Sunday, February 28, 2021

Det Amerikanska Projektet Light

 
Amanda Gorman får representera det unga Amerika! 
De som vuxit upp efter Nine-Eleven, bolånekris och trumpism med klimatkris, kriget mot terrorism, globalisering och digitalisering som en del av vardagen!
En redan desillusionerad Z-generation som använder humor, digital teknik och bitskhet som ett sätt att överleva.
Finns det en framtid för det Amerikanska Projektet?

Vad förenar det amerikanska folket och vilken är den sanna berättelsen om USA så där bortom fakenews och alternativ verklighet? 
Finns det en eller flera berättelser som kittar ihop invånarna i USA:s femtio delstater och som alla kan dela?
 
 This land is your land and this land is my land
From California to the New York island
From the redwood forest to the Gulf Stream waters

Kistalight undrar så här i kölvattnet på Trumps fyra omskakande år som president och passar på att samla sina bloggar om det amerikanska presidentvalet, plus några tidigare av sina USA-bloggar om film, litteratur och samhälle med en egen bloggsida.
Några gemensamma punkter som förenar amerikaner är den patriotiska historien i en ännu ganska ung nation, känslan av att vara ett utvalt folk, den amerikanska drömmen om att alla kan lyckas bara man jobbar hårt och att USA är ett samhälle där människorna får forma (frihetens plats på jorden) sina egna liv. 

Gemensam historia för alla amerikaner, några spontana punkter, från en gammal Hi-lärare
  • Frihetskriget mot britter och fransmän
  • Självständighetsförklaringen Independence Day 4 th of july 1776 
  • Konstitutionen, grundlagsfäderna Adams, Franklin och Jefferson och den första presidenten Washington 
  • Vita Huset, Capitolium och Högsta Domstolen
  • Det Amerikanska inbördeskriget, The Civil War, där Abraham Lincoln höll ihop unionen, kriget mellan en begynnande industrikapitalism i norr och en plantageekonomi i söder men även Ku Klux Klans bildande
  • Den amerikanska expansionen och nya stater; going west young man, New Frontier, pionjär och nybyggaranda
  • Industrialismen med rader av banbrytande innovationer; T-Forden, glödlampan, kylskåpet, löpande bandet, skyskrapor med stålkonstruktioner fram till våra dagars high tech, Apple, Google, Facebook och Twitter
  • Börskraschen Wall Street 1929, 30-talsdepressionen, New Deal och Franklin Delano Roosevelt
  • Drömfabriker i Hollywood, varumärken som Coca Cola, McDonalds, Kentucky Fried Chicken och kommersiell TV
  •  Insatserna i världskrigen (ww1 och ww2) och vägen till att bli en supermakt
  • Medborgarrättsrörelsen, Vietnamkriget, 1960-talets frihetsrörelser och studentupproren
  • Reagantiden, kalla krigets slut och en begynnande managementkultur och första åren med Internet
  • Nine Eleven, kriget mot terrorismen, klimathot, finanskris, globalisering och digitalisering 
  • 2020, pandemin, polisbrutalitet Floyds död och Black Lives Matter, Trumps upprepade attacker mot demokratin och valresultatet
Kistalight undrar om man inte ska göra en analys av alla Trumps 74 miljoner väljare och om man vill skapa sig en rättvis bild av dem så måste man också förhålla sig till de stora amerikanska myterna, berättelserna och projektet USA. 
Den vita mannens sista suck i ett föränderligt amerikanskt samhälle?
Kistalight citerar gärna sig själv ...

Nä... Trump måiar gärna med bruna färger ...Trumpismen består av bejublade populistiska folkmöten ledda av Donald, känslan är underdog och en rörelse mot etablissemanget och mot moderniteten! Ingredienserna är; mot abort, för frihet med vapen, klimatförnekare, misstro mot corona-viruset, stärka traditionella industrier som stål och kol, fortsatt utvinning av olja, mindre skatt för företagare, mystiska föreställningar, The Big Lie och tro på konspirationsteorier, speciellt riktade mot Donald, ökade klyftor mellan stad och land, förneka vetenskap och för en nationalism (populism) om att göra America Great Again. Det vill säga gå tillbaka till gamla goda tider innan globalisering, klimatkris, high tech, hbqt-frågor, Black Lives Matter-rörelsen, jämställdhet, urbanisering och en förändrad demografi blev en del av den amerikanska verkligheten. 
Vara vit (äldre) kränkt man!


Lästips från Kistalight 
Är man intresserad av psykologiska stämningar, känslor, sönderfall och förändringar i det amerikanska samhället så finns det massor av litteratur och film om det samtida USA. Undrar om inte den s k polariseringen är en process som pågått länge, kanske i årtionden, undrar också om inte ett sannare uttryck för polariseringen vore att kalla det ett fördjupat klassamhälle med stora orättvisor och ett stort avstånd mellan stad och land, dessutom ett segregerat samhälle med rasåtskillnad mellan olika minoriteter. Kistalight har bloggat om några av dem. 
  • Hillbilly Elegy Light  Spännande självbiografi om en hillbillys resa från amerikanska Södern till Yale university
  • Generation Loss Light Annorlunda deckare med kvinnlig punkare och fotograf om tiden efter Nine Eleven 
  • Manchester by The Sea Light Mycket sevärd film från New England med stor nostalgikänsla över en svunnen tid - fucking freezing
  • Det blev Trump - sic Kistalight bloggar om förra valet
  • Inagural Adress Light Olycksbådande profetia från en gammal indianhövding, kan tyvärr gälla Joe Biden
  • Thanksgiving Day med Barack Obama  Lite kul med Obama om konsten att benåda en kalkon. Kanske något för Joe Biden om konsten att benåda en f.d president?
  •  La Vie en Rose - A Star is Born Kanske inte så mycket en berättelse från Trumpland men väl en rackarns stor amerikansk berättelse, a sad sad story
  • Americaa Light Gammal blogg om hårdkokt deckarförfattare kan duga här, psykopat approach?
  • Barack for the Nobelprize och Bara en sång och en dansman Bob Dylan Varför inte några bitar om två amerikanska nobelpristagare? Båda blev lika överraskande. En kom till Oslo och tog emot priset på ett värdigt sätt men undrade vad han egentligen hade gjort för att förtjäna det. Den andra var absolutely thrilled, men en cirkus blev det; kommer, kommer ej? Det kan ha sina sidor att ge ett Nobelpris till En Sång och en Dansman
  • Ja, Jag tänker på Dean Moriarty Kistalight gör en TED om Jack Kerouacks On The Road, böckernas bok om rastlösa resor över den amerikanska kontinenten av en beatgeneration

 
Kistalight bäddar in ytterligare en begåvad artist från den unga Z-generationen, Billie Eilish med Bad Guy, som nått osannolika över en miljard visningar på YouTube.

Plus Arkiv USA-bloggar från Kistalight

© Thommy Sjöberg 

Thursday, February 18, 2021

Här händer det grejer ... välkommen Leah!



Här händer det grejer, Kistalight och Mimmi har blivit farfar och farmor. 
En liten cool och pigg tjej (kolla blicken), med arbetsnamnen Parveln, Filuren och Stampe har kommit till världen och välsignats, IRL, med de vackra namnen Leah och Aurora och hon kommer att kallas Leah.
Vilket vackert namn!
Vi gratulerar den coola tjejens föräldrar!
Grattis Love och Saide!
Välkommen till världen Leah!

