Kistalight upptäcker Störst av allt vid TV-presentation av succéromanen som blivit TV-serie med samma namn. Det är en serie om ungdomar, spelad av ungdomar, skriven (manus), regisserad och med musik av ungdomar. Serien vänder sig i första hand till ungdomar eller alla som har en äldre tonåring inom sig och så bygger den på Malin Person succéroman Störst av allt. Kistalight blir riktigt nyfiken, förstår, att romanen har kvaliteter och att den inte bara är en deckare som alla andra med ett hyfsat underhållningsvärde. Malin Persson betonar att det är viktigt att serien dramatiseras just av ungdomar.
Kistalight skyndar till Kista Akademibokhandel och köper boken.
Det är pang på ... i bokens första scen.
En dödsskjutning i en skolsal på Djursholms gymnasium, ett slutet rum som blir romanens huvudscen med ett antal döda ungdomar. Ett drama som ska rullas upp, det är inte frågan om vem utan mer hur och varför detta kunde ske.
Dödsskjutningen följs sedan upp av rättegångsscener och en skildring av huvudpersonen Majas liv, överlevande från skjutningen, och hennes tid i kronohäktet under förundersökningen.
Slutna avskalade rum även där!
Rättegången, huvudförhandlingarna, mot Maja, Maria Norberg, följs upp av parallella skildringar av livet i Djursholm, och kärlekshistorien mellan Maja och Sebastian.
Duktig flicka bländas av lyx, ofattbar rikedom, yacht och semester på Medelhavet, Sveriges rikaste man Claes Fagerman och hans makt (quicksand) men hon inser snart att sonen Sebastian, pojkvännen, är övergiven av vuxenvärlden, mamman är borta sedan åratal och nämns aldrig vid namn och pappan tycker mest att Sibbe är ett stort misslyckande och har inte tid med honom.
Kanske är det mer ett medberoende i en trasig relation än en kärlekshistoria, störst av allt .., med glitter av rikedom och överklass som kuliss för ett tragiskt ödesdrama?
Det är inte bara en sluten miljö kring Maja i häktets cell, rastplatsen (en bur och tårtbit) och i huvudförhandlingens rättssal även hennes känslor blir allt mer avskalade. Maja intar en sorts tonårig frusen syn på omvärlden, sina advokater, fångvaktare, sina och kompisarnas föräldrar, kamraterna och läraren på gymnasiet som är en världsförbättrare, Sebastian och hans pappa.
Bottenläget i synen på vuxenvärlden ger en klarsyn och distans, även viss ironi, och Malin Perssons kriminalroman når med Majas perspektiv en litterär nivå (verkshöjd) som kan föra tankarna till litterära storheter (utan att vara alltför pretto) som Albert Camus med Mersault i Främlingen eller varför inte Dostojevskijs Brott och Straff med funderingar om skuld och försoning.
Claes Fagerman förtjänar att dö sms:ar Maja till Sibbe före katastrofen med dödsskjutningarna.
Är hon då också automatiskt ansvarig för mordet på honom?
Något åklagaren hävdar i rättegången men som bestrids av Majas försvar.
Eftersom som Malin Persson skriver så väl är det lätt att göra ytterligare litterära jämförelser som med Hjalmar Söderbergs Doktor Glas.
Är det rätt att mörda en människa som är ett riktigt svin?
I Doktor Glas, som bra mycket är en idéroman, hävdar huvudpersonen att det är moralisk rätt att mörda pastor Gregorius.
Malin Persson står dock stadigt förankrat på golvet i rättssalen tillsammans med sin hjälte Peder Sander och hans jurister och för den goda rättshanteringen i en rättsstat.
Med Djursholm som hemvist för romanens ungdomar, en miljö som också i sig är en sluten värld för övre medelklass och rikedom, en halvö vid skärgårdsfjärd i Danderyds kommun, lite så där bortom övriga Stockholm.
Men visst skaver det svenska klassamhället även där!
Det går inte att hålla omvärlden utanför sig!
Sibbe och hans partykompisar gör utflykter till Stureplan och han har en egen leverantör Dennis från Sollentuna som förser han med droger. I skolan finns även Samir som går på skolans specialistutbildning i internationell ekonomi i samma klass som Maja och är en begåvad elev från förorten, Tensta, och som pluggar ... pluggar.
Genom skolans värld uppstår även kontaktytor mellan förorten och Djursholm, Maja gör till och med en utflykt till Tensta och Samir. En något mardrömslik (rättvis skildring?) vandring i förorten för Maja!
