Friday, September 24, 2021

La Palma, La IslaBonita Remix

 Vi undrar så, oroar oss, över hur det går för invånarna på den vackra ön, La Palma i ögruppen Kanarieöarna efter den senaste veckans vulkanutbrott och vi undrar hur det går för de svenska och internationella forskarna på det Svenska Sol Teleskopet och de andra observatorierna. Vi har googlat men inte kunnat hitta några nyhetsflashar. Här en bit om ön La Palma från en tidigare blogg.

Kistalight har läst ut 
Judith Schalanskys Atlas över avlägsna öar i veckan. En bok som har allt! Snygg design med detaljerade kartor, faktarik med korta väl avgränsade historier. Tycker man om kortprosa så är det här den ideala formen för att berätta historier med lyriska, dramatiska, komiska och absurda vändningar. Helt i vår smak på redaktionen! Istället för recension, se nedan ett eget försök i samma (anda) genré!
/ _ _ _ /
Vi roar oss  med att hitta vår egen öarnas ö och tar hjälp av Madonnas La Isla Bonita.
San Pedro som hon sjunger om  är ingen särskild ö eller stad - säger Madonna i en intervju om sången som hon har skrivit texten till!
Hon tänker sig mer raderna som en hyllning till hela Latinamerikas vackra folk.

 Kistalight googlar och hittar en stad, San Pedro, i Belize som ligger vid havet i Karibien och mycket väl skulle kunna vara en tänkvärd förebild.
Istället väljer vi en annan liten ö som aspirerar om sångtiteln. Den finns på  Kanarieöarna och heter La Palma och ligger på ön som finns längst upp i nordväst i ögruppen och har smeknamnet La Isla Bonita.

 Kikar man på satellitbilder över ön dominerar den mäktiga vackra vulkanen, the Caldera de Taburiente, med en tydlig kägla. Vulkanen är en av världens största i sitt slag och är i högsta grad levande och senast den hade utbrott var 1971.
 Ingenstans i världen kan man betrakta ljuset, solen och universums gåta bättre än på La Palmas vulkaniska sluttningar. Klimatet och det geografiska läget gör att molntussarna lägger sig som en matta redan på 1000 till 2000 meters höjd över ön och därför ges det fantastiska möjligheter för astronomiska observationer på vulkanernas toppar ovan molnen. På vulkanen Roque de los Muchachos finns det därför rader av observatorier. Några av dem är Isac Newton gruppen, Carlsberg (sic!), Mercator och Liverpool och så det svenska Solteleskopet.

 Vatten... vatten och La Palmas egna levador!  
Från molnbasen och dimmorna av Atlantens passadvindar bildas samlingar av vatten som leds i levador från vulkanernas sluttningar ner genom de magmatiska bergarternas sälta och mineraler.
Vattenkanaler och, tunnlar som för det livgivande vattnet ned mot kusten!
Mineral och karaktär!
Äventyr och bananodlingars sötma!
Vinodlingars vulkaniska svärta!
Ger druvor och frukt med en smak av Atlantis! 

Kanske slår du dig ned efter din vindlande ö-tur på ett café i hamnen i Santa Cruz med en sallad med smak av Atlantis toppat med en bitter espresso och ett glas mineralvatten med vulkanisk karaktär. Vid ett cafébord där du kan, iaktta folklivet, se färjorna komma och gå på sina gamla handelsvägar till Cadiz i Spanien, Teneriffa, Las Palmas eller de stora stora städerna i Sydamerika. Bland husen i kolonial stil tycker du dig ha funnit en plats för meditation och tankeskärpa för skrivandet av några rader i din (snobbvarning) Note-book av Moleskine.
På den, lyckligaste av öar är det fint med en sådan anteckningsbok!
Medan du tänker på att lyckan och nuet är ett bräckligt väsen!
En insikt som förstärks av vetskapen att på  västra sidan av ön finns Cumbre Vieja, en bergsrygg som är vulkanisk och när som helst kan få ett utbrott och rasa ned i havet och orsaka en mega-tsunami.
En flodvåg som skulle kunna sträcka sig ända bort till Karibien på andra sidan Atlanten!
Kistalight bäddar in en tranquille tolkning av La Isla Bonita som tröst av Alizee som är från Corsika och som har en alldeles särskild känsla för Lyckliga öar.
Quelle Interprétation sympathique!
La Isla Bonita - grön ö med mycket vegetativa sluttningar, svart med vulkanisk svärta, blått ... blått som bara havet kan vara runt en ö i nordväst bland Kanarieöarna där passadvindar fläktar milt och ljuset har ett särdeles lyster.



.
Vill man ta del av en riktigt röjig och energisk La Isla bonita - kika på Madonnas latinska live version (https://youtu.be/u5O0-QWZJQA) från London och hennes Confession tour (på med dansdojorna bara), ytterligare ett snäpp upp på röjskalan like crazy balkans eller varför inte glädjas åt en crazy hip hop version från MTV-galan 2003!?

Last night I dreamt of San Pedro...
Tropical the island breeze
 All of nature wild and free
This is where I long to be
 La isla bonita
And when the samba played
 The sun would set so high

 I want to be where the sun warms the sky
 When it's time for siesta
you can watch them go by
 Beautiful faces, no cares in this world
 Spanish lullaby ...

© Thommy Sjöberg

1 comment:

Thommy Kistalight said...

Biten ovan finns att läsa i CV från Kistalight som numera är utsåld från förlaget Kistalight Publisher.
SOLD OUT alltså både första och andra upplagan!
Möjligen finns CV från Kistalight att låna (beställa) på Kista bibliotek, fråga personalen där!
Alldeles säkert finns den att låna från KB Stockholm och de stora universitetsbiblioteken i Lund och Uppsala.
Bara att reservera!