Wednesday, December 30, 2020

The Flight Attendant Light

 

Någonting att dricka ...

We are departing for Bangkok, kylskåpet fyllt med isig vodka, handväskan proppad med miniatyrflaskor (babyvodkas) som små snuttefiltar i kabinen och under taxifärden. Det är sex, vodka och fullt ös som gäller. Destinationer som Bangkok, Roma och Seoul borgar för ett glamoröst liv!
Kistalight och Mimmi har tillbringat några kvällar tillsammans med flygvärdinnan Cassie Bowden. 
Rock´n roll in the air!
Vår flygvärdinna har en livsstil som skulle kunna klubba en oxe; dricker kopiöst, partajar med the cabin crew och passagerare (C3 i raden, sex on the ground) även om det är absolut förbjudet.

Glamouren och det speediga livet förbyts i en mardröm när hon en morgon vaknar i sängen på hotellet i Bangkok bredvid en brutalt mördad man, C3 Alex Sokolov, passagerare från senaste flighten.
Hon är bakis, har en dunder hangover, och hennes minnesbilder är minst sagt suddiga.
Från och med nu gör Cassie allt fel!
Gör inte alla ... deckarhjältinnor det?

Någonstans skymtar dock en mystisk Miranda Croft (namn på en seriefigur)!
Jakten på gåtans lösning kan börja ...
Men först en liten miniatyrvodka direkt från cabinens kylvagn!

Vår flygvärdinnas tempo är högt, pang på rödbetan (vodkan), och hennes stil är inte eftertanke och reflektion, stanna upp och tänka efter.
Kistalight och Mimmi kan inte annat än tappa andan!
Är det en thriller vi ser eller är det rent av en komedi med slapstickinslag, skruvad dialog, ungdomsserie (flera av skådisarna har vi sett i bland annat Girls) eller är det en psykologisk mardröm som gestaltas.
Temat är lösningen av en mordgåta, bakom skymtar avancerad kriminalitet som penningtvätt, avancerade varuaffärer och vapensmuggling, industrispionage med Nordkorea, svarta pengar och mystiska konton accentuerat med Cassies alkoholism och barndomstrauma som finns som en parallell skildring.
Cassie och hennes kompisar som deckare kan påminna om Rosa Pantern.
Allt är fel och agerandet är helknäppt men ändå med en intuitiv  kompass i spaningarna.

Ännu ett mord, varför inte en liten rackare (babyvodka) för att stilla nerverna, innan man skyndar vidare i spaningarna efter den mystiska Miranda Croft.
ADHD, barndomstrauman eller alkoholism?
Kunde inte Cassie stanna upp en smula, tänka efter, inte vara så förbaskat gränslös men jakten går vidare och är inte FBI också förskräckligt intresserade över vad som hände i Bangkok?

Medan Cassie fattar allt sämre beslut, tutandet med babyvodka miniatyrerna ökar, så klarnar även hågkomsterna från natten i Bangkok och de traumatiska barndomsminnena blir allt tydligare.
Cassie tror, som många barn från dysfunktionella familjer, att allt är hennes fel. 
Samtidigt överlever hon det ena skruvade attentatet efter det andra, från den mystiska Miranda och den sadistiska Felix, FBI i hasorna, medan gåtans lösning blir allt mer uppenbar.

I Rom lånar hon en pistol av sin vän och älskares morfar, ställer, radar upp, miniatyrflaskorna med vodka på en gammal mur, beslutar sig för att sluta med tutandet och gå med i AA innan det blir nya överraskningar och final. 
Cassie går på minneshögtid efter sin döda sängkompis ifrån Bangkok, spanar efter den mystiska Miranda, misstänker modern till den avlidna för skumma förehavanden, men har inte riktigt koll på vem hon är, övertygar inte som sörjande deltagare trots sin mörka sobra klädsel (ung änka approach med viss urringning), tar ett och annat glas, men lyckas få med sig viktiga bevis i jakten på gåtans lösning.

Kaley Cuoco som spelar Cassie Bowden är inte bara en talangfull comedienne och skådespelerska utan också producent till serien. Hon är av italienskt ursprung och har vuxit upp i Camarillo i Californien, mellan tre och sexton år gammal spelade hon tennis och var en talangfull tennisspelare som rankades i traktens lokala serier. I mer vuxen ålder, något äldre, har hon deltagit i mängder av TV-serier och filmer ofta som comedienne. 
Serien The Flight Attendant bygger på en thriller av bestseller författaren Chris Bohjalian och det skulle inte förvåna Kistalight om serien kommer att vinna rader av priser för bästa sitcom och comedienne.

Betyg för The Flight Attendant; kanske mer ett mål för Cassie, fem vodkabefriade flighter av fem till Bangkok, Roma eller Seoul. 
Plus guldstjärna för ett fyndiga användande av Brott och Straff av Fjodor Dostojevskij! En roman från världslitteraturen och en moralisk berättelse i crimgenren som i The Flight Attendant bidrar till en del av storyns gåta.
© Thommy Sjöberg

No comments: