Monday, May 23, 2011

Bob 70 – City Light San Fran… - Bobographica

 I dag tar vi ett skutt över den amerikanska kontinenten. Bob i Bad Company – så kallas bilden! Här fotas Bob för albumet Blonde on blonde tillsammans med alla beatpoeters urfader Allan Ginsberg, dramatikern Michael McClure och Robbie Robertson. En inkarnation av beatpoesi, rock n roll och amerikansk folkmusik – kort sagt modernismen som gör sitt intåg inom popmusiken. Allt plåtat i gränden bakom City Lights bokhandel på Columbus Avenue i San Francisco. City Light som grundades av beatpoeten Lawrence Ferlinghetti och är en indiebokhandel och förlag och som existerar än i dag. Kistalight var där i sin ungdom i början av 80-talet och besökte naturligtvis City Light. Kanske såddes där ett frö för kommande Kistalight publikationer. Bild Larry Keenan

If you see him say Hello

 Dagen innan bilden ovan hade Bob haft en spelning med The Hawks (the Band) på Berkely community theather i San Francisco. Inför rader av poeter och författare. Flera av beatpoeterna umgicks också med Hells Angels varför det dök ett helt band av änglar med fantasifulla namn som Freewheelin Frank och Terry the Tramp. Salongens två första rader fylldes med beatpoeter, författare, beatnikar och Hells Angels och i mitten av alla satt folkmusikens egen superälva den späda Joan Baez.
 Beatpoeterna blev förtjusta över den bisarra showen och inramningen och när en känga från en besviken folkmusikfan landade på scenen bredvid två vaktande änglar blev Bob kallad Dadakungen.

 Sedan kom Bob att åka på världsturné, Spela in Blonde on Blonde i Nashville, bli utbuad mest överallt under den elektriska delen av showen - upplevdes naturligtvis som jobbigt och säkert overkligt och botades med piller.
 I Manchester City Hall den 17 maj 1966 gjordes kanske den mest berömda piratkopierade föreställningen i hela popens historia känd under namnet Royal Albert Hall-inspelningen. I dag mer känd som Judas och play it fucking loud-spelningen!
 - Aldrig har Like a rolling stone spelats med samma sound och känsla. På sätt och vis är det slutpunkten för Bob som revolutionär låtskrivare och gränsöverskridande elförstärkt poet!
 - En popens Rimbaud som  efter Englandturnén och motorcykelolyckan drar sig undan världen och lever familje och lantliv.
- Kan förstås snarare ses som en sund vändpunkt av en klok man som tar chansen att återhämta sig.

Skranglig landsvägsriddare eller söderkis i exil på bukten i San Fran. I bakgrunden Fisherman Wharf. Bild: Dulcinea Kistalight - Nedan  saxat från artikel Kistalight april 2006


 Vi åker båt på bukten, runt Alcatraz och under Golden Gatebron som ligger inbäddad i dimma. Guiden berättar och när han är klar lägger han på ett band om den stora jordbävningen 1906. I dagarna, 18 april, är det 100 år sedan den bröt ut och orsakade kaos och förödelse vilket förmedlas med stor inlevelse på det spelade bandet. San Francisco är inte bara den västliga utposten för det amerikanska projektet; konstitutionen, new frontier, nybyggaranda, going west och entreprenörsanda. Utan här finns också San Andreasförkastningen, en 1300-mil lång förkastningsspricka som sträcker sig från Mexiko i söder till Oregon i norr och som ligger där som ett ärr i jordskorpan. Där skaver den Nordamerikanska plattan och Stilla havsplattan mot varandra - egentligen längs med plattorna.
– Detta kallas tektonik.
  San Fran; beatpoeter och hippierörelsens hemvist, gay och regnbågfolks utpost och i dag strax söder om bukten, San José med omnejd – Silicone valley, en av de mest spännande platserna för utveckling inom hightech. Härifrån stammar även Ewan Williams Blogger.com numera uppköpt av Google och en av pionjärerna inom bloggingrevolutionen och vår hemmabas som bloggare. Faktiskt har vi San Francisco tid på vår blogg.
- Nog finns det något extra här i luften på gränsen mot Stilla havet.


 I beatpoeternas bokhandel City Light handlar vi några klassiker av Henry Miller och vi lunchar i Chinatown. Till kaffet blir vi bjudna på kakor med små biljetter där det finns personliga meddelanden. Jag kommer att bli ekonomiskt oberoende och Dulcinea kommer att få ett erbjudande som hon inte kan motstå - vi får se.
- Banne mig om vi inte såg Jack Nicholson skymta förbi i Chinatown med demolerad och gipsad näsa men riktigt säkra kan vi förstås inte vara!

 Vid Loma Prieta skalvet den Oktober 17 1989 såg vi bilderna från San Francisco och Oakland Bay bridge. Mindes vår vistelse där, och kunde konstatera med reportrarna ögon att Bay Bridge såg ut just like a fucking sandwich. Andra bloggar om USA:
Andra bloggar om Kista  Lokala författare
Andra bloggar om Bob Dylan
©Thommy Sjöberg

Labels: , , ,

1 Comments:

Anonymous Bloggosfären said...

Bloggosfären rekommenderar!

Bob 70 - City Light San Fran? - Bobographica.

Kistalight"…är en indiebokhandel och förlag och som existerar än i dag. Kistalight var där i sin ungdom i början av 80-talet och besökte naturl…"

1:15 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home