Monday, August 26, 2019

Ett Jävla Solsken Light




Kista solsken said...
Fatima Bremmer Ett jävla solsken, En biografi om Ester Blenda Nordström utläst! Ett nyårslöfte när det gäller läsning från Kistaligh - Gott Nytt Läsår 2019! En fin läsupplevelse nu i sommar!
En välskriven och rappt berättad biografi, mycket levande och energiskt berättat av Fatima Bremmer.
Har ämnet, föremålet Ester Blenda, för hennes berättande även smittat av sig och gett energi till Fatima när hon skrev biografin.
Alldeles säkert!
Från Wallraffande piga till exotisk resenär, vagabond i Sydamerika (långt före Bruce Chatwin) och även wallraffande hemhjälp i Chicago plus luffarliv som den värsta hobo ungefär som när en Woody Guthrie tjuvåkte på tåg runt i USA , flerårig vistelse på den avlägsna ön Kamtjaktai öster om Sibirien gift med René Malaise (se Fredrik Sjöberg med Flugfällan) till småbonde i Sörmland.
Ester Blendas livsöde är mångfacetterat.
Det är inte bara ett fascinerande kvinnoöde som återberättas utan här ser vi troligen den litterära förebilden, mamman (urPippi), till Pippi Långstrump, the original one, både genom Ester Blendas flickböcker om Ann-Mari Lindelöf och hennes personlighet och liv. Ester Blenda Nordström som var journalist, författare, kvinnosakskvinna, rösträttskämpe, världsresenär, första utbildade kvinnan på lantbruksskola, torpare - småbonde med egen gård, partajare på Stockholms innekrogar, och genom hela boken, som en röd tråd, lyser den förbjudna kärleken till Carin Frisell genom raderna.
Fin bok!

Betyg Fem jävla solsken av fem
© Thommy Sjöberg

Monday, August 19, 2019

Shoot Man - böcker från Bok Olle i Byxelkrok

Annie Cohen - Solal Light

Shoot man! Visst blir de lästa böckerna inköpta hos  Bok Olle i Byxelkrok
Bit från Kistalight, Kvotering Lightfrån juni 2015, som är värd en alldeles egen blogg. Den stora monumentala biografin över Jean Paul Sartres liv av Annie Cohen - Solal. Egentligen är titeln en smula missvisande, Sartre levde ett antal liv, han var läraren, filosofen, författaren av romaner, noveller och dramer, samhällsdebattören, tidningsgrundaren, redaktören och journalisten med sin tidning Les Temps Modernes och sist men inte minst var han ett världssamvete som besökte världens stora ledare.
Kanske behövs det en kvinna för att kunna skildra Sartre sanningsenligt och trovärdigt i all hans monumentalitet när det gäller hans liv, verk och engagemang.
Annie Cohen följer Sartre tätt i spåren, från hans faders sydfranska rötter till morfaderns hemvist i Elsass i nordöstra Frankrike, från studentåren i Paris på elitskolan Ecole Normale Superieure (ENS) där han gick ut som kursetta till åren som gymnasielärare i filosofi i Le Havre och sedan alla åren som fri intellektuell och skribent i kvarteren kring Saint Germain des Pres i Paris. Någonstans var Sartre och hans följeslagare Simon de Beauvoir de ständiga lärarna. I alla sammanhang passade de på att undervisa, fåordighet var inte deras stil, och deras värdegrund var ständigt på de förtrycktas sida, de enskilda människorna och de förtryckta kolonierna, ändå pekade deras moraliska kompass ibland fel allt för länge när det gällde Sovjetunionen och att Sartre som fri intellektuell tackade nej till Nobelpriset plågade honom. Han kunde ha skänkt pengarna till olika frihetsrörelser eller varför inte använt dem till sin egen tidskrift Les Temps Modernes. 
Det är en livfull och levande skildring som Annie Cohen levererar när det gäller Sartre. Hon väjer inte för de svekfulla och monstruösa dragen; Sartre som svikare när det gäller idéer, vänner och alla sina kvinnor. Han missbrukade allt, kaffe, tobak, mat, alkohol, olika amfetaminpiller egentligen också böcker, skrivande, diskuterande och relationerna till hans kvinnor. Hans arbetsschema under en dag och dito intagande av kaffe, droger och alkohol skulle ha knäckt de flesta under kortare perioder, Sartre höll på, körde hårt, i åratal - årtionden, han måste ha haft en järnfysik och mycket bra gener. Frågan är om inte också pillermissbruket (amfetamin) gjorde honom extra viril. Han fick gå liksom framåtlutad längs Boulevard Saint Germain des Pres (Kistalights kurs) mellan kärleksmötena på väg från Café des Flore till Deaux Magots. Dessutom är Sartre även frikostig och generös, han stödjer gärna unga författare med ekonomiska bidrag som Violette Leduc i början av hennes karriär och han tar ställning genom sitt namn för vänstertidningar och frihetsprojekt se t ex FLN i Algeriets frihetskrig.
 Klart att till slut hann verkligheten ikapp honom, högt blodtryck, blodproppar och han mister synen. Han blir ändå 80 år och in i det sista lever han med Simone de Beauvoir sin livsledsagarinna och  han håller igång en dialog med sina ungdomar genom  den adopterade dottern Arlette och den unga sekreteraren Benny Lévy.
Hans begravning på Montparnasses kyrkogård 1980 blir en väldig manifestation, 50 000 parisare längs gatorna i Saint Germain des Pres, plus tumult på kyrkogården.
Nu kan man ju tycka att Annie Cohens bok om Sartre inte är en speciellt aktuell bok!
Jäpp så är det!
Första upplagan kom ut 1985 och vår storpocket är inköpt hos Bok Olle i Byxelkrok Norra Ölands kulturmetropol.
Passar bra för vårt franska flow just nu!