Kul ... kul tycker Kistalight och Mimmi som har fullt upp med att fira sportlov, men inte riktigt får träffa Leah, Ludde och Freja (våra andra barnbarn) i den omfattning (närkontakt), som vi önskar i pandemitider.
Sportlov inleds numera som panschisar redan i vecka sex  och pågår troligen till och med vecka nio!
Sportlovsveckor alltså!
Sportandet går till så att man varje dag kollar tider för sändningar från Vinterstudion sedan anpassas dagens ensliga promenader i det fina vintervädret på Järvafältet. Allt som oftast träffar vi andra gamla kistabor på solitär promenad och ett litet small chat uppstår, gör vi inte det, kan man alltid snacka (small quack) med änderna vid Igelbäcken.
Om vådan av fågelinfluensa till exempel!
Efter det är det bara att bänka sig i TV-soffan med semlor och geléhallon i Alla Hjärtans-form när man räknar in varv och mellantider, skottbild, åkteknik, taktisk disposition och dagsform.
Lyssna på Ferry, Wiberg och Ekholm!
Pang ... pang ... bom!
Spänningen är olidlig.
Bra första vecka, vi blir världsmästare fyra gånger, några oväntade, Skridskor 5000 och 10000 meter med nya stjärnskottet Nils van der Poel minst lika oväntat med Skidskytte sprint Martin Ponsiluoma och något överraskande VM-guld i Ski-cross med Sandra Näslund.
Wow för första sportlovsveckan!
VM-Guld ... VM-Guld!
Vecka sju har börjat bra, nu tycks trenden vara silver, Sebastian Samuelsson Skidskytte distans,  Alpina landslaget oväntat  i lagtävling parallellslalom och lite oväntat Hanna Öberg som  laddat med pizza och godis och trots allt hittar tillbaks till formen och grejar ett VM-silver på distans med bara en bom och finfin åkning.

Pang ... pang ... bom plus lösskott!
I dag blir det brons i singel mixed stafett med Hanna och Sebastian som laddat med tårta och pizza!
Stort även det!

Kul ... kul, hur kul som helst att Joe Biden är ny president i USA, Inaugural Adress Light, (bra för nerverna)  och att Trump dragit sig tillbaka till Florida, blivit av med sitt Twitterkonto och trots allt blivit fälld i Kongressen i åtalet mot honom, The Impechement Trial, som Kistalight och Mimmi följt via TV 4 Play. Bra dom mot Trump även om det inte är med absolut majoritet!
Följden blir att demokraterna kommer att äga berättelsen om Capitolium. 

Nu är säkert det kokta fläsket stekt för Trump tror Kistalight, efter The Impechement Trial, väntar säkert ett antal stämningar i civila domstolar för den före detta presidenten och hans advokater, både om The Big Lie (lögnen om valfusk), valpåverkan(fixa valet) i Georgia och andra stämningar om försäkringsfusk, skattebedrägerier och övergrepp mot kvinnor mm.
Kommer rättvisa och lagar till slut att fälla Trump?
Till slut kommer han kanske inte undan?
Klassiskt i USA är att fälla riktiga skurkar (big Wolfes) för skattefusk!
Vi får se!

Kul ... kul även att fylla år i februari, bli uppvaktad på Fejan, läsa sina nyårslöften när det gäller litteratur, just nu Hundparken av Sofi Oksanen, starkt från samtida Ukraina och ingen söndagsutflykt!
Den rackarns pandemin ger trots allt en viss stiltje i vardagslunken och tid för det lilla livet!
Tjoho för barnbarn!


Lågmäld tolkning av Gabriellas sång av Jakob Hellman från Så mycket bättre ... 
En sång för pandemitider ... 

Jag vill känna att jag lever
All den tid jag har
Ska jag leva som jag vill
Jag vill känna att jag lever
Veta att jag räcker till
Jag har aldrig glömt vem jag var
Jag har bara låtit det sova
Kanske hade jag inget val
Bara viljan att finnas kvar
Jag vill
© Thommy Sjöberg

Friday, February 12, 2021

Impechment Trial, The Big Lie och en del av Den Amerikanska Berättelsen

 

Klart vi följer författningsrättegången, Impechment Trial mot Donald Trump, i den amerikanska kongressen! Här ovan en av åklagarna, Stacey Plaskett, från andra dagens rättegång där hon lägger fram bevis hur Trump använde sina tweets för att uppvigla sina anhängare. 
En process som faktiskt startade redan före valet i november, då han började misstänkliggöra det kommande valet genom sina påståenden att det kommer att vara riggat!
Med exempel från tweet efter tweet visar Plaskett hur Trump upprepar sin Big Lie om ett stulet val. Ett påstående som sedan upprepats, maniskt, fram till 6 januari. Där det efter hans tal nådde sin (logiska?) kulmen med hans uppmaning till sina anhängare (med en alternativ världsbild) om att gå emot (storma) Capitolium. 
Vilket en del av de deltagande högerextrema och konspiratoriska grupperna (Proud Boys, Oath Keepers, QAnon, och vit maktgrupper) redan tycktes ha planerat!

Det är svårt att inte drabbas av de demokratiska senatorerna (åklagarna) bilder och filmer de visar från hur Capitolium stormades och hur några av senatorerna och vicepresidenten Pence undkom hårfint från den aggressiva mobben och hur de för få poliserna kämpade hjältemodigt för att skydda dem.
Bilderna, filmerna och de demokratiska åklagarna sakframställan kommer säkert att prägla både amerikaners och andras upplevelse av stormningen av Capitolium. Materialet i bilder, filmer och deras sakframställan är ett så starkt stoff så det är svårt att tänka sig att ett försvar av Trump kan vara etiskt övertygande. 
Vad är viktigast?
Trumps rätt till sin medborgerliga yttrandefrihet eller hans edsvurna plikt och ansvar som president för landet (hela folket) och den amerikanska konstitutionen?
Frågan är inte tycker Kistalight om Trump blir fälld i senaten med absolut majoritet utan att president Trumps agerande kring valet granskas, myten om The Big Lie, de över 50 stämningar i olika delstatsdomstolar, där han har fått avslag och slutligen det ödesdigra talet Save America 6 januari.
Allt detta måste ändå prövas, läggas fram i en logisk följd av orsak och verkan, och få en plats i historieböckerna!
Vilket kommer att göras av kongressen i The Impechement Trial!

Vill man läsa en spännande artikel om USA-valet 2020 finns det en väldigt läsvärd och informativ artikel från 4 februari i Time Magazine av Molly Ball The Secret History of the Shadow Campaign That Saved the 2020 Election.


Från detta vill vi på Kistalights redaktion gärna blicka framåt och vi hämtar inspiration och blir fortsatt förtjusta i Amanda Gorman. 
Vilken succé från Joe Bidens presidentinstallation och den första poeten någonsin (?) att recitera en dikt i pausvilan i Super Bowl!

 
 Amanda Gorman får representera ett föränderligt USA si så där bortom Trumpismen med humor, talang, energi och ungdom!

© Thommy Sjöberg


Tuesday, February 02, 2021

Gott Nytt Läsår från Kistalight 2021


Dags för nyårslöften när det gäller läsning 2021, lite sent i år blir ändå bra med nyårslöften i början av februari, får skylla på all turbulens kring USA-valet, Trump och presidentinstallationen. 
Sådana händelser kan få en gammal SO-lärare att gå i spinn! Se Inaugural Adress Light!
Vi drar en bok från vår läsehylla.
Blir Expeditionen Min Kärlekshistoria av Bea Uusma, en praktutgåva med bilder och illustrationer som jag fått i present av min son Love, har läst de första 100 sidorna, sedan när de nödlandat (kraschat) med sin vätgasballong (Ingenjör Andrees Polarfärd) på packisen på väg mot Nordpolen blir det bara för sorgligt! Boken får ligga till sig ett tag! Nu är det dags igen! Utdrag ur Dagbok Nils Strindberg till hans fästmö Anna.

Älskade lilla vännen min!
Vi hafva just stannat för dagen nu sedan vi
släpat och dragit på kälkarne i 10 timmar. Jag
är verkligen ganska trött men måste prata
några ord med min älskling. Först och främst
måste jag gratulera dig.Det är ju det dag
din födelsedag ingår. O hvad jag önskar att
jag kunde underrätta dig om att jag mår
utmärkt och att intet är att befara för oss. Vi 
skola nog taga oss hem så småningom
                                        (Nils Strindberg)

Raderna ovan blir de sista Nils skriver till sin fästmö Anna, sedan blir strapatserna för stora. Vandringen på packisen blir mödosam, isen flyter norrut och bryts itu, så småningom når de vulkanön Vitön norr om Svalbard där de slår läger och de avlider. Trettiotre år senare hittades deras kvarlevor och länge har man trott att de avlidit av trikiner från skjutet viltkött från isbjörnar. Deras anteckningar och fotografier har bevarats i det arktiska klimatet och väckte sensation när de upptäcktes.
Bea Uusma följer expeditionen tätt i spåren på alla upptänkliga vis; dokumentärt material, utbildar sig till läkare för att bättre kunna ta del av de medicinska materialet, ifrågasätter den officiella dödsorsaken - blir en deckarhistoria, studerar geologi och geografi och passar samtidigt på att berätta sin egen historia. 
Fantastiskt med människor som drabbas så passionerat av ett ämne - Bea Uusma med Expeditionen! Kistalight ser fram emot att läsa klart hela boken, ett totalkonstverk!

