Wednesday, September 27, 2017

Öppna Ateljéer Light

Bild ovan Öppna Ateljéer från Caroline Möllers blogg Keramik Haget

Dags för Ölands Skördefest sista veckan i september och dags för Öppen Atelje för åtminstone några av Åkerbokonstnärerna som Caroline Möller, Elisabet Hall, Jurgen Ewel och Marin Enander.

I sin bok Öppna ateljéer berättar Ulf Wickbom om Åkerbokonstnärerna och deras historia. De nio nuvarande Åkerbokonstnärerna presenteras i kapitlen Nio öppna ateljéer och i några andra kapitel tecknas deras föregångares historia. De nio var förutom de fyra ovan nestorn Lennart Sjögren, Eva Forsberg, Silvija Boijsen-Sinka, Eva Lissinger och Tony Patricia Garatt
Boken om Åkerbokonstnärerna är också ett samtidsdokument för oss som var unga på sextiotalet. År 1968 bildades de, passande år, genom att ha en gemensam utställning i Åkerboskolan i Löttorp. De var en löst sammansatt grupp som ville visa sina kreativa grejer.
Ett trevligt moget gäng som redan var formade som konstnärer.
 För att nämna några tongivande namn med personlig palett under åren som inte är med osss längre; Walter Frylestam (även en god biodlare) Stephan Lund (sjökapten på Högby fyr) Stig Kastberg (åkte gärna flakmoppe kring Södvik och Persnäs med målargrejerna) Sture Lundgren (mästare på akvareller med ölandston kring Gillberga) och några av de absolut första Åkerbokonstnärerna var Brita Garby och Lars Wellton.

Miljön på Norra Öland kittade ihop gruppen, de ville visa oss platsens skönhet utan att hemfalla åt sjöbodar, Blå Jungfrun och solnedgångar över Kalmarsund. 
Aj...aj för hötorgskonstens klichéer och kladdighet! 

Åkerbokonstnärerna som grupp var alltså mer ett praktiskt nätverk  än att de hade ett formulerat konstnärligt program.  
 De bidrar genom sina utställningar och Öppna ateljéer till kunskap och samhällsutveckling för Norra Öland och är ett viktigt bidrag till den, än i dag, fattiga landsänden och dess intellektuella liv. 
Viktigast dock tycker Ulf Wickbom är att deras konst och utställningar är ett upprop mot amatörismen.
Aj...aj för sjöbodar, gulliga får och solnedgångar, och att Åkerbokonstnärerna förändrar (utvecklar) vårt sätt att se Norra Öland!
Kistalight instämmer oui...oui!
Deras konst blir de visioner, drömmar, berättelser och material bortom klichéerna och fotografiets exakta värld som vi behöver för att fördjupa vår upplevelse av vår vackra landsdel si så där några mil strax norr om Borgholm!
Betyg: I dag special gradig skala ! Nio Öppna Ateljéer av nio!


© Thommy Sjöberg

Thursday, September 21, 2017

Gruppspel Tennis Light

Spela eller Snacka Bullshit

Kistalight tar nu ett litet break från tennisen efter en månads intensivt spelande i vår gruppspelstour. Fint facit så här långt! Sju vinster tre förlust er, bara att glädja sig åt den positiva lutningen i raden, 10 7 0 3, från två gruppspel ändå spelade jag en av mina bästa matcher vid knapp förlust.
Livet är det som pågår mellan baslinjerna!
Vinster kan även vara riktigt sura; spelare som inte vinner ett game i en match börjar värsta psykkriget (härskarteknik) och snackar a lot of bullshit som vi säger på nusvenska.
Trist!😎
Kistalight har mål för sin tennis!
Här några goda råd i repris till mig själv som tennismotionär!

Goda råd till mig själv på Tennistouren

  • Behåll alltid ditt goda humör 
  • Att spela tennis som panschis är en bonus
  • Gläd dig åt enskilda slag; en oväntad vinklad backhand, en slicad stoppboll, en hårt vinklad forehand, en lobb, gå på nät för en volley eller att lyckas med serven
  • Gläd dig åt om du och din motståndare hittar fram till ett bra spel, händer ju trots allt, kul tennis är som en bra dialog (samtal)
  • Klart att du gillar att tävla! Det är ju därför du deltar i gruppspel! Gläd dig åt dina vinster men bli inte som en mental trasselsudd om du förlorar en match som du kanske borde vinna
  • Försök fortsatt att utveckla din backhand som Justine Henin. Vi citerar oss själva från Anniversary Light!
    Se hur Henin liksom gräver upp sin backhand och vinklar slagen!
    Ser man slaget i slowmotion så ser man hur högt hon drar tillbaka sitt racket.
    Det ser ut som en början till ett dubbelfattat slag.
    Vänster hand skjuter liksom tag i sitt racket och ger fart sedan slår hon igenom slaget så att det blir full swing. Effekten blir att hon hittar vinklar hos motspelaren som man inte trodde (fanns) var möjliga dessutom med bra fart på bollen.
  • Ta ansvar för din tennis - Skyll inte på motståndaren om du spelar dålig tennis (skittennis) 
  • Fokusera på ditt eget spel
  • Försök och kom väl förberedd till matcherna, värm gärna upp med en liten jogg och utöva lite mental fokus 
  • Ta inte dig själv på för stort allvar men var seriös
  • Som sagt försök och ha kul och trevligt med din tennis
  • Gruppspel ska vara roligt
  • Väl mött på tennisbanan
                               GLAD SPELHÖST! 😎🎷🌾 🎾🎾🎾
Vi har ännu inte sett Borg filmen om Björn Borg och John McEnroe men vi ska så fort vi bara hinner. Mimmi har en stående inbjudan. 
 Riktig höjdarmatch på gång i tennisvärlden!
Laver Cup i Prag - Europa mot övriga världen! 
Vad sägs om?
Lag Europa Rafael Nadal Spanien (världsetta) Roger Federer Schweiz (2) Alexander Zverev Tyskland (4) Marin Cilic Serbien (5) Dominic Thiem Frankrike (7) Tomas Berdych Tjeckien (19) Kapten Björn Borg, Assisterande kapten Thomas Enqvist
Övriga världen med Sam Querrey USA (16) John Isner USA (17) Nick Kyrgios Australien (20) Jack Sock USA (21) Juan Martin del Potro Argentina (24) Denis Sjapovalov Canada (51) Kapten John McEnroe och assisterande kapten Patrick McEnroe

Hur det gick?
Europa vann med 15 - 9 med Nadal och Federer i spetsen. 
Visst var det ett jippo men massor av fin och spännande tennis och 80 000 åskådare såg matcherna i Prag.
© Thommy Sjöberg


Sunday, September 17, 2017

Skam Light

Akvariescenen i Skam - Let it happen, Noora och William.
Kistalight ser några avsnitt av Skam säsong 2 på TV av en händelse under sommaren och bestämmer sig för att se resten på SVT Play.
Thompa på Kistalight blir riktigt upplivad.
Skämmigt att se och gilla Skam för en old indiewriter?
Bra musik, intensivt berättartempo med SMS, messande, som inramar scenerna och skapar en närhet till ungdomarna och fart i storyn.
Ett berättarexperiment med sociala medier och Internet!
En webbkanal med dagliga uppdateringar, sidor på Facebook och bilder på Instagram med seriens huvudpersoner on line som skapar en autenticitet utöver den traditionella berättarformen.
Miljön är Västra kanten i Oslo och en gammal klassiker till gymnasieskola Hartvig Nissen skole. Det är en präktig övre medelklassmiljö, en naturlig hemvist för Noora, William och de andra ungdomarna i serien.

