Thursday, January 27, 2022

Förintelsens Minnesdag 27 januari 2022

 

Speaking Memories - porträtt av överlevande från Förintelsen

I dag är det Förintelsens minnesdag. Den 27 januari 1945 befriade sovjetiska trupper fångarna i lägret Auschwitz-Birkenau och världen började förstå vidden av nazismens ondska och bestialiska diktatur. En diktatur som bottnade i en rasistisk ideologi att det är skillnad på folk och att de som härskar har rätt att mörda och förtrycka andra som inte tillhör den egna gruppen.

Förföljelse, mobbing, eller kränkning  är gigantiska gissel för vår tid. Två av 1900-talets statsbärande ideologier nazismen i Tyskland och kommunismen i Sovjet sysslade med mobbing som instrument för att genomföra sin politik och upprätthålla sin makt. Den ena nyttjade rasideologi och den andra kommunism (marxism-leninism som den rätta läran) för att utöva förtryck. Två rörelser med i grunden sekteristiska drag begick grymheter som det är svårt, för att inte säga omöjligt, att förstå med mänskliga ögon. Kanske ska de ses just i ljuset av en sekterism som upphöjts till statsbärande ondska för att kunna förstås. Etablera sig kunde de göra i kraft av dåliga tider, populistisk politik och svaga demokratier.

På Yad Vashem museet i Jerusalem kan man ta del av forskning som rör Förintelsen. Bakom 1900-talets historia med Förintelsen och Gulag fanns de enskilda människorna.
Emerich Roth var en av dem.
Hans öde kan man läsa om nedan och på Emerich Roth Levande Historia

Emerich Roth (en gång till!)
Första gången jag lyssnade på hans levnadshistoria var med en nia i aulan på Spånga gymnasium. Vår man som berättade en del av 1900-talets onda historia var Emerich Roth, judisk överlevande från nazismens koncentrationsläger och Förintelsen, som vittne åker han runt i skolorna och undervisar och ympar in motgift mot rasism och enkla politiska lösningar som har sin grund i rasism och allmänna fördomar.
Emerich växte upp Tjeckoslovakien i det som varit den gamla habsburgska dubbelmonarkin Österrike–Ungern i en landsdel som i dag efter kommunismens fall ligger i Ukraina. Före nazismens ockupation under 1940-talet var de här landsdelarna mångkulturella. Här blandades språk, folk och religioner. Nazismen med sin raslära och med sina rötter i hat, ondska, dunkla besvärjelser, missriktad nationalism och revanschism skulle för alltid förändra den bilden av ett Centraleuropa från sekelskiftet.
- Kärleken säger Emerich är den motkraft som kan göra sig gällande mot psykopater och onda ideologier.
Emerich ser ledande nazister som psykopater som saknar all förmåga till inlevelse och medkänsla, empati, deras bränsle är hat, missnöje och att det alltid är andras fel, andra är då en identifierbar grupp, ofta judar, när det finns problem i samhället.
Däremot ser Emerich en möjlighet att hjälpa värstingar. De är bara symptom på att något gått snett i deras uppväxt och de är inte psykopater i sig. Emerich har framgångsrikt arbetat med unga värstingar och vid ett tillfälle när han är i skolan med sitt program är Patrik med. Patrik har en lång historia med droger, våld och kriminalitet som han under Emerichs handledning lyckats komma bort från och vända till något positivt något som han förmedlar när han deltar i föreläsningar tillsammans med Emerich.
 Kan inte humorn vara ett medel i kampen mot rasism och nazism. Tar inte filmer som Chaplins Diktatorn och Livet är underbart udden av uppblåsta och pompösa typer som Hitler och Mussolini frågar jag Emerich?
Reaktionen på frågan blir häftig och jag överraskas av intensiteten i svaret.
 De var alla obotliga psykopater och för dem fanns ingen bot vare sig med humor eller med andra medel säger Emerich.
För första gången i mitt liv inser jag från min horisont att ondskan existerar och inte alltid är behandlingsbar med välvilliga svenska skolplaner, livskunskap som ämne och goda samtal som modell. Men att kämpa emot den det kan man och det måste man och vem har inte rätt att bli upprörd över humoristiska bidrag om nazism än Emerich Roth överlevande från Förintelsen.
Från sina många föreläsningar och böcker han har skrivit och som han använder i sin kamp mot rasism har Emerich under många år samlat honoraren till en fond!

