Sunday, April 09, 2006

Cabrillo highway smoke

Nostalgia California 81

Cabrillo highway smoke
- Hope we don´t smoke you out?
Vi är i Monterey och har tagit in på ett vitkalkat motell. Våra grannar är två negresser som grillar kyckling. Man bor tätt på amerikanska motell. Bilen på parkeringsficka precis utanför ingången och rummets uteplats. Får en känsla av att våra granntjejer är långtidsboende. De har helt enkelt löst sina bostadsproblem genom att bo på motell. Deras långa vita Cadillac är till salu. "For sale" står det på en handtextad skylt. Vi försöker göra boendekarriär för budgetresenär även i Monterey..
- Grejen är då att ta in på budgetmotell. Finns prisvärda motellkedjor som är rena snygga, fräscha och avskalade på onödig lyx. Vill man ha någonting extra är det bara att betala det. Motell Six är en sådan kedja som är mycket populär och då får man köa för att få ett rum.
- Du är din bil skulle man kunna säga. För köandet går till så att du parkerar din bil utanför på en av motellets p-platser. I mitt fall "that yellow Oldsmobile" sedan när det är dags kan du köra fram och få ett rum. Vilket vi gjorde och där bodde minst en vecka till ett mycket komfortabelt pris medan vi turistade i Monterrey med omgivningar.
- Är man litteraturintresserad är Monterey Steinbeckland. Här finns Cannery row, hemvist för Steinbecks dagdrivare och skälmar, som han förevigade och satte på pränt i böcker som En underbar torsdag och Riddarna kring Dannys bord. Åker man i omgivningarna finns Salinas och Salinasdalen. Titlar från Steinbecks böcker som De himmelska ängderna och Öster om Eden speglar här naturens bördighet. Steinbeck står staty utanför biblioteket i Salinas där även en del av hans manuskript förvaras. Om Monterey var sardinkonservernas huvudstad i världen under en period av 1900-talet så är frukt grönsaker och isbergssallad stora exportvaror för Salinasdalen.
- Minns den olycklige James Dean i filmen Öster om Eden som gör ett klipp på isbergssallad under filmens första världskrig men inte får sina föräldrars kärlek.
Söder om Monterey ligger också det vilda vackra Big Sur. Där slog sig författaren och beatgenerationens grand old man Henry Miller ner. Vid Partington Ridge skulle han leva sitt skogsliv i Walden. I grunden opraktisk blev det kärva år men här kom genombrottet som författare och akvarellkonstnär senare kom även berömmelsen. Skandalböckerna Kräftans och Stenbockens vändkrets sålde guld i Paris till amerikanska GI på permis men böckerna fick inte tryckas i USA och stränga valuta lagar tillät inte överföring av franska franc till staterna. Fattig i USA men rik i Frankrike blev en av Millers många paradoxer.En läsvärd bok om Big Sur är Henry Millers "Big Sur and the oranges of Hieronymus Bosch" här skildrar Miller till och med naturen och den speciella topografin kring Big Sur. Men framförallt är det en paradisskildring kryddad med humor och allvar. Kvinnorna, hann bli ett par stycken under 15 år i Big Sur, innan paradiset var över. De var ofta 30 år yngre än Miller och förväxlade böckernas Henry med verklighetens och Henry var en boren optimist. Men barn, Tony och Val, blev det och Henry fick bestyr både med pedagogik och barnuppfostran.
När vi gjort det man kan göra som turist i Monterey; strövtåg i Steinbeckland, picknick i Big Sur – se upp för skallerormarna, besökt föregångaren till dagens akvarium i Monterey, åkt Seventeen miles drive i Carmel där Clintan var borgmästare så gjorde vi egna utflykter.
Morgondimman från Stilla havet ligger tät som rök i en av dalgångarna öster om Monterey. Vi är på improviserad utflykt bortom turiststråken. När dimman lättat rullar vi nedför på grusig väg. Vi närmar oss ett inhägnat läger av husvagnar.
- Kanske en fika eller en lemonad att skölja ned landsvägsdammet med?
- Ödslig entré, en tom saloon, spindelnätstråd i solljuset mot skitiga fönster, lukt av rök, en dörr som gnisslar, fotsteg, sporrar som skallrar, väntar bara att Den onde, Den gode eller Den fule eller kanske en oakie från Grapes of Wrath ska träda fram ur saloonens dis.
- Smoke is in your eyes eller har vi bara sett för många västernfilmer.
- Kusligt ställe tänker vi innan vi skyndar vidare i vår gula Oldsmobile, Rosinante, med en rivstart i vägdammet. Andra bloggar om USA: ><Det kommer mera
Copyright LarsThommy

6 Comments:

Blogger knutanders said...

Frågan är om det var negressernas bil som var till salu? Ibland kan det vara svårt att urskilja all fakta i morgondiset bland skallerormar och salooner hämtade ur "Clintan" filmer låg budget regiserade av Sergio Leone. För mig låter det som ni varit med om ett riktigt äventyr i "The Wild West" Detta är något att berätta på dessa digitala runstenar så att dagens ungdomar får en inblick i hur det var förr. Åter igen en bra och målande beskrivning av ett underbart resmål längs "Highway 1"

12:49 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Till KnutAnders!
Vi gjorde ju boendekarriär och bytte till Motel six och hade inte riktigt koll på vad det var som var "For sale" - Cadillac eller annat men bussiga tjejer det var det - okomplicerade liksom.
Men låter inte Motel six också lite skumt egentligen?

3:51 PM  
Blogger knutanders said...

Det har väl en klang som inte helt och hållet låter som något välsignat av vår herre.
Kul att ryggen höll under kvälls matchen, hoppas att det ledde fram till en vinst? Ett citat hämtat från en gemensam bekan Bo Persson;
"Varför måste någon vinna för"

10:29 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Hallå KnutAnders!
- Ja varför måste någon vinna för?
Lyckades även den här helgen spela oavgjort. 2-3, 5-3 i set, mina siffror först - vilket blir 2-2.
Måste faktiskt säga att jag misstror mina motståndare en aning.
De är betydligt yngre än jag.
De ser inte bara på ett öga.
De har inte ryggskott och ändå så vinner de inte - svagt!

2:46 AM  
Blogger knutanders said...

Åldern spelar ingen roll har någon klok människa sagt. Talang min gode Watson leder långt i tennis även med ett öga set(t). Vad ryggskottet beträffar är jag mer "orolig", ta Palme t.ex. han dog av ryggskott.

6:42 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Klurigt och kul KnutAnders!
Vi får förvalta våra talanger, du i golf, och så får vi försöka ha så kul som möjligt.
Tar tillbaka det där med ryggskott och nöjer mig med att konstatera att jag har ont i ryggen. Måste stretcha lite bättre efter matcherna. Det värsta är att det är så många kroppsdelar som måste mjukas upp efter en match.
Bättre med en fika och en rök som de gamla veteranhockeylirarna sa.
- Ha det bra!

8:18 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home