Visst påminner det om Luz Bazman och scenen i hans Romeo and Juliet film på bilden ovan?
När Romeo och Julia upptäcker varandra genom ett akvarium och drabbas av det som inte får hända. Kärlek över gränserna mellan två rivaliserande (dödsfiender) familjer.
Noora och William drabbas också så där som bara tonåringar kan göra!
Noora dessutom mycket motvilligt!
Präktiga, duktiga politiskt korrekta Noora som vet hur man ska vara, blir förälskad i den farliga charmiga William, som säkert erövrar hur många damer som helst aj...aj under russeperioden!
Hudlösa och sårbara, det skaver hur mycket som helst  i deras kärleksresa.
Kistalight tycker sig se flera berömda filmscener i Skam. När Noora och William sitter och tittar  ut över Oslo by i natten i fågelperspektiv och William bjuder på chokladdryck från termos - ironi över norsk dating? Är det inte inspiration från La la land och utsikten över Griffith park? Vi tycker oss också ana scener från Top Gun och säkert har tjejernas karaktärer influenser från TV-serien Girls och massor av tonårsserier som Kistalight inte har en aning om.
Är du lärare för si så där årskurs nio på högstadiet till tredje ring på gymnasiet finns det mycket stoff att resonera om.
Sociala medier och självbilden till exempel!
Skillnaden mellan den bild du visar upp (lägger ut) och din inre bild eller den du verkligen är och hur din omgivning och (o)vänner uppfattar dig.
För stor skillnad...aj...aj eller en narcissistisk självbild!
Hos både William och Noora finns ett hyfsat självförtroende. De ser bra ut (är hur söta som helst så att man får lust att äta upp dem - speciellt Noora) de är snygga men bägge verkar övergivna av vuxenvärlden. Noora är inflyttad till byn och bor i kollektiv och William bor ensam i en ödslig modernistisk våning i Oslos burgna kvarter, ibland med sin bror som uppvisar psykopatdrag. Föräldrarna är långt borta - finns dom och både Noora och William har uppenbara problem med självkänslan. Kanske något som också kittar ihop dem.
Bra självförtroende men stukad självkänsla hur fungerar det i sociala medier och med ständig digital uppkoppling?
Mest intressant är kanske ändå att diskutera härskarstrategier via mobilen eller sociala medier!
Skiljer de sig från det vanliga livet IRL, positionera sig och utöva makt, så att säga eller är det ungefär samma taktik?
Vem likar vem?
Hur positionerar sig William och hur gör Noora när hon dissar honom?
Manlig respektive kvinnlig härskarteknik där?
Noora råkar också illa ut med ofrivillig naket fotografering!
Visst gäller all lagstiftning Tryck och yttrandefrihet, även på nätet när det gäller spridande av ofrivilligt material. Noora skriver även en artikel på uppmuntran av en av sina lärare om den norska grundlagen, Grundloven, som en av hennes kamrater läser upp som ett föredrag (tal) när tjejgänget firar nationaldag egentligen Grundlovsdagen. Norska grundlagen var en av Europas mest radikala skriftliga konstitutioner när den utropades 17 maj 1814. Noora tar i sin artikel fasta på tryck och yttrande friheten i hur de norska ungdomarna använder sociala media i dag - i snitt använder norsk ungdom sociala medier fyra timmar per dag.
Noras artikel blir minst sagt ironisk när hon har en nakenbild på sig skvalpande på nätet som ett förtalshot av Williams bror. Tjejerna snackar sig samman och gör det enda rätta och anmäler Williams bror. Blir då ett brott mot pornografilagen och även barnpornografi eftersom Noora är under 18 år.
Kollar man spellistan, soundtrack, för Skam säsong 2 tränger sig världen på utanför västra Kanten, Oslos Östermalm. Noora med sitt världssamvete ordnar procent på russegänget insamlingar i årskurs tre på Nissenskolan till hjälp för de stora flyktingskarorna från Syrienkriget.