 Från fonden delas varje år ut ett Skolornas fredspris och det anordnas seminarier. Undertecknad fick med bidraget på de följande sidorna (To be continued) ett år ett litet hederspris från denna fond som delades ut på Fryshuset i Stockholm av utbildningsminister Ingegerd Wärnersson.
Vid prisutdelningen, ett tiotal skolor fick pris, rådde en vänlig och familjär stämning. Det var lite som en skolavslutning. Varje skola fick sin prischeck och motivering och det skedde i en turordning från förskola, låg, mellan, högstadium och bland de sista Spånga gymnasium. Motiveringarna framfördes på scenen, lästes upp och innan pristagarna fick inta scenen. Talarna var en knippe överlevande kvinnor från Förintelsen, små dimunutiva damer som rörde sig som poetiska fåglar på scenen i väldigt vänliga tal som var präglade av stor omsorg och inkännande. 
Det var även musik av elever mellan utdelningarna och Kistalight fick det stora förtroendet av Emerich att hålla talet kring utdelningen av priset till Spånga gy något jag inte var förberedd för men det ordnades med minnesstolpar på små lappar och framfördes i ett motljus på scenen och blev en hyllning till Emerich Roth och en berättelse om vårt arbete med värderingsövningar för respekt och tolerans på skolan i Spånga. 
Jag är tacksam och stolt över att jag fick förtroendet av Emerich att hålla talet, något jag definitivt inte var bekväm med och jag tror bestämt att några av de andra talen hölls av de kvinnor (dimunitiva poetiska damer) som finns bland de överlevande från bilderna Speaking Memoires ovan. Kanske påverkades rörelserna på scenen av det intensiva motljuset på Fryshusets scen så att vi försökte nå ut med våra tal till den osynliga publiken i en minimalistisk dans med tal.
Kistalight kom att träffa Emerich Roth ytterligare vid ett antal tillfällen när det var temadagar på Spånga High, Gy, och han blev med tiden allt proffsigare med att framföra sitt budskap med både engagemang och värme. Vid det sista tillfället jag mötte honom hade han sin värsting (Patrick) med sig men också en kille som var en avhoppare från nazismen (svensk nutida sådan) som var mer intellektuell till sin läggning än de värstingar han hade arbetat med under åren. Vi blev en speciell grupp med eleverna under dagen. En överlevande från Förintelsen Emerich (80+), en fd värsting, en fd ganska ung nazist (överraskande intelligent), en SO-lärare Kistalight (streetkid i sin barn och ungdom) och en bildlärare Sigge-Sigrid (kreativ kommunikatör i klassrum och kateder).  Sigrid som än i dag håller ställningarna på skolan med pedagogiskt engagemang.
Eleverna kunde inte vara i bättre händer!
 Emerich redde ut sin geografiska bakgrund (barndom) något, han var född och uppväxt i dåtida Tjeckoslovakien (1920-tal) men huset som hans familj ägde ligger i dag i Ukraina. Han skämtade något om han skulle ta hjälp av sin värsting och sin nazist och resa till Ukraina och kräva tillbaka sitt fäderneshem av myndigheterna. Emerich hade blivit något godmodigare som 80+are men visst behöll han sitt allvar och ett drag av sträng vänlig judisk patriark.
Apropå humor! I priset från Emerich Roth ingick även en veckas fortbildning på Tollare Folkhögskola för oss tre lärare som arbetat med Tolerans och Respekt övningar på Spånga High. Vi fick inspirerade föreläsningar av Kurdo Baksi om att aktivt arbeta mot rasism och konsten att leva otryggt under hot. En säkerhetspolis som varit aktiv mot högerextremismen och tvingats leva med skyddad identitet berättade om sin verksamhet. Det var teaterbesök, Stadsteatern, och besök på Fryshuset (prisutdelningen) och övningar, workshops, med Tollares egna lärare i konsten att hantera konflikter. På den tiden fanns det fortfarande rökrum på skolorna. Rökrummet på Tollare kallades av de judiska deltagarna för Gaskammaren vilket gjorde både mig, Sigge - Sigrid och SO-Marie stirriga! Skratta eller inte skratta var frågan, vi nöjde oss med att vara stirriga och inte riktigt greja humorn i den benämningen.
På skolan träffade jag under åren flera judiska överlevande Ferenc Göndor (1928 - 2010) från Ungern med boken A-6171 Ett Judiskt Levnadsöde och Sioma Zubicky 1926 - 2014) med boken 146021 Förintelsen i Bagaget, Både hade de gemensamt att de var milda, vänliga och inkännande som människor.

Sioma Zubicky visar sin underarm för mig med sitt intatuerade nr, 146021, ett vittnesmål från Auschwitz dit han kom som sjuttonåring. Jag får väldigt bra kontakt med Sioma, han har den där lågmälda crazy humorn som gör sig bra i en absurd värld, hur han har lyckats bevara den kan man fråga sig genom de erfarenheter han har av ondska och grymhet? Sioma är född och uppvuxen på en cirkus i Berlin. Pappan var gycklare, akrobat och clown på Cirkus Bush. I hans roll ingick det även att utbilda akrobater, typ ingen mild och pedagogisk utbildning, det var hugg, slag och skällsord som rådde. Den lille Sioma hade ingen fallenhet för akrobatyrket (massor av slag, örfilar och skäll) av en slump upptäcktes (clownkompis som introducerar) att han hade absolut gehör för att spela xylofon. Hans lycka var gjord, slipper få stryk av farsan hela dagarna, och han blir akrobatgruppens musiker på xylofon. Sioma blir det musikaliska underbarnet, The musical Wonder Kid som turnerar runt i Centraleuropa hittar vägen till Paris och kommer att uppträda på Lido varje kväll och natt som Le Musical Prodige D´ènfant bland lättklädda (inte en tråd på kroppen) långbenta damer, clowner, akrobater, sångare och conferencier. Innan de (hans familj) blir deporterade till Auschwitz hinner de också turnera och uppträda bland de nazistiska ockupationsstyrkorna i Frankrike. Sioma överlever Förintelsen, som en tonåring med gamla ögon, alldeles ensam och född kosmopolit som inte hörde hemma någonstans. Han återupptar sitt xylofonspelande, som musikalisk virtuos turnerar han med Edith Piaf och kommer till Stockholm i maj 1947, träffar kärleken Nina, skiljer sig, träffar kärleken igen, Inger, får tre barn, utbildar sig, blir svensk medborgare och lever faktiskt lycklig till slut i gamla Svedala sina återstående dagar.
Siomas livsöde har de nivåer som judiska författare i USA skulle älska att gestalta. En berättelse värdig en Saul Bellow, Philip Roth eller Joseph Heller. Eller varför inte den store jiddishförfattaren Isaac Bashevis Singer?
Hur som helst får vi inte glömma The Speaking Memories och ett forskningsämne skulle kunna vara hur lyckades de Emerich, Ferenc, Sioma och de små poetiska damerna på scenen med sina inkännande föredrag behålla sin mänskliga värdighet och sina varma hjärtan efter allt de gått igenom.
Visst kan man förundras! En stor ... stor kram, virtuell, till de alla överlevande som ännu är kvar bland oss så här i covidtider!
Vi får aldrig glömma!
PS Vi får heller inte glömma att de överlevande var svårt traumatiserade, antagligen gick det inte en enda dag för dem utan att de mindes sina själsliga och kroppsliga ärr som gav sig till känna efter all ondska och grymhet de fått utstå.
© Thommy Sjöberg