Nästa nyårslöfte blir Nobelpristagaren Louise Glücks diktsamling Averno. Titeln är hämtad från sjön Averno, en liten sjö strax väster om Neapel som ligger nära Campi Flegrei, ett jordbävningsdrabbat område där det också uppstår geologiska fenomen som Bradisismo, en sorts slukhål som får marken att sjunka eller stiga. Avernosjön var under antiken en sjö där det bubblade av svavelhaltiga gaser från den underjordiska aktiviteten. Sjön betraktades då även som ingången till Hades (nedstigning till dödsriket) och är förebilden till Vergilius sjätte sång i Aeneiden, där även Dante startar sitt diktverk Den Mänskliga Komedin Inferno, roadmovie till helvetet, då med Vergilius som följeslagare. I samtida Roberto Savianos Gomorra finns även miljön med i avslutningskapitlet Eldslandet. En helvetesbeskrivning av nutida miljöförstörelse väl i klass med medeltiden och antikens mänskliga avgrunder. se även 
Kistalight har precis läst ut samlingen och fäster sig vid översättaren Jonas Brun karakteristik i efterordet. Brun skriver att det minsta elementet i Glücks dikter är meningen, inte takt och rytm eller ton som hos det enskilda ordet, som är vanligt i poesin. Meningarna är istället alltid enkla och tydliga, praktiska som tegelstenar och med samma råa tyngd. 
Bedöm själva vers från dikten Prisma!

När man blir förälskad, sa min syster,
är det som att träffas av blixten.
Hon sa det hoppfullt, som om hon ville
dra till sig blixtens uppmärksamhet.
Jag påpekade för henne att hon upprepade
vår mors formulering exakt, den som hon och jag
hade diskuterat som barn eftersom vi båda
kände på oss att det vi märkte hos de vuxna
nog inte orsakats av blixtar
utan av elektriska stolen.
                                    (Louis Glück)

Vackert omslag till Averno av Viktor Rosdahl och en väl så drastisk story ovan! Från dikten Prisma vers 4 av Louis Glück.

 Årets klassiker bland nyårslöften får bli August Strindbergs Röda Rummet, det moderna genombrottet i den svenska litteraturen. En roman vi har läst ett otal gånger, sett i olika TV-serier, och som jag nu skulle vilja läsa om i Strindbergssällskapet vetenskapliga utgåva. Försökte här om dagen efter lång promenad längs Norr Mälarstrands fantastiska (seaside)park i gnistrande solsken och vinterväder få tag i boken på Ryes antikvariat. Vilket inte alls var så lätt, bokhandelsantikvaristen berättade att den var ganska sent utgiven i serien, i inte allt för stora upplagor. Strindbergssällskapets vetenskapliga utgåvor har lysande kommentarer, intressanta bilder, dokument och noter till Strindbergs författarskap och är också en ingång till hans samtid 1849-1912.