M.I.A. En favorit hos Kistalight i spellistan får uttrycka tjejgängets närhet till omvärlden och Nooras engagemang.
Det norska och norska språket får sitt utrymme i Skam. Gtrundlovsdagen firas grundligt inte bara med en anmälan av tjejerna utan också med lunch i festkläder. Undrar om man inte kan se Noora som en ung kvinnlig representant för Landet Norge, en moder Svea i norsk tappning, om än döpt efter Ibsens Nora i Et Dukkehjem.
Tjejerna åker också på Hytteutflykt vid påsk, umgås och spelar spel, anden i glaset, och blir skrämda utav Kasper. En bisarr upplevelse i bästa Stephen King anda - kul avsnitt!
Lite norsk kan vara greit om du vill följa Noora när hon dissar William. Hon tycker William är egoistisk, manipulerande, tänker bara på sig själv. Han är en kliché och en drittesekk säger hon. Det senare upprepar hon flera gånger. Alltså lite norsk ordlista; drittesekk - skithög, russe - sista års student här William, russeperiod - tiden mellan 1 maj och 17 maj, russebuss - specialinredd buss där det festas och hookas, tjejerna i Nooras gäng har ordnat sponsorer till deras framtida buss i trean.  hooka - hångla. Drittesekk låter annars mest gulligt i Nooras mun - norska är inte de hårda vokabulärernas språk.
Några norska ord till; homse - homosexuell, vors - förfest, koedder du - skämtar du, har du morrabroed (ha...ha) - har du morgonstånd, serr - seriöst, dust - idiot, feskekaka - fiskhamburgare på norsk som Noora gärna spiser om inte hennes kompis Eskil i kollektivet snattar dem, så några till rar, rolig, nabo, morsom och foelelse. De senare får ni slå upp själva säger Kistalight som i sin ungdom läste norska, ingick i lärarutbildningen, både bokmål och nynorsk, på Stockholms universitet och fick en favorit i Kjartan Flögstads Dalen Portland inte helt lättläst på nynorsk.
Vi låter Nora få sista ordet när hon ställer existentiella frågor till William.
Ungefär, William du har att göra dina val.
Vill du vara en förorättad drittesekk eller vågar du följa dina fölelser säger Noora med två o och är hur gullig (klok) som helst.
Kistalight bäddar in lite norsk schlager som inte alls hör hemma på Skams spellista.
Men gullig är den!


© Thommy Sjöberg

Wednesday, September 13, 2017

Elena Ferrante cést moi


Canzone - Sång, en pärla, med Napoli som bakgrund av Lucio Dalla.
Är inte Elena Ferrantes böcker om Elena och Lila också en kvartett tonsäkra böcker om Napoli, klassresor från 60-talet, spänningar i samhället, kvinnlig vänskap och att på något sätt går livet sin egen väg med kärlek och vänskap.
Det skaver rejält med känslorna och i handlingen mellan huvudpersonerna i böckerna.
Det blir inga politiska korrekta gestaltningar eller politiska pamfletter över samhällsutvecklingen!
Vilket känns befriande skönt för en gammal fyrtiotalist!

Ingen rast och ingen ro för kultureliten i Italien (Italiens kulturtanter) om pseudonymen bakom Elena Ferranti!
Är det avund kring alla pengar som den fantastiska försäljningen av Napolikvartetten genererar?
En förmögenhet till förlag och författare!
Eller är det de uppenbara litterära kvaliteterna som finns hos böckerna?
Är den italienska jantelagen värre än den skandinaviska?
Nu är det en tvärvetenskaplig forskargrupp (Padua universitet - se Kristina Kappelin svt) av litteraturvetare, statistiker, systemvetare och lingvister som kommit fram till det vi alla speciellt litteraturintresserade redan vet, att det är den napolitanska författaren Domenico Starnones som ligger bakom böckerna möjligen med assistans av hustrun, översättare och essäist, Anita Raja.
Stil, uttryck och språkliga vändningar tycks tyda på det!
Frågan är om inte det är att slå in öppna dörrar?
Både Anita Raja och Domenico Starnones är sedan tidigare gissade som de troliga författarna bakom verket.

Den fjärde boken Det förlorade barnet ligger just nu (som ett kraftfullt rödvin och mognar på ett svalt ställe) hemma hos Kistalight och väntar på att bli läst.
Ibland vill man spara på sina läsupplevelser!


