Saturday, September 15, 2012

Kreativ Light och Steve Jobs


Businessman på Moderna av popkonstnären Peter Saul - Bild från mobilen Thommy Sjöberg

Här om veckan var Kistalight på Idéloft av Innovativ Kultur på deras kontor på Djurgården. Mest var vi där för att lära och för att vi var nyfikna på miljön som är Folklivsforskningens gamla institution vid Rosendalsvägen på Djurgården. Eftersom Kistalight i förväg läst på om kriterierna vet vi att vårt projekt inte kan räknas enligt Innovativ Kulturs förutsättningar - möjligen når vi några av punkterna. 
Se följande riktlinjer!

·        För att främja och stimulera förnyelsearbetet inom kulturlivet och samarbetet mellan kulturliv, näringsliv och forskning prioriterar fonden projekt som:
·        Utvecklar nya metoder och processer
·        Utvecklar samarbete mellan kultur, näringsliv och/eller forskning
·        Är kulturellt och konstnärligt nyskapande
·        Uppmuntrar och stimulerar kulturentreprenörskap
·        Uppfyller krav på konstnärlig och kulturell kompetens

Kistalight som är indieförfattare driver mest ett solitärt projekt (tror sig vara en flanör men far mest  runt på vägarna och får trafikböter)!
Ändå kul att lyssna av och iaktta!
Ser och hör att det finns andra kulturentreprenörer där i liknande ärenden. En förhör sig om vikten av att fylla i ansökan på rätt sätt. Någon berättar om sitt operaprojekt och Kistalight visar upp sina alster för Ebba Reinolf från Innovation Impact.
 Kistalight som tror att ett gripande konstnärligt arbete alltid i grunden är nyskapande tycker inte att det är formerna, se kriterierna ovan, som egentligen är avgörande. 
- Ganska godmodigt håller vi förstås med vår rådgivare att det vi mest behöver är ett arbets och resestipendium. Samtidigt, det måste vi erkänna, känns det bra att ha ett vanligt jobb.
- Get your self a steady job man!
 Och inte behöva tänka på projektpengar och anslag genom att visa upp sina ömtåliga skapelser och konstnärliga drömmar.
- Ger också en frihet att rackare mig att skapa precis vad vi vill!
– Det gillar vi skarpt på Kistalight.

