Monday, October 11, 2021

Kanon Light Nobel 2021

 



Tjoho grabbar och tjejer, om Kistalight ännu stod i katedern och orerade skulle det bli något om årets Fredspris! Fina pristagare, i Nobels Fredspris från förra veckan som absolut bör uppmärksammas!
Hur som helst, det är det skrivna ordets kraft, som står i centrum.
Två journalister, Maria Ressa från Filippinerna och Dimitrij Muratov, får fredspriset för sin kamp för det fria ordet och demokratin. Båda är även redaktörer och grundare av inflytelserika tidningar av typ undersökande journalistik; Maria för webbtidningen Rappler i Filippinerna och Dimitrij för den ryska tidningen Novaja Gazeta. De är  båda som en nagel i ögat på korrupta och maktfullkomliga företag, myndigheter och politiker.
 De får priset för sina insatser att skydda yttrandefrihet som är en förutsättning för demokrati och varaktig fred, säger den norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen. 
Att vara journalist i dag är ingen trygg och säker arbetsuppgift, yrkesgruppen tillhör de mest utsatta, förföljda, fängslade och till med mördade i världen. En dag på jobbet för Maria Ressa eller Dimitrij Muratov kan bokstavligen innebära allt från hot om fängelse till dödsfara.
 I länder som Saudiarabien, Iran och Kina är det nattsvart för tryckfriheten, i autokratier som, Ryssland, Belarus och Turkiet  m fl är det djupt problematiskt, i länder som Brasilien, i USA under Trump, i Polen och i Ungern är pressfriheten så utsatt att det är djupt oroande när populistiska politiker får råda. Se vidare karta från Reportrar Utan Gränser nedan! 
Från mörkt till ljust grad av pressfrihet.
I media finns just nu rader av artiklar där man diskuterar journalistik, åtminstone i SvD som Kistalight gärna läser, trots liberala vänster sympatier, för att vi tycker tidningen har en bra journalistik med briljanta reportrar. Tidningen följer olika aktuella yttrandefrihetsfrågor som utskottsförhören i Washington USA om Facebooks algoritmer, om vad som är sant och vad som falskt, att kunna skilja på news and views eller som Lena Andersson krönikör i SvD kunna ställa filosofiska etiska frågor kring vad som är politiskt korrekt eller en realistisk verklighet.
 Kring de stora i High Tech råder det ju dessutom totalt hemlighetsmakeri vad som styr och ligger till grund för deras algoritmer (leva i sitt eget flöde eller bubbla), väl bevarade hemligheter, utebliven transparens av Facebook, Google (Don´t be evil – är du scannad lille vän) eller Twitter. High Tech företag som förlorat mycket av sin good will efter att ha varit plattformar för alla påverkanskampanjer i presidentval, Brexit-omröstningar, stormningen av Capitolium och näthat med ryska troll.

Kistalight väntar ännu på det riktigt uttömmande, sanningsenliga berättelsen och täckande reportaget från stormningen av Capitolium den 6 januari 2021. Kanske finns det i den engelsk amerikanska språkområdet men dock ännu inte något reportage som har haft internationell genomslagskraft eller varför inte en välskriven genomarbetad rapport.

QAnon Light, Från Karneval till Upplopp, Capitolium den 6 Januari 2021

 

Några av deltagarna i stormningen av Capitolium börjar nu få benämningar i media som om det vore epitet från Donald Trump! Shamanen med buffelhatten, talarstols-mannen, skrivbordsmannen i Pelosis rum, vaccindoktorn med förvirrade tal i rotundan, den skrikande skellefteåmannen med halsduken, hillbillies united och mer skrämmande the guys med zip tie (hand cuffs - handfängsel) verkar ämnade för dem som tros vara lagstiftare (senatorer) i kongressen. En av dem i paramilitär klädsel bar också fäst mobilkamera på bröstet.
Dirigerad utifrån? 
I dag röstas det om riksrätt mot Trump i Representanthuset. 


