Sunday, February 24, 2013

The Pirate Bay - away from keyboard

Just a couple of guys in a chattroom! - Bild från dokumentären TPB - AFK - fri bild väl!
Här The Pirat Bays grundare Gottfried Svartholm, Daniel Neij och Peter Sunde. 

Kistalight har sett dokumentären om rättegångarna mot Piratbyrån tillsammans med sina högstadieklasser i veckan.
Mest fokus hos niorna!
Kognitiv utveckling och Piaget även i de här sammanhangen?
Fredag eftermiddag ungdomsgård med åttan!
Ändå samlade jag in mobilerna!
- 32 iPhones och smartphones - hm ...hm  si så där 150 000 SEK i nyvärde!
Snacka om Apple, Samsung, samhällsekonomi och hur ungdomar konsumerar kultur!
Förresten!
Var tog ni vägen mina auskulterande vänner och kolleger Per och Ghanja?
Hade varit kul med lite vuxen sällskap på ungdomsgården fredag eftermiddag!

Hur som helst!
Dokumentär - Stockholms tingsrätt goes Hollywood!
Blir då även ett litet So-besök för mina elever i både Tings och Hovrätten i Stockholm!
Dramaturgi - Rättegång i upphovsmannarätt när det gäller fram för allt filmer och spel.
Aktörer de stora filmbolagen i LA versus tre tekniknördar med Internet och datorer som sin stora hobby med ambitionen att driva världens största fildelningssajt.
The Pirate Bay mot etablissemanget!
- Attityd!
Liten organisation, pionjärer, ungdomligt övermod och rebeller, löslig sammansättning, just ingen organisation alls för fildelningsgrabbarna!?
Svensk domstol och fem stora filmbolag med Månkan (Monique Wadsted) som målsägarbiträde för Hollywood mot yvig trio av pirater.
- Gäller svenska lagar för amerikansk upphovsmannarätt?
Egentligen ofattbart att Stockholms tingsrätt driver ett skadeståndsmål i mångmiljonklassen (se amerikanska muskler - utgångsbudet låg på 100 miljoner!) med amerikanska filmbolag som målsägare.
Kallat vittne, Roger Wallis medieprofessor från KTH, som är positiv till fildelning tror att den kan gynna samhällsutveckling och ekonomi. Wallis förminskas och misstänkliggörs vid vittnesförhören på sedvanligt taktiskt sätt, härskarteknik, av målsägarna.
Wallis är för upphovsmannarätt säger han men bara om den gynnar kreativiteten.
Mer godis när det gäller rättegången (Sverige den mest schysta av rättsstater - goes Bananrepublik) polismannen Jim Keyser SÄPO som jobbar med material för förundersökningen till målet får arbete på filmbolaget Warner Brothers en månad efter rättegången. Domaren Tomas Norström visar sig vara jävig i fallet då han är medlem i svenska föreningen för upphovsmannarätt.
Frågan är om rättegången inte mer handlar om att ta tillvara MGM, WB med flera stora amerikanska bolags ekonomiska intressen än att specifikt värna om upphovsmannarätten?
 Sverige har en upphovsmannarätt som man kan  läsa om i PRV-Skolan. Grundkonceptet är att alla har rätt till sina texter, bilder, filmer och musik men också verk i en vidare mening. För upphovsrätten gäller också yttrande och tryckfrihets grundlagen.
Kolliderar upphovsmannarätt med yttandefrihet, motsäger varandras intressen, bör väl YTG-lagen gälla eftersom det är en grundlag som har en högre dignitet?
- Kistalights kurs även om vi inte är några jurister - sic!
Den nya tekniken då?
Tracker och bittorrent koordineringen, fildelningen, hör den ihop med yttrandefriheten eller idén om ett fritt Internet?
Definitivt hör den ihop med ett fritt Internet men är det samma sak som tryck och yttrandefrihet?
Klart är i alla fall att The Pirate Bay är en hemsida för fri fildelning, en teknisk förmedling, av filmer, musik och spel mm. Men medför det automatisk att kostnaden för varje fildelning motsvarar en CD eller DVD?
Mycket tveksamt!
 Kistalight lämnar denna fråga, spetsfundighet, öppen för att vi tror på ett fritt Internet, ääälskar den digitala revolutionen och dess möjligheter till publicering av texter, bilder och musik, samtidigt som vi gärna vill ha vår upphovsmannarätt.
Killarna på Pirate Bay och deras jurister om än kända har inte mycket att sätta emot etablissemanget i rättegången.
Utgången med domarna känns förutbestämd!
I stora mål mellan amerikanska IT-bolag Apple, Window och Samsung m fl när det gäller upphovsmannarätt, verksskydd och patent har bolagen staber av jurister och nedtecknade avtal, aktuell lagstiftning och patentskydd att luta sig mot.
Månkan från WB och MGM känner sig nöjd med den fällande domen (30 miljoner och ett års fängelse) och menar att det behövdes statuera exempel och att The Pirate Bay var bara "en fluga som dök upp!"
Klart att killarna trots ungdomligt övermod inte har mycket att sätta emot i de här sammanhangen!
Just a couple of guys in a chattroom! (citat Daniel Neij)
Men frågar Kistalight kan man verkligen döma en idé om Internets öppenhet och hindra ny teknik med en fällande dom i en rättegång!?
Dokumentären om killarna kring Pirate Bay och rättegångarna mot dem är fri att ladda ner och är finansierad av en salig mix av aktörer - Svt, mikrobidrag via Pirate Bay och Peter Sundes Flattr.  The Pirate Bay tycks leva vidare med lika stor fildelningssida som tidigare men nu utan sina grundares inflytande.
  Simon Klose har gjort en stark dokumentär om tre internetpionjärer som får däng av etablissemanget med filmbolagen i Hollywood, Stockholms tings och hovrätt i spetsen!
Fint berättat av Klose med starka lite melankoliska stockholmsbilder plus en båttur på Mekongfloden mellan personskildringarna och rättegångarna. Rättegångarna (ett ödesdrama?) som ger filmens dramaturgi och ställer frågor om rättssäkerhet och juridik för ny teknik.
Betyg:  kistalight ger fem nedladdade gratis filmer av fem hos något av Månkans bolag samtidigt som vi lämnar tillbaka 32 iPhones och smartphones till våra elever när filmen är slut.

PS I vem hostar Pirate Bay, Peter Sundes blogg Copy me happy, kan man läsa hur piratbyrån fungerar i dag. Mycket informativ läsning om en organisation, struktur, som bra mycket påminner om Internets ide om hur information kan överleva ett totalitärt tryck och samhälle - tycker Kistalight!
Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare:   Andra bloggar om pirate bay
©Thommy Sjöberg

Sunday, February 17, 2013

Hilma af Klint Light

Personal Development - målning av Hilma af Klint. Ett spiritistiskt mästerverk! Mimmi och Kistalight Bilder från mobil Thommy Sjöberg.

 Kistalight har varit på Vännernas vernissage på Moderna i veckan. Inspirerande föreläsningar av Daniel Birnbaum och utställningens curator Iris Mûller-Westermann.
Fängslade, så att vi utan att darra på manschetten direkt köper utställningens fina katalog.
Ovan ett av Hilma af Klints mer än manshöga verk. Hon målar serier av målningar i en anda av rundare kubism än Picasso, med milda färgtoner som påminner om Braque och kanske några färgstänk från Matisse.
Kan vi tycka på Kistalight!
När vi glatt fotar oss framför ett av verken vi blev förtjusta i!
 Dessutom uppmuntras vi av Daniel Birnbaum att ta bilder för vidare spridning genom Twitter, Instagram och Modernas facebooksida.
 Kul tycker vi när det numera fotas en hel del på konstmuseer.
 Genom allas vår digitala utveckling!

 Hilma af Klint är en doldis och hennes verk har legat undangömda i årtionden men en del av hennes konst har varit offentlig ute hos antroprosoferna i Järna. Hon är en abstrakt pionjär med stor målerisk talang för färg och form som under inflytande av spiritism, teosofi och antroprosofi så utvecklade hon en egen konstform. Hon blev som ett medium, med en variant av kubism med nog så genomtänkta former och symbolisk ornamentik kanske var hon rent av tidigare ute än Picasso och de andra killarna i den moderna konsten!
Kistalight har inte hunnit läsa katalogen ännu men i modernismens genombrott inom måleri och arkitektur finns genom antroprosofin en sidogren av kubism som pekar fram mot Bauhaus och Weimararkitektur.
Hilma af Klint kan säkert placeras i den traditionen.
Fantastiskt förstås att ett så omfattande, gigantiskt, konstnärsskap kan grävas fram i de Antroposofiska gömmorna i Järna!
Abstrakta pionjärer som Piet Mondrian, Vasily Kandinsky, Frantisek Kupka och Kasemir Malevitj skulle rent av kunna rubriceras som efterföljare till Hilma af Klint! 
 Hilma af Klint såg dock sig själv som en antroposofisk målare, ett medium för spiritismen, och även om hennes målningar är skapade i ett konstnärligt vitalt flöde så kan man uppleva de som genomarbetade och välplanerade.
Sak samma om målningarna är framsprungna ur ett ett abstrakt visionärt program enligt tidens utveckling (Om det andliga i konstenKandinsky) eller kring ett spiritistiskt medium kan man (Kistalight) tycka!
Ett otroligt flow, en oerhörd energi, en väldig förmåga till integritet och känsla för organisation måste hon ha haft tant Hilma!
Great!
Hilma en häftig pionjär!