Monday, January 24, 2022

Till Minne av Emerich Roth

Tack Emerich, Vila i Frid

 Prisutdelning, Skolornas Fredspris, på Fryshuset Kistalight/Thompa till vänster, plus elever och utbildningsminister Ingegerd Wärnersson - hade utdelningen varit några år senare så hade kronprinsessan Victoria delat ut priset! Då hade Mimmi blivit mycket stolt och absolut varit med vid ceremonin, fotograferat och applåderat. Bild  Kistalight Thommy Sjöberg 
I dag minns vi Emerich Roth som gått ur tiden f 1924, 97 år gammal, bara några dagar innan minnesdagen för befrielsen från Förintelsen som har sin speciella högtidsdag den 27 januari, datumet då döds och koncentrationslägret Auschwitz befriades av sovjetiska trupper.

Mobbing, förföljelse eller kränkning är gigantiska gissel för vår tid. Två av 1900-talets statsbärande ideologier nazismen i Tyskland och kommunismen i Sovjet sysslade med mobbing som instrument för att genomföra sin politik och upprätthålla sin makt. Den ena nyttjade rasideologi och den andra kommunism (marxism-leninism som den rätta läran) för att utöva förtryck. Två rörelser med i grunden sekteristiska drag begick grymheter som det är svårt, för att inte säga omöjligt, att förstå med mänskliga ögon. Kanske ska de ses just i ljuset av en sekterism som upphöjts till statsbärande ondska för att kunna förstås. Etablera sig kunde de göra i kraft av dåliga tider, populistisk politik och svaga demokratier.

På Yad Vashem museet i Jerusalem kan man ta del av forskning som rör Förintelsen. Bakom 1900-talets historia med Förintelsen och Gulag fanns de enskilda människorna.
Emerich Roth var en av dem.
Hans öde kan man läsa om nedan och på Emerich Roth Levande Historia

Emerich Roth
Första gången jag lyssnade på hans levnadshistoria var med en nia i aulan på Spånga gymnasium. Vår man som berättade en del av 1900-talets onda historia var Emerich Roth, judisk överlevande från nazismens koncentrationsläger och Förintelsen, som vittne åker han runt i skolorna och undervisar och ympar in motgift mot rasism och enkla politiska lösningar som har sin grund i rasism och allmänna fördomar.
Emerich växte upp Tjeckoslovakien i det som varit den gamla habsburgska dubbelmonarkin Österrike–Ungern i en landsdel som i dag efter kommunismens fall ligger i Ukraina. Före nazismens ockupation under 1940-talet var de här landsdelarna mångkulturella. Här blandades språk, folk och religioner. Nazismen med sin raslära och med sina rötter i hat, ondska, dunkla besvärjelser, missriktad nationalism och revanschism skulle för alltid förändra den bilden av ett Centraleuropa från sekelskiftet.
- Kärleken säger Emerich är den motkraft som kan göra sig gällande mot psykopater och onda ideologier.
Emerich ser ledande nazister som psykopater som saknar all förmåga till inlevelse och medkänsla, empati, deras bränsle är hat, missnöje och att det alltid är andras fel, andra är då en identifierbar grupp, ofta judar, när det finns problem i samhället.
Däremot ser Emerich en möjlighet att hjälpa värstingar. De är bara symptom på att något gått snett i deras uppväxt och de är inte psykopater i sig. Emerich har framgångsrikt arbetat med unga värstingar och vid ett tillfälle när han är i skolan med sitt program är Patrik med. Patrik har en lång historia med droger, våld och kriminalitet som han under Emerichs handledning lyckats komma bort från och vända till något positivt något som han förmedlar när han deltar i föreläsningar tillsammans med Emerich.
 Kan inte humorn vara ett medel i kampen mot rasism och nazism. Tar inte filmer som Chaplins Diktatorn och Livet är underbart udden av uppblåsta och pompösa typer som Hitler och Mussolini frågar jag Emerich?
Reaktionen på frågan blir häftig och jag överraskas av intensiteten i svaret.
 De var alla obotliga psykopater och för dem fanns ingen bot vare sig med humor eller med andra medel säger Emerich.
För första gången i mitt liv inser jag från min horisont att ondskan existerar och inte alltid är behandlingsbar med välvilliga svenska skolplaner, livskunskap som ämne och goda samtal som modell. Men att kämpa emot den det kan man och det måste man och vem har inte rätt att bli upprörd över humoristiska bidrag om nazism än Emerich Roth överlevande från Förintelsen.
Från sina många föreläsningar och böcker han har skrivit och som han använder i sin kamp mot rasism har Emerich under många år samlat honoraren till en fond!
 Från fonden delas varje år ut ett Skolornas fredspris och det anordnas seminarier. Undertecknad fick med bidraget på de följande sidorna (To be continued) ett år ett litet hederspris från denna fond som delades ut på Fryshuset i Stockholm av utbildningsminister Ingegerd Wärnersson.
En blygsam berättelse som kan läsas nedan!








Varför inte sluta arbetsveckan med en gammal prisbelönt artikel (Fryshuset)Kan kännas bra när Kistaskrapan står i decemberdis, man är mör (utschasad) på jobbet, katten har varit hos veterinären och bilen ska på på ombesiktning.