I Frankrike saknar många i dag en samlande kritisk intellektuell kraft som Sartre bland National Fronts framgångar, islamister i förorten, de gula västarna, den dåliga ekonomin och den svaga regeringsmakten men ok i dag styr president Macron och han har trots allt en master i filosofi.
Betyg för Annie Cohens Sartre Fem Varat och intet av fem för sommarlovets första utlästa bok.
Hallå där bäste indieförfattare du har väl inget sommarlov?
Näpp men man kan ju låtsas, fortsätter ungefär som vanligt med skrivandet och läsandet!
Jag tror att det i sommar blir lite mer betoning på att läsa litteratur och lyssna på ett och annat Sommarprogram, påta i trädgården, spackla, måla, spika en och annan list och att åka till Återvinningen i Böda, ett dopp eller två i böljan blå på Lyckesand, fika med grannarna, gå på trädgårdsfest i föreningen i Enerum, Zippa rosevin på verandan, grilla  blir aldrig någon riktig ordning på stekytan (svart som kol).
-  Än att just skriva långa bloggar!
© Thommy Sjöberg

Wednesday, August 14, 2019

Highway i Rågsved övermålad - Skandal i förorten

Graffiti Light - Highway
Graffitimålningen Highway i Rågsved är övermålad av misstag av nitisk klottersanerare. Skandal men verket tycks leva sitt eget liv och målningen har överlevt förr. Dags nu för konstverket att bli K-märkt med en varsam sanering! 
Kanske delvis i en ny blå ton - blues för Rågsved?  Del av högra sidan ovan är det som är övermålad! Nedan en resebit från 11 maj 2011! 
Nostalgisk tur för Kistalight och MimmiÖstberga,  Stureby, Örby och Rågsved med Oasen, månskensrinken  och den K-märkta graffitimålningen Highway i centrum målad 89. Bild Thommy Sjöberg

Kistalight åker runt och fotar de fyra graffitimålningarna som är föreslagna för K-märkning i Stockholm. I dag går turen till Rågsved och Solvalla. Mer för att det roar oss än för att fördjupa oss i graffitins estetik. Kistalight tjusas dock av kraften, färgen och formen i Highway och tycker absolut att verket ska underhållas och bevaras.
 Funkar bra också som en kommentar till Oasen och Rågsved som centrum för den  svenska punkens födelse.
Frågan är också om inte Highway har blivit något mer än ett graffitiverk från 89 och en symbol för Oasen, punk och Ebba Grön?
Jovisst!
Men också ett konstverk i en utsatt vardag! Ett verk för vardagens koncept (verklighet)!

