Wednesday, August 26, 2020

Quite Heavy Sensommarläsning Light

 

Sally Rooney, Normala Människor, teckning Kistalight/Thommy från läsedagbok

Inte bara tunga litterära klassiker i Kistalights sommarläsning utan det finns även plats för den unga generationen med några samtida uppmärksammade böcker.

Visst har vi följt filmatiseringen på SVT-Play av Sally Rooneys Normala Människor. En mycket sevärd serie efter hennes bästsäljande roman. Sally Rooney från Irland är en av de nya uppmärksammade talangerna inom den nya samtida (anglosaxiska) litteraturen. Vi kompletterar TV-tittandet genom att låna Normala Människor som e-book via Stockholm Stadsbibliotek men lyckas bara läsa den i EPUB (electronic publikation) version.
Två vilsna själar; Marianne och Connel dras till varandra, sårbara och hudlösa.
Gemensam inre vilsenhet och tomhet? 
Han arbetarkille med fotbollstalang, studiedriv och målinriktad med höga betyg. Hon, Marianne, övre medelklasstjej, lätt för skolan, snabbtänkt, sinne för detaljer, överlägsen mot lärare och kompisar, men dysfunktionell mamma om än jurist, mobbande (sadist) bror och hennes pappa är avliden sedan länge.
Han, Connel, pappan är frånvarande, han lever med sin mamma (bussig människa) som städar hos Mariannes mamma (snål typ), där hon fixar i hennes residens (stort hus med ägor).
Connel; ligger med, diskuterar allt mellan himmel och jord, speciellt litteratur och samhälle och får fin kontakt med Marianne på fritiden, men vill inte kännas vid henne på skolan (gymnasiet) och i umgänget med sina kompisar.
Sårar Marianne med att bjuda skolans snygging (bimbo) men knappast en intellektuell till gymnasiets avslutningsbal. Innan har dock Marianne övertalat Collen att söka till Trinity College i Dublin för att läsa litteratur. En osäker utbildning istället för de tänkta juriststudierna på ett landsorts universitet. Till Trinity College söker sig även Marianne för studier i politik och statskunskap. 
Det är en lång väg känslomässigt från landsortsstaden Sligo på nordvästra Irland till Dublin och Trinity för Collen och Marianne som gått på gymnasium i Sligo och levt småstadsliv
För Collen betydligt mer än de cirka 20 geografiska milen.
Men Marianne känner sig hemma i miljön kring Trinity och umgänget i Dublin med studentklubbar, livliga diskussioner och studentfester. Det är ungdomar som hör hemma mer i den övre medelklassen än på landsorten i den lokala fotbollsklubben  eller i Sally Rooneys fiktivt skapade by utanför Sligo.

Coolen och Marianne är talangfulla med sina studier. De får stipendier som betalar studiegången, de dras till varandra, har starka känslor, men går vilse. Marianne dras till sadistiska killar (självskadebeteende), barndomen och den sadistiska brodern som spökar?
Collen datar ung kvinnlig läkarstudent, bra status med det, men hamnar i en depression som bra mycket liknar en skaparkris.
Läkningen går genom att de återupptar kontakten, något visare, och att de förstår (inser) att de betyder mycket för varandra.
Vänskap och kärlek!
Collen söker en avancerad kurs i skapande litteratur, skrivarkurs, i New York, blir antagen.
Lycka!
Marianne tycker absolut att han ska resa.
Hur ska det gå?
Trick Mirror, Jia Tolentino i läshörnan

Har inte  alla författare katt? Asch, det får duga med hund, då kommer man dessutom ut på promenad! Kan ge härliga endorfiner!
Kistalight har läst Jia Tolentinos Falsk Spegel miniserie i SvD. Original title is Trick Mirror. Reflections on sel fdelusion. Svensk undertitel ärBerättelsen om en generation  genom sju bluffar.

Bluffen finns i landet USA:s DNA skriver Tolentino i en essä där hon skärskådar finans och bolånekrisen 2008. 
En kris som betraktas som en klassisk blåsning!
Statliga avregleringar leder till att bolån och fastighetspriser stiger till ofattbara (orealistiska) nivåer blir så småningom en fastighetsbubbla som får småsparare, vanligt folk, att bli skuldsatta över sin förmåga (ruinerade) när bubblan brister i bostadsmarknadens uppumpade värden. Kraschen (bubblan) leder dessutom till att ett antal kända finansbolag med Lehman Brothers och AIG ansöker om konkurs. AIG räddas av staten som fortsätter i samma anda bland annat genom att dela ut fantasibonusar till sina direktörer.
Ett manifest för att bluffen kan nå den absoluta politiska makten är när Donald Trump blir vald till president. Troligen genom påverkan (Ryssland) via sociala medier, speciellt Facebook och Twitter,  plus förstås alla de svikna väljarna i Mellanvästern, Rostbältet, de som misstror etablissemanget och avskyr Hillary Clinton. 
Man röstar mer emot än att man röstar för.
Populism och missnöje!
Jia Tolentino skriver om alla unga studenter, 2010-talet, som skuldsatt sig upp över öronen för en akademisk utbildning och universitetsexamen. Utbildningar som haft skenande kostnader, samtidigt som arbetsmarknaden blivit allt mer osäker, ett gungfly, med projektanställningar, frilansare, deltidsanställda eller unga som uppmuntras att bli egna företagare.
Där en fast anställning kan ses som en utopi!
Jia Tolentino skriver Facebooks historia, tecknar Mark Zuckerbergs porträtt, inte riktigt smickrande, misogyn, skapar sitt företag genom tillfälligheter och av personlig brist, i dag är Zuckerberg världens åttonde rikaste man och oerhört inflytelserik genom sitt företag. Mark Zuckerbergs mest karakteristiska egenskap är att han saknar en urskiljbar personlighet skriver Jia Tolentino. 
En brist som visat sig när han ställt upp i politiska sammanhang!
I kapitlet i Konsten att göra skitsnack till guld (självförhärligande empowerment-feminism) passar Kistalight på att leverera (dela) en Tweet från SvD;s serie av Falsk Spegel.
 
Om Amazon skriver Jia Tolentino så här, Amazon är en bläckfisk : snabb, formbar, tentakelförsedd, smart, giftig, lockande och smidig nog att klämma en stor massa genom pyttesmå kryphål. Amazon har slukat den fysiska handeln ... 
En del av affärsidén går ut på att minimera de anställdas förmåner och trygghet. Det är den råa kapitalismen som härskar; nåde den som organiserar sig fackligt, kräver social trygghet, sjukvård eller rimliga arbetspass, tider och skälig betalning. Dessutom byggde Amazon upp en gigantisk datorkapacitet under tiden som bokförlag med distribution och egenutgivning av böcker där man också kartlade, fick en enorm kunskap om, medelklassen köpvanor och andliga mönster. 
Amazons grundare Jeff Bezos är i dag världens rikaste man ... passerade nyligen någon sorts drömgräns för förmögenheter!
Var det att han var god för 200 miljoner US-dollar?
Jeff Bezos passar bra in i en gammal amerikansk tradition i konsten att bygga en förmögenhet genom att vara en rövarbaron och skojare, multikapitalist utan ansvar, en Tycoon, mogul eller varför inte (den svenska modellen) en gulaschbaron. 

© Thommy Sjöberg


1 comment:

Thommy Kistalight said...

Bland The Big Five, Amazon, Facebook, Google, Twitter och Instagram, är det främst de narcissistiska sociala medierna facebook och Instagram som råkar illa ut, får kritik, av Jia Tolentino.Inte så konstigt kanske då Google ändå har en karaktär, en identitet, som kunskapsföretag trots alla de svindlande miljardinkomsterna och makten (kunskapen) över våra sökvägar på nätet. Twitter är alla mediamänniskors favorit, plus en viss president förstås, och slipper Jia Tolentinos skarpa penna, Twitter ett forum för alla korta berättelser, kortisar. Amazon är mer ett renodlat kapitalistiskt skurkföretag, tjäna pengar på att suga ut sina anställda och få dem att jobba häcken av sig.