Andra bloggar om Moderna museet: Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare:   Andra bloggar om antroprosofi  Andra bloggar om abstrakt konst 
© Thommy Sjöberg

Sunday, February 10, 2013


Söder-Quis i repris
Kulturpromenad här om veckan med glada miner trots bitande kyla och knarrande skor. Vad gör man inte för att genomföra en friluftsdag?! Vid några av stationerna sjunger vi med i youtubeklipp eller öva drama med våra iPhones!
Söderkryss – se även separat karta!

Från Södra station till Slussen – en tipspromenad! – Tag med frukt, dryck och bär (ha) varma kläder!
1.      Start vid Södra station. Vi går igenom Fatbursparken, till höger ligger Bofills båge, ritat av arkitekten Bofill rakt fram står Haglunds pinne – uppkallat efter ett borgarråd som gillade skyskrapor men fick nöja sig med ett 25-våningshus. Vad är Fatburen uppkallat efter?
1.      Koloniträdgårdsområde
X.  Gammalt småindustriområde
2. En sjö

2.      Skulpturgruppen: Vi syns vid målet på Katarina Bangata tolkar fotbollspelaren Lennart Nacka Skoglund fotbollskonst, en myt i fotbolls Sverige. Nacka var älskad och gjorde succé även i Italien i många år.  Upp med iPhonen och sjung medFör vilken klubb spelade Nacka i Italien?
1. Milan
X. Inter
2. Juventus                                                                                             
3. Vid Greta Garbos torg finns en skulptur av den vackra gåtfulla skådespelerskan som växte upp på Blekingegatan på Södermalm. Men i vilken typ av filmer hade hon sitt artistiska genombrott?
1. Musicals
X. Stumfilmer
2. Ljudfilmen - film som den fungerar i dag


Strålande vinterväder i Vita Bergen - vem sjutton är Ulf Lundell  frågar glada elever? Bild Thommy Sjöberg

4. I Vita bergen levde på 1800-talet Söders fattiga. I dag är det kulturbostäder och det är hög status att bo där. Under 1960 och 70-talet verkade en rad kulturpersonligheter här som Hasse och Tage - författare, revymakare och filmare. Här fanns den världskände fotografen Christer Strömholm och i Mästers Pers Gränd 8 skrevs 70-talets generationsroman Jack av en i dag välkänd artist och låtskrivare. Då skrev han  67...67 - bara att sjunga med i din iPhone! Vem är författare till Jack?

1 Niklas Rådström
X Ernst Brunner
2 Ulf Lundell

5. På vägen mot Fjällgatan och världens bästa utsikt över Stockholms infart för sjöfarten passerar vi en nyligen namngiven park. Parken är uppkallad efter en riktig så kallad söderkis. Tecknare, konstnär och författare som gett liv åt många södermiljöer. Han växte upp strax ovanför parken på Klippgatan. Lyssna på  ett år av musik från parken! Vem är söderkisen?
1. Tuffe Viktor
X. Slas Stig Claesson                 
2. Ulf Lundell

6. Fjällgatan litterär skylt med citat från Vilhem Moberg. Han har skrivit boken som ofta nämns som den bästa svenska romanen någonsin vid omröstningar. Vilken är boken? Här citeras Sömnlös (på skylten) men frågan gäller den andra (bästa) romanen! Vilken?
1. Sömnlös
X. Soldat med brutet gevär
2. Utvandrarna


Första svenska färg-TV-sändningen kom från Fjällgatan hemma hos författaren Per Anders Fogelstrom

7. Fjällgatan litterär skylt på Fogelströmsterrassen med citat. Från vilken bok?
1. Vävarnas barn
X. Mina drömmars stad
2. Sommaren med Monika

8. Poet och vissångare som fått en egen park ovanför Renstiernsgatan på Glasbruksklippan mot Mosebackehållet vid Mäster Mikaels gata .  Stäm upp i Somliga går med trasiga skor!

1. Bellman
X. Evert Taube
2. Cornelis Wreesvijk

9. Katarina kyrka från Stormaktstiden 1600-talet, en gammal kyrka som fått ny skrud, det vill säga kyrkan har restaurerats (byggts om). Varför?
1. Ombyggnad för att kyrkan var för gammal
X. Kyrkan upprustades efter en häftig brand 1990
2. Allmän upprustning av byggnadspolitiska skäl – staten vill bevara gamla byggnader

 Hoppsan - pälsklädd soppkorg som konst i kvarteren bakom Katarina kyrka! Bild Thommy Sjöberg
10. Vid Mosebacke ligger också Fiskargatan där man kan se turistgrupper med karta i deckarförfattaren Stieg Larssons fotspår. På Fiskargatan låter han sin deckarhjältinna och hackern Lisbeth Salander köpa en lyxvåning med utsikt över Gamla Stan och Djurgården. Vad kallas hans deckarserie?  Varför inte kika på en fröken Salandertrailer?
1. Wallanderserien
x. Böckerna om Hamilton
2. Millennium-trilogin

