Visst blev det ett väldigt speciellt år! Men det visste vi inte i början av året, vi hade förstås inte en susning om detta, förrän det brakade loss den 11 mars och WHO bestämde att vi hade en pandemi i Sverige och i världen med ett nytt okänt virus Covid-19. Här ovan Kistalight bland odlingslotter på Järvafältet med Kistaskrapan i bakgrunden och med en försvarlig coronafrissa där hårsvallet kikar fram bakom kepsen.
- August Strindberg fyller år Light Läsåret får börja med ett litet försenat Grattis på födelsedagen till en av de stora inom Svensk litteratur. En av våra briljanta stilister i det svenska språket som det än i dag finns mycket att lära av när det gäller konsten att skriva och se sprickor i samhället.
- Skolbänk RÄP Kommunalisering Light Kanske inte så mycket en litteraturblogg men väl så mycket ett drama från hanteringen av den svenska skolan och dess (brist på) utveckling de senaste årtiondena. Skolan en svensk byråkratis slukhål, kan jämföras med problemen i vård och omsorg.
- Alice och Borgmästaren Light Film javisst, men en fransk film med så uppenbara litterära kvaliteter. Filosofi, samhälle och böcker står högt i kurs på agendan. Alice huvudpersonen ramlar inte ned i ett kaninhål (underlandet) men väl i en pantomim bland kommunalråd i Lyon där retoriken mest fungerar som ett ytskikt för verksamheten. Mycket passande film för Kistalight en dag när han fyller år, men tyckte verkligen Mimmi lika mycket om filmen?
- Knäppgökarnas Sammansvärjning Light om mordet på Olof Palme. Kistalight har läst Den Osannolike Mördaren av den grävande reportern Thomas Pettersson i Magasinet Filter. Dessutom har vi läst tre artiklar via Flashback Forum, hardcore, av journalisten Olle Minell från tidningen Proletären. Artiklar som publicerades redan 1991 mars/februari som nr 7, 8 och 9. Läsningen inspirerar till att kalla in en av den svenska kriminallitteraturens skarpaste hjärnor/hjärnor. Ture Sventon en iakttagare och analytiker som är oöverträffad i sin genre, som gjord för att nysta upp en av den svenska historiens värsta långkörare när det gäller mordfall. Ett slukhål även detta i den svenska byråkratin och i polisutredningars labyrinter.
- Knäppgökarnas Sammansvärjning Light del II En gång till, nu har vi även läst Lars Larssons Nationens Fiende. En egen producerad bok av en indieförfattare sic! Boken är en sammanställning av vittnesuppgifterna kring mordplatsen ner på detalj och mikronivå. Något som borde ha gjorts redan första veckan efter mordet. Resultatet blir rena puzzeldeckaren. Det slutna rummets gåta från hörnet av Sveavägen/Tunnelgatan till krönet av David Bagares gata, om hur Ville Vessla från Täby går upp i rök.
- Platta till Kurvan Light Grupparbete i So från tiden när vi fortfarande trodde på FHM och Anders Tegnell och vi kämpade på med att platta ut kurvan på ensliga promenader längs Järvafältet. Får duga som en liten bit i en årskrönika i litteratur.
- Aria för Bergamo En av årets mest känslomässiga bitar! Kistalight hyllar staden Bergamo med en blogg. Staden som vi till vår förfäran upptäcker är epicentrum för norra Italiens covid-19 pandemi. En plats som vi upptäckte av en slump när vi skulle besöka Milano och kom att älska när det begav sig.
- Fem Bilder, Bobby Boy och en sång från Oslo Tuffa flanörer, förebilder och en bildtradition, Kistalight skriver en microbiografi. Kul uppgift i pandemitider!
- Grupparbete Light forts Platta ut Kurvan Vi fortsätter att platta ut kurvan med grupparbete, skriver en satir i ämnet med ett visst allvar. Är inte satir alltid allvarligt? Klart som korvspad om skillnaderna i dödstal mellan Sverige och å andra sidan Finland/Norge och om varför de är så stora. Se artikeln, är väl inte riktigt litteratur men ack så viktigt ändå!
- Kistalight Minns P O Enquist genom en gammal blogg. Beskedet om att en av våra stora författare har avlidit kom när vi vandrade runt Eldgarnsö, naturreservat nordost om Färingsö, bland fågelkvitter, Mälarens blänk, skir grönska och kylig nordan.
- Ålevangeliet,Northern Light Patrik Svensson med Ålevangeliet, fin bok julklapp från min dotter Evelina. Boken är en självbiografi, ett fadersporträtt, en utvecklingsroman och en spännande skriven kulturhistoria om människans förhållande till ålen genom tiderna. Giganter i idéhistorien som har haft tankar kring ålen; Aristoteles, Sigmund Freud, Johannes Schmidt (dansken som fann ålens lekplats) och Rachel Carson, Tyst Vår, glimrar förbi och får sina kapitel. Sådan människa - sådan ål och det finns gåtor; ålens vandring, ålens kärleksliv och (the final end) finalen i Sargassohavet.
