Friday, October 29, 2021

Norra Udden Light


Norra Udden, kartfragment, och Öland Brinner dokufiction av Sigrid Edsenius Bild Thommy Sjöberg

Vad kännetecknar regioner som Ostkusten, Ådalen eller Österlen?
Hur snävar man in en bygd och karakteriserar ett område?
Se funderingar från Ostkusten Light Remix!
Här en kommentar om området Norra Udden på Öland?
Biten kan också ses som en förlängning av tankar från Bok Olle i Byxelkrok Remix och ett exempel på Ölandslitteratur!

Kistalight har läst Öland brinner av radiojournalisten, på Svt och SR P4 Radio Kalmar, Sigrid Edsenius, mest handlar boken om dubbelmorden i Mellby Byxelkrok 2006 och Flakböle norr om Löttorp 2012 och om andra mystiska våldsamma bränder på Norra Öland. 
Morden som är en sorg för bygden Norra Öland!
Sigrid Edsenius bok är också en bok om människorna, naturen på Norra Öland och den väldigt speciella miljö som finns där och boken kan möjligen också ses som ett inlägg mot den tystnadskultur som råder i bygden kring de tragiska dubbelmorden.

 Ofta nämner hon den norra udden i texten utan att riktigt karakterisera (definiera) området. Där finns tre unika naturvårdsområden; Neptuni Åkrar med sina klapperstensvallar (kalkflis) och blommande blåeld på försommaren, Trollskogen med sina krumma lågt växande tallar härdade av vind och väder och den över en mil långa Bödabukten med sina sandstränder, revlar, och sanddyner bundna av starrgräs, ett sätt att undvika sandflykt. Bödabukten; Böda Sand, Lyckesand och Homrevet är en perfekt match för sommarturism; sol, bad, party, friluftsaktiviteter och lite ... hm hm i en bra mix av kommersialism, fri natur bortom tingel tangel och familjeliv för småbarnsföräldrar. Men vad är då egentligen Norra Udden? Kistalight föreslår att man tänker sig den som en stående triangel med basen i Bödarondellen Enerumsvägen upp till Byxelkrok och spetsen vid Långe Erik och Trollskogen. Tjoho för detta, en fantastisk mix av tre naturvårdsområden; Neptuni Åkrar, Trollskogen och Böda Sand plus en av Sveriges solsäkraste platser Byxelkrok. Kroken med sin air av gammal badort, fiskeby, båtförbindelse med Oskarshamn, nöjesställe och smältdegel för ölänningar, turister och sommarboende men också scenen för ett i rättsligt avseende icke uppklarad dubbelmord 2006 i Mellby Byxelkrok. Sigrid Edsenius följer mordfallet tätt i spåren i Öland Brinner, är varsam med namngivning, och lågmäld i sina omdömen om människor och skuldfrågor, mest försöker hon redovisa berättelsen om morden som en faktaredovisning. (More facts than views!) Visst lyckas Sigrid Edsenius med det, ändå kan man läsa Öland Brinner som en nyckel dokufiktion, en bok där Norra Uddens invånare, bofasta och sommarölänningar, kan känna igen sig i de berörda människorna. En viktig bok för att öppna upp de egensinniga Norra Uddens (är inte alla öbor en smula sturiga) invånare och deras tystnadskultur. Samtalet som en del av att läka sorgen efter dubbelmorden! Betyg (förhoppning) fem goda samtal av fem om Öland Brinner!

© Thommy Sjöberg

2 comments:

Kistalight said...

Det är klart att de flesta av Norra Ölands egensinniga men oftast väldigt vänliga (snälla) människor ser Pierre Karlsson som skyldig till morden i Mellby men juridiskt dömd för morden är han inte! Vilket han faktiskt är för morden i Flakböle, mot sitt nekande, men med teknisk bevisning.
Hur som helst sitter han, Pierre Karlsson, bakom lås och bom på livstid vilket underlättar för folk att prata om dåden.
Vilket också många gör!
Fasan är, hur kunde något sånt här hända, hur mådde de, det gamla paret i Mellby och hur mådde de Gustaf och Annika i Flakeböle inför sin förövare de sista ögonblicken i sina liv.

Kistalight Norra Ölands fan said...

Kanske är det bara en tidsfråga innan dubbelmorden blir en TV-serie!
Varför inte på Net Flix?
Dramaturgi; natur, mänskliga spänningar och fasa finns så att det räcker till!
Dessutom finns det radio och TV dokumentärer, dokufiction och öppna rättegångsprotokoll som källor som underlag för några skickliga manusförfattare och filmare.
Bara att köra igång!