11. Mosebacke med utsikt över Stockholm är också en berömd litterär text av August Strindberg – texten återfinns i en roman som inleder den moderna litteraturen i Sverige. Vad heter romanen? Se litterär rödvit skylt Mosebacke café!
1. Jack
X. Röda rummet
2. Mina drömmars stad

12. Översätt Slas, Stig Claessons, text i Götgatsbacken till nusvenska! Citatet finns i Götgatsbacken på en av Stockholms rödvita litterära skyltar. ObS skylten saknas - finns ej!
 Gör en ordlista! Återberätta - vad berättar Slas om egentligen? Ytterligare uppgift skulle kunna vara att göra om texten till en fungerande ungdomstext i dag! Pröva gärna!

Lyssna på Slas - SR Minnen!

13. Vid Slussen – här finns en bilkarusell som var förvånansvärd modern när den byggdes en gång i tiden under... ja när byggdes den? Se skylt nära strömmingskiosken!

1. 1930-talet
X. 1950-talet
2.1970-talet
Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare:  
© Thommy Sjöberg

Saturday, February 02, 2013

Monogram - Geten



Idag firar vi något för tidig födelsedag med lite konstvisning - plan C - förstås när man titta på videon ovan! Texten kan man läsa, från Kistalight Academy, se även nedan liksom att kika och lyssna på videon om Geten! Vid kameran fru Ulla/Kistalight

Hann även med ett besök på Moderna
Blå linjen in till Kungsan från Kista!
 Stockholm i snömulen blöta under eftermiddagen. Waxholmsbåtarna guppar utanför Grand. Stadssilhuetten över Katarinaberget; Mosebacke, Stomatolskylten, Haglunds pinne och Katarina kyrka lyser i diset och lite längre bort Sofia kyrka halvt inbäddad i tjocka. 
Magi och sagostämning - en dag för vår ungdoms Rauschenberg!
Ser filmerna och lyssnar på intervjuerna på muséet. En charmig och varm storyteller träder fram.
Där finns historien med det "vita mästerverket".
Varför skeppa ett konstnärligt mästerverk över Atlanten?
Dyra försäkringspengar, risk för skador, risk för repor och kanske kan det stjälas och för att inte tala om vad transporten kostar. Alltså skickas instruktioner till Pontus Hultén på Moderna inför utställning på 60-talet.
- Fixa ram och duk, preparera, grunda och måla med den rätta vita färgen.
Jag, läs Robert signerar när jag kommer till Sverige.
Rauschenberg som nyskapare, en neodadaist, som hör hemma i 50 och 60-tal, med sina combines; tavlor och skulpturer där material blandas. Färg förstås, tidningsklipp, fragment av reklamskyltar, Coca Cola-flaskor, tygtrasor, gamla trälådor, uppstoppade fåglar, pinupp-bilder, radiorör och faktiskt försök med inter aktiva idéer långt före blogg och Internet.
 Teknik, möjligheter och fantasi i konsten.
Rauschenberg Texas-son med varm dialekt som en del av det amerikanska moderna projektet!
 – Nya gränser, här inom konsten med ekon från de stora inom konsthistorien. Långt från de fina salongerna, utvecklar han konsten på egna villkor med sina combines, performances, happenings och interaktiva försök för åskådaren. Färg och material som bokstavligen spränger de konstnärliga ramarna.
Klart att vi på Kistalight gillar Monogram - geten, "En Urban lantis" och några av de andra konstverken, Minutaie, Untitled, Factoum I och II, Coca-Cola plan och Studiopainting.
Mycket nöjda går vi hem i skymningen och Waxholmsbåtarna tycks ha slagit sig till ro där de ligger och guppar framför Grand och vi hoppar ner i tunnelbanan och fångar den Blå linjen.
Tänk att man var så kulturradikal när man var ung.
Det låg i tiden säger vår dotter Evelina!
Prosaiskt!
Robert Rauschenberg - Monogram – urban lantis light
PS Vi glömde att det ligger även en något brun tennisboll på Getens flak. Det gillar vi skarpt på Kistalight! Frågan är om den ligger där för att det är en tennisboll eller om bollen har en annan mer naturalistisk roll.
Texten ovan finns att läsa under månaden februari från ett läsår på Spånga high i Kistalight Academy. Slutsåld på förlaget. Några ex finns fortfarande kvar av Kistalight på spaning där marknadsavdelningen inte jobbat lika hårt som vanligt med försäljningen. Beställ gärna på kistalight@gmail.com  - kostar en hundring!


Andra bloggar om Moderna museet: Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare:  
©Thommy Sjöberg