 I dag finns en basketkorg centralt placerat på väggen.
Är detta en plats för street-basket?
I texten på mitten av väggen finns även spåren av  klotter från ett desperat utrop från en kärleksträngtande medelålders man.
  "Om du tittar närmare på  bokstäverna i Highway - så syns här och där målade sprickor och hål i texten och innanför dessa blodröd färg ur målningens innanmäte, som koagulerade sårskorpor." (Jacob Kimvall)

CAROLINE, RING MEJ! 
08 - ...147 Storvreten
JAG ÄLSKAR DIG!

Highway har upplevt tre decennier; åttiotalet, nittiotalet och tvåtusentalet, väder och vind förstås,  dunk från 
basketbollar, kärlekskranka mäns klotter, förvirrade klottersanerare och hot från nolltoleranta kommungubbar.
Kistalight undrar om inte detta är en konst som berör?
Berör mer än de flesta verk på Moderna Museet, Bonniers konsthall eller Magasin tre?
 I konstens finkulturella kretslopp där klippare betalar miljonbelopp för
Brillo kartonger komponerade av Andy Warhol och museer värderar en pissoar av Marcel Duchamp för liknande summor. Så tycker Kistalight gott att kommungubbar med tanter kan ta ansvar för ett ungdomsgenerations verk i Rågsved. Ett konstverk som samtidigt är ett tidsdokument för en spännande period när punken och graffitin slog igenom i Sverige!
Detalj Highway målad 1989 - Rågsved centrum - konstnärerna hyllar (4) namn i gula fältet ovan. Bild Thommy Sjöberg

Resten av väggen, norra sidan för Highway - här hyllas Rågsveds-gården den svenska punkens centrum och födelseplats.  Nedan en dikt, se kommentar, av Kistalight i målartagen i Rågsved under sin postpunkiga ungdom. Bild Thommy Sjöberg
Fyra bloggar från Kistalight om K-märkta Graffitiverk (förslag)

© Thommy Sjöberg

Tuesday, August 06, 2019

Sensommar Läsning Light

Kistalight hittar festlig bok på bokhyllan i sommartorpet, Erica Jong med Henry Miller och Jag, inköpt hos Bok Olle i Byxelkrok.
Kan vara (o)passande läsning så här i #Metoo tider. Bild ovan Thommy Sjöberg

 Från förra årets bokrea hittar jag även Erik Niva #jagärfotboll.
Inköpt när jag fyndar på rean, rea på rea, av reaböckerna. Nivas bok ligger liksom framme vid kassan som plockgodis för barn i en ICA-butik.
Det är ett kul köp, hur billig bok som helst, typiskt köp för Kistalight när det gäller böcker och visst är vi ett fan av Erik Niva
Hos Niva får vi ta del av texter, korta bitar, kring hans breda samling av fotbollströjor från hela världen med tillhörande foton.
Bilder som publicerats på Instagram!
Nivas fotbollströjor blir ett lapptäcke från all världens krishärdar.
Niva är en fotbollströjornas utrikeskorre som via bilder och texter om fotboll levererar en världsbild där han visar en fin känsla av solidaritet med lag och människor från utsatta platser världen över.
Några valda exempel #jagäraek där AEK står för Atlithliki Enosis Konstantinoupoleos. Konstantinopels idrottunion, alltså i grund och botten en nästan 100 år gammal flyktingklubb för de greker som tvingats lämna Konstantinopel 1924, när ungturkarna, Atatürk, bildade den nya staten Turkiet med en hel del nationalistiska (fascistiska) karaktärsdrag.
Klart att ett sådant klubbnamn skapar närhet till historien!

 Fortsättning på lapptäcket av egna val från Nivas tröjsamling får bli #jagvardiyarbakirspor ... En alldeles vanlig fotbollsklubb utan politisk agenda vars stora olycka är att den hörde hemma i hjärtat av den kurdiska delen i sydöstra Turkiet med hemmaplan i Diyarbakir och med en massa kurder som trogna fans. Klubben kom att motarbetas av den turkiska staten, strukturellt och ekonomiskt, orimligt bötfällda och nyckfullt behandlade av myndigheterna för små förseelser..
Inget multikulti där inte utan mer skruvad (knäpp) nationalism med rötter från Atatûrks tid och med PKK som förment terroristspöke. Klubben kom så småningom att sjunka som ett sänke genom seriesystemet och i dag existerar den inte.

