Friday, February 12, 2021

Impechment Trial, The Big Lie och en del av Den Amerikanska Berättelsen

 

Klart vi följer författningsrättegången, Impechment Trial mot Donald Trump, i den amerikanska kongressen! Här ovan en av åklagarna, Stacey Plaskett, från andra dagens rättegång där hon lägger fram bevis hur Trump använde sina tweets för att uppvigla sina anhängare. 
En process som faktiskt startade redan före valet i november, då han började misstänkliggöra det kommande valet genom sina påståenden att det kommer att vara riggat!
Med exempel från tweet efter tweet visar Plaskett hur Trump upprepar sin Big Lie om ett stulet val. Ett påstående som sedan upprepats, maniskt, fram till 6 januari. Där det efter hans tal nådde sin (logiska?) kulmen med hans uppmaning till sina anhängare (med en alternativ världsbild) om att gå emot (storma) Capitolium. 
Vilket en del av de deltagande högerextrema och konspiratoriska grupperna (Proud Boys, Oath Keepers, QAnon, och vit maktgrupper) redan tycktes ha planerat!

Det är svårt att inte drabbas av de demokratiska senatorerna (åklagarna) bilder och filmer de visar från hur Capitolium stormades och hur några av senatorerna och vicepresidenten Pence undkom hårfint från den aggressiva mobben och hur de för få poliserna kämpade hjältemodigt för att skydda dem.
Bilderna, filmerna och de demokratiska åklagarna sakframställan kommer säkert att prägla både amerikaners och andras upplevelse av stormningen av Capitolium. Materialet i bilder, filmer och deras sakframställan är ett så starkt stoff så det är svårt att tänka sig att ett försvar av Trump kan vara etiskt övertygande. 
Vad är viktigast?
Trumps rätt till sin medborgerliga yttrandefrihet eller hans edsvurna plikt och ansvar som president för landet (hela folket) och den amerikanska konstitutionen?
Frågan är inte tycker Kistalight om Trump blir fälld i senaten med absolut majoritet utan att president Trumps agerande kring valet granskas, myten om The Big Lie, de över 50 stämningar i olika delstatsdomstolar, där han har fått avslag och slutligen det ödesdigra talet Save America 6 januari.
Allt detta måste ändå prövas, läggas fram i en logisk följd av orsak och verkan, och få en plats i historieböckerna!
Vilket kommer att göras av kongressen i The Impechement Trial!

Vill man läsa en spännande artikel om USA-valet 2020 finns det en väldigt läsvärd och informativ artikel från 4 februari i Time Magazine av Molly Ball The Secret History of the Shadow Campaign That Saved the 2020 Election.


Från detta vill vi på Kistalights redaktion gärna blicka framåt och vi hämtar inspiration och blir fortsatt förtjusta i Amanda Gorman. 
Vilken succé från Joe Bidens presidentinstallation och den första poeten någonsin (?) att recitera en dikt i pausvilan i Super Bowl!

 
 Amanda Gorman får representera ett föränderligt USA si så där bortom Trumpismen med humor, talang, energi och ungdom!

© Thommy Sjöberg


1 comment:

Thommy Kistalight said...

Lästips från Kistalight från Grattis Amerika ...

Undrar om inte detta får bli en egen blogg?

Är man intresserad av psykologiska stämningar, känslor, sönderfall och förändringar i det amerikanska samhället, polariseringen, så finns det massor av litteratur och film om det samtida USA. Kistalight har bloggat om några av dem.
Hillbilly Elegy Light Spännande självbiografi om en hillbillys resa från amerikanska Södern till Yale university
Generation Loss Light Annorlunda deckare med kvinnlig punkare och fotograf om tiden efter Nine Eleven
Manchester by The Sea Light Mycket sevärd film från New England med stor nostalgikänsla över en svunnen tid - fucking freezing
Det blev Trump - sic Kistalight bloggar om förra valet
Inagural Adress Light Olycksbådande profetia från en gammal indianhövding, kan tyvärr gälla Joe Biden
Thanksgiving Day med Barack Obama Lite kul med Obama om konsten att benåda en kalkon. Kanske något för Joe Biden om konsten att benåda en f.d president?
La Vie en Rose - A Star is Born Kanske inte så mycket en berättelse från Trumpland men väl en rackarns stor amerikansk berättelse, a sad sad story
Americaa Light Gammal blogg om hårdkokt deckarförfattare kan duga här, psykopat approach?
Barack for the Nobelprize och Bara en sång och en dansman Bob Dylan Varför inte några bitar om två amerikanska nobelpristagare? Båda blev lika överraskande. En kom till Oslo och tog emot priset på ett värdigt sätt men undrade vad han egentligen hade gjort för att förtjäna det. Den andra var absolutely thrilled, men en cirkus blev det; kommer, kommer ej? Det kan ha sina sidor att ge ett Nobelpris till En Sång och en Dansman
Vi hämtar några bloggar till om USA från Kistalights bloggskafferi. Får bli ett litet arkiv av bloggar om USA från Kistalight där vi blandar högt och lågt, från vardag till fest, med både allvar och komik.

Främling på tåg Amtrak tågresor i USA
Chronicles Bob Dylan
New Orleans Orkanen Katrina
Ljuset på Moderniteten Nine Eleven

Det kommer mera ...