Tuesday, January 19, 2021

One Day Left with The Fortyfive

Värdegrund Light; 45:an med familj, söner, dotter, anhöriga och medarbetare, värmer upp i vitt tält, vid Vita Huset, inför talet den 6 januari. Ett tal som får så förödande konsekvenser. Det är den politiska makteliten i USA (Trumpdynastin) som står på podiet med ett antal monitorer, TV-skärmar, dånande musik (Gloria), stim och glam, någon i familjen fyller år, allt inför ett folkhav av Trumpsupportrar.

The Fortyfive  på scenen, 45:an,  som är Chief in Command eller på svenska ÖB för USA:s hela militära organisation, han är också regeringschef och utser ministrar, föreslår domare till HD, (Högsta Domstolen eller Supreme Court) och han är dessutom statschef för unionen (de fedrala staterna). Ansvar som borde vila på en helgjuten värdegrund; passion för demokrati, nationen och den amerikanska konstitutionen!
Frågan är om inte Trump mest företräder sin familj, medarbetare (som lever farligt kan snabbt få sparken), företagare i hans anda, nationalkonservativa, de djupt religiösa, sitt narcissistiska ego och sina supportrar som han eldar upp och bekräftar i sina möten (rallies utan munskydd) och som bra mycket liknar väckelsemöten.
Frågan är också om inte 45:an har sin verkliga armé framför sig den 6 januari vid Vita Huset? 
Hans supportrar med alternativ världsbild, fullkomligt livsfarliga om det vill sig illa, som eldas upp under hans tal.
I ett tal som bra mycket liknar en uppvigling!

Kistalight/Thompa som är en gammal So-lärare, numera panschis, har ägnat ett försvarligt antal timmar åt USA-valet och efterdyningarna av resultatet sedan i början av november förra året.
Halvtidsstudier eller rent av arbete!
Spännande, men hur kan Trumps cirkus fortgå?
Samtidigt är vi väldigt nyfikna på hur amerikanska lärare hanterar sin historie och samhällsundervisning på highschool i USA. Hur förmedlas kunskap och verkligheten från USA-valet under 2020 och den amerikanska presidentens agerande?

En kunskap som vi lärare i Sverige har skyldighet att förmedla (läroplaner) är framväxten av fascism, nazism, kommunism, folkhem och New Deal under mellankrigstiden förra århundradet. Rörelser som var en produkt av liberalismens och kapitalismens kriser och en följd av första världskrigets olösta problem. Ledare för de olika rörelserna var ofta populister ibland med en demokratisk agenda men ofta även med förfärande diktatoriska idéer. Några av de senare var Hitler och Mussolini med förmåga att elda de besvikna massorna.
Det kan vara fruktbart att jämföra de olika ledarnas tilltal; Hitler (nazism) eldar massorna (skriker), Roosevelt (New Deal USA) resonerar, har firetalks med radio som media, från Vita Huset för det amerikanska folket, Mussolini (fascism) skriker, Per Albin (folkhem) resonerar skånskt mål och Sovjetledaren Stalin har överhuvudtaget inga folkmöten, möjligen kan man kalla Lenins möten under ryska revolutionen för en resonerande agitation. En exeget, troende marxist, talar för massorna om än hans parti är i minoritet (bolsjevik).
Visst kan man jämföra 1930-tals populism med 2010-talets dito, likheter och skillnader! Varför inte jämföra Hitler och Trump!


