Sunday, August 21, 2005

kathársis Light


Kathársis rening, genom lidande, gärna under dramatiska förhållanden, kan passa bra i påsktider. Grekisk term från antiken där karaktärerna i ett skådespel enligt Aristoteles skulle genomgå ett reningsbad innan dramat kunde få en rättvis upplösning.

Nikos Kazantzaki
Våra första år i Kista åkte vi gärna till Grekland där vi både tuffade runt i övärlden och besökte klassiska platser. Nedan är det en båttur på Egeiska havet som gäller. Intellektuell utmaning fick jag under greklandsresan genom att läsa kretensaren Nikos Kazantzákis, han med Zorba ni vet, mäktiga självbiografiska verk Report to El Greco i engelsk översättning.
Kazantzákiz minnesbok vittnar om ett gigantiskt författarskap och en intellektuell prövning av 1900-talets stora ideologier och av kristendomen. Han levde med dem och skrev om dem. Ett författarskap skapat genom kathársis som är mäktigt att ta del av. Vid påsktider kan hans Den sista frestelsen vara ett lämpligt läsäventyr.
På webben – se gärna! Nikos Kazantzakis eller souvlaki eller den svenska kulturnätsajten agamemnon som besökt Kazantzakis barndomshem i Varvari på Kreta. På de två senare sajterna får man söka sig fram till Kazantzaki

Gudar, meltemi och mr Angelos altan
Mr Angelo, grånad gentleman och ängel, tillsammans med sin svärmor tar han emot oss på den vindskyddade sidan av Lakki hamn på Leros i den grekiska övärlden. Tiden är sent sjuttiotal. Med Angelo som vespaåkande ciseron klädd i hjälm modell äldre plåtkruka och med svärmor som efterföljande chaufför körs vi förbi vitmålade cypresser och cikador som ger serenad i natten. Målet är Angelos pensionat på Leros. En vitkalkad byggnad i italiensk stil, trädgård med olivträd och citrusfrukter och garage som förvandlats till sovrum med solfångare på taket. Ett himmelrike för nordbor och omskakade båtresenärer.
En eftermiddag och kväll hade vi befunnit oss på det skummande Egeiska havet, krabb sjö, kraftfull nordlig vind från Bosporen; den ryktbara Meltemin. Två damer från Sundbyberg tjoade och skrattade mest hela rutten från Kos som vore det Gröna Lunds fritt fall medan vi andra mest hängde med våra huvuden och var sjösjuka. Livlig radiokommunikation mellan båtens skeppare Demitros och hamnen i Lakki förstärkte känslan av drama allt medan månskivan hängde tung över den turkiska kustens mörka hotfulla bergsryggar.
- Det var visst nåt att sjön var för hård i Lakki hamn förstod vi med Kalymnos på babords sida, vilket innebar att vi fick söka läsidan vid framkomsten.
Vilsna som vi var hade vi gått en hel dag i Kos hamn, besökt gamla korsriddarborgar och som vi trodde väntat på minst en fyratusentonare för vidare transport till vårt mål. Döm om vår häpnad när Demitros dök upp med sin lilla fiskebåt, inget onödigt bjäfs där inte, som flytvästar t ex, dock fanns det en livbåt konstaterade jag innan jag sjönk ned i illamåendets letargi ackompanjerat av damerna från Sundbybergs förtjusta rop när båten gick ned i en ny vågdal och skepparen Demitros stryper gasen på motorn för att strax öka den när vi ska upp ur nästa vågdal. Vi upptäcker också att vi förlorat handbagage, pass mm, som genom resebyråns försorg hamnat på inrikesflyget Olympia, men vad är väl inrikesflyg mot detta tänker vi och hoppas att vi inte likt Odyssevs förtörnat några gudar, Poseidon till exempel.

Kathársis, rening förstås, förstår vi nästa dag på Angelos altan. Till höger bredvid dörren sitter svärmor och en intensivt målad dotter, till vardags fotomodell i Aten. Frun arbetar jämt i Aten ryktas det. Väluppfostrat sitter de där som traditionen bjuder. Pågår här ett antikt drama?
- Ack nej! Angelo trivs utmärkt med sitt liv som värd och serverar vällagad utmärkt flottyrkokt bläckfisk med vitlökssmakande tillbehör och till detta serveras retsinerat vitt vin. Det råder bordsplacering. Vi har fått bord nummer tio medan våra damer från Sundbyberg har fått nummer ett vilket gör dem mycket glada.
- Angelo ropar de, mer vitt vin till fisken!
Medan vi njuter av mat och dryck och meltemin smeker olivträdens silvriga blad i trädgården underhålls vi av vår värd.
- Ni svenskar skulle ta och lära er arabiska! Där har ni framtidens språk. I Arabvärlden finns råvaran; olja, och därmed kapital och möjlighet till affärer.
Själv hade Angelo grundlagt en förmögenhet i sin ungdom i Alexandria Egypten, ovisst på vad. Men i dag äger han, se sjuttio och åttiotal, med sin familj flera kommersiella trädgårdar och ett pensionat på Leros. Medan middagar passerar revy på Angelos altan, förlorat handbagage kommit åter, grekisk bakgrundsmusik, blandas med Elvis Presley klassiker som Heartbreak hotel. Dagar kommer och går med båtutflykter på spegelblanka vatten till grannöarna Lipsos och Patmos med Demitros som skeppare. Båtturer som varvas med cykelturer på Leros till Alindabukten där författaren Göran Schildt har hemmahamn för sin berömda segelyacht Daphne.
- Vårt reningsbad, kathársis, är genomfört. En natt står han där Angelo, som en utsänd budbärare i sin gamla plåthjälm, för att vägleda oss med sin vespa till hamnen.
- Er båt kommer att avgå klockan tre i morgon bitti!
- Är det en liten båt?
- Nej, det är minst en fyratusentonare!










Gudarna är med oss och så även Kazantzakis - hoppas vi!
Back>< Just for fun

Copyright LarsThommy

1 comment:

Anonymous said...

Oh the fishes will laugh
As they swim out of the path
And the seagulls they'll be smiling.
And the rocks on the sand
Will proudly stand,
The hour that the ship comes in.