Nästa nyårslöfte Lena Anderssons Dottern är också utläst just i dagarna. Boken består av två delar och är en utvecklingsroman med drag av pikaresk och det är en ömsint skildring av den smått fyrkantiga och samtidigt iakttagande huvudpersonen Elsa.
Dotter i folkhemmets sista skälvande tidsperiod innan management-kultur, fria skolval och privatisering inom vård och omsorg tar över!
 Del 1 om barndom och ungdom där skolan och idrotten (skidåkning) tar all plats. Miljön är lätt identifierbar, förorten innan den blir Orten (Orten 1 6 4 Light) i nordvästra Stockholm si så där mellan Tensta och Rinkeby i radhusidyllen Sörgården.
 Se även Kistalights äventyr i förorten; Kämpingeskolan Ro - Segregation Light!
Huvudpersonen Elsa Johansson är duktig i skolan och all fritid ägnas åt skidåkning i något som skulle kunna kallas ett livsprojekt som hon, hennes bror Erik och fadern Ragnar driver. Det gäller att kapa sekunder; på joggingrundan, när det är barmarksträning eller i träningspasset på skidor och när det är tävling. Det går bra för Elsa och under vintersäsongerna åker hon runt i mellan-Sverige och nedre Norrland och vinner rader av tävlingar och samlar på pokaler för prisskåpet i en sann kärv folkhemsanda.
Elsa kraschar i jakten på sekunder och en hägrande möjlighet i att nå världseliten, när hon börjar att banta i sekundjakten. En frisk ungdomskropp utsätts för påfrestningar som Elsas psyke inte kan hantera. Hon är ständigt hungrig och drabbas av bulimi när hon flyttar från förorten och går på skidgymnasium i Torsby.
Några ungdomsår med viktproblem övergår till en plåga som det tar tid för henne att bryta.
Kistalight kommer att tänka på P O Enquists klassiska idrottsroman Sekonden om släggkastaren ... som i jakten på rekorden som idrottsman bytte ut sin godkända slägga mot en lättare och han slår ett antal rekord innan fusket uppdagas.
Han ville bara förbättra resultaten ...
P O Enquists Sekonden har setts som en symbolisk roman för socialdemokratins utveckling, man ville bara förbättra resultaten, även om det fuskades på sina håll för att nå målen.
Nu är ju Elsa Johansson ingen fuskare, men påverkan på naturen, Elsas kropp, innebär också en backlash!
Det blir ingen skidåkare av Elsa. 
I andra delen av boken (berättelsen) söker sig Elsa till USA, kanske för att frigöra sig från fadern Ragnars besvikelse över dotterns uteblivna skidkarriär. Hon arbetar som au-pair och hon är en student som får uppleva komiska förvecklingar där det skaver en hel del i sprickan mellan en svensk självbild (folkhemsidealism) och att vara en ung tjej med ätstörningar, före detta elitsatsande skidåkare och den amerikanska vänsterliberala politiskt korrekta världsbilden. Det senare kan säkert även jämföras i en svensk kontext (sammanhang).
Det gäller att ha de rätta åsikterna inom vänstern, bland feminister, hbqt-folk och miljörörelse!
På några sidor skymtar staden San Francisco fram som idé och realitet och Elsa känner att det är härligt att känna autonomi, att växa och vara fri, så där bortom familj (fadern) och de politiskt korrekta frågorna, när hon promenerar bland kullarna i kabelspårvagnarnas hemstad. 
Betyg för Dottern av Lena Andersson Fem väl vallade längdskidor av fem från tiden när det fortfarande fanns ärans hjältar i spåren med rimfrost i skägget; ensamma, uthålliga, där de med skarp karaktär utmanade klockan i jakten på sekunder.


 Sista nyårslöftet i läsningen blir Sofi Oksanens Hundparken. En bok jag fått i födelsedagspresent av min dotter Evelina, hon älskar Oksanens kärnfulla språk och starka ämnen.
Läsning från en tidigare roman av Sofi, Utrensning, som har gjort ett starkt intryck!
Kistalight har läst drygt 80 sidor av Hundparken, här är det en hårdare verklighet från andra sidan Östersjön som gestaltas. Det är ingen söndagsskoleutflykt eller novell från Allers som berättas utan här snackar vi om djup korruption i Ukraina där människor far illa efter sovjetsamhällets sammanbrott och vi pratar om folk från ett girigt Helsingfors i en postsovjetisk tid.
Människor och tid länkas samman i Sofi Oksanens Hundparken; temat är maktkamp, sönderfallet i Ukraina, beroende, barnlöshet och surrogatmammor. Kanske inte direkt Kistalights stora intresseområden men en utmaning att ta del av (läsa) en stor författare med en avancerad berättarteknik och ett djärvt bildspråk och visst läser man den gärna när man får en sådan fin bok av sin dotter Evelina.

           Gott Nytt Läsår!


Tjoho O Gott Nytt Tennisår

Hoppas att all tennis kan återgå till någon sorts normalitet i år för både motionärer, äldre äldre, ungdomar, damer och herrar och eliten. Ovan Sofia Kenin med sin första Grand Slam Australien 2020!
Folks, slå igenom slagen, både de möjliga och omöjliga!
Ha spring i benen, rör på fötterna och försök ha kul med din tennis!

© Thommy Sjöberg