Sunday, January 06, 2019

Min Fantastiska Väninna HBO Light

De fyra tjejerna som spelar Lila och Lenu - Elena (barn och ungdom)  i första delen av Min Fantastiska Väninna av Elena Ferrante i HBO filmatiserade serie av boken. Här med bild (klicka gärna på bilden) från den röda mattan under Venedig Film Festival 2018 med regissören i mitten.

 Nu har vi sett den första filmatiserade delen Min Fantastiska väninna under lördagen hemma hos sonen Love i Ör i Sundbyberg. Tidigare under dagen har vi beskådat en koloni hägrar kring Råsta sjön med ett antal fågelskådare med kamouflerade kamerakanoner. 
Kul med hägrar men även kul med TV-serier!
Efter hägrarna blir det en mammut visning sju timmar med lammfärsspett och mineralvatten som tillbehör, första avsnittet hade vi sett tidigare.
En av förra årets stora läsupplevelser, 2017, var Napoli-kvartetten av Elena Ferrante!
Kistalight citerar från sin blogg för ett år sedan!

"En av hemligheterna bakom den väldiga succén för böckerna i västvärlden är säkert att många av oss kan identifiera oss med Elena. Tjejen som blev den första i sin släkt som tog studenten och skaffade sig en högre akademisk utbildning. För fyrtiotalisterna växte också tron och möjligheterna på ett bättre samhälle fram under 1960-talet i den politiska kampen på vänsterkanten från både marxistisk, socialistisk och feministisk sida. Det fina med Ferrantes böcker är att det skaver rejält i skildringen av den politiska utvecklingen för tjejerna Elena och Lina.
Det är inte en idealiserad värld som presenteras med korrekta politiska lösningar.
Hypen kring böckerna och försäljningen kommer nog nu att öka ytterligare när TV-serien om tjejerna från Neapel kommer att visas världen över.
Böckerna som med sin berättarteknik är som gjutna för film och TV-serier. Temat är vänskap mellan två tjejer från barndom till mycket vuxen ålder - fyrtiotalisternas historia. Berättartekniken är klassiskt manlig: Korta kapitel, cliffhangers, staden (Neapel) som tema, överraskande vändningar, en trickster (Lina), berättelser i berättelsen, utmejslade karaktärer, en gåta kring författaren och ett mysterium som i en deckare trots att fallet inte blir löst och romanen får ett öppet tolkningsbart slut.
Vill du besöka Ferrantes Neapel (Naples, Napoli, Napule) kan du klicka här!
 - Kvarteret med utflykter!
En Googlemap med nålar för de viktigaste platserna i böckerna."

Första delen (boken) blev en mycket lyckad filmatisering av Elena Ferrantes Min Fantastiska Väninna i 8 delar.
Regissören Saverio Constanzo gör en mycket stilren tolkning av Elena Ferrantes bok. Kvarteret står i centrum för berättelsen med tunneln till och från yttervärlden. Dekoren är starkt stiliserad och världen utanför är mest ett tomrum av luft, ljus och en väg mot horisonten. 
Man förstår hur familjerna i kvarterets alla rottrådar hänger samman. Vänskapen mellan Lenu och Lila formas också till ett ömsesidigt beroende. Lenu (Elena) behöver Lila för att komma igång. Lila som är smart och något av en trickster får saker att hända och Lenu är smidigare i kontakten med omgivningen och hon är mer ordningsam (strukturerad) i sitt sätt att vara. De kompletterar varandra men det är Lila som har blicken, got the eye, för hur en text ska skrivas, strykningar, tillägg och omdisponering ska göras, det är hon som löser koden för Lenu om latinets grammatiska gåta, det är hon som skapar formuleringar om staden som Lenu använder när hon skriver essäer i läroverket.
I filmen blir också Lilas val tydligare än i böckerna, hon gifter sig ung (tonårsbrud) för att komma ut från kvarteret men också som ett led i en kamp mot camorrabröderna Solara. En kamp som har prägeln av ett ödesdrama. Lenu som genom sin pappa får möjlighet att studera, men också måste hon vara bäst, nummer ett av alla. Visst är hon också studiebegåvad men fram för allt är hon flitig, duktig och smidig.
Studier blir det andra sättet att hitta ut genom tunneln men även för den duktiga Lenu skaver det rejält på vägen från kvarteret.
Undrar om regissören Saverio Constanzo med sitt stiliserade bildberättande har lärt av Ingmar Bergman så aktuell nu i dagarna på SvT? 
Min Fantastiska Väninna är en briljant film efter en briljant bok och faktiskt är det Lenu, Elena, som omnämns av Lila som min fantastiska väninna, egentligen L'amica geniale som i rak översättning bör bli min geniala väninna. Det myllrar också av fina skådespelarprestationer i birollerna, tacksamt förstås med alla karaktärer som Ferrante skapat, allt från Lenus haltande mamma till den poesiskrivande konduktören och den galna änkan.
Musiken till filmen av Max Richter är mycket lågmäld och vacker (ton av Chopin? och minimalism) och understryker det stiliserade dramat.
Skulle kunna vara musiken till en Bergmanfilm.
Nja... antagligen för melankolisk för maestro Bergman!

