Tuesday, June 28, 2005

Jantelight

Jantelagen är förknippad med en författare och med Skandinavien men finns naturligtvis över hela världen.
Undertecknad som tar sin tillflykt till Öland under sommaren har inget särskilt förhållande till Sandemose och en Flykting korsar sitt spår där man kan hitta Jantelagens budord men tar naturligtvis tillfället i akt när det ges möjlighet att botanisera i en litterär storhets spår.
- Men förresten är vi inte alla vår egen Jante?


Bäste broder Jante

Kom aldrig riktigt underfund med vilket hus han hade bott i, Axel Sandemose, trots ett par dagars cyklande runt Hornslandet Visste bara att det var i trakterna kring Hornsjön och Hornslandet. Under några år i exil under andra världskriget vistades han på norra Öland och omgivningarna kring Hornsjön måste vara en miljö som passade väl till diktarens själsliga landskap. Stenbrotten och de dramatiska rasen vid Horns udde och ödsligheten och den lila färgprakten från orkidéerna på alvarsmarken vid Mensalvret. Bäst lär han ha trivts tillsammans med ålfiskaren vid Hornsjöns mynning.
Vid Hornsjön och dess pensionat, ett stenkast från Horns udde, samlades en helg för några år sedan de bästa av Sandemosekännare. Kulturskribenter, doktorander i litteratur, professorer och lärare höll där livliga och levande seminarier.
Texter lästes och tolkades kring den prunkande insjöidyllen. Kanske utkämpade man några matcher på tennisbanan och man tog några dopp i den träbeklädda poolen. Luncher med gammeldags husmanskost varvades med solpauser på pensionatets gräsmatta som ackompanjerande av vattenspridarnas trygga fluffar och varma vindpustar bortifrån alvaret.
Man får anta att det att det var intressanta diskussioner och seminarier som fördjupade kunskapen om Axel Sandemose som diktare och människa. Men vad hände om meningarna gick isär och diskussionerna blev alltför heta?- Bäste broder, du ska inte tro att din teori i det här fallet är hållbar och för övrigt tycker jag din ståndpunkt i frågan är märklig. Här hävdar du något som vi alla tycker är ytterst osannolikt och du ska inte tro att du är ___ !
Back>< Just for fun
LarsThommy

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

I radiokrönikören Ulf Wickboms och konstnären Walter Frylestams fina ölandsbok Lyckliga somrar kan du läsa om Sandemose och hans sommarbostad,tid på Öland och andra roliga berättelser.

6:13 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home