Varför grubbla och skava kring pseudonymer och vem som är författare till Napolikvartetten?
Läs böckerna istället!
Kistalight som har drabbats av Elena Ferrantes romaner har bloggat tidigare om böckerna.
Dessa bloggar kan ni läsare hitta här!



© Thommy Sjöberg

Wednesday, September 06, 2017

The Home of The Double-Sided Backhand - Borg Light


Om värderingen av idrotts-Sveriges mest berömda garageport!
Platsen för Björn Borgs skapande av den dubbelfattade back-handen.
En av tidernas största innovationer i tennisvärlden!

Jag längtar efter att ut och resa säger Mimmi.
Ville du inte åka till Venedig i höst?
Visst säger Kistalight, Venedig i november, när dimmorna väller in över lagunen, du bör ta med dig gummistövlarna, risken är stor för översvämning, du kan lätt gå vilse i gränderna och få uppleva stadens mytiska spökerier.
Sedan är det säkert häftigt att uppleva årets slutkläm på Venedigs konstbiennal.
Men Thompa på Kistalight är öppen för alla förslag!
Nöjer sig med enklare grejer!

Varför inte åka till Södertälje nu i helgen och kolla på Björn Borgs garageport?
Kan vara aktuellt nu när den nya filmen Borg har premiär i dagarna.
Du Mimmi jag bjuder på Borgfilmen så får du bjuda på Sofie Coppolas nya film.
Okej jag kan bjuda på en visning av Ruben Östlunds The Square också.
Du vinner två gånger insatsen Mimmi och så tar vi en sväng till Södertälje och går på Björn Borg promenad.
Vandra i Björn Borgs fotspår med start vid garageporten, The Home of The Double-Sided Backhand!
 Från Torekällsgatan, till Blombackaskolan där han som ung har lärt (Borg hade hyfsade betyg) och ned till tennisbanorna i Badparken där han svingade sin racket.
Ett racket hans pappa hade vunnit i en pingisturnering.
Aldrig i livet säger Mimmi!
Förresten finns väl knappast garageporten kvar på hans gata?
Men miljön säger Thompa på Kistalight, the spirit, den andliga miljön där en världsartist fick sina första impulser, utvecklade kreativa grejer som den dubbelfattade backhanden och aldrig förlorade en match mot den eviga returmaskinen garageporten.
Never säger Mimmi som inte ser någon magi i gamla garageportar!
Bild Thommy Sjöberg - en av mina mest piratkopierade (stulna av andra) bilder, Se gärna kistalights blogg Värdegrund Light Källkritik

Mimmi som ändå följt med Kistalight på en promenad i Malmö till Zlatanground i Rosengård, kollat på hans berömda leende i den kakelklädda tunneln under Annelundsbron och varit med och fotat Zlatans berömda citat vid entrén i tunneln till Rosengård.
Se Zlatans leende - en gång till!
Dessutom har vi besökt Nacka Skoglunds minnesskulptur Vi syns vid målet på Katarina Bangata på Stockholms Söder.
Söderbornas egen Memory Lane!
Mimmi vill inte utöka sin samling av kulturpromenader bland Sveriges främsta bollkonstnärer i folkhemmet!
Så kunde man ju åka ut till Bro och kolla Annika Sörenstams moderklubb Bålsta GK och deras fairways, greener, bunkrar och vattenspeglar ett stenkast från Mälaren och Toresta och se vad som formade en av damgolfens största spelare genom tiderna.
Eller varför inte besöka Spårvägens bordtennisklubbs hallar och inspektera mästaren  The Spirit of all ballmagicans (bolltrollares) J O Waldners, Det gröna Äpplets, egen hemmaarena.
Dessutom kan man skänka en tanke på vad som drev dem?
Drivet Mimmi?
Bolltalanger vimlar det av men vilka har drivkraften att nå den yttersta toppen?
Ska vi inte ta en sväng till Södertälje?
Aldrig i livet säger Mimmi!

© Thommy Sjöberg