Nu är Trump avstängd på Twitter
då blir 45:an inte särskilt vitter!
/ ___ /
Trump skriver på sin sista tweet, lovar, att övergången till den nya presidentämbetet och inagurationen kommer att gå lugnt och städat till.
Men eftersom 45:an typ ljuger varje dag (6 - 8 ggr) så bör tweeten naturligtvis tas emot med stor skepsis.
What´s next?

Kring Avstängningen av Trumps twitterkonto har det uppstått en debatt om yttrandefriheten. Stora techbolag, menar man, borde inte ha rätt att stänga av konton. Kistalight tror att många debattörer glömmer att gammalmedia (tidningar, radio och TV) i allt som publicerades hade gränsvakter, ofta äldre erfarna redaktörer (journalister) med omsorg om språk och innehåll som kunde vara väl så tuffa, visa stor integritet, både mot ägare och skribenter.
Något för tech och sociala media?
Återkommer i frågan, puh, dock skönt att 45:an är avstängd på både Twitter, Facebook och Youtube!
 
I efterdyningarna till stormningen av Capitolium börjar nu mobben få konturer. En sällsynt samling freaks; högerextrema (Proud boys), konspirationspricks (QAnon), vit maktanhängare, nynazister, milisgrupper, andra högerextremer, typ bikers, bråkmakare och säkert en och annan mer vanlig Trumpanhängare med alternativ världsbild. Kusliga bilder visar också på både våldsamma angrepp på poliser med tillhyggen och militärt utrustade freaks med buntband för handfängsel och maskeringar - sökande efter lagstiftande senatorer, skrikande slagord riktade mot Mike Pence och Nancy Pelosi i kongressen. Flera av dem är identifierade och de kommer säkert att dömas.
Även för konspiration och inhemsk (domestic) terrorism?

Ett stort frågetecken är hur kunde detta ske? 
Riskbedömningar fanns, varningar var utfärdade, men var fanns polisen, FBI och Nationalgardet?
När de som bäst behövdes?

© Thommy Sjöberg

4 comments:

Kistalight manufactur said...

Ibland blir vi uppmärksammade på Kistalight, ända bortifrån Kina!
Kul för alla oss ljusbärare!
Ljusbärare i alla länder förena eder!

Hi Boss,

Lucy here from China, it will be my honour to connect with you.
We are leader manufacturer of road safety equipment in China for over 20 years ,main produce and export traffic cone ,traffic bollard, speed bumps,road stud and barricade warning lights .

I am sure these products can help boost your business .If you're not responsible, Please could you tell me who should I talk to? I'd be very grateful if you'd point me in the right direction.

Full catalogue and Free sample will be sent after your reply.
Thanks and have a great week!

Best wishes
Lucy Guo

Kistalight said...

Bra dokumentär från Svt Play som fångar en hel del av berättelsen Om Stormningen av Capitolium. Se länk https://www.svtplay.se/video/32823051/stormningen-av-kapitolium?id=jGZLMgp

Den 6 januari 2021 attackerades USA:s kongressbyggnad Kapitolium av tusentals upprörda Trump-anhängare som ville stoppa det valresultat som de ansåg vara felaktigt. I den här filmen berättas vad som hände minut för minut. Poliser, demonstranter, kongressledamöter och tjänstemän ger sin syn på attacken. Brittisk dokumentär från 2021 av Jamie Roberts. Originaltitel: Four Hours at the Capitol.

Kistalight Kodare said...

Här kommer länken HTML kodad!

Stormningen av Capitolium

Kistalight said...

I föregående länk (tips) från DOX, svt play, är det den ultrakonservativa gruppen Proud Boys vi får vi följa den 6 januari 2021 under stormningen av Capitolium.
Mycket sevärt reportage av några som var med men ändå saknas ett mer täckande reportage och analys av stormningen.