Skolans viktigaste ämne 

Spånga gymnasiums högstadium, temadag för årskurs 9 i millenniets sista skälvande månad.
Ämne? Diskutera, skapa en dialog, kring etniska och sociala skillnader med hjälp av föredrag, film och värderingsövningar.
Bakgrunden är att det förekommit rasistiska tillmälen på skolan och att ett gäng killar som inte tillhör skolan kommit för att som det heter göra upp. Ett besök som slutade med att en elev helt oprovocerat utsattes för misshandel, näsbenet avslaget. Spånga gymnasium har annars de senaste åren varit förskonade från den här typen av allvarliga uppgörelser. Tvärtom, även om det inte varit en helt integrerad skola, vilken skola är det med identitetssökande ungdomar? Så har Spånga i det stora hela varit en skola med mjuk framtoning med elever från de flesta av världens hörn.
Skolans läge är även intressant där det ligger som en liten villaö mellan betongarkipelagen på södra Järvafältet och förortsfrustrationernas radhustundra i Hässelby och Vällingby. Kärnan av elever kommer ju från solhemsområdet i Spånga och de får kanske oförtjänt agera symbolen för det svenska etablerade samhället. Det hör även till saken att det under sommaren och hösten förekommit en hel del personrån av framförallt mobiltelefoner i trakterna kring Spånga station. Offren är oftast ungdomar från området och förövarna är oftast ungdomar med s.k. invandrarbakgrund. Denna "heta potatis" skall alltså lärare, poliser och vuxna hantera så att inte ungdomarna hemfaller åt rasism och enkla lösningar. Naturligtvis är inte alla ungdomar med invandrarbakgrund potentiella mobilrånare men det är inte alltid självklart enkelt att förklara för en kränkt rånad kille eller tjej från Solhem.
Värderingsövningarna tar fäste i begreppen respekt och tolerans:
Nog med exempel. RESPEKT detta slitna och missbrukade begrepp i ungdomsvärlden
gavs en enkel och tydlig innebörd. Det är frågan om aktning, hänsyn och vördnad, kan även vara fruktan men är då inget som leder framåt i mänskliga kontakter.
TOLERANT är man när man visar fördragsamhet, tolerans, överseende med, tillåter och faktiskt visar tålamod. Ironiskt nog trodde flera elever att tolerant är lika med att man tål mycket. Ett exempel kunde vara att lärare är toleranta människor eftersom de tål så mycket.
En viktig distinktion här är att jag, diskussionsledaren, respekterar alla men tolererar inte vilka åsikter och vilka handlingar som helst t ex rasism och våld.
Värderingsövningarna genomfördes med ca tio deltagare i varje grupp (idealet var åtta stycken) under två timmar. De bestod av en linjeövningar; vad tycker du bäst om etc. rangordningsexempel; vem får jobbet. En bussövning där eleverna fick välja placering i en buss med ett antal olika medpassagerare. En fyra hörnövning som även kunde utföras som rangordningsexempel: Hur skulle du vilja bli behandlad om du kom till ett främmande land som flykting.
Linjeövning; oskyldiga argument som är grönt den vackraste färgen varvas med ska vem som helst få köpa hus i Sverige och ska det tillåtas moskébyggen. Svaren ger i mitt tycke något överraskande resultat. Kille för dagen iklädd t-shirt med Sverigeflagga, här kallad nationalisten, flaggan retar inom parentes sagt ett antal kvinnliga lärare under dagen, och en punkare och övriga visar här förbluffande samstämmighet i sina val: Tummen ned för moskébygge men inga invändningar mot husköp för icke svenskar. Punkaren som på sin fritid även fungerar som konfirmationsledare får frågan om han inte tycker att tolerans är viktigt i all religionsutövning.
- All religion ska ifrågasättas och kritiseras om man är en punkare tycker han.
Passagerare på buss; att välja medresenär. Typer att välja på: Äldre svensk onykter man, onykter kvinna, skinhead i 20-årsåldern, punktjej i 15-årsåldern, tatuerad yngling, mamma med ett barn i knät, pensionärsdam med liten hund, svart man med rastaflätor, pensionärsfarbror med käpp, muslimsk kvinna med sjal, kille med Downs syndrom och tjej i 20-årsåldern.
Eleverna får en egen bricka och en busskiss där de olika typerna är placerade. Uppgiften är sedan att välja var man sätter sig. Uppgiften kan göras i flera omgångar, först i halva grupper, sedan i hel grupp.
Sämst status alla kategorier har svensk onykter man honom vill absolut ingen sätta sig vid. Sedan varierar det en hel del. Några mindre elever väljer mamma med barn i knät, punkaren känner sig inte främmande för att sätta sig bredvid skinheads, några flickor tycker det verkar spännande med muslimsk kvinna med sjal. En kille med latinamerikansk bakgrund skulle gärna sätta sig bredvid pensionärsdamen..
- Du Thommy jag gillar gamla tanter men jag har lite mörkt hår och det kan oroa och då får jag höra massa saker som jag helst vill slippa höra och som gör mig ledsen. - Nej jag väljer istället svart man med rastaflätor för jag är även fan av Bob Marley.
Bussövningen är bra för här har man chansen och få syn på eleverna, liksom att de får lära känna varandra, motverkar ju på sitt sätt, i all enkelhet, fördomar, och rasism.
Hur skulle du vilja bli behandlad som flykting utföll utan överraskningar och hög status hade utbildningsmöjligheter, rent vatten och hygien (miljömedvetande) och inte bli diskriminerad som svensk. Det senare ger en viss fingervisning om att diskriminering förekommer även i vårt samhälle.
Vem får jobbet? Och lika rättigheter Värderingsövningar där eleverna med överraskande stor samstämmighet har klart för sig det finmaskiga nät av trådar som vävs och styrs av våra fördomar , revirtänkande och för den delen vanligt egoistiskt gruppbeteende när det gäller tillsättningen av ett arbete. Och där även nationellt ursprung går före utbildning och kompetens. Helst bör man inte vara ensamstående småbarnsförälder, ej rullstolsbunden, pollenallergiker, f.d. fängelsekund, öppet homosexuell, kollektivist och aktiv i miljörörelsen, eller för den delen invandrare från något icke västinriktat land för att få ett eftersökt arbete. En begränsad arbetsmarknad och där de attraktiva utbildningsmöjligheterna oftast bara är möjliga för ett privilegierat fåtal skapar spänningar i samhället. Just att eleverna verkar så medvetna om de här frågorna var för mig den stora överraskningen under temadagen Insikten formar sig till en tanke:
- Viktigt att lyssna och ta ungdomarna på allvar, ofta är de rätt ute!
Avslutningsvis gäller, tror jag, att när det är konflikter på en skola i dag gäller det att använda en stor portion förnuft. Ofta har ju eleverna olika etnisk bakgrund, men konflikter kan ju mer vara av typen ungdomligt strul än uttryck för rasism. Samtidigt finns det alltid behov hos en tonåring att höra till; man väljer en grupp, man vill ha en förståelig världsbild (svart och vit) och man vill ha enkla lösningar och inte minst: Man är i opposition mot vuxenvärlden. Det senare kan ju även innebära en lockelse om det är en förbjuden och fördömd organisation.
Vi vuxna i skolan (lärare och annan personal) måste dock, tycker jag, jobba tålmodigt, långsiktigt, nyanserat, undvika enkla lösningar. Kort sagt uppträda vuxet med medkännande demokratiska värderingar. Uttrycket måste vara resonerande, dialog istället för brasklappar, kunskap istället för fördomar. Många sociologer i dag anser ju att rasismen kommer att vara ett av de stora samhällsproblemen i Europa under 2000-talet.

