Tuesday, March 17, 2020

Platta till Kurvan Light

Kistalight ställer sig naturligtvis väldigt solidarisk med samhälle och politiker, tror på Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten och uppskattar våra resonerande journalister (krönikörer, folkbildare och experter) som finns på vårt husorgan SvD, passande för en gammal vänstersympatisör, och misstror Twittrare (chefredaktörer på ledande tidningar) som blivit skogstokiga och tjoar om hårda tag (sina kurvor).
Nä ... här gäller tålamod och försiktiga kontakter, social distans, medan vi väntar ut smittans spridning och plattar till kurvans topp.

Medan vi väntar ut kurvan (rackarns viruset), ta väl hand om dessa gamla rebeller, rocka inte fett på hemmet, krama inte, pussa inte, skaka inte hand med dem och inte ens en high five om du möter någon där han, hon, hen går på sin ensliga (distanserade) promenad!
Talking about My Generation ...
Lita inte på någon över trettio (visst ja det var på 60-talet)!
Jag menar ta god hand om alla över Sjuttio!

I dag har regeringen (statsminister presskonferens Stefan Löfven och utbildningsminister Anna Ekström) beslutat att lägga om den högre undervisningen (gymnasium, högskolor och universitet) till att den ska fungera som distansstudier i hemmet eller på annan likvärdig plats. Undervisningen på grund och friskolor ska tills vidare fungera som vanligt.
Klokt beslut tycker Kistalight där skolan i de åldrarna kan vara den enda trygga platsen i en för övrigt orolig värld. Dessutom verkar det som att corona viruset är mindre smittsamt för yngre människor.

Kistalight som slarvade en aning med sina studier i filosofi på gymnasiet, på den tiden det begav sig i slutet av 60-talet, tar igen den skadan i dag med en liten essä om existentialismen.
Kan vara något för studenter i coronatider som pluggar filosofi på gymnasiet eller högskola!
Trevlig läsning!

PS Lästipset kan också passa bra för gamla fyrtiotalister, riskgruppen, som går igång på Sartre, Beauvoir, Camus, Juliette Greco, Vänstra Stranden, Saint Germain des Pres, Café Flore et Deux Magots eller Paris efter kriget (www2). Sarah Bakewells bok finns även på svenska med titeln Existentialisterna.
Mycket läsvärd och underhållande bok för en ofrivillig karantän! Dessutom en klimatsmart resa till Paris med flera orter hemma från fåtöljen.

Direkt från Paris, Stuck Inside of ...




Även den unga generationen kan hämta stöd, ta rygg på, fyrtiotalisterna, här Margot Cotten direkt från Paris med en gammal Dylanklassiker bara i en aning ny coronadesign.

At The Existentialist Café, Varat eller Intet


Bild Georges Patrix (signed as Emile Binet) French school A nos gloires du 6 e arrondissement: the existentialist group in Saint-Germain-des-Prés in Paris. From left to right: Raymond Duncan, Camille Bryen. Paul Boubal, Boris Vian, Jacques Prévert, Jean Genêt, Juliette Greco och Jean Paul Sartre

Kistalight fortsätter sin spaning i Saint Germain des Pres, från statyer till existentialistiska kaféer med Flore och Café Deux Magots i centrum. Under sommaren har vi läst Sarah Bakewells At The Existentialist Café med undertexten Freedom Being Apricot Cocktails. Titeln anger den lätta tonen men ändå lärda  anslaget i boken.
Att sitta på café var en del av vardagen för existentialisterna i 1940-talets Paris. Här möttes man och hade sina dater, här skrev man och läste,  åt sin lunch och middag, fikade och intog sina drinkar, här bildades kotterier och säkert intrigerades det en del och Sartre fick så småningom en egen telefon (direktlinje) installerad på Café Flore.
Under kriget satt man där mest för att caféerna var bland de få platser som var uppvärmda i ransoneringarnas Paris.
Det fanns andra mörka sidor också under kriget (www2), man pratade med alla och kände igen gästerna på caféet, men inte alltid till namnet.
Det var inte sådana tider!
Simone de Beauvoir berättar om två glada debatterande livliga tjeckiskor som en dag inte längre fanns bland de besökande på Café Flore.
Plötsligt kunde några av gästerna bara vara borta.
Saknade!
Här någonstans fanns den mer ångestfulla verkligheten (nazisternas ockupation, förföljelse, rastänkande och jakt på oppositionella - Gestapo kom om natten)  bakom Sartres existentialism.
Skrifter som Varat och Intet eller Existentialismen är en humanism har en högst reell bakgrund i andra världskrigets Paris!

Fenomenologi!

