Thursday, March 08, 2018

Joyce Carol Oates and #Metoo


Skriv så att hjärtat blöder rekommenderar Joyce Carol Oates alla unga författare! Kistalight hyllar en stor amerikansk författare på Intenationella kvinnodagen den 8 mars med en favorit i repris. 
Joyce Carol Oates med sina stora bruna ögon och skuggade blick som har sett mer än de flesta kvinnliga kulturutövare. 
Kistalight hyllar  både Joyce Carol Oates och Marilyn Monroe med två texter. En om skrivande och en om att vara utsatt, hudlös och sårbar i den amerikanska film och kulturvärlden.
#Metoo långt före metoo och #Tystnadtagning upprop!


Joyce Carol Oates said:

Låt dig inte nedslås!
Gäller även indieförfattare!
Snegla inte på andra!
Läs mycket utan att be om ursäkt!
Ge dig hän!
Ge efter för din beundran av andras texter!
Här räknar Joyce Carol Oates upp så olika och väsenskilda författare som Lewis Caroll, Kafka, Poe, Melville, Faulkner, systrarna Bronté och Dostojevskij. Författare som hon själv blivit förälskad i och drabbad av.

Joyce Carol Oates är en inbiten joggare.
Löpningen frigör energier till hennes skrivande (härliga endorfiner säger Kistalight) som vidgar medvetandet och påminner en hel del om drömmens lätthet och gränsöverskridande.

Vad var det för en dunkel synd
Som doppar mig i bläck,
mina föräldrars eller min egen
/ _ _ _ /
läspade jag verser,
bara för att verserna kom.


Citerar Joyce Alexander Pope samtidigt som hon anser att det ursprungliga berättandet har sitt ursprung och skapats genom magiska föreställningar om världen.
Det finns en form av surrealism hos sagor, sägner och ballader i litteraturens begynnelse skriver Joyce. Misslyckande eller ringa framgång är ett viktigt inslag för självreflektion och utveckling för en författare skriver Joyce Carol Oates och nämner sin namne James Joyce. Han som just därför orubbligt jobbade vidare med sin Odysseus. Något liknande gällde även för Faulkner och hans Stormen och vreden (en totalt oförstående omgivning är en bra förutsättning för en blivande författare säger Faulkner). 
Joyse Carol Oates om två av den moderna romanens huvudverk där språkglädje och språkexperiment fick växa fram bortom de dåtida vanliga litterära stråken (redaktioner och förlag) i en egen kontext och en egen litterär kreativ domän.
Skrivandet är en konstart hävdar Joyce Carol Oates!
Till lisa för alla lärare betonar Joyce Carol Oates även hantverket kring skrivandet och vikten av att läsa massor av skönlitteratur.
 Precis säger vi före detta trälande lärare som brukade harva och kultivera den andliga myllan hos unga människor i förortens grundskolor när det begav sig.

Blonde LightMarilyn Monroe: Please leave me alone Bild: Bert Stern
Dagen svalnar mot kvällen...
Drick värmen ur min hand (Edith Södergran) 


Nyårslöfte avklarat på den amerikanska nationaldagen 4 juli.
Faktiskt riktigt passande att läsa ut Blonde av Joyce Carol Oates en sådan dag.
Kind of great american novel!
Drömmen om att skriva den stora amerikanska romanen är här nära ett förverkligande i Joyce Carol Oates roman om Marilyn. En begåvad och mångfacetterad tjej, Marilyn, en av myterna och symbolerna för den amerikanska drömmen. Tjejen som vuxit upp på barnhem och i fosterhem. Maskrosbarnet den begåvade och vackra kvinnan som blir storstjärna inom filmen och en publikmagnet i 50 och 60-talets Hollywood och USA.
Cancer ger sex …jag menar man får inte cancer av sex (Marilyn.)
Vad passar inte bättre än en roman om Marilyn Monroe om man vill skildra det moderna USA och modernitetens framväxt. Marilyn inte bara begåvad vacker perfektionist när det gäller scentagningar utan även en borderliner och en person som experimenterar med droger och som så småningom blir beroende av sina piller.
Genren är dokumentär fiction – till synes dokumentära ramar; miljöer, personer, tiden och vissa citat är hämtade från verkliga förebilder. Formen är traditionellt berättande med inslag av magisk realism; Skarpskytten, Den mörke prinsen och Kolibri ett av romanens starkare avsnitt. Brev, dagböcker, citat från litteratur och insprängda kommentarer (rapporter); som kan inte få nog av polsk korv och Marylin Monroes samlade verk kompletterar.
Med sina berättargrepp når Joyce Carol Oates långt utöver den dokumentära och biografiska skildringen. Berättelsen blir en saga om amerikanskt 40, 50 och 60-tal.I bakgrunden finns tidens stora politiska händelser; andra världskriget och Förintelsen, Koreakriget, McCarthys häxjakter på kommunister, John F Kennedy och Kubakrisen. Med Kubakrisen som fond tecknas ett iskallt porträtt av Kennedy.
Andra män som passerar revy är baseballegenden Joe Di Maggio samma aggressiva intensitet som presidenten, Skarpskytten där tankarna går till Lee Harvey Oswald, den hygglige maken Arthur Miller. Marlon Brando som framstår som en kompis och positiv karaktär med integritet liksom tvillingarna Cass Chaplin och Eddy G lekkamrater och vänner under de första lyckliga åren i Hollywood men allt annat än pålitliga. Tillsammans med skildringen av andra ledande personer inom filmen och kulturens värld skapar Joyce Carol Oates ett brett tidsdokument av det amerikanska samhället men också en märkvärdig och humoristisk genusskildring.
Männen skildras allt annat än nådigt!
Jösses, faktum är att cancer ger sex …jag menar man får inte cancer av sex. Sex är naturligt, jag tycker om naturen ... gör inte du det? (Marilyn)
Mycket bra pocket på 862 sidor som rekommenderas i #Metoo tider!
Fem dobi.. dobi... do av fem.
 I wanna be loved by you!
© Thommy Sjöberg

Labels: , ,

2 Comments:

Anonymous Kistalight said...

Texterna ovan är från Kistalight på Spaning från 2010. Här är dock texten något bearbetad!

1:42 AM  
Anonymous Kistalight said...

Kistalight på spaning är slut, sold out, på förlaget men finns att låna på Stockholms Stadsbibliotek (Kista), Uppsala universitetsbibliotek, Kungliga biblioteket och Lunds Universitetsbibliotek.
Så det så!

1:33 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home