Sunday, May 03, 2020

Ålevangeliet,Northern Light

Bild ovan sr.se Ålevangeliet, vinnare av Augustpriset
Kistalight reads nyårslöfte när det gäller läsning and said... 

Patrik Svensson med Ålevangeliet, fin bok, en självbiografi, ett fadersporträtt, en utvecklingsroman och en spännande kulturhistoria om människans förhållande till ålen genom tiderna. Giganter i idéhistorien som har haft tankar kring ålen; Aristoteles, Sigmund Freud, Johannes Schmidt (dansken som fann ålens lekplats) och Rachel Carson, Tyst Vår, glimrar förbi och får sina kapitel.
Sådan människa - sådan ål!
Men det finns gåtor!
Ålens vandring, ålens kärleksliv och slut(station) i Sargassohavet.
Det handlar också om en liten pojke och hans relation till sin pappa. En kontaktyta, gemenskap, är hur de fiskar ål tillsammans. 
Nära vid en å där de bor i utkanten av ett villasamhälle på skånska landsbygden. 
Kring ålfisket finns en aura av mystik, något gåtfullt, även något av faderns gåta och personlighet. Ålfisket blev ett sätt att komma nära pappan, att berätta om ålens natur och kulturhistoria. Det blir också ett fantastiskt sätt att skriva sin egen självbiografi, berätta pappans historia och att närma sig de existentiella frågorna.
Vad händer i livets slutskede för en ål och vad händer då med en människa?
Besjälade kvällar och nätter (The Northern Light) under ålfisket, ordlös och tyst gemenskap medan de vittjar sina backar, oftast har de metat med rev, i den skånska nordiska sommarnatten. 
Natten med sina ljud, lukter och dofter som bildar en fond till Patrik Svenssons berättelse.
Ålen är hotad i dag; fiskebeståndet minskar, den är på väg att fiskas ut, ålen är också känslig för miljögifter, för klimatförändringar genom temperaturskillnader och hur havsströmmar är på väg att förändras och kanske viktigast av allt: Ålen tycks ha drabbats av något sorts virus av herpestyp som drabbar hastigt och aggressivt.
Känns aktuellt i dag!
Betyg fem ålar av fem som hittar tillbaka till Sargassohavet.
Perfekt julklapp från mina vuxna barn// Kistalight

©Thommy Sjöberg

1 comment:

Kistalight said...

Augustvinnaren Ålevangeliet av Patrik Karlsson läste Kistalight ut redan den 27 mars ser jag i min läsedagbok (journal) men ovan blev det en blogg.
Mycket fin bok!
Rent av en god förebild för en gammal bloggare som gillar Ålevangeliet men inte skulle drömma om att själv fiska ål!