Thursday, November 18, 2021

Fars Dag Light

 

 
Vad göra på Fars Dag?
Slappa på soffan med fars Dag Present från Mimmi, Obscuritas David Lagercrantz nya mysteriebok (eget inköp på Akademibokhandeln i Kista men Mimmi sponsrar).
Börjar med sovmorgon, var med (passade) trollen, barnbarnen Freja och Ludde mycket trevligt, igår med kaninpassning (Olle och Lakrits) i utomhusboning, pepparkaksbak formar och egen design, lasagnemiddag och barnserier från Netflix, pling,plong, kaniner, enhörningar och andra figurer, som sjunger spelar och dansar och är på äventyr, plus nattning med några lästa sagor.
Då sover man, pling plong, gott på natten!

David Lagercrantz nya deckare är en riktig bladvändare. Här har Lagercrantz tagit steget vidare från Milleniumböckerna, fröken Salander och Mikael Blomqvist är nu på retreat och Lagercrantz har skapat nya personligheter  och miljöer.
Från Stockholm söder (basecamp; Milleniumtidningen och Fiskargatan) till Östermalm (Oscars föramling) och Husby (Kista) i Västerort. Här med egna karaktärer som professor Hans Rekke, gedigen överklass och Michaela Vargas förortsbrud och ung polis med stenhårt pannben och ambitioner som inte riktigt passar in i ett polisgäng av kriminalare.
Från Strandvägen via krogarna kring Stureplan till Kista Torg och grön pastell på hyreslängor i Husby!

Stieg Larsson lekte med sina karaktärer, Blomkvist och Salander, parodi noir på Astrid Lindgrens Pippi och Kalle B i Milleniumtrilogin. David Lagercrantz skojar med sir Arthur Conan Doyles och Sherlock Holmes myten och hans följeslagare Dr Watson. Hans Rekke har en skarp iakttagelseförmåga, ser detaljer som ingen annan, har en höklik profil, blir lätt manisk kring mysteriegåtorna, lider av bipolaritet och faller ned i svarta hål med medikamenter i badrumsskåpet som vore det ett apotek. 
Svarta hål som är ett ledmotiv i deckaren; både för offer, gärningsman, liksom för Hans Rekke och tjejen från Husby kriminalaren Micaela Vargas med det betonghårda pannbenet, David Lagercrantz egen Dr Watson.

Medan Kistalight vänder blad på soffan, ambitionen att slappa på soffan under Fars Dag, upptäcker vi att det är skidskytte på Svt och premiär för Vinterstudion. Vi älskar komben skidskytte och Stina Nilsson (jämför även gärna med Stina Nilsson Trippel i Quebec) bara måste följa Stina Nilssons nya satsning, i dag har hon näst snabbaste åktiden men några bom för mycket
Svenska Skidförbundet verkar ha sålt ut rättigheterna för att sända längdåkarnas tävlingar (ett antal) till ett kommersiellt bolag. De har sålt skidåkarsjälen på månglarnas marknad så det blir mindre sprint och distans med Jonna, Maja, Ebba och Frida och de andra tjejerna på folkliga Svt som alla kan se.
Synd!
Kistalight vänder några blad i Lagercrantz Obscuritas, men det är ju Fars Dag då bara måste man gå på promenad. Vi väljer en klassiker Igelbäcken förbi koloniodlingarna, fortfarande odlas det grönkål, bort mot änderna vid bron till Skogvaktarkärret, får en liten pratstund med änderna (small chatt). De ser fina ut i år, talrika och fina i teckningen. Kistalight och Mimmi blir glada av att prata med änder. Ålderstecken? 
Inte alls säger ung tjej som med ett stort leende lyssnar på vårt prat och säger sig också prata med våra Quackisar.
Sedan fortsätter vi runt Ärvingeområdet hem till söndagsmiddagen.
Vänder några blad med Lagercrantz ...
Fars Dag middag javisst, fixad i förväg med krämig lasagne, något vi redan bjöd trollen på (barnbarnen) under lördagen. Vad passar väl bättre än lite Så mycket bättre till söndagsmiddagen. Kistalight försöker rodda in på TV 4 play appen och casta till vardagsrum, funkar ej, kastas ut till någon Google app, prövar med min gamla iPad, går ej funktionen är ej längre tillgänglig, prövar till slut med datorn - funkar. Alltså häftigt musikprogram med bröderna Norén, den lekande människan med musik, och Cherié, ett glas och krämig lasagne.
Perfekt match för Fars Dag!
Vänder några blad med Lagercrantz ...
Tar en tupplur, kollar på Babel och vänder några blad till!
Sedan fotboll på toppnivå, Sverige mot Spanien, utan Zlatan i startelvan, stort bollinnehav för Spanien men visst skapar de chanser; Isak, Forsberg och grabbarna, kunde ha blivit något mål! Sverige håller tätt i drygt 80 minuter sedan spricker nollan med ett märkligt mål, retur från ribbkrysset som påpassligt sätts i nätet av spanjorerna. Ett mål som av svenskarna uppfattas som offside.
Vinst för Spanien, logiskt och väntat, men ändå ...
Vänder några blad till med Lagercrantz den sena kvällen, tunga teman som talibaner, situationen i Kabul 2003, förbud av musik, hemliga tortyrceller och okända fängelser; Black Princess och Micaela Vargas förortstjejen med det betonghårda pannbenet som tycker att Hans Rekke är en riktig lipsill, som bör samla ihop sig för att de ska lösa bokens mysterium. Trots de mörka ämnena lyckas David Lagercrantz skriva en puttrig thrillercocktail som är en riktig bladvändare. Bra Fars Dag läsning, betyg fem snabbt vända blad av fem.

© Thommy Sjöberg

No comments: