Thursday, September 30, 2021

Bok Olle i Byxelkrok Remix

Bok Olle i Byxelkrok överlåter sin boklåda till hugade spekulanter, se Facebook Bok Olle och Blocket se ÖverlåtelseBok Olle är en kulturinstitution på Norra Öland, efter 37 år tycker han det det är dags att lämna över stafettpinnen till den yngre generationen när det gäller litteraturens spridning, kulturens väl och ve på Norra Öland för turister, sommarboende och ölänningar. 
Kanske dags för lite nya grepp; Café, författarmöten med uppläsning och ett litet glas i samarbete med kiosken på andra sidan gatan, eller trubadur, guidade visningar på norra udden och utvidgad satsning på Ölandslitteratur. Annars räcker konceptet långt med litteratur som förströelse, lättlästa  serietidningar med ett och annat inte riktigt PK magasin med gammaldags syn på kvinnor och sex, blandat med feel-good litteratur, deckare och kokböcker. Kanske vi skulle ta över Mimmi och jag och utöka sortimentet med kistalight må-bra böcker. Visst ja de är utsålda, SOLD OUT, se Kistalight Box, Egenutgivning Lighpå förlaget. Nja ... den nya Bok Olle eller kanske rent av en Bok Olla behöver säkert tillhöra den nya digitala generationen som vet vad som förstör på stranden, i hängmattan eller i sommarnatten! 
Kistalight Marknadsanalytiker i Olle Länsbergs, Käre Johns
anda eller som en sann erootisk Lindeman, said: 
Kistalight gör en analys av marknaden på Norra Öland. Vilka är de potentiella kunderna för en Boklåda med kulturhäng?


1) Campare (husvagnar, husbilar, tältare och de som hyr småstugor); vad gäller för intressen och behov?
Sol, bad, umgänge och grilla,  lite sex om det inte blir för många öl på kvällen och dagar när det regnar kanske man hittar vägen till BOK-Olles låda.
2) Sommarölänningar med egen stuga; sol, bad, umgänge och grilla, spika på verandan, klippa träd, gräs och buskar, möjligen en aning kultur, lite sex om det inte blir för mycket zippande av rosévin på verandan!
3) De fast boende; sol, bad, umgänge och grilla, vänta ut sommarturisterna tills de åker hem, möjligen lite kultur om det är något riktigt mustigt a la Robert Gustafsson, lite sex om inte bärsen och några rejält starka glas blivit för många.
4) Naturtokarna (Kistalight och Mimmi), de som vill uppleva och undersöka Neptuni Åkrar, Trollskogen, Böda Sand och Byerums raukar; sol, bad, umgänge och grilla, lite sex om de inte är alldeles för utpumpade efter allt spring på klapperstensfält, vimlande bland vindpinade tallar, solbadande mellan gräs-starr-bevuxna sanddyner, nakenchocker på Lyckesand och klättrande på raukar.
5) Motionsgalningarna, cyklar, springer, surfar eller vad som nu gäller för dagen (mode) även för dem gäller sol, bad, umgänge och grilla, lite sex om de inte är alldeles för upptagna av att planera morgondagens motionsövningar.
6) Golfare, padelspelare eller tennismotionärer lever i sin egen bubbla men även de gillar sol, bad, umgänge och grilla, lite sex om de inte är alldeles för frustrerade över uteblivna lyckade servereturer eller att inte svingen var till belåtenhet eller putten gick överstyr under dagen. Kultur och böcker - nja ... kanske!

En rejäl satsning på Ölandslitteratur tror vi dock absolut på! Med support av kreativa idéer ... och visst vore det mysigt med ett riktigt Kultur-Café häng för utställningar, föreläsningar, författarträffar, månadens konstnär, PK-sallader med något glas som serveras vid enkla bord med utsikt över norra Kalmarsund med Blå Jungfrun i trolskt blickfång och Smålandskusten som skymtar i väster, gärna bokade via trendig app så att alla får plats. Njut, umgås och mys via bokad App!