Ett litet anspråkslöst förslag att arbeta med de problemen kan vara värderingsövningar. Konkreta, lätta att arbeta med, kräver inga stora apparater, skapar kontakt, ger möjlighet att lära känna eleverna, kan ingå i temadagar och under vanliga lektioner. Se där några möjliga uppgifter med värderingsövningar. Vi lär oss och får övning i att respektera varandra men att vi inte tolererar vilka åsikter och vilka handlingar som helst som t ex rasism och våld.
©Thommy Sjöberg


Tips Källor

Litteratur: Födda fria kompendium med värderingsövningar utgivet av Amnesty
Internationell, MOD, Röda korset och Utbildningsradion (UR)
”MOD” (Mångfald och Dialog) kompendium med instruktioner och
värderingsövningar utgivet av SKR, SKS, KFUK/KFUM m.fl.
Emerich Roth Jude, En berättelse om kärlek och hat och vägen till ett nytt liv
Emerich Roth Varför just han, och vägen ut ur hatet
Emerich Roth Emerich är mitt namn

2 COMMENTS:

Thommy Kistalight said...

Artikeln ovan belönades inte bara med ett hedersomnämnande av Emerichfonden utan kanske ännu bättre: Några av oss lärare på skolan som arbetat med projektet beönades med en vecka på Tollare folkhögskola där vi deltog i seminarier och fick lyssna på intressanta och engagerade föreläsningar.

Thommy Kistalight said...

Till Fonden mot våld för medmänsklighet Emerich Roth
Hej,
Faxar ett litet bidrag till er tävling.
Bidraget är ett exempel från en temadag med niorna på Spånga gymnasium som vi hade i december - 99.
Bakgrunden till temadagen kan ni läsa om i redovisningen från dagen.
Se ovan!
Bidraget var ursprungligen tänkt som en artikel eller möjligen ett alternativt lektionsförslag i So kring hur man jobbar mot rasism.
Undertecknad som är en skrivglad person ser gärna att "artikeln" kan vara ett bidrag i er kommande rapport som skickas ut till deltagande skolor.
Håll till godo!
Mvh
Thommy Sjöberg

Anonymous said...

Ett synnerligen trevligt inlägg. Den där gamle gubben Emerich och jag har känt varandra länge.

Jag skall upp till Stockholm inom kort efter en flerårig bortavaro. På programmet står bland annat ett besök till det Rothska hemmet för att krama gubben och ans väna hustru Kerstin

Anonymous said...

Jag fick för några år sedan ett brev från en orolig mamma som var bekymrad över att hennes son Johan blivit Sverigedemokrat. Hon berättade att sonen under flera år varit mobbad av invandrarelever i Bergholmsskolan och att hon därför tagit kontakt med Kent Lindahl (EXIT) på Fryshuset i Stockholm. Lindahl hänvisade henne till mig.

Hur det gick kan du läsa om du klickar här

Thommy Kistalight said...

Alltid trevligt med läsarkommentarer - tack Max Hobstig.
Varje skola bör ha ett team som arbetar mot mobbing och uppmärksammar när det finns fall och på ett tidigt stadium ingriper om det behövs.
När det gäller Sverigedemokraterna och deras politiska frammarsch efter det senaste valet:
- Är det nödvändigt tycker jag att de etablerade partierna öppnar någon form av dialog även om man tar avstånd från SD så kan man inte agera som om de inte existerar - jfr psykologisk förträngning.
Inte bra!

Thommy Kistalight said...

Biten ovan finns även att läsa i Kistalight Academy!
Se Kistalight Academy!

© Thommy Sjöberg

Tuesday, January 18, 2022

Gott Nytt Läsår från Kistalight 2022

 

Dags för årets nyårslöften när det gäller läsning. Några är redan avklarade, årets första läseäventyr blev Att Skriva, Ecrir, av Marguerite Duras. Bild Thommy Sjöberg
Det är en av hennes sista böcker. En bok där hon försöker fånga den litterära processen när det gäller konsten att hantera sitt skrivande. Duras metod är omtagningar där hon försöker nå fram med vad hon vill säga och berätta om. Det är ett sökande efter något som hon själv inte vet vad det är, de trevande försöken blir som spelningar i ett musikaliskt stycke, om och om igen, med glidningar i närmandet till sitt ämne. Det blir lite som hos Miles Davis: 

Spela inte vad som är! 
Spela vad som inte är!(Miles Davis)

Blir ...

Att skriva är att försöka få reda på vad man skulle  skriva om man skrev
- och det vet man bara efteråt
- innan är det den farligaste fråga man kan ställa sig. (Marguerite Duras)

Huset där Marguerite Duras bor i Neauphle-le-Chateau norr om Paris i regionen Ile-de-France är en viktig plats skriver hon, huset gav mig tröst för alla mina barndomssorger och blev en del av mitt skrivandets galenskap, en vulkan i rummet, där hon tog hand om smärtan och där hon skapade sig en plats för att skriva om sin ungdom. 
Lustigt nog påminner den unge Slas (Stig Claesson innan han blev en söderkis med svenska folket) skrivande om Marguerite Duras ton, liknande omtagningar och upprepningar, ett sökande i texten av vad man vill uttrycka. Kanske var det inspirerat av den nya Franska Vågen i filmens värld eller den nya franska romanen. Filmare och författare som stod nära Marguerite Duras och kanske inspirerade Slas, kring (si så där) sent 50-tal eller tidigt 1960-tal.


Marguerite Duras hus i  Neauphle-le-Chateau i Ile-de-France strax norr om Paris. Samlingsplats för vänner, författare och förläggare (Gallimard) men också ensamhet. Här kunde Duras skriva utan sanktionerade order, arbetstider, chefer, vapen, böter, förolämpningar, snutar, eller av dem som ruvar på morgondagens fascism. Här fick hon också styrkan i sin ensamhet att kunna skriva om, återvända till, sin barn och ungdoms smärta med sina minnen från Gia Dinh, Saigon, i franska Indokina. 

Olof Lagercrantz bok om Dante, Från helvetet till paradiset, är inte bara en mycket lärd bok, Lagercrantz har studerat Den Gudomliga Komedin ingående under många år och tagit del av lärda och stora litteraturforskare i ämnet Dante, smält och omvandlat kunskaperna i en egen personlig tolkning. När Lagercrantz möter Dante blir det ett författarmöte mellan två konstnärssjälar. Det mesta av boken har jag läst tidigare, höstens kurs och omläsning, men två kapitel återstår från tolkningarna av Paradiset, Det eviga ljuset och Änglarna, de senare återfinns fram för allt i Paradiset men återfinns också i Skärselden, till exempel när ängeln i skärseldens port, sång IX, ristar in sju p:en i pilgrimens panna. Lagercrantz bok är alldeles utmärkt (kanon) som komplement för förståelsen av Den Gudomliga Komedin när du läser den. Lustigt nog läser jag även David Lagercrantz Obscuritas under hösten, (Fars Dag Light) far och son över tid.

Jag drar en oläst bok ur hyllan, hittar den egentligen i ett skåp, en glad överraskning (hade vi den) som passar mycket bra i dessa tider, boken är I Väntan på Talibanerna (profetisk titel) av Jesper Huor. J  Huor skriver en fin artikel (essä) i SvD https://www.svd.se/utlandska-soldater-var-mer-hatade-an-de-forstod under hösten när Kabul faller vilket väcker min nyfikenhet, har ju läst både Jan Myrdals Resa i Afghanistan, Robert Byrons Vägen till Oxanien och Diana Janses bok om Afghanistan, En Del av Mitt Hjärta lämnar jag kvar.


Årets klassiker blir Albert Camus Myten om Sisyfos. Kistalight har upptäckt Camus i mogen ålder och läst klassiker som Främlingen, se Camus Light - Leve Republiken och Pesten, se Pesten i Coronatider!
Camus bok är mest ett dåtida bidrag till existentialismen med kapitelrubriker som Ett absurt resonemang, Den absurda människan och Det absurda skapandet. Ett specialskriven kapitel är, passar bra i sammanhanget, Hoppet och det absurda i Frans Kafkas verk. Essän Myten om Sisyfos är mer en fristående uppsats om Sisyfosmyten.
Albert Camus verkar fortfarande nå många läsare i Frankrike, franskaskolan och lärarnas förtjänst? Främlingen toppar ofta listor i media som tidernas främsta litterära verk och Pesten har nått stora försäljningsframgångar i världen. Inte så konstigt med tanke på pandemin! Jean Paul Sartre, ungdomens idol (en av dem) och existentialismens frontfigur står sig I dag inte lika bra som Camus. Där Sartre stod för brain så stod Camus för Hjärta!
Hjärta slår hjärna över tid? Några bloggar från Kistalight om Jean Paul Sartre et Albert Camus och de andra exis ... när det begav sig ... Inspiration Light - Saint Germain des Pres och Saint Germain des Pres eller Sartres norra öga.
Giacomo Oreglias bok om Dante Liv, Verk & Samtid har jag nästan läst ut under hösten vid kursen på SU Dante och Den Gudomliga Komedin. Oreglias bok fungerar utmärkt som komplement och handbok för studier av Dante och Komedin. Giacomo Oreglia var en italienare i Stockholm, som ung kom han till Sverige, blev kvar här och verkade som docent i litteratur vid SU, översättare, och inspiratör för italiensk kultur.
Oreglia har det där lätta handlaget och den lätta tonen när han berättar om Dantes liv, verk och samtid som bara en kännare med goda kunskaper kan ha. Oreglia är kontroversiell när det gäller tolkningen av Dantes Komedin, nästan ingen ifrågasätter hans djupa kunskaper i ämnet Dante och Komedin, utan mer hans tolkning av Dantes verk som en utopi. En utopi som tar fäste i en Andes Tidsålder tolkad av någon som heter Joakim från Fiore och den andra tesen är Anarkin som en framtida samhällsordning. Bägge tolkningarna begränsar mer Dantes verk än att de öppnar upp den konstnärliga upplevelsen av Komedin med flera verk.
Kistalight har inre läst kapitlet om Dante en anark och Joakim (Magnus och Joachita) ännu i boken varför det är svårt att ta ställning i frågan. De övriga kapitlen tyngs dock inte av någon bokstavstrogen tolkning utan är just en mycket lärd bok om Dante. Ett mycket intressant kapitel är hur Dante tolkats och behandlats genom seklerna från 1300-talet och framåt.

Presentbok! Kistalight har försökt att ge bort, skänka, Shuggie, men mottagarna har tyvärr redan läst den.
Ett omen för lite god egen läsning?
Shuggie Bain är en Booker Pris vinnare (2020), som är en av den engelskspråkiga världens finaste litterära priser och boken har fått massor av beröm från läsare och recensenter. SvD.s Andres Lokko tillhör ett av alla fans, älskare av Glasgow som han är, även om Douglas Stuarts Shuggie Bain utspelar sig långt från miljöer som musikpubar, häftiga konstinstallationer, punk som mode eller creddiga medelklasskids på weekendäventyr. 
Tjoho, bara att kasta sig ut i läsäventyret, lösa en bussbiljett till Glasgows slitna förorter, skavda brickstones, illavarslande countrymusik och unkna trappuppgångar, klä ner sig, inte säga nej till några slattar vodka i plastmugg eller några lindrande valium för smärtan, kicka igång den svarta humorn, tro på den skarpa iakttagelsen och de vassa detaljerna, käfta (skämta) med gängen (de farliga grabbarna) och tro på nåden.

                            GOTT NYTT LÄSÅR!





Tjoho, long legs och GOTT NYTT TENNISÅR med lite tennis från Australien, down under, där det just nu är sommar och vi gläds åt den nya generationen av talangfulla spelare.
Damtennis är bäst.
Fortfarande coronafrisse, vaccinerad på alla håll och kanter, fram och baklänges, har haft covid utan att riktigt förstå det och fått antikroppar och just nu undrar jag om vi inte, Kistalight och Mimmi har Omicron, känner oss möra som sommargäster på grönbete som inte riktigt tål att vara på vischan.
Förresten var tog Rh-faktorn vägen?
Räckte det inte med att drygt hälften av befolkningen var immuna?
Tjoho tennisvänner, när vi alla har haft Omicron och pandemin är över. 
Rör på fötterna (se bara på Rybakina ovan), slå igenom fore och backhand, variera spelet, försök att ha kul med ditt spel och varför inte leva upp till den olympiska tanken.
Kämpa väl och gör ditt bästa efter dina förutsättningar på det nya tennisåret!

PS i efterhand! Undrar om inte de två tennistjejerna ovan Emma Raducanu och Elena Rybakina kommer att bli två av damtennisens stora stjärnor (shooting stars). Emma hade redan vunnit US-Open och Elena kom att vinna Wimbledon sommaren 2022. Hur som helst tycker Kistalight att speciellt Elena Rybakina har riktigt stort spel inom sig! 
Det gäller bara hålla ihop spelet hela matchen!

© Thommy Sjöberg

Tuesday, January 04, 2022

Kistalight Årskrönika i Litteratur, från Capitolium till Mörtfors

 

Kistalight i selfietagen, crossroad in my mind, grönskan och stenmurar i Enerum, några hundra meter från Kalmarsund på Norra Öland. Bild Thommy Sjöberg

Via Äventyr som Målare och Student

Dags för årskrönika i litteratur för Kistalight, vår sida hamnar någonstans mellan stormningen av Capitolium, ett försök till statskupp, som fortfarande väntar på sin historieskrivning, presidentinstallation, godmodiga målaräventyr, och spaning i små bruksorter längs åar och vattenfall i det vänliga Småland.

  • Stormningen av Capitolium, en händelse som skakar om det demokratiska USA, får världen att häpna,  ett drama som är större (värre) än vad en samhällskritisk manusförfattare från L A  skulle kunna föreställa sig i sin vildaste fantasi! What Happens? Se Från Karneval till Upplopp, Capitolium den 6 Janua...
  • En dag kvar med 45:an, Kistalight gör ett elevarbete i historia, Populism igår (1900-tal) och i dag (2000-tal) och jämför Hitler med Trump.  Finns det likheter? Se One Day Left with The Fortyfive1
  • Bara drygt 14 dagar senare var det dags för presidentinstallation, yngst och äldst fick mest uppmärksamhet, frågan är om inte yrvädret poeten Amanda Gorman med sin installationsdikt The Hill We Climb var dagens nya stjärna och hopp om framtiden! Se Inaugural Adress Light!
  • Kistalight Minns Lars Norén med hjälp av några gamla bloggar och med några jazzgiganter som Miles Davis, spela inte vad som är, spela vad som inte är, kunde även vara ett motto för Norén, och John Coltrane med sin milda sax. Lars Norén som föll offer för sars covid - 19 i januari och var en av svensk litteraturs stora och ett världsnamn inom dramatiken. Dramatikern som gett namn åt företeelser som att fira en Norénjul eller att tillbringa en Norénsommar på torpet.
  • Kistalight livar upp sina gamla ambitioner som historielärare och skapar en blogg om USA och landets historia. Det Amerikanska Projektet Light med massor av personliga lästips från sina bloggar. Mon Dieu, har jag verkligen skrivit alla de där bloggarna, värsta (blygsamt) Amerikaexperten alltså!
  • I mars skriver vi bloggar som bra mycket liknar självbiografiska embryon, Die Hard, från Parkgatan till Hagagatan via Skottgränd i Gamla Stan; Parkgatan Gesällprov Light RemixGesällprov Light ParkgatanSo Long Lonely Avenues Hagagatan RemixSkottgränd Light Remix 
  • I april leker Kistalight schlagerkompositör, Glad Påsk Light 2021, skriver verser från Öland, får hjälp av Molly Sandens vackra stämma ackompanjerat med fagra bilder ifrån Jordhamn på Norra Öland; My hometown ... 
  • Ska det va, ska det vara en Astra Zeneca, äntligen ett vaccin som heter duga, Kistalight läser deckare på soffan, unnar sig påskgodis, action och spänning, se Vaccinerad Light och Lite Påskekrim.
  • Fler selfiesar, rent av en  litterär sådan, men det visste vi först i efterhand! Från Bruno K Öijer, Wild Bill och Bellman i Kolmätargränd
  • En av de mest inspirerande utställningar vi sett genom åren på Moderna Museet! Direkt från skaparverkstaden (ateljén), ångest javisst, men också väldigt mycket den lekande och undersökande människan! Skulptur, måleri, men också fasligt litterärt, Face to Face, Giacometti, Tio Dagar Kvar. Alberto Giacometti den sanna Parisbohemen från existentialismen och Saint Germain des Pres storhetstid under 1940 och - 50 tal.
  • Hurra, hurra, hurra för Dylan! Kistalight hyllar Bob Dylan 80 år ... Bara en Sång... men vem har sagt att det inte kan vara knepigt med våra idoler. Kistalight tar fram lärartagen i sig och gör en betygsbedömning som skulle få byråkraterna på Skolverket att rysa av upphetsning över matriser och mallar i betygssättandets stränga och svåra konst. 
  • Litterärt citat javisst,  Efter Matchen ... Inte Utan Mitt Tennisracket, får representera glädjen över att jag lyckats hålla igång min tennis under pandemin och är väldigt tacksam över att vi har sluppit en total nedstängning (lockdown) av samhället under den här tiden. Men visst kan man fundera över den svenska coronastrategin! Finns den? Kistalight skriver en traditionsenlig blogg på nationaldagen.
  • Kistalight/Thompa älskar S:t Petersburg. Hoppas det lyser igenom i denna blogg som jag är mycket stolt över att ha skrivit, se Om du åker till Sankt Petersburg ... Remix.


