lagercrantz, Arne Ruth, Amelia Adamo, Peter Englund, Dilsa Demirbag-Sten, Tom Alandh, Martina Lowden, Ola Larsmo, Peter Kadhammar, Maria Abrahamsson, Jonas Karlsson, Martin Jönsson, Agneta Lindblom-Hultén, Björn Wiman, Emanuel Karlsten, Eva Beckman, Haideh Daragahi, Stig Fredriksson, Ülkü Holago, Kerstin Brunnberg, Eva Elmsäter, Sanna Björling, Leif Öbrink, Natalia Kazmierska, Jesper Bengtsson, Ulrika Knutson, Soraya Hashim, Sofia Mymlan Mirjamsdotter, Robert Weil, Suzanne Nessim, Markus Birro, Mustafa Can, Åke Pettersson, Cecilia Wigström, Lars Adaktusson, Helena Leander, Mats Söderlund, Carina Rydberg (text), Patrik Hadenius, Azar Mahloujian, Kurdo Baksi, Maria Modig med flera.
Huvudtalare: Arne Ruth
Andra bloggar om Dawit Isaak
©Thommy Sjöberg
Sunday, April 12, 2009
Barack Obama revisited
Klart att vi hade röstat på Obama i presidentvalet om vi varit amerikaner
Glad påsk från Kistalight till alla läsare!
Kistalight på vift i påsk men på nattduksbordet vilar Barack Obamas Min far hade en dröm.
Passar på att döpa om katten, tillfälligtvis, till Barr efter Barry som förstås är efter Barack.
Ger möjligheter till ett ständigt pågående politiskt samtal.
- What´s about G 20 meeting Barr?
Grr säger Barr med svansen i topp!
Or how´s things going in Afghanistan?
Grr...grr säger Barr och svansen sjunker!
Is it really a problem with the Talibans?
Grr....grr... säger Barr och svansen sopar golvet.
Barack Obamas Min far hade en dröm är mer än en politisk självbiografi. Boken har drag av bildnings och utvecklingsroman. Samtidigt som det är en skildring av Baracks unga år och skildring av hans familj och släkt så är det också ett pågående samtal om USA, Indonesien (Asien) och Kenya (Afrika). Det handlar om kolonialism, modern historia, segregation och rasism, modernitet kontra uråldriga traditioner.
Faktiskt är boken skriven på uppdrag. Efter att Barack Obama som den förste afroamerikanska ordföranden, chefredaktör, för Harvard Law Review väckt uppmärksamhet i media fick han ett förskott från ett förlag för att skriva sin historia och berätta något om klyftorna mellan raserna och hur det formar det amerikanska medvetandet.
Att gå på ett Ivy League universitet var ingen självklarhet för Barack Obama. Han föddes i Honolulu på Hawaii. Mamman var amerikan (vit) och pappan utbytesstudent från Kenya (färgad). Hawaii är den västliga utposten för amerikansk new frontieranda. Längre västerut går det inte att komma och här bosatte sig Obamas morföräldrar.
Inte bara Hawaii blir som en västlig utpost för Baracks medvetande. Färgad växer han upp hos sina vita morfäräldrar, den frimodige morfadern och den duktiga mormodern. Under några barndomsår bor han i Indonesien med modern och en indonesisk styvfader och får en halvsyster och han får ta del av det sjudande livet i Jakarta.
Baracks speciella uppväxt med rötter i tre världsdelar gör honom väl skickad för globaliseringen och en mångkulturell värld. Få människor torde ha så många rottrådar på olika kontinenter. I hans bok vimlar det av iakttagelser och miljöbeskrivningar från Hawaii till Jakarta, över New York till south side i Chicago och från Nairobi till Kenyas savanner med glimrande bilder från Obamas hemby (rötter) vid Victoriasjön i västra Kenya.
Hans verkliga universitet, bildningsgång, blir åren som tvivlande organisatör i South side i Chicago. Med en universitetsexamen i statskunskap från Columbiauniversitetet N. Y. som grund arbetar han under några år som organisatör nära frikyrkorna i Chicagos miljonprogramområden Altgeld kallat The Garden m fl. Det gäller utbildningsprogram, bostadsförbättringar och arbetsträning. Här möter han en svart identitet i form av pastorer i Martin Luther Kings anda, svart nationalism a la Malcolm X och färgade ledare i förortsvardagen som rektorer och lokala politiker. Här prövas hans skeptiska hållning och han utvecklas och formas till något som skulle kunna likna en pragmatisk politiker med en andlig (kristen) dimension. Obamas dryga tre år i south side i Chicago kröns av att han kommer in på Harvards juristutbildning.
