Tuesday, August 06, 2019

Sensommar Läsning Light

Kistalight hittar festlig bok på bokhyllan i sommartorpet, Erica Jong med Henry Miller och Jag, inköpt hos Bok Olle i Byxelkrok.
Kan vara (o)passande läsning så här i #Metoo tider. Bild ovan Thommy Sjöberg

 Från förra årets bokrea hittar jag även Erik Niva #jagärfotboll.
Inköpt när jag fyndar på rean, rea på rea, av reaböckerna. Nivas bok ligger liksom framme vid kassan som plockgodis för barn i en ICA-butik.
Det är ett kul köp, hur billig bok som helst, typiskt köp för Kistalight när det gäller böcker och visst är vi ett fan av Erik Niva
Hos Niva får vi ta del av texter, korta bitar, kring hans breda samling av fotbollströjor från hela världen med tillhörande foton.
Bilder som publicerats på Instagram!
Nivas fotbollströjor blir ett lapptäcke från all världens krishärdar.
Niva är en fotbollströjornas utrikeskorre som via bilder och texter om fotboll levererar en världsbild där han visar en fin känsla av solidaritet med lag och människor från utsatta platser världen över.
Några valda exempel #jagäraek där AEK står för Atlithliki Enosis Konstantinoupoleos. Konstantinopels idrottunion, alltså i grund och botten en nästan 100 år gammal flyktingklubb för de greker som tvingats lämna Konstantinopel 1924, när ungturkarna, Atatürk, bildade den nya staten Turkiet med en hel del nationalistiska (fascistiska) karaktärsdrag.
Klart att ett sådant klubbnamn skapar närhet till historien!

 Fortsättning på lapptäcket av egna val från Nivas tröjsamling får bli #jagvardiyarbakirspor ... En alldeles vanlig fotbollsklubb utan politisk agenda vars stora olycka är att den hörde hemma i hjärtat av den kurdiska delen i sydöstra Turkiet med hemmaplan i Diyarbakir och med en massa kurder som trogna fans. Klubben kom att motarbetas av den turkiska staten, strukturellt och ekonomiskt, orimligt bötfällda och nyckfullt behandlade av myndigheterna för små förseelser..
Inget multikulti där inte utan mer skruvad (knäpp) nationalism med rötter från Atatûrks tid och med PKK som förment terroristspöke. Klubben kom så småningom att sjunka som ett sänke genom seriesystemet och i dag existerar den inte.

 Ett festligt exempel på tröja är, så här i Greta Thunberg tider, #jagärforestgreen från den engelska femte divisionen, The Conference. Forest Green Rovers, den enda helt igenom, miljövänliga, klimatsmarta, ekologiskt drivna fotbollsklubben i hela världen, skapad av en entreprenörsmiljardär, Dale Vince. Vince var en hippie, typ modern luffare (resenär) som kallas New Age Traveller. Han grundade företag som tidigt utvecklade olika typer av förnybar energi.

Tillbaka med en tröja från världens konflikthärdar #jagärderrycity från Northern Ireland. Derry är en ärrad stad. Här sköts 14 unga män ihjäl för 45 år sedan av brittiska armén, Bloody Sunday massakern, men hos Niva gäller det några fotbollsspelare i Derry City som tragiskt avlidit den senaste tiden. En av dem var lagkaptenen Ryan McBride som trots att han var krasslig genomförde en match, som så många gånger förr, och hittades död dagen därpå 27 år gammal. Fina ord från hans begravning av lagets manager Kenny Shiel.
In your absence, we still play the game
But in your absence, it won´t be the same.
Liret går vidare dock för Derry City i den irländska ligan.

Kapitlet vansinniga investeringar får också en tröja. Hos Niva får det bli #jagärmanaus. Manaus djupt inne i Amazona i den brasilianska djungeln har ungefär samma behov av en modern VM-Stadion i fotboll för 46 000 åskådare som man behöver en polarforskningsstation i tropikerna, ändå var det vad som byggdes inför fotbolls-VM 2014 till den habila kostnaden av 1,5 statliga miljarder. Kan jämföras med 0,7 miljarder i investering för ett resurssvagt utbildningsväsen. Numera huserar klubben Nacional där, Manaus främsta fotbollslag, som senast slutade på en 25:e plats i Brasiliens fjärdedivision, och har en (sic!) snittpublik på 500 åskådare på sitt grandiosa stadion.
Exotism i investeringar i typ brasiliansk statlig korruption.
Samba i Sovjet takt!

Nu blev texten ovan så pass lång om Erik Niva bok om fotbollströjor så att Kistalight får återkomma till vår sensommarläsning. Störst av allt har vi redan bloggat om här på sidan mycket bra bok och Ett jävla solsken läste vi ut här om veckan (får bli kommentar nedan).
Joan Didions Ett år av magiskt tänkande hittade vi, fynd,  också i bokhyllan hemma i Kista och Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf är ett Nyårslöfte när det gäller läsning, några kapitel är avklarade, men resten väntar på att bli lästa.
PS Visst passar det bra att inhandla en bok om Henry Miller av Erica Jong hos Bok Olle i Byxelkrok! Två författare med erotik som tema i några av sina bestsellers som Rädd att flyga (Jong) och Kräftans vändkrets (Miller) den senare blev en storsäljare över tid. Passar bra för att grundaren av Bok-Olles låda var Olle Länsberg som skrev erotiska storsäljare i Skandinavien som Käre John och böckerna om Adamsson under 1950 och 60-talet innan han startade boklådan som i dag drivs av hans son.
Erica Jong skriver Henry Millers biografi, följer honom tätt i spåren geografiskt (platser han bott på) och litterärt (böcker han skrivit och påverkats av). Dessutom redovisas en omfattande brevväxling dem emellan.
Miller var en av världslitteraturens stora brevskrivare.
Visst handlar Erica Jongs bok om erotik och hur deras verk mottagits av läsare och kritiker men framförallt handlar det om konsten att bli författare, om konsten att hitta sin ton och att vara trogen sitt ämne. Kräftans Vändkrets av Henry Miller blev viktig för Erica Jong när hon sökte sin väg som författare och hans författarskap blev en hävstång för att nå, kreera, hennes eget skrivande.

© Thommy Sjöberg

2 comments:

Kista solsken said...

Fatima Bremmer Ett jävla solsken, En biografi om Ester Blenda Nordström
En välskriven och rappt berättad biografi, mycket levande och energiskt berättat av Fatima.
Har ämnet, föremålet Ester Blenda,för hennes berättande även smittat av sig och gett energi till biografin.
Alldeles säkert!
Från Wallraffande piga till exotisk resenär, flerårig vistelse på den avlägsna ön Kamtjaktai öster om Sibirien.
Ester Blendas livsöde är mångfacetterat.
Det är inte bara ett fascinerande kvinnoöde som återberättas utan här ser vi troligen den litterära förebilden, mamman, till Pippi Långstrump, the original one, både genom Ester Blendas flickböcker om Ann-Mari Lindelöf och hennes personlighet och liv. Ester Blenda Nordström som var journalist, författare, kvinnosakskvinna, rösträttskämpe, världsresenär, första utbildade kvinnan på lantbruksskola, torpare - småbonde med egen gård, partajare på Stockholms innekrogar, och genom hela boken, som en röd tråd, lyser den förbjudna kärleken till Carin genom raderna.
Fin bok!
Betyg Fem jävla solsken av fem

Kistalight urbanista said...

Blev flera fynd hemma i bokhyllan för vår sensommarläsning.
Bobo Karlsson med Urban Safari 2 - ingen dålig läsning!
Bobo läser man helst i små portioner, gärna en stad i taget. Det är staden som står i centrum. "Städer är snälla, länder är elaka!" Bobo har utvecklat en alldeles egen stil och ton i sina stadsporträtt; faktarik, varje mening har en kärna (täthet) av kunskap och liv. Han är en speedad nutida JOLO, som i rasande fart besöker stadsdelar, kvarter, barer, caféer och restauranger gärna med karaktär.
Han är beläst och kan ge exempel på utomordentlig litteratur och spännande urbana författarskap, chica designers och mode och fabulösa människor , alla placerade i en arkitektur (miljö) vars historia Bobo berättar.
Mat, mat, mat; gärna intagen under lätta förhållanden, gatukök light. Musik, musik, musik och trender över decennier och inte minst funderingar kring samhällsbyggnad, urbana experiment, i städer, gärna med drivna byggmästare på vänsterkanten som kreatörer av den goda staden.
Bobo har en rytm i sitt språk.
Varför inte som en hip hoppare från fyrtiotalisterna med rötterna i 68:a generationen; Paris ... Madrid ... Tanger ... New Orleáns and Miami ...