Monday, April 17, 2006

Cabrillo highway sandwich

Nostalgia California 81
Cabrillo highway sandwich
- Looks like a fucking sandwich!
Vi bor i trafikbruset i jämnhöjd med Oakland Bay Bridge i San Francisco. Kommentaren fälls av ung boende på Embarcadero, YMCA, i San Fran när vi kikar ut på bron. Rosinante, vår gula Oldsmobile står tryggt bakom inhägnad P-plats något kvarter från oss. Känns bra för en söderkis i exil att äntligen få trampa lite gator, flanera, och insupa stadsluft i gathörnen.
Vi fortsätter vår budget boende karriär och bor billigt på YMCA Embarcadero.
- Lite överdrivet kanske? Men kan även ses som ett led i projektet att bli och vara student. En livsstil jag försökte förverkliga när jag skulle frigöra mig, flytta hemifrån och bli vuxen. En student lever enkelt och billigt och helst liftar han världen runt utan ett öre på fickan. Nu var jag visserligen student men hade mest jobbat och pluggat på fritiden men det är kul med romantiska föreställningar. När jag kom hem efter USA-resan skulle jag ta tjänstledigt ett år och läsa in en Fil Kand och sedan blev jag lärare men det är som man brukar säga en helt annan historia.
Dulcinea, min resekompis, ser bekymrad ut på foto från en Cablevagn. Det är andra eller tredje gången vi åker Cablecar den branta vägen ned mot Chinatown.
Västern är grabbarnas hemmaplan.
- Är det inte Sam Spade från Riddarfalken från Malta, mannen i trenchcoat, som sitter där borta i vagnen, halsar ur en brun påse och tar några bloss på ciggen?
- Förresten där susar Bullit förbi i korsningen. "Damn good speed". Den raffiga kvinnan som just kliver in i en Porsche, med slitsad kjol, ärtiga spiror, och tycks ha handlat en påse ishackor ser ut som Sharon Stone.
Biljakter, klassiska deckare, erotiska thrillers och komedier nog känns San Francisco hemma.

Skranglig landsvägsriddare eller söderkis i exil på bukten i San Fran. I bakgrunden Fisherman Wharf. Bild: Ulla - Kistalight

Vi åker båt på bukten, runt Alcatraz och under Golden Gatebron som ligger inbäddad i dimma. Guiden berättar och när han är klar lägger han på ett band om den stora jordbävningen 1906. I dagarna, 18 april, är det 100 år sedan den bröt ut och orsakade kaos och förödelse vilket förmedlas med stor inlevelse på det spelade bandet. San Francisco är inte bara den västliga utposten för det amerikanska projektet; konstitutionen, new frontier, nybyggaranda, going west och entreprenörsanda. Utan här finns också San Andreasförkastningen, en 1300-mil lång förkastningsspricka som sträcker sig från Mexiko i söder till Oregon i norr och som ligger där som ett ärr i jordskorpan. Där skaver den Nordamerikanska plattan och Stilla havsplattan mot varandra - egentligen längs med plattorna.
– Detta kallas tektonik.
San Fran; beatpoeter och hippierörelsens hemvist, gay och regnbågfolks utpost och i dag strax söder om bukten, San José med omnejd – Silicone valley, en av de mest spännande platserna för utveckling inom hightech. Härifrån stammar även Ewan Williams Blogger.com numera uppköpt av Google och en av pionjärerna inom bloggingrevolutionen och vår hemmabas som bloggare. Faktiskt har vi San Francisco tid på vår blogg.
- Nog finns det något extra här i luften på gränsen mot Stilla havet.
I beatpoeternas bokhandel City Light handlar vi några klassiker av Henry Miller och vi lunchar i Chinatown. Till kaffet blir vi bjudna på kakor med små biljetter där det finns personliga meddelanden. Jag kommer att bli ekonomiskt oberoende och Dulcinea kommer att få ett erbjudande som hon inte kan motstå - vi får se.
- Banne mig om vi inte såg Jack Nicholson skymta förbi i Chinatown med demolerad och gipsad näsa men riktigt säkra kan vi förstås inte vara!
Vid Loma Prieta skalvet den Oktober 17 1989 såg vi bilderna från San Francisco och Oakland Bay bridge. Mindes vår vistelse där, och kunde konstatera med reportrarna ögon att Bay Bridge såg ut just like a fucking sandwich. Andra bloggar om USA:

Copyright LarsThommy


6 Comments:

Blogger knutanders said...

Kommer ihåg när jag själv var i SanFran bodde på 35:e våningen i ett 1:a klass hotell. Fönster i duschen som vette ut mot Fishermans Wharf. Båtresa ut till Alcatraz där vi gick iland och kollade faciliteterna. Det såg inte precis ut som hotellet vi bodde på. I övrigt en trevlig stad med mycket puls.
Låt inte bäddandet ta kål på ryggen nu.
Från oss Söder om söder

10:31 AM  
Blogger knutanders said...

Glömde tillägga att hotellet hadde en skybar på 40:e våningen häftig utsikt, hela hotellet vajade det var ganska obehagligt. Jag vet inte om vajandet berodde på drinkarna men Peter är nykterist och han sa att det vajade,så jag får väl tro honom.
"Korsdrag är lösningen på städproblemet"

10:35 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Geologskämt - några rejäla whiskypinnar, som Knutte sa, ska ge utslag på Richterskalan. Blir det sex eller sju har man laddat rejält.
Tror husen skyskraporna är specialbyggda med tanke på jordbävningsrisken, då ingår visst svaj, de ska kunna röra på sig, viss glidyta på stora betongfundament - där huskroppen är fäst med stora jättelika krokar. Så har jag läst nånstans och så vill jag gärna tro i alla fall - värre då med broar i dubbla etage. Låter dammsugaren gå.

11:00 AM  
Blogger knutanders said...

Bilden var inte direkt tagen igår men när inpå!!!
/Anders

9:41 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

I dag har man mer plats för både mat och dryck faktiskt som en "real american" även om man inte gillar mr Bushs politik.

8:57 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

- Eller plats för käk i skrinet som Knutte skulle säga!

12:50 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home