Sunday, November 01, 2020

Läslov Light #Vecka44

 

Klart vi har haft läslov på Kistalight i veckan. 
Men bäste indieförfattare och professeur är inte du panschis och har du liksom inte alltid lite läslov?
Visst ... visst, men trevligt ändå! 
Här några lästips! 

Först ut Performance Kajsa Grytt (lånad på Kistabibblan), från höger på bilden ovan!

Kajsa Grytt har skrivit en läsvärd Los Angeles skildring om en performancekonstnär, Johanna, som erbjuds ett uppdrag av ett förmöget par, Kiersteins. Paret har beställt en konstinstallation i bergen ovanför Malibu där scenen är ett gammalt övergivet telegraftorn Topanga Radio Relay. 
Johanna rör sig i klassiska hippa miljöer i Los Angeles!
Från Echo Lake där hon bor på ett risigt motell i ett ganska sunkigt neighborhood, färdas hon med en Uberbil (taxi)  och besöker en surfare i Venice Beach, prövar lite Pacific Surf, gör en krog och barsväng i trakterna kring West Hollywood, där hon besöker några klassiska rock och punkscener ... som Bootleg Theater; en scen för inkluderande konst, teater, musik, dans och levande poesi, där artister och grupper som Alice Cooper, Pussy Riot och Arcade Fire glatt publiken. Johanna, Kajsa Grytts alter ego, cruisar på Sunset Strip och Boulevard, passerar Chateau Marmont.
Hotel California wow!
Anar närheten till Laurel Canyon där storheter som Joni Mitchell, Neil Young och Jim Morrison (hängde) bodde. Hon besöker Rainbow, förvånas över hur litet och anspråkslöst stället är, där hängde Lemmy från Motoerhead och han har begåvats med en skulptur i Lemmys Lounge, och här hängde John Lennon med sina kompisar när han hade sin förlorade weekend på ett och ett halvt år, åren innan han återförenades med Yoko Ono. 
I sin roadmovie, för Johannas filmande för installationen liknar en filmberättelse, hittar hon också vägen till The Broad Museum, kallat The Broad, som är ett nybyggt samtida museum i centrala Los Angeles och är en yngre andlig kusin till Stockholms Moderna Museet. Grundarna av museet Eli och Edythe Broad skulle kunna vara andliga förebilder till Kirsteins, Johannas uppdragsgivare för konstinstallationen i tornet på Topanga Relay Station. Johanna söker upp Cindy Shermans verk på museet, Sherman en idol och en typ av självbestraffande konstnär. 
Nu ska vi inte avslöja mer av Kajsa Grytts plot i berättelsen, men visst blir den av, konstinstallationen i Topanga Relay Station.

Vore det inte så att jag var panschis så skulle jag säkert orera i klassrummet, så här års, om valet i USA, om den amerikanska konstitutionen, maktdelning mellan kongress - president och Högsta Domstolen, de tretton ursprungliga staterna, betydelsen av decentralisering av makten för de amerikanska fäder till grundlagen John Adams, Benjamin Franklin och Thomas Jefferson, för att undvika en despotisk enväldig kungamakt. Grundlagen eller den Amerikanska konstitutionen som efter långt arbete undertecknade i sin första ursprungliga form 17 september 1787 drygt tio år efter självständighetsförklaringen 4 juli 1776.
Om dagens USA har forskarna och kännarna Frida Stranne och Sanna Torén Björlin skrivit en utmärkt bok, Supermakten Vad Varje Svensk Bör Veta om USA. I fem kapitel guidas vi med fakta och exempel på supermakten och kontinentens egenheter, landets splittring och i vissa fall dysfunktionella praxis i politiken. Visst har vi påpassligt läst boken, rent av som handbok, inför det kommande valet i USA den 3 november. Men visst är det väl så att presidenten inte kan starta ett (anfalls)krig utan att ha kongressen med sig! Kistalight upplever faktafel i boken.
Nu har Mimmi fått ta över boken, passar bra, för hon är alldeles särdeles förtjust i detaljfakta.

Inte är vi några Språkpoliser på Kistalight ... men ibland kan det vara riktigt roligt med språkfrågor och i vårt idoga bloggande drillas vi, vare sig vi vill det eller inte; i språkträning och språkfrågor.  ...
Passar bra att läsa, studera, Sara Lövestams Handbok för Språkpoliser när vi har läslov. 
Visst behöver vi en duvning i att skilja på subjekt och objekt i de och dem och trimma förmågan med att skilja på hans och sin. 
Skilj på, om hans/sin tillhör subjektet eller inte.
 Andra områden som tas upp är särskrivning, Var och vart, inflytande från engelskan, syftningsfel och missbruk av parentes.
Alltid, kul, med aktuella språkproblem för oss skrivande människor!

På Kistabibblan har vi lånat Murar av Bogus Janisz (text) och Max Skorwider (bild) En bilderbok för barn och ungdomar så där i åldern någonstans från mellan till och med högstadiet, alltså en pedagogisk bok om murar från Kinesiska Muren över Jerikos murar fram till Berlinmuren och president Trumps tänkta mur mot Mexiko.
Kistalight som ibland fortfarande får små återfall i lärartänk och funderar på vad som skulle kunna vara intressant för mina gamla elever  som projekt eller temastudier för ett grupparbete på högstadiet.
Kistalight tror att Murar kunde vara utmärkt som inspiration här för ett arbete. Murar har inte bara exempel på försvar , skydd och för att stänga in (ut) människor. Fina bilder i boken och författarna ger också spännande exempel på ovanliga murar Klagomuren, Baltiska kedjan (mänsklig mur), konstnären Christos tygmur, muralmålningar längs murar, barrikader, en Wall of Knowledge (projekt att läsa 15 000 böcker, förberett för Stockholms Stadsbibliotek av konstnären Oliver Charles) och ett satirprojekt Börder Wåll från en tysk satirtidning Der Postillon där du kan köpa en byggsats från IKEA och låta Trump bygga sin egen mur mot Mexiko till ett mycket facilt pris.

Vi gör en sedvanlig dragning ur bokhyllan när det är dags för läsprojekt!
Vi drar fram en oläst bok. 
Det blir Henry Miller Leendet vid stegens fot från 1948. Boken är ursprungligen skriven till en Fernand Leger-teckningar med cirkusfolk. Vår gamle lätt ryktbare pornografiska författare, känd för sina Vändkretsböcker, Kräftan och Stenbockens vändkrets, som bägge sålde guld i Paris under disken till amerikanska GI;s efter ww2. 
Här är det inte frågan om något lätt erotiskt stycke utan mer en mild lång novell i buddhistisk anda. Möjligen är det ett lätt sorgset maskerat självporträtt av Henry Miller själv i skepnaden av en sorgsen genial clown som försöker spela en alldeles vanlig alldaglig (clown) människa på cirkus.

© Thommy Sjöberg

No comments: