Sunday, June 06, 2021

Efter Matchen ... Inte Utan Mitt Tennisracket

Kistalight på gymmet efter tennismatchen! 
Gör en Zlatan? 
Hårt träningspass för att fixa till en bättre fysik i en sargad kropp.
Nej ... nej, Kistalight fyller på sin vattenflaska (omklädningsrummen är stängda så här i covidtider) efter matchen. 
Passar på att ta en selfie i Solna TK gym i hallen vid Råstasjön.
Vi har hållit igång vårt motionsspel trots dystra tider.
Tävlingsspel, njaa, en smakfråga, spelandet är mer ett sätt att hålla igång, svettig tröja min belöning, men också lite lattjande (lekande) med bollen och i de flesta matcherna blir det alltid några fina bollar. Dessutom kul att möta spelare från olika generationer i gruppspelet!
Tennis blir en del av identiteten!
Förresten fyller inte Björn Borg år på Nationaldagen, blir han inte rent av 65 år och folkpensionär i dag!
Grattis Björn säger vi på redaktionen! Se tidigare blogg Fifty-love från oss!

Vi brukar skriva en blogg på Nationaldagen med anknytning till något väldigt (specifikt) svenskt, i år får det bli något kring Sveriges Coronapolitik.

En sjukvård och äldreomsorg som redan var i kris när pandemin slog till. Sjukvården har lyckats ställa om, skala upp som man säger på nusvenska, och gjort ett fantastiskt arbete. All heder åt dem ...
Men äldrevården och Hemtjänsten aj...aj .. aj vilka dåliga exempel det finns, dock inte alla det måste betonas. Med usla förhållanden för de anställda och de äldres boende, brister i utbildning, skyddskläder och organisation.
Managementtänk, privatisering, marknaden, tjäna pengar på vård och omsorg och årtionden av social nedmontering. Klart att det slår igenom när en svår pandemi står för dörren.
Men all heder även till dem som jobbar, kämpar, på i äldrevården och hemtjänsten. Citat Kistalight 6 juni 2020

Vad är det då som väcker sådan uppmärksamhet med den svenska coronastrategin?
Är det en speciell strategi?
Vi på Kistalights redaktion känner oss ändå lättade över att vi sluppit en total lockdown.
Fungerar en sådan verkligen att för att stoppa pandemin?
Verkar inte så, jämför till exempel med Frankrike, Spanien, Belgien och Italien.
Höga dödstal även där!
Sverige då!
Tvätta händerna, hålla avstånd och jobba hemifrån (de som kan)!
Skydda äldre äldre (70+) till att börja med (första halvåret), skolorna hålls öppna (mycket bra Kistalights kurs) och ändå ett relativt öppet samhälle.

Debatten om munskydds vara eller inte vara!
Prestigekamp, sunt förnuft eller drunknande i vissa detaljförordningar som får folk att strunta i rekommendationerna som mask i rusningstid i kollektivtrafiken och i köpcentra men var detta bara ett förslag för Stockholmsregionen?
Vaccination!
Ett myller av möjligheter och förslag som oftast bottnar i digitalt kunnande och förmågan att boka genom appar och att ha tillgång till mobilt bankid.
Inte den äldre generationens grej! Se Många lediga tider Light och Vaccinerad Light och Lite Påskekrim!

Undrar också om inte den svenska corona-strategin (finns den?) drunknar i ett administrativt slukhål i svensk byråkrati någonstans mellan de 21 svenska regionerna, regeringen och folkhälsomyndigheten hetsade av media, experter, alarmister, högeropposition, facebook, twitter och ryska troll. Dessutom motsägelsefulla regler; Max 8 åskådare på Friends arena eller stora teaterföreställningar, för kyrkobesökare och kroggäster men hundra ja kanske tusentals i gallerior och på stormarknader.
Aj ... Aj ... Aj!

Och så var det, det där med Norge, Finland och skillnaderna i dödstal!
  • Vi talar om klassamhälle, segregation och demografi i Sverige. Var har Folkhemmet tagit vägen?
    Hur många flyktingar har Finland tagit emot under åren?
    Två båtflyktingar från Vietnam som redan efter några dagar arbetade på pappersbruk!
    Fake ... fake news men bara nästan! Finland har varit väldigt återhållsamma med flyktingmottagning under åren, kanske ett arv från Sovjettiden då Finland inte kunde agera självständigt men man har väldigt omfattande lager av skyddsutrustning och medicin för sjukvården.
    Norge har under åren haft en väldigt begränsad flyktingmottagning och arbetskraftsinvandring dessutom har man haft oljan vilket medfört ett rikare samhälle med mer välfärd än vad Sverige förmår.
    Sverige, Stockholm, har en helt annan demografi, (mycket större andel och antal av utrikes härkomst som bor i miljonprogram-förorter) än Oslo och Helsingfors. Dessutom har klassklyftorna, segregationen, ökat i Sverige de sista 25 åren med större skillnader i boende, inkomster, utbildning och hur man mår (hälsa).
    På Järvafältet, speciellt i stadsdelar som Rinkeby, Tensta och Husby arbetar människor med service, de kör taxi, buss och tunnelbana, de jobbar i vården ofta som biträden och städare, många är timanställda och saknar fast anställning, många andra jobbar inom restaurangbranschen som servitörer, diskare och i bästa fall kockar och andra jobbar på äldreboende, många jobbar dessutom svart, svartis-svart ekonomi, och i värsta fall är de dessutom papperslösa-lösa och tjänar botten-botten dåligt.
    Går liksom inte att jobba på distans-distans!
    Vill man ta i, vara minst sagt ironisk, kan man också se de omdiskuterade gängbråken (dödsskjutningar) som en maktkamp inom servicenäringen av droger. Vem ska förse övre medelklassens yngre-yngre med knark i Täby, Danderyd och Djursholm, pang-pang förhandling. Se Störst av allt lite Light
  •  Kistalight  tänker så här, hypotes, att sjukdom och dödlighet beror på fattigdom, segregation och klassamhälle. Dessutom bär människor som brutit upp från krig, förföljelse och svår fattigdom på både sorg, stress och krämpor som sätter sig i kropp och själ och som minskar motståndskraften mot det rackarns viruset. Citat Kistalight Grupparbete Light forts Platta ut Kurvan
  • Kistalight litteraturtipsare said...

    Några böcker, från svenskt håll och FHM horisont, kan vara!
    Johan Anderberg Flocken
    Emma Frans Tvätta Händerna (mycket passande titel)
    Amina Manzoor Pandemier Från spanska sjukan till Covid-19

    Kistalight/Thompa kan tänka sig att läsa alla tre.

  • Hur gå vidare, efter matchen, när vi ska öppna upp samhället?


Heja Sverige
Några tidigare bloggar på Nationaldagen från Kistalight


© Thommy Sjöberg

3 comments:

Kistalight enligt SvD said...

Är man sugen på (nyfiken) hur olika länder hanterar möjligheten att få folk att vaccinera sig kanske det skvallrar om olika nationalkaraktärer?
I USA, ta en spruta och få en kall öl, get a shot and have a beer, i Ohio fanns dessutom ett miljondollar lotteri kopplat till vaccineringen.
I Hongkong lockades det med Vinn en lägenhet värd 12 miljoner kronor.
I Serbien, balkanvarianten, den hårda linjen, den ovaccinerade mister rätten till sjukpenning om hen insjuknar i covid.
I Dubai där solen skiner; jobba vid stranden få vaccin, för den unga generationen.
På Cuba har man erbjudit All Inclusive-resor med Stränder, Mojitos och Vaccin, hittar dock inga prisuppgifter där
mm allt enligt SvD 5 juni

Kistalight litteraturtipsare said...

Några böcker, från svenskt håll och FHM horisont, kan vara:
Johan Anderberg Flocken
Emma Frans Tvätta Händerna (mycket passande titel)
Amina Manzoor Pandemier Från spanska sjukan till Covid-19

Kistalight/Thompa kan tänka sig att läsa alla tre.

Kistalight ... det är bra att spela tennis said...

Vill du förlänga ditt liv med uppemot tio år?

Då ska du börja spela tennis.

En stor dansk forskningsrapport lyfter fram tennisen som den överlägset bästa motionsformen för ett längre liv.

En rad olika danska forskare har samkört sina undersökningar under senaste 25 åren för att få fram vilken motionsform som är bäst ifall man vill leva längre. Den så kallade Österbroundersökningen har följt 8 577 danskar och deras motionsvanor, och kommit fram till häpnadsväckande resultat.

De som regelbundet spelar tennis lever nästan tio år längre i snitt än den som är passiv och som inte motionerar alls. En brittisk studie som presenterades 2017, där 80 000 britter kartlades på liknande sätt, ger stöd åt den danska undersökningen: Racketsporter är bästa motionsformen för ett längre liv.

Resultatet överraskade
Det som har kartlagts och undersökts är utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar i förhållande till kända och nytillkomna riskfaktorer som bristande motion, övervikt och högt blodtryck.

De danska forskarna skriver i sin rapport att resultatet är ”överraskande”, och då ska man veta att det är ett ord som väldigt sällan finns i akademiska alster.

De skriver vidare i sin slutsats:

”Vi ser ett tydligt samband mellan idrotter som har mycket social interaktion och en längre livslängd – och det i sig motiverar ytterligare utredning. Att tillhöra en grupp som regelbundet träffas främjar en känsla av stöd, förtroende och gemenskap vilket visat sig bidra till en känsla av välbefinnande och förbättrad hälsa på lång sikt.”

Sociala aspekten viktig
Dr James O´Keefe, som var en av de ansvariga för den brittiska studien, har tidigare dragit ungefär samma slutsats:

”Vi vet att den sociala delen av idrottande ger stressminskning, vilket är positivt för hälsan i stort.”

Omvänt, om nu racketsporterna är de mest sociala sporterna och dessutom fysiskt ansträngande, så är att träna på gym mer att betrakta som ensamträning. Den danska studien visar också att regelbundna gymbesökare bara lever ett och ett halvt år längre än de som inte motionerar alls.

Här är listan på ökad genomsnittslängd, enligt Österbroundersökningen:

# Tennis, 9,7 år

# Badminton, 6,2 år

# Fotboll, 4,7 år

# Cykling, 3,7 år

# Simning, 3,4 år

# Löpning, 3,2 år

# Gymnastik 3,1 år

# Gym, 1,5 år