Thursday, January 10, 2019

Såsom i en Hägring Arskrönika Litteratur Kistalight 2018

En av årets stora läsupplevelser var H som i hök av Helen Macdonald inköpt från 2018 års bokrea. Bild ovan hägrar vid Råstasjön - sic, klicka gärna, Thommy Sjöberg

H som i hök är en mycket trevlig läsning någonstans mellan självbiografi och essä. Helen mister oväntat sin far.
Det är lite av ... vid mitten av min levnad går jag in i mörk och risig skog.
Helen är på väg att avsluta en amanuens/postdoctjänst i Cambridge snart är hon utan både sysselsättning, bostad och så blir hon även faderlös. Fadern är en berömd fotograf och genom honom har hon i sin barn och ungdom tagit del av natur, lärt sig om fåglar och speciellt falkenerare. För att bearbeta sin sorg köper hon en hök av en uppfödare som hon ska fostra och tämja till en jakthök.
En falkenerare!
En styrka med Helen Macdonalds H som i hök är miljöskildringarna kring Cambridgeshire, Breckland i västra Norfolk och Buckinghamshire. Fler ortnamn som susar förbi är Brandon och Barton Mills med kilometerlånga sanddyner, ett sorts brittisk Arabia Deserta dolt av planterad tallskog. Alla blir tummelplatser för Helens äventyr med att fostra jakthöken. .
Berättartekniskt står Helen nära essän. För att för att fördjupa sina bestyr med att tämja jakthöken berättar hon om en litterär föregångare T. H. White, berömd för att ha skrivit Svärdet i stenen, men här handlar det om den ädla konsten att tämja en hök. Vilket han berättar om i The Goshawk.
Att tämja en hök är ingen söndagsskola. Det är en tuff kamp och det är som med pedagogik du kan göra hur många fel som helst, tro på felaktiga idéer och metoder men det viktiga är att hjärtat är med. Det vill säga du är tålmodig, uthållig, envis och har gott humör. Helen refererar till The Goshawk och alla förskräckliga fel White gör men själv kommer hon på sig med massor av tillkortakommanden men får sin hök både att flyga och jaga. För att göra en lång historia kort Helen Macdonald har skrivit en mycket spännande historia om att tämja en hök och om att gå vidare i livet ...vid mitten av min levnad går jag in i mörk och risig skog.

Är du mätt och belåten frågar Mimmi när vi har ätit lunch?
En Hök får aldrig bli för mätt utan ska alltid ha sin ideala vikt för att kunna flyga och lätta från sin pinne!
Sträva mot skyn och höga höjder liksom svarar Kistalight som gått i Helens pedagogiska skola om jakthökar!

Från hök till häger!
En av årets stora läsupplevelser har varit Ulf Lundells Vardagar. Det är trevligt att befinna sig Ulf Lundells Vardagar. När boken är slut 637 sidor, leve tegelstenen, känns det lite tomt och det är inte utan att man längtar efter ytterligare några hundra sidor.

Visst har vi klarat av våra nyårslöften 2018 när det gäller läsning!
Knepet är att ha lite lagom med löften.
Hm...hm vi brukar alltid ha med en klassiker! I år blev det Hjalmar Söderberg och Den Allvarsamma Leken. Läst...läst...läst! Varför måste han hänga kvar och vara så fäst vid Lydia Stilles år efter år? Är det kört så ska man gå vidare! Fin Stockholmsskildring - upptäcker genom Söderberg Bellmans gravsten (rest av den oförvitliga Svenska Akademien) på Klara kyrkogård där Arvid promenerar förbi, stenen står där än i dag. Gravstenar är viktiga i boken:
Ära - Skyldighet - Vilja står det på stenen hos von Döbeln på Johannes kyrkogård där Arvid står och stirrar upp emot ljuskäglan i Lydias fönster.
Kan den starka plikten ha något att göra med Arvids tungsinne och melankoli?
Genom att läsa Tove Folkessons Sund och Ölandssången får (fick) vi ta del av hur ett spännande författarskap växer fram med fina Ölandsskildringar och hur det är att vara ung (Sund) under åren kring millennieskiftet.

Lite namedropping av lästa nyårslöften; Grå Resa av Lars Lerin från en av våra finaste reseskildrare i ord och bild här med passande Island som fond för sina akvareller. Anders Hansen Fördel ADHD, visst kan Kistalight placera in sig på skalan både för hyperfokus när det gäller och viss energi och varvtal för grejer vi blir intresserade av (mani säger Mimmi) men diagnos nja knappast! Vilken fin stilist han är Antonio Tabucchi. Han skriver så enkelt (lätt) som bara den kan som behärskar sitt ämne. I Påstår Pereira kan man dessutom lära sig konsten att skriva ledmotiv.