I ett mer globalt perspektiv hålls i skolans aula en föreläsning av en amerikansk kvinnlig stjärna på internationell ekonomi i en föreläsning om Tillväxt eller kollaps men som kom att handla om hur förmögenhet bör fördelas i ett gott samhälle och där Sverige faktiskt är ett drömsamhälle för miljardärer med ingen förmögenhetsskatt alls! Där vår föreläsare i stilettklackar rekommenderar, överraskande, lite lagom fördelningspolitik via skatter, IRL så att säga, och inte bara som en fantasi i regeringspartiet SAP:s partiprogram!
Visst är Störst av allt en rättegångsthriller om brott och straff och om klass men det är också en ungdomsbok om att vara gymnasist, ta studenten, plugga, festa, droger, kompisar, spellistor, konton på Instagram och en vuxenvärld som känns långt bort.
Ett limbo, gränsland, mellan de sista ungdomsåren, vuxenliv och känslan av att inte ha kontroll över vad som sker i tillvaron.
Påminner en hel del om TV-serien Skam!
Visst genomgår Maja en personlig utveckling genom romanen, från nolläges-strategin under förundersökningen och tiden i häktet blir tonen mjukare, hon tinar upp från bottenläget och en mer nyanserad syn på vuxenvärlden och kompisarna växer fram. Mamman tycker hon i sina minnesbilder ställer ständigt frågor om skolan, kompisarna och deras fester men lyssnar aldrig riktigt (ej närvarande känslomässigt?) tycker Maja. Båda Majas föräldrar och familj omfattas dock så småningom av ganska ömsinta känslor från Maja liksom att hon upptäcker hur skicklig och mänsklig hennes försvarare Peder Sander är.
Romanens hjälte?
Hos kompisen Amandas pojkvän Labbe och hans aristokratiska föräldrar, som äger ett och annat slott, äger en liten middagsbjudning rum. En bjudning som blir en av romanens första vändpunkter i återblickarna i Majas berättelse.
Sibbe gör bort sig och blir milt hemskickad av greve Labbes pappa.
Borde varit (var) en varningsklocka om hur det står till med Sibbe!
Sedan blir det bara värre!
/ _ _ _ /
TV-serien efter boken heter Quicksand vilket också var arbetsnamnet på Malin Perssons roman. Kistalight har inte sett serien, saknar Net-Flix, men tycker det är en utmärkt alternativ titel för romanen som kan ses som en krönika över en dödsskjutning i en fashionabel förort i en välfärdsstat si så där ett tiotal år in på 2000-talet. Ovan scen från filmen med Sibbe, Maja och Amanda!
Vad händer i vår del av världen?
Klimathot, globalisering, terrorism, digitalisering och unga människor som mår dåligt!
Där några få promille människor äger så mycket att det överskuggar de fattiga ländernas budgetar, quicksand av orättvis fördelning, jämför även med den kvinnliga experten på internationell ekonomi och hennes föreläsning i aulan på gymnasiet.
Hur mycket rår vi (Maja) över våra (sitt) liv?
Till romanen Störst av allt finns även studiefrågor, pocketversionen, passar utmärkt att använda och fördjupa om du är lärare eller annan vuxen som vill ta chansen och läsa boken tillsammans med ungdomar eller med människor med ungdomligt sinne.
Betyg Fem icke skyldig av fem fixat genom skicklig jurist
© Thommy Sjöberg
Wednesday, June 26, 2019
Störst av allt lite Light
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
Störst av allt, titeln på boken, bör nog mest ses som en ironi!?
Se TV-seriens namn Quicksand som mer anger vad filmen handlar om!
Ung tjej som tappar fotfästet i sin trygga vardag i en värld av fester, glam och rikedom.
Störst av allt blir insikten, bokens budskap, att vi lever i en värld av alldeles förfärande orättvis fördelning!
Så det så!
Hel del besökare kring helgen 23 oktober -22, är det månne provdeltagare på Högskoleprovet som googlat på Thommy Sjöberg eftersom undertecknad arbetat som provledare den dagen på Danderyds gymnasium.
Nyfikna elever (deltagare) som googlar sin provledare?
Spoilervarning med texten ovan för den som vill läsa boken!
Texten kan ses mer som en litterär genomgång av Störst av allt.
Men boken är läsvärd för alla åldrar!
Absolut!
Post a Comment