- Rötter II Helgalunden Kistalight skriver självbiografiskt och spanar i sina gamla födelsekvarter på Stockholms söder. Samtidigt som vi läser en festlig omtolkning av de lugna trygga efterkrigsåren i de moderna historieverket Den Bråkiga Staden av Martin Ericsson & Andres Brink Pinto.
- Sommarlov för Grupparbete Light Det börjar gnissla rejält i grupparbetet med att Platta ut kurvan! Dödstalen i Sverige är alldeles för oroväckande höga.Vissa veckor är de högst i världen per capita!
Kan bero på hur man räknar, hur man behandlar statistiken, länder gör olika!
Presskonferenserna blir allt mer oroväckande. Medan dödssiffrorna stiger pekar Majen på fortsatt fina kurvor men visar ointresse för en strategi med testning och hur man går vidare! Bära ansiktsmask är inte heller något för vår herr Tegnell! Presskonferenser påminner en hel del om (oroväckande mycket) tidigare dagliga pressmöten när det har varit kris i Sverige. Palme, Estonia och Tsunami, brr! Ingen vill ta ansvar för en strategi! Finns det en strategi? Svensk byråkrati återigen ett slukhål. Här någonstans i sprickorna mellan regering, regioner, diverse experter och FHM. Finns det en klar strategi och en tydlig ledning? Vi bara undrar! - Skolavslutning i Palmemordet Hur var det nu?
Gustav den III gick på Operan.
Palme gick på bio.
Konspiration?
Sant när det gäller Gustav den III!
Sannolikt när det gäller Olof Palme?!
Palmeutredningen!
Ett berg av administrativ förträngning!
Ett moras av kvicksand och ett slukhål av byråkrati!
För att inte störa den svenska självbilden? - Serotonin Light Michel Houllebecq Nu är vi tillbaka i litteraturens finkulturella värld om än med en omstridd författare som dock liksom ändå blir en samtida krönikör.
- Michel Houllebecq och hans fru Qianyum Lysis Li på gala med något svalkande i glaset. Lägg märke till M H:s askpelare på cigaretten, ashes for ashes, ett sätt att berätta en historia?
- Hökis - Tillvarons Hundar, Varje morgon likadant! Dörren öppnas, den kraftfulla schäferhunden Fredde står på bakbenen och lägger framtassarna på Kistalights axlar och hälsar välkommen. Vi återupplivar en gammal bit från Hökarängen samtidigt som vi läser Peter Englunds Söndagsvägen.
- Lennart Sjögren 90 År Kistalight hyllar den alldeles specielle Ölandspoeten Lennart Sjögren från Haget i Byxelkrok på Norra Öland som under juli fyller 90 år.
- Söndagsvägen, Dostojevskij i Hökarängen Kistalight minns fler egna besök i Hökarängen samtidigt som vi läser Peter Englunds Söndagsvägen
- Vykort från Wanås Visst är det en promenad i en skulpturpark, men överraskande fantasifullt, blir lite Kistalight och Mimmi på sommarkollo från Moderna, och är inte varje konstverk (skulptur) i sig en berättelse! Till Wanås kommer vi att återvända, gärna, olika årstider!
- Kolleviksspelen Light och Karlshamn by the Sea Detta är inte litteratur men väl en reseberättelse om övermod och om att jag måste absolut slå igenom min backhand, röra på fötterna, komma rätt till bollen och försöka styra spelet, ack, ack, inte lätt att vara äldre ... äldre!
Kistalight på Centercourten i Kolleviksspelen 2020. - Sensommarläsning Light (Heavy) Tung sommarläsning kan vara skriven med lätt stil, nåja, vad sägs om titlar som Pesten, Löparna, Kapten Nemos bibliotek, Lugn bara lugn och Anna Karenina. Den senare får vi bakläxa på till 2021.
- Quite Heavy Sensommarläsning Light Här kommer den lätta delen av sommarläsningen, nåja även där, några titlar som Normala Människor och Trick Mirror Jia Tolentino!
- Kistalight Box, Egenutgivning Light Vi gör bokslut med vår Egenutgivning på Kistalight. I första hand ett enmansprojekt! Hur kul som helst att skriva, redigera, nästan montera, sina texter från bloggen i små böcker, men huva för att sälja dem, men nu är det gjort med lite fantasi och klur. All SOLD OUT, undrar om vi inte ska ha med biten och bilden på Instagram.
