Back home again! Bild Thommy Sjöberg
Kistalight har varit och svingat sitt tennisracket och levt livet mellan baslinjerna i årets Aspö Open. En riktig gräsrotsturnering i Blekinge skärgård, ett socialt event och fin sportslig turnering där man värnar om tennis, trevlig samvaro mellan generationer (många olika former av dubbelspel) och där ungdomshäng får stort utrymme.
Aspö TK har skapat en mycket fin mötesplats mellan öbor, sommarboende och turister.
- Tycker Kistalight som har hittat dit av en slump se Aspö Light och lite grustennis från augusti 2016.
Blir säkert även en liten rapport om detta (Aspö Open 2018) här på bloggen!
Ovan på bilden dock mina böcker som ska packas i sommar bagen för läsning.
Okej två av dem är redan lästa Moderna Museets utställningskatalog, Djurberg & Berg, med essäer av utställningens curator Lena Essling, filosofen Patricia MacCormack, musikern och kompositören David Toop som speciellt skriver om Hans Berg, och slutligen en text av Massimilliano Gioni konstnärlig chef på New Museum i New York. Den andra boken jag läst är Alla floder flyter mot havet av Dorit Rabinyan. Det senare en kärlekshistoria mellan en ung palestinsk konstnär och en judisk Fulbrightstipendiat som av en slump träffas i New York på behörigt avstånd från konflikterna i Mellanöstern mellan palestinierna och staten Israel.
Det är en Romeo och Julia historia men också en dialog och debatt om den till synes aldrig vikande konflikten mellan Palestina (Västbanken och Gaza) och Israel. Det handlar om de hudlösa och sårbara känslorna och idéerna kring detta där ingen och alla kan anses ha rätt utifrån sina perspektiv. Vi får följa paret Liat och Hilmi under tre årstider höst, vinter och sommar. Fina miljöskildringar från New York (höst och vinter) men allra mest lever miljöbitarna från Dorit Rabinyan skildring av Tel Aviv. Här får romanen färg, värme och liv och här utspelas romanens tragiska slut.
Så här i fotbolls VM-tider väljer vi också att läsa världens bästa svenska fotbollsjournalist Erik Niva och hans Vår Fotboll Världens Industri. Vi väljer den boken med guldbollen på framsidan. Kistalights strategi i läsningen är att hoppa mellan texterna.
Vi väljer en här och en där.
Allt efter lust!
Texterna som består av olika krönikor och reportage från fotbollsvärlden. Det gäller spelare, tränare, ägare och fotbollsfans. Erik Niva tror på fotbollens integrerade kraft (gör Kistalight också); fotbollen som ett medel för att utjämna skillnaden mellan samhällsklasser och för att minska avståndet mellan invandrare och svenskar. Han är inte naiv utan inser att elitfotboll är big business och kan utnyttjas av mörka krafter som missriktad nationalism, kriminalitet och huliganism ändå finns den positiva kraften där.
Zadie Smith har vi länge tänkt att läsa. Hon finns också nominerad som en kandidat till det alternativa Nobelpriset men då för Vita tänder.
Här är det Sving Time som gäller!
En berättelse som fått mycket beröm från läsare och kritiker.
Tove Folkessons Ölandssången är en del av ett läsprojekt hos Kistalight. Det handlar förstås om Öland. Boken är också ett nyårs läslöfte för Kistalight.
Vi citerar oss själva från januariblogg:
Eva Zackrisson i böckerna börjar kännas som en yngre kompis eller en yngre släkting med sina äventyr (vandring på sin ungdoms brokiga stigar s k bildningsroman) och hennes (kursiv text där) besök i Mittlandsskogen på mellersta Öland.
Självklart kommer vi även att läsa hennes tredje del i trilogin Ölandssången under året!
Gott Nytt Läsår från Kistalight 2018
Säg mig vem du umgås med (läser)!
Ska jag säga vem du är.
Berg & Djurberg, Dorit Rabinyan, Erik Niva, Tove Folkesson och Zadie Smith.
Hm...hm...hm!
Skymtar inte också en CV från Kistalight ovan i vårt stilleben av böcker!
© Thommy Sjöberg
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
Läser ut Ölandssången den 23/7 -18.
Stark avslutning i trilogin av Tove Folkesson. Tove hittar hem känslomässigt via sin släkts öden, Stickan, Kalle, Arne Eyvind och geografiskt via Östersjöns strandängar och Ölands karga natur och med smärtsamma människoöden.
Det är en karg lyrisk berättelse med ett återkommande ledmotiv - Ölandssången som återkommer, löper genom berättelsen, som en befrielsesång, för Tove och en återupprättelse för ett förlorat barn.
Berättelsen kräver uppmärksamhet av sin läsare. En läsart kan vara att se romanen som ett prosapoem (Kistalight kurs) där de känslomässiga sinnena är i fokus och skapar bokens kraft. Ölandssången innehåller även en berättelse om språkets uppkomst och utveckling från runor och ursången till Heidigger. Litterära förebilder som skymtar förbi är Kristina Lugn (att leva är ett sorgearbete), Marquerite Duras (Älskaren) och filosofen Bourdieau.
Ölandsinspiratörer är konstnären Axel Kargel (geometriska former och klart starkt ljus) och Anna Rydstedt poeten från södra Öland.
Betyg fem återupprättade förlorade barn av fem.
Äntligen stod Zadie Smith i bokhyllan!
Travesti på Gösta Berglins Saga: Äntligen stod prästen i predikstolen!
Kistalight läser ut Swing Time under hösten - klar 19/11 -19.
Zadie Smith är bra, kul och intelligent som författare hon kan väva en historia och skapa en plot eller tänkvärd intrig.
Är månne Zadie Smith inspirerad av Elena Ferrante när hon berättar om två fattiga färgade väninnor uppväxta i nordöstra London, miljön är house Project, multikulti och public schools och tiden är 1980 och -90-tal. Väninnan Tracey (trashig) har talang för dans men berättarjaget (hittar inte hennes namn) är för plattfot för att dansa men lär sig massor om de svartas danshistoria. Swing Time blir därför också en bok om showdans. Berättaren gör istället en klasskarriär efter en aning flummiga studier så blir hon så småningom assistent till en berömd megastjärna, svårt att inte tänka på Madonna där. Möjligen kan man säga att i romanen Swing Time tecknas fyra starka kvinnoporträtt; berättaren och iakttagaren, väninnan Tracey, popstjärnan Aimee och mamman som via studier på öppna universitet och gör en engagerad klasskarriär på den politiska vänsterkanten.
Bra, kul och intelligent bok!
Betyg Fem moves på dansgolvet av fem!
Great reeading your post
Post a Comment