Bok Olle i Byxelkrok en gång till!



Bok Olle i Byxelkrok skjuter skarpt från höften med ständig Bokrea eller är det Tokrea? Bild: Thommy Sjöberg

Sommarläsning hej…hej - ingen kris för bokhandeln i Byxelkrok. Här märks inte den hårdnande konkurrensen från böcker inköpta via Internet och här anordnas inte kringverksamhet som författarjippon, trubadurer och vinprovning.
Skulle det istället för ovanlighetens skull vara en dag med regn i det soliga Byxelkrok kan du alltid besöka Bok Olle.
Där är det alltid bokrea.
På bokhyllorna samsas serietidningar med både västerns och äventyr av mer vågad erotisk art. Massor av pocket deckare och thrillers men även litterära romaner och chiclitt, kokböcker trängs med feelgood litteratur och förstås, känd som mjukporr, en serie berättelser av Olle Länsberg. Han som startade boklådan.
Faktiskt kan även den mer litterärt kräsne, kultursnobben om man så vill, göra fynd. Under åren har undertecknad köpt en avhandling om Jean Paul Sartre, skriven av en av hans unga begåvade kvinnliga uttolkare Annie Cohen-Solal en lyriksamling med New Yorkpoeter och senast en festlig bok om Henry Miller av Erica Jong.
Hon som var rädd att flyga!
Minns ni?
Aktuell i dag är Martina Lowden och hennes succé och bloggbok Allt utgiven på Modernista. Den finns det travar av i pockethyllan.
Längst fram i butiken tronar Bok Olle jr en smula kärv med ett bord av Ölandslitteratur till facila priser. Där trängs storheter som Ulf Wickbom med sin serie av böcker om Norra Öland och där finns Linnés Öländska resa och sist men inte minst ABC…Kistalight som här kan inhandlas till det mycket goda priset av 100 riksdaler.
Allt i bokreans egen butik - Bok Olle i Byxelkrok.
Shoot man!
Shoot!
Sommarläsning hej…hej!
Kistalight said...

Tjoho! Det har blivit några bloggar om läsupplevelser genom böcker inköpta hos BOK-Olle!
Se Shoot Man - böcker från Bok-Olle i Byxelkrok om ingen mindre än Jean Paul Sartre av Annie Cohen-Solal, se Shoot Man - böcker från Bok Olle i Byxelkrok!

Se även Sensommar Läsning Light om den gamle vivören, författaren, storläsaren och brevskrivaren Henry Miller som får sin biografi berättad av den utomordentliga kvinnliga erotikuttolkaren Erica Jong. Helt i Bok Olles anda!


© Thommy Sjöberg

Friday, September 24, 2021

La Palma, La IslaBonita Remix

 Vi undrar så, oroar oss, över hur det går för invånarna på den vackra ön, La Palma i ögruppen Kanarieöarna efter den senaste veckans vulkanutbrott och vi undrar hur det går för de svenska och internationella forskarna på det Svenska Sol Teleskopet och de andra observatorierna. Vi har googlat men inte kunnat hitta några nyhetsflashar. Här en bit om ön La Palma från en tidigare blogg.

Kistalight har läst ut 
Judith Schalanskys Atlas över avlägsna öar i veckan. En bok som har allt! Snygg design med detaljerade kartor, faktarik med korta väl avgränsade historier. Tycker man om kortprosa så är det här den ideala formen för att berätta historier med lyriska, dramatiska, komiska och absurda vändningar. Helt i vår smak på redaktionen! Istället för recension, se nedan ett eget försök i samma (anda) genré!
/ _ _ _ /
Vi roar oss  med att hitta vår egen öarnas ö och tar hjälp av Madonnas La Isla Bonita.
San Pedro som hon sjunger om  är ingen särskild ö eller stad - säger Madonna i en intervju om sången som hon har skrivit texten till!
Hon tänker sig mer raderna som en hyllning till hela Latinamerikas vackra folk.