- Ölands strand hade vi knappt rört ... Remix Remix av gamla diktförsök, rent av en schlager ... plus en lista med gamla Ölandsbitar från bloggen.
- Kistalight tippar Nobelpris 2020 i Litteratur ... Nina Bouraoui har vi tippat förr på Kistalight, men hon skriver väl, en prosalyriker i den Franska skolan, oui ... oui!
- Face to Face Light Giacometti på Moderna Årets konstbesök, det är riktigt som att kliva in i Giacomettis kreativa och fantasifulla värld. Visst står han litteraturen nära, här Samuel Beckett, Jean Genet och George Bataille och visst representerar han en spännande tid 1940, 50 och 60-tal när Saint Germain des Pres var en mötesplats för alla kreatörer och Paris centrum för den intellektuella världen.
Årets utställning; Kistalight går i spinn - Pesten i Coronatider Kistalight läser en klassiker, tungt ämne men lätt stil, vi är på väg att upptäcka en mycket sympatisk författare i efterhand. Albert Camus kanske står sig, tidlös, för sin förmåga att gestalta karaktärer på ett mänskligt sätt. Mer människa än existentialistisk filosof!
- Läslov Light #Vecka44 Traditionell blogg när det är dags för höstlov.
- Grattis Amerika, Välkommen tillbaka! Första bloggen i en rad av USA-bloggar! Är det Trumps galenskaper som triggar? Litterärt, nåja, i första bloggen finns förslag på USA-litteratur och dito filmer.
- Nobeldagen Light 2020 En blogg om årets Nobelpristagare i kemi handlar väl inte om litteratur, åjo, här handlar det om gensaxens upptäckt, livets koder, etik och moral, och upptäckarglädje och en berättelse på Nobelnivå.
- The Flight Attendant Light Kistalight kollar serier tillsammans med Mimmi. Litterärt nja ... men en av världslitteraturens stora berättelser om ett brott spelar en viktig roll för intrigen i historien om en speedad flygvärdinna.
- Maria Sharapova (favorite and retired tennisplayer) vid floden Neva i S:t Petersburg får peka ut vägen för 2021 så där bortom coronavirus och sars covid 19. Spela god tennis, slå igenom dina slag, håll i bollen och tänk på fotarbetet. Fortsätt och förkovra dig med din läsning och ditt skrivande, njut och reflektera!
- Tjoho för barn, barnbarn, släkt och vänner hoppas vi kan träffas mer i år!
- Kanske dags för en ny bok!?
- Gott Nytt Läsår!
2 comments:
Några titlar på gång för 2021 är Lena Andersson Dottern, nobelpristagaren Louise Glück Averno, Sofi Oksanen Hundparken som jag fått av min dotter Evelina (får bli en utmaning), oläst (delvis) dragen bok ur bokhyllan, present från sonen Love, Expeditionen Min Kärlekshistoria Bea Uusma och slutligen en klassiker som jag hade tänkt mig; August Strindberg Röda Rummet. Den senare blir en omläsning, vet inte för vilken gång i ordningen, men jag hade tänkt mig den vetenskapliga editionen från Strindbergssällskapet.
Nog med läslöften här!
Kommentar till bloggarna ovan Platta ut kurvan light, ett par stycken, om den återkommande kritiken av svenska corona-strategin som misslyckad, höga dödstal, speciellt om man jämför med Norge.
Norge ska då vara jämförbart med Sverige när det gäller samhälle (land i Norden, folk, samhälle och geografi)!
Vilket Kistalight tycker är fel.
Det finns avgörande skillnader!
Här är några av dem.
1) Norska sjukvården och äldrevården har behållit en stark statlig organisation med stor trygghet, hög personaltäthet med kunnig personal, och mindre besparingar.
2) Norge har undvikit avarter av privatisering, flummiga nyordningar när det det gäller managementtänk - mer sunt förnuft där
3) Norge och Sverige har inte samma befolkningsstruktur (demografi), (trots allt). Sverige har en betydligt större del (mängd) av befolkning med invandrarbakgrund. Se mer nästa punkt 4!
4) Sverige är mer segregerat, ett klassamhälle, eller har större förorter i storstadsområdena (Stockholm, Malmö och Göteborg) än vad Norge (Oslo) har. se nästa pkt!
5) Vilket medför större fattigdom, se trångboddhet, sjukdomar, trauman efter flykt och utanförskap som medför större exponering för alla typer av sjukdom
6) Som gammal geografilärare hävdar jag att Norge dessutom är betydligt mer ett land av berg, dalar och fjordar än vad Sverige är. Se kartbok, Skolatlas över Norden, så ser man att Norge har byar, städer och landsdelar som kan vara mer isolerade från varandra. Vilket missgynnar smittspridning!
SÅ Det Så!
Post a Comment