Monday, January 08, 2018

Årskrönika Litteratur Kistalight 2017


 Kistalight bäddar in Lena Lane - en samtida Lina Cerullo eller Elena Greco?
Ovan fotbollsromantik från Napoli i rapform och på Youtube.
Kunskap och handlag med digital teknik, ett ljus i tunneln och kanske vägen ut för unga människor i dag från fattiga kvarter och förort?

Årets stora läsupplevelse, 2017, har varit Napoli-kvartetten av Elena Ferrante. En av hemligheterna bakom den väldiga succén för böckerna i västvärlden är säkert att många av oss kan identifiera oss med Elena. Tjejen som blev den första i sin släkt som tog studenten och skaffade sig en högre akademisk utbildning. För fyrtiotalisterna växte också tron och möjligheterna på ett bättre samhälle fram i den politiska kampen på vänsterkanten från både marxistisk, socialistisk och feministisk sida. Det fina med Ferrantes böcker är att det skaver rejält i skildringen av den politiska utvecklingen för tjejerna Elena och Lina.
Det är inte en idealiserad värld som presenteras med korrekta politiska lösningar.
Hypen kring böckerna och försäljningen kommer nog att öka ytterligare när TV-serien om tjejerna från Neapel kommer att visas världen över.
Böckerna som med sin berättarteknik är som gjutna för film och TV-serier. Temat är vänskap mellan två tjejer från barndom till mycket vuxen ålder - fyrtiotalisternas historia. Berättartekniken är klassiskt manlig: Korta kapitel, cliffhangers, staden (Neapel) som tema, överraskande vändningar, en trickster (Lina), berättelser i berättelsen, utmejslade karaktärer, en gåta kring författaren och ett mysterium som i en deckare trots att fallet inte blir löst och romanen får ett öppet tolkningsbart slut.
Vill du besöka Ferrantes Neapel (Naples, Napoli, Napule) kan du klicka här!
 - Kvarteret med utflykter!
En Googlemap med nålar för de viktigaste platserna i böckerna.

Förutom Ferrante har vi läst en rad spännande kvinnliga författare i olika genrer under året. Nina Hemmingson Snyggast på festen, tecknad serienovell med mycket svärta,  humor och fantastiska oneliners. Hennes namne Nina Burton med augustvinnande Gutenberggalaxens nova, idehistoria med Erasmus av Rotterdam och boktryckarkonstens genombrott i centrum. En bok som får oss att längta till Basel (Erasmus verkade där) och fundera över dialogpedagogik, paradigmskiften i historien och vår egen tids digitala revolution. En annan Nina, Bouraoui, med nästan prosalyriska skisser i Våra kyssar är avsked blev också läst (omläsning) just för hennes poetiska stil.
 Under våren läste vi Elisabeths Smarts Vid Grand Central Station där satt jag och grät. En mycket poetisk titel som passar fint för en bok med 10 korta kapitel. Där en tät text lyser nästan som ett prosapoem i en anspänd ton som lättas upp av drastiska formuleringar. I det puritanska USA under det tidiga 1900-talet kunde man bli haffad av sheriffen för otillåten hetero kärlek (erotik) utanför äktenskapet. Då kan det passa bra med några lyriska bitar för att rättfärdiga handlingen! Vid Grand Central ... satt jag och grät kan räknas som en minorclassic och det kan definitivt också Raymond Queneaus Stilövningar, Exercises de Style, en fransk samtidsklassiker och bestseller som kom ut 1947 första gången och blev en kultbok. En kort lite absurd berättelse i Parismiljö berättas på 99 olika sätt med stilgrepp från litteraturhistorien.
Medför både komiska, tröttande, upprepande, överraskande och oväntade gestaltningar av samma story men fram för allt är det roligt. Stilövningar läste vi under hösten och samlingen bör njutas i små portioner. Varför inte på ett franskt café när du intar ett litet glas, boire une verre, i goda vänners lag.