Populism igår och i dag

Hitler  Trump 

Folktalare / Massmöten rallies
Grundade Nazismen / Skapare av Trumpismen
Sveket med Versaillefreden / Bestulna på valet 2020
Upprepad lögn = Sant / Dito
Revansch den lilla människan / Underdog i etablissemang
Autism störning / Narcissistisk störning
Konspiration judar / Dito demokrater
Medeltida mystik, Wagner / Mystiska konspirationsideer
Polen anfaller Tyskland / Fakenews
Nazistisk ideologi / Alternativa fakta
Hyperinflation o arbetslöshet / Bo fastighetsbubblan o pandemin
Drömmen om StorTyskland / Make America great again                           
Kris från krigsindustri till civil- / Stålindustri blir rostbälte 
Entartete kunst litteratur / Mot media intellektuella
Raslära / Black Matter Lives
Mot homosexuella / Mot hbqt
Radio flygblad / Sociala medier
Stöd konservativa / Stöd Republikaner 
Statskupp demokratin / Försök statskupp
Manipulera lagar undantagstillstånd / Påverka domstolar lagstiftare senatorer
Ölkällarkuppen 1923 / Upploppen Capitolium
Fattigdom och svält / Pandemi  
Ointresse vardagspolitik / Inkompetent praxis politik                       

                           o.s.v. mm 

En jämförelse av populister över tid, Trump och Hitler, ger rader av likheter och vissa skillnader. Visst bör varje historisk period tolkas i sitt sammanhang, i sin kontext, ändå kan det vara fruktbart och ge insikter att jämföra, i det här fallet USA 2020-tal och Tyskland 1920-30-tal, Trump vs Hitler.
Den mest iögonfallande insikten är att de knappast skulle kunna vinna val när det är goda tider.
Slutsats 1: Ta aldrig en Demokrati för självklar!
Personligheter som Trump och Hitler uppstår i (fyller ett) det tomrum som en liberal kapitalistisk ekonomi skapar när det är kriser, när det skett stora samhällsförändringar och när vanliga människor far illa.
Slutsats 2: Man måste ta alla miljoner Trumpväljare på allvar, om ej bestulna på valet, är de bestulna på så mycket annat i sina liv.
Slutsats 3: Dags för reformer, ett New New Deal kanske!

Kistalight hittar sin egen blogg från (någon har sökt på den) när Trump var nytillträdd som president februari 2017, ganska kul (skarp?) tycker Thompa, se What´s Happening in Sweden Light! Från den tiden när alla komiker fortfarande var förtjusta (älskade) Trump!
Sedan fick de ge sig, gick liksom inte att överträffa karln.
Trump var bara för mycket!

Om man vill och har talang kan man dikta till den gamla schlagern 34:an som låg rekordmånga veckor på svensktoppen med Per Myrberg. Byt ut 34:an mot 45:an sedan är det bara att ösa på med diktraderna och tonerna ...

Nu ska 45:an bort! ... Bli inspirerad här!



Nu får vi blicka framåt och tro på goda Bidentider!

© Thommy Sjöberg

2 comments:

Kistalight/Thompa USA-vän said...

Ständigt denne Trump!
Säga vad man vill om karln, nu har han i 4 år engagerat media, fått vanligt folk i rörelse, hånat och hädat på Twitter, ljugit 6-8 ggr per dag (minst), brutit överenskommelser, sparkat anställda och ministrar, drivit kring 50 rättegångar i olika delstatsdomstolar om påstått valfusk och slutligen som någon sorts logisk final uppviglat sina anhängare att storma Capitolium.
This president belongs in jail!
Nåja hur som helst har Kistalight utökat eller läst på om amerikansk politik i framförallt i Frida Strannes och Sanna Torén Björlings (hand)bok om USA Supermakten Vad Varje Svensk bör veta om USA, artiklar i SvD och otaliga artiklar på nätet från CNN till New York och Los Angeles Times.
Trumpdooms scroller jfr Doomsday scroller.
Puh ska bli skönt nu med lite ledigt när 45:an flugit till Florida och Joe Biden blivit installerad och det uppstår en sorts normalitet i världspolitiken1

Kistalight USA-vän ... said...

Glömde så här ska det vara!

This president belongs in jail!

Nåja hur som helst har Kistalight utökat sitt ordförråd (engelska american way) eller läst på om amerikansk politik i framförallt i Frida Strannes och Sanna Torén Björlings (hand)bok om USA Supermakten Vad Varje Svensk bör veta om USA, artiklar i SvD och otaliga artiklar på nätet från CNN till New York och Los Angeles Times.

Och blivit en Trumpdooms scroller jfr Doomsday scroller.
Puh ska bli skönt med lite lrdigt!