Med en frånvarande fader i bagaget, delvis mytologiserad, finns ett ständigt sökande efter identitet. Visst finns det fadersfigurer; den godmodige morfadern, styvpappan i Indonesien Lolo, de olika svarta pastorerna i South Chicago. Dock utmanar han tomrummet i sin själ och i bokens slutdel besöker han sina släktingar, halvsyskon (var det sju?), i Kenya och reser runt där.
Min far hade en dröm har utmärkta litterära kvaliteer inte då bara som karaktären av utvecklingsroman. Boken har även fina stilistiska sidor med utmärkta miljöskildringar och där finns drag av essä i funderingarna och beskrivningarna av svarta ledare, modern historia, rasism och kolonialism.
Det intressanta med Min far hade en dröm är att den är skriven långt före att Obama visste att han skulle bli politiker.
- Kanske kunde han inte ens i sina vildaste drömmar föreställa sig att han skulle bli USA:s förste färgade president.
Här skriver istället en som tror sig möjligen kunna bli författare och alldeles säkert föreställde sig en framtid som jurist i medborgarrättsfrågor.
- Är det inte det Obama arbetar med just nu?
På sätt och vis!
Visioner och pragmatik på högsta nivå!
Mycket läsvärd bok: Fem Vita hus av fem toppat med Capitolium.
Trots allt borde inte Min far hade en dröm, Dreams from my father, benämnas som memoarer utan mer betraktas som essäistiska självbiografiska berättelser från en sensibel, intelligent, lyhörd och iakttagande ung färgad kille.
- Pust - blev väl långdraget det där - men ok.
Du Barack säger jag till katten. (Kan för sjutton inte kalla honom för Barr - respekt brother!)
The real Barack is doing well.
Ain´t he?
Grr...säger katten med höjd svans.
Andra bloggar om Kista: Andra bloggar om skrivande An dra bloggar om Barack Obama
©Thommy Sjöberg
Glad påsk från Kistalight till alla läsare!
Kistalight på vift i påsk men på nattduksbordet vilar Barack Obamas Min far hade en dröm.
Passar på att döpa om katten, tillfälligtvis, till Barr efter Barry som förstås är efter Barack.
Ger möjligheter till ett ständigt pågående politiskt samtal.
- What´s about G 20 meeting Barr?
Grr säger Barr med svansen i topp!
Or how´s things going in Afghanistan?
Grr...grr säger Barr och svansen sjunker!
Is it really a problem with the Talibans?
Grr....grr... säger Barr och svansen sopar golvet.
Barack Obamas Min far hade en dröm är mer än en politisk självbiografi. Boken har drag av bildnings och utvecklingsroman. Samtidigt som det är en skildring av Baracks unga år och skildring av hans familj och släkt så är det också ett pågående samtal om USA, Indonesien (Asien) och Kenya (Afrika). Det handlar om kolonialism, modern historia, segregation och rasism, modernitet kontra uråldriga traditioner.
Faktiskt är boken skriven på uppdrag. Efter att Barack Obama som den förste afroamerikanska ordföranden, chefredaktör, för Harvard Law Review väckt uppmärksamhet i media fick han ett förskott från ett förlag för att skriva sin historia och berätta något om klyftorna mellan raserna och hur det formar det amerikanska medvetandet.
Att gå på ett Ivy League universitet var ingen självklarhet för Barack Obama. Han föddes i Honolulu på Hawaii. Mamman var amerikan (vit) och pappan utbytesstudent från Kenya (färgad). Hawaii är den västliga utposten för amerikansk new frontieranda. Längre västerut går det inte att komma och här bosatte sig Obamas morföräldrar.
Inte bara Hawaii blir som en västlig utpost för Baracks medvetande. Färgad växer han upp hos sina vita morfäräldrar, den frimodige morfadern och den duktiga mormodern. Under några barndomsår bor han i Indonesien med modern och en indonesisk styvfader och får en halvsyster och han får ta del av det sjudande livet i Jakarta.
Baracks speciella uppväxt med rötter i tre världsdelar gör honom väl skickad för globaliseringen och en mångkulturell värld. Få människor torde ha så många rottrådar på olika kontinenter. I hans bok vimlar det av iakttagelser och miljöbeskrivningar från Hawaii till Jakarta, över New York till south side i Chicago och från Nairobi till Kenyas savanner med glimrande bilder från Obamas hemby (rötter) vid Victoriasjön i västra Kenya.
Hans verkliga universitet, bildningsgång, blir åren som tvivlande organisatör i South side i Chicago. Med en universitetsexamen i statskunskap från Columbiauniversitetet N. Y. som grund arbetar han under några år som organisatör nära frikyrkorna i Chicagos miljonprogramområden Altgeld kallat The Garden m fl. Det gäller utbildningsprogram, bostadsförbättringar och arbetsträning. Här möter han en svart identitet i form av pastorer i Martin Luther Kings anda, svart nationalism a la Malcolm X och färgade ledare i förortsvardagen som rektorer och lokala politiker. Här prövas hans skeptiska hållning och han utvecklas och formas till något som skulle kunna likna en pragmatisk politiker med en andlig (kristen) dimension. Obamas dryga tre år i south side i Chicago kröns av att han kommer in på Harvards juristutbildning.