Betyg Fem ljus i tunneln av fem för My Brilliant Friend



Här den vackra och lågmälda musiken (soundtrack) av Max Richter till My Brilliant Friend!
Vi bäddar in en till när inte den första fungerar!


När Lila och Lenu blir tonåringar är det också dags för danskurser!
Sådant kan skapa spänningar!

Tidigare bloggar från Kistalight om Elena Ferrante och Napolikvartetten;

Det Förlorade Barnet, 
Elena Ferrante Cést Moi,
Elena Ferrante en gång till
Elena Ferrante Light

Se även Kistalight 

Årskrönika Kistalight Läsning 2017  Se Styckena om Elena Ferrante
The Lost Child in Naples  Se Engelska versionen av Kistalights blogg Det Förlorade Barnet.
Vi blir liksom inte klara med Napoli kvartetten och Elena Ferrante!


©Thommy Sjöberg

3 comments:

Thommy Kistalight said...

Visst nu går det resor till Neapel där du kan följa flickorna Lila och Lenus i deras fotspår.
Genom SvD t ex!
Frågan är om det Neapel romantik eller fördjupad kännedom om en fattig historisk stad i italienska södern? (Mezzogiorno)

Se!
Elena Ferrantes fantastiska värld – Neapel och Ravello
Elena Ferrantes älskade romansvit utspelar sig i Neapel. Vi reser dit tillsammans med Michaela Jolin och upptäcker det gömda, kontrastrika och levande Neapel i författarens fotspår. Vi upplever också den hänförande staden Ravello.

Neapel är en stad med många färgskiftningar, den är både nedgången och pittoresk, stökig och vacker, lite farlig och lockande på samma gång. Här finns pampiga barockbyggnader ett stenkast från trånga gränder där tvätten hänger på tork mellan husen. I Neapel undgår man inte den ljuvliga och förförande doften av pizza och känslan av ett närvarande hav. Tillsammans med vår svensktalande lokalguide, Marja Grönqvist, fördjupar vi oss i Neapelsvitens färgstarka atmosfär. Vi besöker också Arkeologiska museet och upplever Neapel under jord - Napoli sotterranea och Galleria Borbonica. Resan avslutas med en tur längs med den undersköna Amalfikusten till den lilla staden Ravello. Vi njuter av mat, utsökta viner och smäktande italienska tongångar.

Ewe said...

Fantastisk serie och fint skrivet pappa :-)

Kista Candida said...

Tjoho Evelina-TACK!
Ser fram emot fortsättningen av TV-serien och nästa avsnitt som bör bli Hennes Nya Namn.
En av mina favoriter av Elena Ferrantes böcker i Napoli-kvartetten!