 Ett festligt exempel på tröja är, så här i Greta Thunberg tider, #jagärforestgreen från den engelska femte divisionen, The Conference. Forest Green Rovers, den enda helt igenom, miljövänliga, klimatsmarta, ekologiskt drivna fotbollsklubben i hela världen, skapad av en entreprenörsmiljardär, Dale Vince. Vince var en hippie, typ modern luffare (resenär) som kallas New Age Traveller. Han grundade företag som tidigt utvecklade olika typer av förnybar energi.

Tillbaka med en tröja från världens konflikthärdar #jagärderrycity från Northern Ireland. Derry är en ärrad stad. Här sköts 14 unga män ihjäl för 45 år sedan av brittiska armén, Bloody Sunday massakern, men hos Niva gäller det några fotbollsspelare i Derry City som tragiskt avlidit den senaste tiden. En av dem var lagkaptenen Ryan McBride som trots att han var krasslig genomförde en match, som så många gånger förr, och hittades död dagen därpå 27 år gammal. Fina ord från hans begravning av lagets manager Kenny Shiel.
In your absence, we still play the game
But in your absence, it won´t be the same.
Liret går vidare dock för Derry City i den irländska ligan.

Kapitlet vansinniga investeringar får också en tröja. Hos Niva får det bli #jagärmanaus. Manaus djupt inne i Amazona i den brasilianska djungeln har ungefär samma behov av en modern VM-Stadion i fotboll för 46 000 åskådare som man behöver en polarforskningsstation i tropikerna, ändå var det vad som byggdes inför fotbolls-VM 2014 till den habila kostnaden av 1,5 statliga miljarder. Kan jämföras med 0,7 miljarder i investering för ett resurssvagt utbildningsväsen. Numera huserar klubben Nacional där, Manaus främsta fotbollslag, som senast slutade på en 25:e plats i Brasiliens fjärdedivision, och har en (sic!) snittpublik på 500 åskådare på sitt grandiosa stadion.
Exotism i investeringar i typ brasiliansk statlig korruption.
Samba i Sovjet takt!

Nu blev texten ovan så pass lång om Erik Niva bok om fotbollströjor så att Kistalight får återkomma till vår sensommarläsning. Störst av allt har vi redan bloggat om här på sidan mycket bra bok och Ett jävla solsken läste vi ut här om veckan (får bli kommentar nedan).
Joan Didions Ett år av magiskt tänkande hittade vi, fynd,  också i bokhyllan hemma i Kista och Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf är ett Nyårslöfte när det gäller läsning, några kapitel är avklarade, men resten väntar på att bli lästa.
PS Visst passar det bra att inhandla en bok om Henry Miller av Erica Jong hos Bok Olle i Byxelkrok! Två författare med erotik som tema i några av sina bestsellers som Rädd att flyga (Jong) och Kräftans vändkrets (Miller) den senare blev en storsäljare över tid. Passar bra för att grundaren av Bok-Olles låda var Olle Länsberg som skrev erotiska storsäljare i Skandinavien som Käre John och böckerna om Adamsson under 1950 och 60-talet innan han startade boklådan som i dag drivs av hans son.
Erica Jong skriver Henry Millers biografi, följer honom tätt i spåren geografiskt (platser han bott på) och litterärt (böcker han skrivit och påverkats av). Dessutom redovisas en omfattande brevväxling dem emellan.
Miller var en av världslitteraturens stora brevskrivare.
Visst handlar Erica Jongs bok om erotik och hur deras verk mottagits av läsare och kritiker men framförallt handlar det om konsten att bli författare, om konsten att hitta sin ton och att vara trogen sitt ämne. Kräftans Vändkrets av Henry Miller blev viktig för Erica Jong när hon sökte sin väg som författare och hans författarskap blev en hävstång för att nå, kreera, hennes eget skrivande.

© Thommy Sjöberg