Det finns en hel del kul anekdoter i Sarah Bakewells bok om existentialisterna och även deras biografier i kortform där ofta Saint Germain des Pres är den bakomliggande miljön.
Sarah berättar även om sin egen väg till existentialismen. Hur hon i ungdomen läser Nausea (Äcklet) mest för att boken har ett coolt omslag av Salvador Dali och hur hon som bokens huvudperson blir en dropout, slutar sina gymnasiestudier och istället jobbar i en skivaffär som säljer reggaemusik från Karibien och dekorativa haschpipor. Intresset för filosofi och Sartre är dock så stort att lusten att läsa mer om existentialismen får henne att återuppta sina studier. Vilket medför en examen i Filosofi som huvudämne från Essex University senare börjar Sarah även en doktorandutbildning med Heidegger som huvudämne.
Thompa på Kistalight som också läste Äcklet, Muren och till och med tröskade sig igenom trilogin Frihetens vägar av J P Sartre i sin ungdom samtidigt som jag jobbade som målarlärling på byggen och i verkstadsskola.
Långt från gymnasiestudier eller andra intellektuella förutsättningar, var ett annat universum liksom, och det fanns lite svårigheter, motstånd, att bita i hå...hå...jaja på vägen!
Ofattbart egentligen?
Kistalight omfamnar den lille killen, tonåringen, som läste böckerna på pojkrummet i Vendelsö om ångest, tomhet och människans fria val!
Mycket förstod jag inte alls och många av böckernas miljöer var främmande - se mina funderingar i Saint Germain des Pres eller Sartres Norra Öga!
Alienation vad är det?
Antagligen handlade det om en stark inre drivkraft och ett behov att bryta sig loss!
Förtäckt frigörelse!
Väldigt trevligt!

Mest handlar Sarah Bakewells At The Existentialist Café om fenomenologi inom den moderna filosofin!
Uttalade existentialister är egentligen bara Jean Paul Sartre och Simone de Beauvoir. Albert Camus som också är med på ett hörn (får sin kortbiografi) är varken existentialist eller fenomenolog utan mer författare och debattör.
Annars passerar filosofer inom fenomenologin revy i Sara Bakewells At The Existentialist Café. Från de känslomässiga föregångarna Nietzsche och Kirkegaard till Husserl, Heidegger som blev nazizt, till Jaspers, Hanna Arendt, så småningom en stor kritiker av nazismen. Boris Vian skymtar förbi mer artist, musiker och omtalad författare än filosof. Maurice Merleau-Ponty den leende filosofen som älskade att dansa jive på existentialistklubbarna och kanske var den mest begåvade av dem alla. Ett spännande kapitel handlar om hur Husserls manuskript överlever förödelsen under ockupationen (ww2) och bevaras från nazisternas förstörelse av entartete (användes mest om konst som begrepp) litteratur.
Författare som inspirerats av Sartre, existentialisterna och samhällsdebattörer var Franz Fanon från tredje världen med The Wretched of The Earth, afroamerikanen Richard Wright med The Outsider, engelska Iris Murdoch med klurig mystik i sina böcker, Colin Wilson britt även han och arg ung man som hade existentialismen som bas för sina upproriska äventyr i borgerlighetens Storbritannien.
En politisk viktig roll fick Jan Patocka från Tjeckien, Husserlian, var en av skaparna av Charta 77 blev förföljd av tjeckiska myndigheter under kommunismen för detta men Patocka blev utsatt för sådana påfrestningar att han avled i mars 1977 några år före kommunismens fall i Tjeckien. Han inspirerade Vaclav Havel, dissidenten som studerat fenomenologi, och blev president i Tjeckien.
Antagligen världens första och enda Husserlian och Existentialist som varit president för ett land!
Klart Emmanuel Macron Frankrikes president har en master i filosofi med en avhandling om Hegel och Machiaveli men han är knappast en existentialist.
En av slutsatserna Sarah Bakewell gör genom att skriva sin bok och genom sina intensiva filosofistudier är att idéer är intressanta men människor är mer värda än så / _ _ _ / av existentialisterna är det Simone de Beauvoirs självbiografi som består med sina porträtt av människans komplexitet och världens föränderliga kärna.
It gives us all the fury and vivacity of the existentialists cafés, together with a sulphur sky over a sea clouds, the purply holly, the white nights of Leningrad, the bells of the liberation, an orange moon over the Pireus, a red sun rising over the desert - and all the rest of the exquisite, phosphorescent bloom of life, which reveals itself to human beings for as long as we are lucky enough to be able to experience it.

Dessa vackra rader citerade från Simone de Beauvoirs självbiografi får avsluta essän om Sarah Bakewells At The Existentialist Café. 

© Thommy Sjöberg


1 comment:

Kistalight said...

Några av skribenterna vi följer i SvD, över tid, är Emma Frans folkbildare och epidemiolog, Jenny Nordberg analytisk korre från New York, nya chefredaktören Anna Careborg som skrivit en utmärkt krönika 13 mars om tidningens roll och ambitioner (uppdrag) i fem punkter, krönikör och författare Nina Solomin som 2001 skrev en uppmärksammad bok om ortodoxa judar i New York, Ok; amen om chassider i N. Y.,från den 13 mars, och slutligen ett inlägg från professorn i global katastrofmedicin Johan von Schreeb om tilltron till våra svenska experter i folkhälsomedicin.