 Kistalight googlar och hittar en stad, San Pedro, i Belize som ligger vid havet i Karibien och mycket väl skulle kunna vara en tänkvärd förebild.
Istället väljer vi en annan liten ö som aspirerar om sångtiteln. Den finns på  Kanarieöarna och heter La Palma och ligger på ön som finns längst upp i nordväst i ögruppen och har smeknamnet La Isla Bonita.

 Kikar man på satellitbilder över ön dominerar den mäktiga vackra vulkanen, the Caldera de Taburiente, med en tydlig kägla. Vulkanen är en av världens största i sitt slag och är i högsta grad levande och senast den hade utbrott var 1971.
 Ingenstans i världen kan man betrakta ljuset, solen och universums gåta bättre än på La Palmas vulkaniska sluttningar. Klimatet och det geografiska läget gör att molntussarna lägger sig som en matta redan på 1000 till 2000 meters höjd över ön och därför ges det fantastiska möjligheter för astronomiska observationer på vulkanernas toppar ovan molnen. På vulkanen Roque de los Muchachos finns det därför rader av observatorier. Några av dem är Isac Newton gruppen, Carlsberg (sic!), Mercator och Liverpool och så det svenska Solteleskopet.

 Vatten... vatten och La Palmas egna levador!  
Från molnbasen och dimmorna av Atlantens passadvindar bildas samlingar av vatten som leds i levador från vulkanernas sluttningar ner genom de magmatiska bergarternas sälta och mineraler.
Vattenkanaler och, tunnlar som för det livgivande vattnet ned mot kusten!
Mineral och karaktär!
Äventyr och bananodlingars sötma!
Vinodlingars vulkaniska svärta!
Ger druvor och frukt med en smak av Atlantis! 

Kanske slår du dig ned efter din vindlande ö-tur på ett café i hamnen i Santa Cruz med en sallad med smak av Atlantis toppat med en bitter espresso och ett glas mineralvatten med vulkanisk karaktär. Vid ett cafébord där du kan, iaktta folklivet, se färjorna komma och gå på sina gamla handelsvägar till Cadiz i Spanien, Teneriffa, Las Palmas eller de stora stora städerna i Sydamerika. Bland husen i kolonial stil tycker du dig ha funnit en plats för meditation och tankeskärpa för skrivandet av några rader i din (snobbvarning) Note-book av Moleskine.
På den, lyckligaste av öar är det fint med en sådan anteckningsbok!
Medan du tänker på att lyckan och nuet är ett bräckligt väsen!
En insikt som förstärks av vetskapen att på  västra sidan av ön finns Cumbre Vieja, en bergsrygg som är vulkanisk och när som helst kan få ett utbrott och rasa ned i havet och orsaka en mega-tsunami.
En flodvåg som skulle kunna sträcka sig ända bort till Karibien på andra sidan Atlanten!
Kistalight bäddar in en tranquille tolkning av La Isla Bonita som tröst av Alizee som är från Corsika och som har en alldeles särskild känsla för Lyckliga öar.
Quelle Interprétation sympathique!
La Isla Bonita - grön ö med mycket vegetativa sluttningar, svart med vulkanisk svärta, blått ... blått som bara havet kan vara runt en ö i nordväst bland Kanarieöarna där passadvindar fläktar milt och ljuset har ett särdeles lyster.



.
Vill man ta del av en riktigt röjig och energisk La Isla bonita - kika på Madonnas latinska live version (https://youtu.be/u5O0-QWZJQA) från London och hennes Confession tour (på med dansdojorna bara), ytterligare ett snäpp upp på röjskalan like crazy balkans eller varför inte glädjas åt en crazy hip hop version från MTV-galan 2003!?

Last night I dreamt of San Pedro...
Tropical the island breeze
 All of nature wild and free
This is where I long to be
 La isla bonita
And when the samba played
 The sun would set so high

 I want to be where the sun warms the sky
 When it's time for siesta
you can watch them go by
 Beautiful faces, no cares in this world
 Spanish lullaby ...

© Thommy Sjöberg

Monday, September 20, 2021

Dante and His Heritage 1321 - 2021 SU Light

 


Anonymous Kistalight Dantefan said...

Klart vi följer Dante Symposiet från SU (https://www.su.se/romklass/om-oss/evenemang/registrera-evenemang/dante-and-his-heritage-1321-2021-international-symposium-1.564381) den 16:e september med inledning av Anders Cullhed som bl a betonar Dantes Komedi som ett modernt verk i form av autofiction, bildnings och utvecklingsroman; en auctor - författare med ett heligt uppdrag.
Min lärare från SU:s föreläsningar Dante, Tzortzis Ikonomou, även organisatör av symposiet, förmedlar Conny Svensson från Uppsala Universitet och hans studier om Dante inspirerad litteratur i Sverige.
Kurt Jensen från SU berättar om korsfarare och islam om Dantes familj och förfäder i From Heaven to Hell.
Efter fika blir det Pellegrini professor från Verona universitet i Italien, mycket lärd, betonar att vi måste skilja komedin från Dantes biografi och liv och också hur djupt förankrad Dante är i Medeltidens föreställningar samtidigt som Dante är a great man of letters.
Elsa Brilli professor från Toronto, påminner kanske lite om en ung Joyce Carol Oates talar om Dantes fyra åldrar, om Dante som en del av den västerländska (moderna) litteraturen som en berättelse om jaget (ego?) - en självbetraktelse.
Kistalight missar några Danteprofiler under eftermiddagen, andra plikter, men är tillbaka till Zygmunt Baranski som blir dagens höjdpunkt.
Baranski talar till synes utan manus med en lätt hand om Dante och hans text i komedin. En lätthet som säkert rymmer en otroligt massa kunskap om Dantes liv och verk.
Baranski betonar Dantes modernitet i skrivandet, texten, i Komedin, och det gäller även helheten i macrostrukturen, i organiserandet av verket, samtidigt som han hör hemma i medeltidens föreställningar och världsbild.Han uppfinner sina sånger, Cantos, med den struktur de har, terziner och verser och han utvecklar texterna på sitt eget sätt där han blandar högt och lågt med olika stilarter som poetiskt högtravande, filosofiskt och lärt med kommentarer om den egna texten. Han blandar, mix, även med olika språk från folkligt Toscanska till latin.
Dantes sätt att använda språk och stil gör honom, Komedin, till ett radikalt språkligt poem även om hans föreställningar hör hemma i medeltiden.
Titeln Komedin skulle då kunna förklaras med denna förmåga att blanda högt och lågt, det folkliga med det lärda, mix av latin och mustig toscanska, leken (experimentet - kreativiteten) med olika språkliga och stilistiska nivåer skapar en komedi och bildningsresa i Medeltidens allvar och föreställningar.
Hm ... hm, intressant, ska bli spännande att läsa mer om Dante i den kommande kursen 
Dantes Den Gudomliga Komedin (7,5p) och sätt att se på hans modernitet!

Hur som helst! Wow, tycker Kistalight även om detta inte är ett inlägg (utrop) med akademisk dignitet!

© Thommy Sjöberg

Tuesday, September 14, 2021

Dante Alighieri 700 år, Anniversary Light

 

I dag hyllar vi Italiens store diktare, Dante Alighieri från Florens, en av de stora inom världslitteraturen, som avled på natten mellan den 13:e och den 14:e september 1321 för 700 år sedan. Vilket uppmärksammas av alla litteraturälskare och Dantespecialister världen över. Kistalight passar på med att gå en kurs på SU, den Italienska institutionen, där vi speciellt studerar Dantes Den Gudomliga Komedin (7,5p) under hösten. Vi studerar verkets språkliga och litterära kraft, dåtidens politiska strider och statsskick i Florens, i Italien och i den romerska kyrkan, och vi studerar Dantes liv och hur hans verk påverkade samtiden och eftervärlden. Dante var politiker, statsman, ekonom, föreläsare och författare på sin fritid, kanske rent av en indieförfattare, även om man på medeltiden knappast kände till begreppet fri tid. Men enligt Anders Cullhed var han den förste riktigt moderne författaren (se hans nyutkomna bok Dante - Den Förste Författaren) som ständigt under sina senare år arbetade med sitt verk Komedin som han skrev, bearbetade och skrev om, för att jobba på sitt eftermäle, sin image eller för att han helt enkelt skrev för att uppleva en gudomlig skaparglädje.

I all anspråkslöshet minns vi med en blogg, där några av våra texter har en anknytning till Dantes Gudomliga Komedi. Dante lever sitt eget liv, om än död sedan 700 år! Se nedan och bloggarna Roberto Saviano Blues och Mona Lisa Light i repris!

Mona Lisa Light October in Toscana 

Nytt ljus över Mona Lisas leende,  Kistalight minns egna möten i gränderna i San Gimignano i Toscana. Bild ovan en i allra högsta grad levande Principessa och sentida ättling till Lisa Gherardini.

Kistalight på vift i San Gimignano
besöker Galleria d Àrte Contemporaneo
skådar ut bland medeltida torn
a la Manhattan skyline
som vanligt en aning vilse
- svängde höger
en gammal pilgrimsväg
på vår färd mot Siena.

Leendet i dörröppningen
i den smala gränden!
Något bekant, en ton - en känsla?
Ett tilltal genom seklerna eller bara
klanger från några vackra terziner!


Dante Alighieri said: Han var från Tours och rensar ut med fastan
Bolsenas ål och vinet från Vernaccia. Dante Alighieri var under ett år (1300) ambassadör för guelferna i San Gimignano


Några flaskor vitt, Vernaccia,
en specialité från orten
inhandlade av en leende Lisa Gherardini
Principessa i grändens butik
med ett korpsvart hår
Da Vinci kunde ha målat.
Mixen av modernitet och medeltid
så självklar på Galleria d Àrte Contemporaneo.


Bob Dylan said:
But Mona Lisa musta had the highway blues
You can tell by the way she smile

No…no, mer ett skratt som klingar
likt en sång av kvinnoklackar
genom seklerna i den smala gränden
på vår pilgrimsväg till Siena.

Roberto Saviano Blues

Napoli  i vulkanens hetta – Montage av  Andy Wahrols Vesuviomålning

Inte riktigt klokt egentligen!
Som turist bland Toscanas böljande kullar, hisnande utsikter och brinnande färger i november, runt slingrande serpentinvägar, sprakande vinrankor och cypresser som reser sig likt utropstecken kring chiantigrevars vingårdar. I Sienas medeltida kvarter och bland Pisas och Firenzes konstskatter från renässansen:
Så drabbas jag av Roberto Savianos bok Gomorra om Napolis camorra.
På cafeer och hotellrum läser jag boken.
Savianos texter lär ha startat som en blogg när han som student åkte runt på vespa i Neapel och följde Camorran som en led i sina filosofistudier på universitetet Federico II i Neapel.
Savianos metod är journalisten på spaning. På plats ser han offren för Camorrans vendettor, mord och knarkförsäljning.
Han följer de kriminella verksamheterna och idkar närstudier av aktuella platser; Neapels hamn, textilfabriker i gamla slitna industrilokaler i förorterna, byggen "förgiftade av cement", drogförsäljning och speedade ungdomsgäng i Casal de Principe, legala hotellaffärer i Scotland och inte minst sopphantering och besök i Eldslandet bland dumpade soppor i Caserte - området. Intervjuer och samtal på plats följs upp av polisrapporter, obduktionsprotokoll, listor för angörande båtar och konsten att trolla bort ett antal laster, femtiotusen förfalskade fraktsedlar, i Neapels hamn.
Radio och tidningsreportage granskas och han beskriver hur ungdomar lägger in foton från aktuella arresterade gangsters i sina mobiltelefoner.
Skildringarna av bestialiska mord är så plågsamma i sina detaljer att man är tvungen att lägga ifrån sig boken under läsningen.
Berättelsens tempo hämtar energi just i samlingen av fakta och inte minst namngivna camorister som löper genom handlingen. Språket är litterärt. Saviano arbetar med metaforer och bygger upp en världsbild genom bilden av Systemet. Se camorran som likt den starkare a la Machiaveli behärskar världen med hot våld och Euros. Systemet skonar inte heller någon. Det finns inga knivskarpa gränser mellan det rika nord och det fattiga Syditalien eller mellan den vita och den svarta ekonomin.
Egentligen finns det bara förlorare.
Globaliseringen slår igenom och i princip är alla delaktiga och drabbade.

Ändå är det i grunden, tycker jag, en postkolonial situation (södra Italien som exploaterat u-land) som råder för människor i den vackra Napolibukten och som gestaltas i Gomorra.
Saviano har skrivit en utvecklingsroman. Under resans gång träder hans jag fram. Han söker en plats där han kan reflektera över ordens möjligheter utan att korrumperas. Valet blir Pasolinis grav i Casarsa i regionen Friuli-Venezia i nordöstra Italien. Där kan han skrika ut sitt "jag vet, min tids jag vet" och han beslutar sig för att bli en sanningssägare.
Kanske är det de som inte ger upp som blir förebilder. De som träder fram likt prästen Don Peppino Diana eller lärarinnan i Mondragone som vågade vittna efter att ha sett ett begånget mord. De som är aktiva och sanningsenliga i kampen mot Camorran med livet som insats.
Kapitlet om den mördade prästen Don Peppino avslutas med en bibeltext om Gomorra, som kanske Peppino förberedde, som predikan när han mötte sina mördare i kyrkan i Casal de Principe och har fått gett namn åt boken.
Det är lätt att göra litterära associationer till Savianos vandring: Som en nutida Dante vandrar han, snarare åker vespa, genom Camorraland. Det är ett dödsrike, likt Dantes helvetesskildring i Den Gudomliga komedin, om än förflyttat till jordelivet och det nutida konsumtionssamhället. Inkörsporten till helvetet är Neapels hamn faktiskt inte långt från ingång till Helvetet, Lago DÁverno, som Dante trädde in i tillsammans med Vergilius när det begav sig i Den Gudomliga Komedin.
Avslutningen är storartad, "i den yttersta kretsen" - se slutstationen i vandringen i Camorraland: I Eldslandet, soptipparnas Casertesområde, konsumtionssamhällets yttersta utpost vandrar han med fötter nedsjunkna i dyn räddar sig upp på ett flytande kylskåp och slungar ut ett skrik med sin mages fulla kraft i ett,
- Där fick ni, era jävlar! Än är jag inte död!
Likt Dante får han också finna sig i ett liv i exil efter att skrivit boken. Det lär också vara svårt för honom att röra sig i hemtrakterna i Neapel utan att ha ständigt livvaktsskydd.
Savianos bok är välskriven med en vulkanisk hetta får man säga. Kanske är det som gör att de litterära associationerna infinner sig.
Konstigt nog är den dåligt uppmärksammad av de svenska stora tidningarna speciellt DN. Saviano har ändå nyligen, 22 november, besökt Stockholm (Svd var där och Junivallen med festlig inspelningsmojäng) och en intensivare samtida samhällsskildring får man leta efter. En som skrivit passionerat redan i somras om Roberto Saviano och hans bok är bloggaren Junivallen och även Bodil Malmsten har uppmärksammat den.
Betyg: Fem verksamma vulkaner av fem

©Thommy Sjöberg