Saturday, December 29, 2018

Amos Oz i minne

I dag minns vi Amos Oz på Kistalights redaktion med en blogg från en signering av Amos Oz på Akademibokhandeln i Stockholm city. Ovan tre titlar av Amos Oz från vårt hemmabibliotek; Landet Israel, Rim på liv och död och Hur man botar en fanatiker.
Den senare en favorit hos Kistalight! Bild ovan Thommy Sjöberg


Rim på liv och död

Shalom!
Vi fikar på Akademibokhandeln i City. Sen fredag eftermiddag dubbel Caffe Latte, semla och massor av folk. Vi förstår att något är på gång!
Ursäkta!
Krockar bland reahögarna av böcker med en kompakt mörklockig medelålders man modell typ livvakt.
Han påminner faktiskt en del om Daniels pappa (vår son Loves kompis på högstadiet som han spelade tennis med) som hade varit stridsvagnsförare under några av Israels ökenkrig innan han flyttade till Sverige någon på 1980-talet.
Ser inte ut som den typiske kunden i en bokhandel.

Shalom! Good evening!
Amos Oz hälsar publiken välkomna för det är författarmöte och signering med den soignerade författaren.
Good coming together for the love of books säger Oz.
Vi har bänkat oss på några fältstolar snett bakom Amos Oz när vi upptäcker att det är höjdarbesök i akademibokhandeln. Vår kompakte stridsvagnsförare sitter någon stol bort. Framför oss har vi en hyfsat stor publik. Amos Oz berättar om sin nya bok Rim på liv och död och läser ur den på engelska och hebreiska. Hebreiskan låter som vacker ordmusik när han läser.
Temat i Oz nya bok är funderingar kring hans författarskap eller mer specifikt en solitär dialog kring en författare under 8 timmar. All hans vakna tid på caféer, möten och uppläsningar går åt till att observera, fantisera och skapa liv åt människorna runt honom även drömmen är en solitär dialog säger Oz.
Every dream is a solitary dialog.
Drivkraften i hans författarskap är nyfikenhet.
Nyfikenhet som är en antites till fanatism säger Oz.
To pull some water of the fire låter han sin författare vandra runt ensam på Tel Avivs gator i natten med sina funderingar, tankar och observationer.
Hela mitt författarskap är självbiografiskt säger Oz men det består inte av en rad självbekännelser.
Vid publikfrågorna får Amos Oz en version av sin How to cure a fanatic som blivit översatt till Urdu av sin pakistanske översättare.
Please can you dedicate it for me säger Oz.
 Vilket väcker en viss munterhet.

När Amos Oz inte skriver böcker eller åker runt i världen och föreläser är han lärare på ett universitet i södra Israel (Negev Beersheba?) där han undervisar och är teacher in slow reading.
Låter tänkvärt och klokt säger vi på Kistalight som passar på att få Rim på liv och död signerad.


27/2 09 To Thommy a curious guy Amos Oz. Bild Thommy Sjöberg

Be curious always säger han innan han slår igen boken. Vår stridsvagnsförare ser vi inte till i signerings kön men han såg vänlig ut någonstans där bortom boktravarna.

©Thommy Sjöberg

Labels: ,

1 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Klart vi skulle tycka om att läsa Amos Oz stora berättelser! Självbiografin En berättelse om kärlek och mörker och den senaste stora tankeromanen Judas.
Vi får se om vi vågar ge oss på Amos Oz två mästerverk?

2:34 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home