Thursday, January 31, 2019

Baby It´s Cold Outside S:t Petersburg


Baby it´s cold outside!
FrÄn vÀrmen i Melbourne Australien till kylan i S:t Petersburg!
Vi följer vĂ„r tennisstjĂ€rna Maria Sharapovas Ă€ventyr:
Ett tennispro mÄste vara rörlig i sinnet och pÄ banan!
HÀr Maria S för att delta i S.t Petersburgs Tennis Ladies Trophy 2019:
Men hur kallt Àr det egentligen i Celsius grader?
En liten tankenöt i januari!
Ledning (fÄr duga hÀr) skapa en ekvation och anvÀnd följande fakta!
100 grader Fahrenheit F Àr lika med 37 grader Celsius C och vattnets fryspunkt enligt Fahrenheit Àr 32 grader F.

Frigör C i en ekvation!
Okej vad gör ni grabbar och tjejer om vi behöver hjÀlp med ett matteproblem?
FrÄgar vi vÄr eminente lÀrare, vÄra curlande förÀldrar eller klassens mattesnille?
Vi googlar naturligtvis.
LÀtt som en plÀtt och blixtsnabbt!
Man tager vad man haver sa Cajsa Varg.
DÄ kan ni fÄ följande ekvation!

C blir dÄ 5/9(5 - 32)
9C = 25 - 160
C = - 135/9
C= - 15 grader
Wow minus 15 grader Celsius - Kung Bore i Sankt Peter!
Vill ni istÀllet lösa ut F blir det följande ekvation.
T (F) = 9/5(T(C) + 32)
BĂ„da ekvationerna ger ett ekvationssystem som lĂ€tt kan anvĂ€ndas för ett Ă€ventyr med att pricka in temperatur koordinaterna för S:t Petersburg. 
Vilket ni gÀrna fÄr göra istÀllet grabbar och tjejer!
LĂ„ter sig inte googlas liksom!
DĂ„ fĂ„r ni rĂ€ta linjens ekvation och en lutning pĂ„ kurvan (linjen) för Celsius respektive Fahrenheit just för SĂ€nkt Peter. 
En spÀnnande matte upplevelse!
Hur gÄr det dÄ för vÄrt tennispro i turneringen? Efter en habil match i första omgÄngen vinst vs ... tvingas Maria lÀmna in wo i andra pÄ grund av axelskada men i S:t Petersburg kan man alltid gÄ pÄ konstmuseum! Kul med tennispro som gillar konst!


S.t Petersburg Àr en av Europas vackraste stÀder. HÀr med vacker lÄngbent spÀnstig tennistjej Maria S framför Vinterpalatset vid floden Neva och inne i museet Eremitagets berömda trappa. Eremitaget Àr ett av vÀrldens finaste konstmuseer med imponerande samlingar frÄn 1700, 1800 och 1900-tal.
Gillar du vintern Àr Sankt Piter absolut rÀtt stÀlle!
NÀr den Ryska vintern slÄr till med kalla vindar frÄn det vÀldiga fastlandet och Sibirien Àr det ett mÀktigt vinterlandskap. Floden Neva med bifloder och kanaler fryser till is liksom Finska viken och du kan Äka skridskor och skidor och om din andedrÀkt Àr het som Änga sÄ kan du gÄ pÄ Café, umgÄs med varma ryssar (inte alla som Àr kriminella eller före detta vÄldsbejakande kommunister) dricka thé och skÄla i kryddig vodka!
Annars Àr det maj och juni som gÀller, Vita nÀtter i Sankt Piter, Dostojevskij pÄ skandinavisk breddgrad och i Nordiskt ljus, ljuset förstÀrks av stadens alla vattenspeglar frÄn floden Neva, deltat och kanalerna.
Flanerar du lĂ€ngs Fontanka kanalen dĂ€r den ryska nobiliteten levde före den ryska revolutionen kan du se silhuetter av ryska furstars palats och rikedomar spegla sig i kanalen som flyktiga illusioner av makt och rikedom, som har varit sĂ„ förĂ€nderliga i den ryska historien. 
De stora ryska berĂ€ttarna och poeterna Ă€r alltid nĂ€rvarande hĂ€r i Sankt Peter och lĂ€ngs kanalen kan du finna minnesmuseer över alla ryssars Ă€lskade Alexander Pusjkin och Anna Achmatova i Huset Fontanka. Poeten Anna som skrev den stora minnesdikten The Requiem över alla Stalins offer frĂ„n Den Stora Terrorn. I S.t Petersburg utspelar sig ocksĂ„ en av vĂ€rldslitteraturens stora romaner Brott och Straff  av Fjodor Dostojevskij som handlar om den olycklige Raskolnikov och hans kval efter att ha dödat en girig pantlĂ„nerska.
Vill du ha en rysarupplevelse, skrĂ€ckis light, av Sankt Peter ska du lĂ€sa Gogols Kappan om den stackars revisorn som blev rĂ„nad pĂ„ sin överrock en sen kvĂ€ll i stadens obskyra kvarter. En överrock som kostat Ă„r av besparingar! 
Den fattige revisorn hÀmnas genom att rÄna mÀnniskor som Àr ute sent pÄ kvÀllar och nÀtter vid kanaler och broar pÄ deras överrockar, sÄ smÄningom blir han ett spöke, som Àn i dag rÄnar folk i Sankt Peter.
Kanske har han dÄ skepnaden av en skinhead frÄn förorten!
Vill du ha en riktig rysarstÀmning a la Gogol/Kappan ska du besöka Sankt Peter i november nÀr dimman stiger pÄ kvÀllarna frÄn floden Neva och kanalerna och i vÀrsta fall svÀmmar staden över innan gryningen, mest aktuellt pÄ vÄrarna.