Av någon anledning kommer Kistalight att tänka på Apple, Steve Jobs och high teech efter vårt besök på Djurgården och Innovativ Kultur!
Steve Jobs som var en av den digitala världens Big Five! Tillsammans med Bill Gates (Microsoft och Window), Googlegrundarna Larry Page och Sergey Brin, och från Skandinavien Linus Torvald med Linux.
- Hoppsan den femte ska naturligtvis vara Mark Zuckerberg och hans Facebook!
I somras läste vi som  nyblivna crossentreprenörer (passande läsning) Steve Jobs - en biografi av Walter Isaacson med stort intresse.
Att läsa Isaacsons Jobs biografi är också historien om hur de alternativa kulturerna i San Fran och Silicone Valley strålar samman i mitten på 1970-talet - hackers, cyberpunkare, hemmabyggare, nördar, zenbuddhism, vegetarianer, yoga, primalterapi, sinnesutvidgande droger, flower power, processorskraft, upplysning och teknologi blir en mix i den första persondatorindustrin. Få personifierade de rörelserna bättre än Steve Jobs! Tillsammans med kamraten Stephen Wozniak deltar Jobs i en grupp som kallar sig Homebrew computer club. Första mötet hölls i ett garage i Menlo Park så småningom flyttade man in på en filial till Stanford. Wozniak får en uppenbarelse medan han grunnar på hur han ska använda en mikroprocessor (chip med en hel centralenhet) och kommer på embryot till det som skulle bli Apple 1.
Som barn kände sig Steve Jobs både övergiven och utvald. Övergiven av sina begåvade föräldrar som var doktorandstudenter och som valde att adoptera bort honom men utvald av sina adoptivföräldrar som var mer ett enkelt arbetarpar. Med pappan kom han under ungdomsåren att arbeta med att köpa och renovera bilar. Pappan skötte hantverket och entreprenörsskapet och Steve kom att bli en hejare på elektroniken.
Inte så pjåkigt för en blivande entreprenör dessutom var den omgivande miljön inspirerande med områden som Palo Alto och Mountain View i Silicon Valley där det vimlade av ingenjörer, företag och teknik kunskap.
Som student på Reed College i Portland blev Steve Jobs en dropout men hann med både att studera humaniora, kalligrafi (kom att bli viktigt för kommande gränssnitt och design på Apple) och Zenbuddhism. 
 Innan college hade han varit både begåvad highschool student, rebell och elektronikfreak. Däremot lärde han sig aldrig riktigt att programmera eller hinna med att studera matematik och datavetenskap som "de andra stora - i Big five". 
För att täppa till den inre tomheten, gåtan, vilka som var hans riktiga föräldrar, gav sig Jobs ut på andliga resor till Indien och praktiserade vegetarianism. Efter hemkomsten till USA jobbar han med att utveckla dataspel, Atari, och tillsammans med studiekamraten Wozniak utvecklar han den första Appledatorn.
För att göra en lång historia kort hann Steve Jobs med både uppgång (första Macen) och fall, sparken före trettio, och en lyckad comeback på Apple med en rad succéer som nya Macar, iPhone, iTune store, Appstore, iPad och iCloud. 
Kreativitet eller brutalentreprenör det är frågan?
När det gäller Steve Jobs!
På Apple fanns enligt medarbetarna ett Förvrängningsfält!
Jobs kunde övertyga vem som helst i stort sett vad som helst! Det var ett förbryllande hopkok av Jobs karisma, vilja och att forma alla fakta för stunden! Verkligheten var formbar i Jobs närhet för att sedan avta när han inte var med.
Hans värld var en binär värld (medarbetarna var ettor eller nollor dvs upplysta eller idioter) och allt var svart eller vitt. Knappast en nyansernas man och på många vis outhärdlig. Stingsligheten berodde på kontrollbehov och perfektionism. Med sin karisma kunde Jobs manipulera sina medarbetare. De modigare på Mac-Teamet instiftade ett pris som delades ut varje år till den som bäst kunde stå emot Jobs förvrängningsfält.
Ändå förmådde Jobs att entusiasmera, kanske just därför, ända från det mytomspunna garaget - den första Macen och det första gränssnittet, till de superläckra enkla formgivningarna av iPod, iPhone och iPad för digitala böcker. Apple blev ett super highteech företag med en kreativ aura och Jobs själv en karismatisk entreprenör och legend.
Något av en förnyelse för kapitalismen i USA eller att den amerikanska drömmen lever!
Kring presentationerna av Apples nya produkter utvecklade också Jobs ett skådespel med magiska förväntningar. 
- En del av Förvrängningsfältet eller uppvisning av geniala produkter?
Hur som helst Apple har skapat några fantastiskt fina kreativa grejer och Kistalight funderar skarpt på att skaffa sig en iPad för sina litterära behov samtidigt som vi är kritiska till Apples behov av slutenhet kring sina skapelser eftersom vi älskar Internets öppenhet.
Betyg Fem karismatiska utrop av fem från Förvrängningsfältet för Steve Jobs - en biografi!

Andra bloggar om Kista Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: 
©Thommy Sjöberg 

Labels: , , , ,

2 Comments:

Anonymous Crossentreprenörer said...

Tips från Crossentreprenörsgruppen1

Resurser till samverkan och förnyelse inom konst och kultur
Nu öppnar Innovativ Kultur höstens ansökningsomgång med medel från Stockholms stad och Stiftelsen framtidens kultur.
Innovativ Kultur ska främja och stimulera förnyelsearbete inom kulturen och verka för ökat samarbete mellan kultur-, näringsliv och forskning. Maximalt kommer 2 miljoner kronor att delas ut i höstens ansökningsomgång.
Vi tar emot ansökningar från hela Stockholms län och prioriterar projekt som:
· är kulturellt och konstnärligt nyskapande...

2:02 PM  
Anonymous Erika said...

Härlig läsning Thommy!

6:52 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home