Med en frånvarande fader i bagaget, delvis mytologiserad, finns ett ständigt sökande efter identitet. Visst finns det fadersfigurer; den godmodige morfadern, styvpappan i Indonesien Lolo, de olika svarta pastorerna i South Chicago. Dock utmanar han tomrummet i sin själ och i bokens slutdel besöker han sina släktingar, halvsyskon (var det sju?), i Kenya och reser runt där.
Min far hade en dröm har utmärkta litterära kvaliteer inte då bara som karaktären av utvecklingsroman. Boken har även fina stilistiska sidor med utmärkta miljöskildringar och där finns drag av essä i funderingarna och beskrivningarna av svarta ledare, modern historia, rasism och kolonialism.
Det intressanta med Min far hade en dröm är att den är skriven långt före att Obama visste att han skulle bli politiker.
- Kanske kunde han inte ens i sina vildaste drömmar föreställa sig att han skulle bli USA:s förste färgade president.
Här skriver istället en som tror sig möjligen kunna bli författare och alldeles säkert föreställde sig en framtid som jurist i medborgarrättsfrågor.
- Är det inte det Obama arbetar med just nu?
På sätt och vis!
Visioner och pragmatik på högsta nivå!
Mycket läsvärd bok: Fem Vita hus av fem toppat med Capitolium.
Trots allt borde inte Min far hade en dröm, Dreams from my father, benämnas som memoarer utan mer betraktas som essäistiska självbiografiska berättelser från en sensibel, intelligent, lyhörd och iakttagande ung färgad kille.
- Pust - blev väl långdraget det där - men ok.
Du Barack säger jag till katten. (Kan för sjutton inte kalla honom för Barr - respekt brother!)
The real Barack is doing well.
Ain´t he?
Grr...säger katten med höjd svans.
Andra bloggar om Kista: Andra bloggar om skrivande An dra bloggar om Barack Obama
©Thommy Sjöberg
Saturday, April 04, 2009
Times fly
Lykke Li från Joes pub i Brooklyn N. Y.
Puh plötsligt var det påsklov! Var tog tiden mellan sport och påsklov vägen? Tiden blir som det gråa håret efter klippning – en hög aska på frisörssalongens golv!
Såg tv-utsändningar från Debaser i veckan med Lykke Li och andra musiker.
- Vilken Cabareartist hon är Lykke.
Karisma och hippiemagi! (Kistalight minns egna besök i San Fran.)
Lykke Li och Timotej vilka bedårande namn och visst äpplet faller inte långt från trädet! Kan inte bli annat med föräldrar som Tant Strul och Stig Vig eller var det Silverzurfaren från Dag Vag.
- Enligt Wikipedia liksom Rolling Stone i blogossfären är hon också en indiemusiker och en indieartist.
Så skulle Kistalight vilja se på sitt skrivande!
- En indieblogg med böcker från ett eget indieförlag.
- And that´s the way it is!
Det tycks vimla av unga singer/songwriter tjejer för närvarande, Anna Ternhielm, Robyn, Titiyo, Laleh, Miss Li, Frida Hyvönen och Sahara Hotnights som producerar och skriver sin egen musik som ofta ges ut på egna bolag.
Kul!
- Men var är alla killarna?
Andra bloggar om Kista: Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om Debaser
©Thommy Sjöberg
Puh plötsligt var det påsklov! Var tog tiden mellan sport och påsklov vägen? Tiden blir som det gråa håret efter klippning – en hög aska på frisörssalongens golv!
Såg tv-utsändningar från Debaser i veckan med Lykke Li och andra musiker.
- Vilken Cabareartist hon är Lykke.
Karisma och hippiemagi! (Kistalight minns egna besök i San Fran.)
Lykke Li och Timotej vilka bedårande namn och visst äpplet faller inte långt från trädet! Kan inte bli annat med föräldrar som Tant Strul och Stig Vig eller var det Silverzurfaren från Dag Vag.
- Enligt Wikipedia liksom Rolling Stone i blogossfären är hon också en indiemusiker och en indieartist.
Så skulle Kistalight vilja se på sitt skrivande!
- En indieblogg med böcker från ett eget indieförlag.
- And that´s the way it is!
Det tycks vimla av unga singer/songwriter tjejer för närvarande, Anna Ternhielm, Robyn, Titiyo, Laleh, Miss Li, Frida Hyvönen och Sahara Hotnights som producerar och skriver sin egen musik som ofta ges ut på egna bolag.
Kul!
- Men var är alla killarna?
Andra bloggar om Kista: Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om Debaser
©Thommy Sjöberg
Subscribe to:
Posts (Atom)