Vi fortsÀtter vÄr rundvandring i Sankt Peters litterÀra myter!
En av det sena 1900-talets stora författare, Joseph Brodsky, Àr bördig frÄn Sankt Peter men dÄ hette staden Leningrad Àven om den i folkmun kallades Piter. Han vÀxte upp nÀra Fontanka kanalen med sina förÀldrar av judisk bakgrund. De hade överlevt bÄde den Stora Terrorn och Leningrads belÀgring under www2 och Brodsky föddes den 24 maj 1940 (samma födelsedag som Bob Dylan) nÄgot Är innan den 900 dagar lÄnga belÀgringen av staden. I minnesbiten I ett och ett halvt rum frÄn essÀsamlingen Att behaga en skugga berÀttar Brodsky om sin uppvÀxt nÀra Fontanka och Pusjkins hus om hur han beundrade Anna Achmatova och hennes poesi. Anna som var nominerad för Nobelpriset men hon fick det aldrig till skillnad mot Brodsky som fick priset 1987.
For an all-embracing autorship, imbued with clarity of thought and poetic intensity!

Vi citerar oss sjĂ€lva pĂ„ Kistalight frĂ„n en tidigare blogg om Joseph Brodsky! Se citat och lĂ€s vidare SprĂ„ket Ă€r Gud om Joseph Brodsky av Bengt Jangfeldt
Brodsky gillar katter pÄ framsidan av Jangfeldts bok Àr han portrÀtterad tillsammans med katten Mississippi. En bild som Brodsky var vÀldigt förtjust i och som bland annat publicerades i samband med att Brodsky fick Nobelpriset i litteratur.
Brodsky var autodidakt (sjÀlvlÀrd), tidigt hoppade han av skolan och i sin ungdom deltog han flera Är i geologiska expeditioner i bortre Asien i det gamla Sovjetimperiet sÄ smÄningom blev han intresserad av poesi och utvecklade en egen poetik. En poetik som fÀrgades av att Brodsky var sjÀlvlÀrd om man nu kan tala om att han var sjÀlvlÀrd eftersom han besatt ett encyklopediskt vetande och som vuxen lÀrde han sig flera sprÄk och erövrade engelskan som vore det ett nytt modersmÄl.
- Klart det kunde vara knaggligt med uttalet! Oxford ligger lĂ„ngt bort om man som Brodsky var förvisad av sovjetmyndigheterna till regionerna upp mot Archangelsk (femĂ„rig dom) vid Ishavet och engelskan lĂ€rts in med lexikon och vĂ€nners skĂ€nkta böcker. / _ _ _ / 1972 blev Joseph Brodsky förvisad för gott och kom att bosĂ€tta sig i New York. NĂ€r han lĂ€ngtade hem  besökte han Venedig, ofta i november,  för att uppleva den rĂ€tta stĂ€mningen av sitt Sankt Piter. I Venedig Ă€r han ocksĂ„ begravd.

Den gamla staden Piter
pÄ folkets sidor sliter

Kistalight har hittat fram till en riktigt rolig smĂ„tt besatt ung författare, Elif Batuman, som gillar rysk litteratur och Ă€r en riktig hejare i Ă€mnet. Fyndet, Besatta Äventyr med ryska böcker och mĂ€nniskor som lĂ€ser dem, gjordes pĂ„ Kista bibliotek. Ett kapitel i de Besatta  handlar om Sankt Petersburg Ett hus av is och Ă€r ett resereportage, essĂ€, och historieskildring av staden.
Mycket lÀsvÀrt och kan gott lÀggas till den lÀsvÀrda litteraturen om Sankt Piter.

To b e continued...Baby it´s cold outside but worth it  Kistalight skapar en del tvĂ„ av Baby it´s cold outside S:t Petersburg medan vi tipsar om vĂ„rt eget Ă€ventyr (etisk turism om politisk repression under Sovjettiden) i Sankt Petersburg frĂ„n början av 2000-talet som finns att ladda ned alldeles gratis som ett resereportage. DĂ€r du Ă€ven kan ta dig en liten flygtur tillsammans med Putin och ett antal tama tranor.
For Freee..






©Thommy Sjöberg

2 comments:

Kistalight med Tankenöt said...

Kistalight med Tankenöt said...

Tjoho!
Tycker du att det Àr knepigt med tankenöt om Fahrenheit som ska förvandlas till Celsius grader kan du alltid googla!
HÀr frÄn Wikipedia!

Grad Fahrenheit (°F) Ă€r en temperaturenhet, introducerad och namngiven Ă„r 1724 efter den tyske fysikern Daniel Gabriel Fahrenheit. PĂ„ Fahrenheits temperaturskala Ă€r vattnets fryspunkt 32 °F och kokpunkten 212 °F. DĂ€rav följer att en grad Fahrenheit Ă€r detsamma som fem niondels (⁵⁄₉) kelvin eller grad Celsius.

UtgĂ„ngspunkten var egentligen att 0 och 100 skulle motsvara de lĂ€gsta och högsta temperaturerna som förekom i Fahrenheits hemlĂ€nder, norra Tyskland och NederlĂ€nderna. Ursprungligen var 0 °F den lĂ€gsta temperaturen man kunde Ă„stadkomma artificiellt, vilket man kunde uppnĂ„ genom att blanda isvatten och saltlag, −18 °C. 96 °F (≈ 35,6 °C) var normal kroppstemperatur, som Fahrenheit anvĂ€nde för att kalibrera skalan. Temperaturskalan delades sedan upp i 12 delar som sedan ytterligare delades i Ă„tta, vilket gav 96 steg.

Temperaturenheten °F Ă€r den dominerande i USA. Endast i sjukvĂ„rden (utom primĂ€rvĂ„rden) samt i vetenskapliga sammanhang Ă€r °C respektive K dominerande dĂ€r. Meteorologer anvĂ€nder °C i sina berĂ€kningar och utbyte av vĂ€derdata mellan vĂ€dertjĂ€nster, men det konverteras till °F i information till allmĂ€nheten. I Storbritannien och Kanada Ă€r Celsius dominerande men en del tidningar och termometrar redovisar ocksĂ„ Fahrenheit. Övriga engelsksprĂ„kiga lĂ€nder har helt gĂ„tt över till Celsius.

För att konvertera mellan enheterna kan följande samband anvÀndas:

{\displaystyle T_{{\text{°}}\!F}={\tfrac {9}{5}}\,T_{{\text{°}}\!C}+32} {\displaystyle T_{{\text{°}}\!F}={\tfrac {9}{5}}\,T_{{\text{°}}\!C}+32}

{\displaystyle T_{{\text{°}}\!C}={\tfrac {5}{9}}\,(T_{{\text{°}}\!F}-32)} {\displaystyle T_{{\text{°}}\!C}={\tfrac {5}{9}}\,(T_{{\text{°}}\!F}-32)}

Lycka till med rÀkning och koordinatsystem!

Mariana U D said...

Mariana Ursu DÀcker via FB Thommy, du Àr dig lik, skriver sÄ att du fÄr den nyfikne att sluka raderna! Tack för en fin lektyr.