  • Årets reseblogg från (på) Kistalight, Mörtfors Light i mörka (ljusa) Småland, mängder av besökare på vår sida har hittat hit. Vilket också gör oss väldigt stolta här på bloggen!
  • En bok som har allt, Expeditionen Min kärlekshistoria Bea Uusma! Ett totalkonstverk; snygga dramatiska bilder, dokumentär prägel, ett drama som var en tragedi för de inblandade, men också en kärlekshistoria (heartbreaking), självbiografi och en detektiv spaning, rent av en brottsplats undersökning. Vad var det som hände när expeditionen gick under, se In to The Wild of The Polarbear!
  • Stilleben med böcker från vår Sommarläsning Light Anno 2021! Tunga litterära namn men också en riktig rolig ny ung bekantskap i form av en punkig flanör, Anna Fock,  med sina Kustobservationer. En utsänd observatör i Tallin helt i Kistalights anda!
  • Klas Östergren skriver i Renegater Light eller Skittunnan satt under Fläkten, mycket rolig (satir), i ett kapitel om Svenska Akademien Klas Östergren använder olika grässorter som symboler (karakteristik) för akademiledamöter och ger begreppet Den Dolda Kritiken ett ansikte. Kapitlet om Akademien skulle mycket väl kunna ges ut separat som en egen bok.
  • Gammal blogg, läsupplevelse, blir som ny; Afghanistan, En Del av Mitt Hjärta, när landet faller samman som ett korthus av korruption, hot från talibanerna och efter att amerikanerna lämnar Afghanistan.
  • Kistalight hyllar Dante Alighieri 700 år, Anniversary Light med en blogg, Dante som avled den 14 september 1321, blir några minnesbitar i all anspråkslöshet och inledningen för att bli student på SU och studera den Gudomliga Komedin.
  • Är man student på SU ges det också möjligheter att bevista symposier, här Dante and His Heritage 1321 - 2021 SU Light, Kistalight lyssnar via länk på några av världens ledande Danteforskare!
  • Fantastisk kartbok i repris och blogg om La Palma, La Isla Bonita Remix och en vulkan som aldrig är förutsägbar.
  • Norra Ölands kulturcenter, Bok Olle i Byxelkrok Remix, väntar på en fortsättning och en spännande förnyelse! Är det du som kan vara en blivande entreprenör i kulturens värld på Norra Udden? 
  • Årets Nobelpris, Kanon Light Nobel 2021, men i år uppmärksammar vi Fredspriset med två modiga samhällsengagerade journalister  Maria Ressa från Filippinerna med webbtidningen Rappler och Dimitrij Muratov från Ryssland som grundat tidningen Novaja Gazeta.


  • I oktober hamnar vi på Bukowskis. Dags för Lars Norén - Ting Light! Lars Noréns döttrar, dödsbo, säljer ut de grejer, Ting, som varit så viktiga för Norén i hans författarskap.
  • Ämne för en spännande och kuslig deckare? Här har du en säregen miljö; Norra Udden Light som kan fungera som en ram för en intrig och en mordgåta. Det slutna rummet i en spännande natur och kuslig historia för de människor som drabbas i en glesbygd! 
  • I år blir det Läslov Light med Dante för hela slanten! Kistalight laddar med lite Dantelitteratur och förkovrar sig i de litterära klassikernas värld.
  • Vad gör man på Fars Dag, Light, jo man läser en ny deckare, käkar godis, går på favoritpromenad, kikar på skidskytte, VM-kval i fotboll och är ruskigt verksam även om ambitionen var att ligga på soffan.
  • En av årets Augustkandidater i fackbok-klassen, Dante Den Första Författaren ... Light, av Dante-forskaren Anders Cullhed.
  • Kistalight sammanfattar sina Dantebloggar och avslutar sin kurs på SU Romanska institutionen med Dante och Den Gudomliga Komedin (7,5 p) och blir väldigt glad över sitt betyg.
  •                     
  •                                           GOTT NYTT LÄSÅR!

  • Mimmi från årets strandskola i augusti på Lyckesand i Böda på Norra Öland. Sol, bad och slumra i vindarna eller chilla i vågornas brus bland stranddyner och rågklitt står på  schemat men också gärna läsning av en god bok. Bild Thommy Sjöberg
© Thommy Sjöberg