Årskrönika 2018 Litteraturbloggar och lite till - Kistalight


  • The Lost Child in Naples Kistalights engelska version av den fjärde delen i Elsa Ferrantes Neapel kvartett. Google translation - what a translation!
  • Sund Light Tove Folkesson på äventyr som student (arkitektur) folksångare, boende i (nästan hippie ) kollektiv, generationsuppgörelse och torpare på Ölands strandängar
  • Grå Resa Lars Lerin En av våra finaste akvarellkonstnärer och författare kombinerar ord och bild på Island i en av sina rätta miljöer
  • Joyce Carol Oates and #Metoo Blonde en riktigt fin roman om kvinnlig (människans) utsatthet och den amerikanska drömmen
  • Källkritikens Dag Kanske inte direkt litteraturläsning men viktigt i tider av fakenews, ryktesspridning och ryska troll. Här blev det mest om upphovsmannarätt!
  • Ut Ur Ramen Light Modernismens intåg i konsten hos några sydamerikanska konstnärer från Moderna Museets stora vårutställning. Nog så litterära manifest från flera av de deltagande konstnärerna!
  • Selma En Pelargon från Mårbacka Från en rolig resa till Värmland den första varma soliga helgen i maj. Visst måste vi läsa (om) Gösta Berglins saga.
  • REMIX av Från SOFO till Mosebacke Inte så mycket läsning men väl en litterär promenad med Quiz
  • Sommarläsning Light Juli Säg mig vem du umgås med (läser)? Ska jag säga vem du är. Berg & Djurberg, Dorit Rabinyan, Erik Niva, Tove Folkesson och Zadie Smith. Några författare från min sommar och blev även till höstläsning.
  • Ölandssången Light Sista delen av Tove Folkessons Ölandstrilogi, en författare som mognat och ett litterärt genombrott.
  • 164 Orten Light Kistalight arbetar som röstmottagare på Husby och Kista bibliotek. Passar på att läsa några författare från förorten. Blev en blogg om detta i ett format som en understreckare i SvD.
  • Kim Larsen i Minne En särdeles rimsmed och versmakare har gått ur tiden, singer/songwriter, men här också något om en nyenkel poet och författare Klaus Rifbjerg med hans Dikter från Amager.
  • Noble Prize Light Anno 2018 Kistalight prövar ett alternativt Nobelpris med eget citat!
  • Jila Mossaed ny i Svenska Akademien Kistalight läser och tolkar (en aning) en dikt av Jila Mossaed.
  • Jila Mossaed En gång till Nu som deltagare från förorten Kista med nyskapande litterära experiment.
  • Alternativa Nobelpriset När inte gubbarna i Svenska Akademien får till det tar andra krafter över. Här Kim Thuy en av kandidaterna till priset.
  • Om Ari Güler och Orhan Pamuk Orhan Pamuk matchar Ari Güler som stor skildrare av Isanbul. Här en blogg som råkar sammanfalla med Atatürks dödsdag, stor dag i Turkiet, där samhället stannar upp i en tyst minut strax efter nio.
  • La Vie en Rose - A Star is Born Visst en stor film med fantastisk musik, skådespelarinsatser och en fin regi men också med ett manus och en dialog i bästa Hollywoodtradition. Vilket försvarar en plats i årets litteraturkrönika!
  • Svenska Akademiens Högtidssammankomst Något om Kistalights läsning av några akademiledamöter och konsten i hålla huvudet (pennan, tangenterna och tungan) kallt när drevet går.
  • Amos Oz i Minne Kistalight minns Amos Oz
  • Vardagar Ulf Lundell En av årets höjdpunkter när det gäller läsning! Generationsromanens krönikör även på ålderns höst?
Cool cat i Paris har aldrig långt till bokhyllan Bild från Voque reportage, Jeanne Damas it-girl som skriver böcker om Paris, passande läsning för äldre herre!

Gott Nytt Läsår från Kistalight 2019





©Thommy Sjöberg

1 comment:

Kistalight said...

En del av läsupplevelserna under året finns också nedskrivna i kommentarerna till bloggarna.
Se t ex Sommarläsning Light Juli om Zadie Smith och hennes Swing Time! Skulle kunna bli en egen blogg!

Äntligen stod Zadie Smith i bokhyllan!
Travesti på Gösta Berglins Saga: Äntligen stod prästen i predikstolen!
Kistalight läser ut Swing Time under hösten - klar 19/11 -19.
Zadie Smith är bra, kul och intelligent som författare hon kan väva en historia och skapa en plot eller tänkvärd intrig.
Är månne Zadie Smith inspirerad av Elena Ferrante när hon berättar om två fattiga färgade väninnor uppväxta i nordöstra London, miljön är house Project, multikulti och public schools och tiden är 1980 och -90-tal. Väninnan Tracey (trashig) har talang för dans men berättarjaget (hittar inte hennes namn) är för plattfot för att dansa men lär sig massor om de svartas danshistoria. Swing Time blir därför också en bok om showdans. Berättaren gör istället en klasskarriär efter en aning flummiga studier så blir hon så småningom assistent till en berömd megastjärna, svårt att inte tänka på Madonna där. Möjligen kan man säga att i romanen Swing Time tecknas fyra starka kvinnoporträtt; berättaren och iakttagaren, väninnan Tracey, popstjärnan Aimee och mamman som via studier på öppna universitet och gör en engagerad klasskarriär på den politiska vänsterkanten.
Bra, kul och intelligent bok!
Betyg Fem moves på dansgolvet av fem!