Fin läsupplevelse under hösten var en signerad bok När reglerna slutat gälla eller bättre titel på engelska The Rules Do Not Apply briljant skriven av Ariel Levy som skriver om tjejer som är för mycket. Främst skriver hon om detta på tidskriften New Yorker. Här är det henne själv det gäller (dokufiction och selfbiography) skarpt skrivet, hjärtskärande, bland annat om ett missfall under reportageresa till Mongoliet.
Några kvinnliga författare som vi har bloggat om här på Kistalight under 2017 är Tove Folkesson och Kalmars Jägarinnor första delen av en (Ölands)trilogi och en annan spännande natur och ö och reseskildrare är (var) Amy Liptrot med Utvägen (Outrun) om en tjej som hittar tillbaka till sig själv genom att återvända till sin barndoms Orkneyöar - hennes Outrun blev det också en blogg om!
Riktigt stolta är vi över vår läsning av At The Existentialist Café med underrubriken Freedom, Being & Apricot Cocktails av Sarah Bakewell. Undertexten anger även den lätta tonen för boken. Massor av kunskap presenteras om existentialismen och fenomenologin av Sarah Bakewell tillsammans med roliga anekdoter och korta biografier av de tunga namnen inom den här idévärlden. På ett till synes enkelt och roligt sätt som visar på hennes stora lärdom i ämnet!
 Några manliga författare, goa gubbar, blev det också bokbloggar om under året!
J. D. Vance som trots sin ungdom skrev en Hillbilly Elegy med underubriken A Memoir of a Family and Culture in Crisis. En uppmärksammad bok (ytterligare en dokufiction) i Trumptider som berättar något om sönderfallet i USA. En annan dokufiction med lyriska inslag i sitt reportage blev också äntligen läst Pol Pots leende av Peter Idling Fröberg.

Årskrönika 2017 Litteraturbloggar och lite till från Kistalight 

Elena Ferrante Light
Resa in i tomheten av Samar Yazbek ..från resa i nordvästra Syrien
Manchester by The Sea  En sevärd Oscarsvinnande film om det känslomässiga klimatet i USA i Trumptider får vara med här som en litteraturblogg  för sin smarta roliga (skruvade) dialog
Elena Ferrante en gång till
A Broken Rose in Stockholm  Kistalight write a poem about the terror and the grief on Drottninggatan in april
Och blommorna tycktes aldrig ta slut ...Drottninggatan april 2017
Lightwriting på Moderna ...något om fotografins historia
Giacometti Light ...är ganska mager om bena tillika om armar och hals Sartre och konsten
Bokcirkel på Kista Bibliotek
Visst låter han som en stor poet Bob Dylan
Bara en sång och en dansman ... äntligen är turerna över för Bob Dylans Nobelpris och Kistalight är troligen botad från sitt Dylanberoende
Marie Louise Ekman på Moderna ...lära av sitt lärande en berättande konstnär
Outrun Light Amy Liptrot ...för alla som älskar öar
Kalmars Jägarinnor ...gärna en fika på Café Siesta men vi hoppar ambulansvinet
Ölandsbron i Sommarljus Kistalight prövar några poem
Elena Ferrante Cést Moi
Skam Light ...morgondagens berättande sker på digitala plattformar?
Öppna Ateljéer ...berättelser i färg från Norra Öland
Hillbilly Elegy med underrubriken A Memoir of a Family and Culture in Crisis ... har inte alla vi klassresenärer en liten Hillbilly inom oss?
Strindbergs byst i Paris och makterna ...aktuell i  #Metoo och #Tystnadtagning tider?
At The Existentialist Café ...Sartre, Camus, de Beauvoir och de andra när det begav sig
Manipulera Världen ...konst, koncept och berättelser i en värld av manipulationer pressvisning och Aktivera Öyvind Fahlström
Sankt Petersburg t/r  ...tio år gammal blogg som plötsligt får massa besökare - kul!
Pol Pots Leende eller Jan Myrdal Light
Det Förlorade Barnet ...från Neapel till Napoli är det tiden som är Det Förlorade Barnet?

Gott Nytt Läsår från Kistalight 2018

© Thommy Sjöberg

1 comment:

Kistalight reader said...

Splittrar upp Årskrönikan för 2017 i två bloggar!
Blir liksom inte klar med de nya läsårs-löftena för 2018.
Får helt enkelt bli en egen blogg där!
Se nästa blogg jan 2018!