Sådana händelser kan få en gammal SO-lärare att gå i spinn! Se Inaugural Adress Light!
Vi drar en bok från vår läsehylla.
Blir Expeditionen Min Kärlekshistoria av Bea Uusma, en praktutgåva med bilder och illustrationer som jag fått i present av min son Love, har läst de första 100 sidorna, sedan när de nödlandat (kraschat) med sin vätgasballong (Ingenjör Andrees Polarfärd) på packisen på väg mot Nordpolen blir det bara för sorgligt! Boken får ligga till sig ett tag! Nu är det dags igen! Utdrag ur Dagbok Nils Strindberg till hans fästmö Anna.
Älskade lilla vännen min!
Vi hafva just stannat för dagen nu sedan vi
släpat och dragit på kälkarne i 10 timmar. Jag
är verkligen ganska trött men måste prata
några ord med min älskling. Först och främst
måste jag gratulera dig.Det är ju det dag
din födelsedag ingår. O hvad jag önskar att
jag kunde underrätta dig om att jag mår
utmärkt och att intet är att befara för oss. Vi
skola nog taga oss hem så småningom
(Nils Strindberg)
Raderna ovan blir de sista Nils skriver till sin fästmö Anna, sedan blir strapatserna för stora. Vandringen på packisen blir mödosam, isen flyter norrut och bryts itu, så småningom når de vulkanön Vitön norr om Svalbard där de slår läger och de avlider. Trettiotre år senare hittades deras kvarlevor och länge har man trott att de avlidit av trikiner från skjutet viltkött från isbjörnar. Deras anteckningar och fotografier har bevarats i det arktiska klimatet och väckte sensation när de upptäcktes.
Bea Uusma följer expeditionen tätt i spåren på alla upptänkliga vis; dokumentärt material, utbildar sig till läkare för att bättre kunna ta del av de medicinska materialet, ifrågasätter den officiella dödsorsaken - blir en deckarhistoria, studerar geologi och geografi och passar samtidigt på att berätta sin egen historia.
Fantastiskt med människor som drabbas så passionerat av ett ämne - Bea Uusma med Expeditionen! Kistalight ser fram emot att läsa klart hela boken, ett totalkonstverk!
Nästa nyårslöfte blir Nobelpristagaren Louise Glücks diktsamling Averno. Titeln är hämtad från sjön Averno, en liten sjö strax väster om Neapel som ligger nära Campi Flegrei, ett jordbävningsdrabbat område där det också uppstår geologiska fenomen som Bradisismo, en sorts slukhål som får marken att sjunka eller stiga. Avernosjön var under antiken en sjö där det bubblade av svavelhaltiga gaser från den underjordiska aktiviteten. Sjön betraktades då även som ingången till Hades (nedstigning till dödsriket) och är förebilden till Vergilius sjätte sång i Aeneiden, där även Dante startar sitt diktverk Den Mänskliga Komedin Inferno, roadmovie till helvetet, då med Vergilius som följeslagare. I samtida Roberto Savianos Gomorra finns även miljön med i avslutningskapitlet Eldslandet. En helvetesbeskrivning av nutida miljöförstörelse väl i klass med medeltiden och antikens mänskliga avgrunder. se även
Kistalight har precis läst ut samlingen och fäster sig vid översättaren Jonas Brun karakteristik i efterordet. Brun skriver att det minsta elementet i Glücks dikter är meningen, inte takt och rytm eller ton som hos det enskilda ordet, som är vanligt i poesin. Meningarna är istället alltid enkla och tydliga, praktiska som tegelstenar och med samma råa tyngd.
Bedöm själva vers från dikten Prisma!
När man blir förälskad, sa min syster,
är det som att träffas av blixten.
Hon sa det hoppfullt, som om hon ville
dra till sig blixtens uppmärksamhet.
Jag påpekade för henne att hon upprepade
vår mors formulering exakt, den som hon och jag
hade diskuterat som barn eftersom vi båda
kände på oss att det vi märkte hos de vuxna
nog inte orsakats av blixtar
utan av elektriska stolen.
(Louis Glück)
Vackert omslag till Averno av Viktor Rosdahl och en väl så drastisk story ovan! Från dikten Prisma vers 4 av Louis Glück.
Årets klassiker bland nyårslöften får bli August Strindbergs Röda Rummet, det moderna genombrottet i den svenska litteraturen. En roman vi har läst ett otal gånger, sett i olika TV-serier, och som jag nu skulle vilja läsa om i Strindbergssällskapet vetenskapliga utgåva. Försökte här om dagen efter lång promenad längs Norr Mälarstrands fantastiska (seaside)park i gnistrande solsken och vinterväder få tag i boken på Ryes antikvariat. Vilket inte alls var så lätt, bokhandelsantikvaristen berättade att den var ganska sent utgiven i serien, i inte allt för stora upplagor. Strindbergssällskapets vetenskapliga utgåvor har lysande kommentarer, intressanta bilder, dokument och noter till Strindbergs författarskap och är också en ingång till hans samtid 1849-1912.
Nästa nyårslöfte Lena Anderssons Dottern är också utläst just i dagarna. Boken består av två delar och är en utvecklingsroman med drag av pikaresk och det är en ömsint skildring av den smått fyrkantiga och samtidigt iakttagande huvudpersonen Elsa.
Dotter i folkhemmets sista skälvande tidsperiod innan management-kultur, fria skolval och privatisering inom vård och omsorg tar över!
Del 1 om barndom och ungdom där skolan och idrotten (skidåkning) tar all plats. Miljön är lätt identifierbar, förorten innan den blir Orten (Orten 1 6 4 Light) i nordvästra Stockholm si så där mellan Tensta och Rinkeby i radhusidyllen Sörgården.
Se även Kistalights äventyr i förorten; Kämpingeskolan Ro - Segregation Light!
Huvudpersonen Elsa Johansson är duktig i skolan och all fritid ägnas åt skidåkning i något som skulle kunna kallas ett livsprojekt som hon, hennes bror Erik och fadern Ragnar driver. Det gäller att kapa sekunder; på joggingrundan, när det är barmarksträning eller i träningspasset på skidor och när det är tävling. Det går bra för Elsa och under vintersäsongerna åker hon runt i mellan-Sverige och nedre Norrland och vinner rader av tävlingar och samlar på pokaler för prisskåpet i en sann kärv folkhemsanda.
Elsa kraschar i jakten på sekunder och en hägrande möjlighet i att nå världseliten, när hon börjar att banta i sekundjakten. En frisk ungdomskropp utsätts för påfrestningar som Elsas psyke inte kan hantera. Hon är ständigt hungrig och drabbas av bulimi när hon flyttar från förorten och går på skidgymnasium i Torsby.
Några ungdomsår med viktproblem övergår till en plåga som det tar tid för henne att bryta.
Kistalight kommer att tänka på P O Enquists klassiska idrottsroman Sekonden om släggkastaren ... som i jakten på rekorden som idrottsman bytte ut sin godkända slägga mot en lättare och han slår ett antal rekord innan fusket uppdagas.
Han ville bara förbättra resultaten ...
P O Enquists Sekonden har setts som en symbolisk roman för socialdemokratins utveckling, man ville bara förbättra resultaten, även om det fuskades på sina håll för att nå målen.
Nu är ju Elsa Johansson ingen fuskare, men påverkan på naturen, Elsas kropp, innebär också en backlash!
Det blir ingen skidåkare av Elsa.
I andra delen av boken (berättelsen) söker sig Elsa till USA, kanske för att frigöra sig från fadern Ragnars besvikelse över dotterns uteblivna skidkarriär. Hon arbetar som au-pair och hon är en student som får uppleva komiska förvecklingar där det skaver en hel del i sprickan mellan en svensk självbild (folkhemsidealism) och att vara en ung tjej med ätstörningar, före detta elitsatsande skidåkare och den amerikanska vänsterliberala politiskt korrekta världsbilden. Det senare kan säkert även jämföras i en svensk kontext (sammanhang).
Det gäller att ha de rätta åsikterna inom vänstern, bland feminister, hbqt-folk och miljörörelse!
På några sidor skymtar staden San Francisco fram som idé och realitet och Elsa känner att det är härligt att känna autonomi, att växa och vara fri, så där bortom familj (fadern) och de politiskt korrekta frågorna, när hon promenerar bland kullarna i kabelspårvagnarnas hemstad.
Betyg för Dottern av Lena Andersson Fem väl vallade längdskidor av fem från tiden när det fortfarande fanns ärans hjältar i spåren med rimfrost i skägget; ensamma, uthålliga, där de med skarp karaktär utmanade klockan i jakten på sekunder.
Sista nyårslöftet i läsningen blir Sofi Oksanens Hundparken. En bok jag fått i födelsedagspresent av min dotter Evelina, hon älskar Oksanens kärnfulla språk och starka ämnen.
Läsning från en tidigare roman av Sofi, Utrensning, som har gjort ett starkt intryck!
Kistalight har läst drygt 80 sidor av Hundparken, här är det en hårdare verklighet från andra sidan Östersjön som gestaltas. Det är ingen söndagsskoleutflykt eller novell från Allers som berättas utan här snackar vi om djup korruption i Ukraina där människor far illa efter sovjetsamhällets sammanbrott och vi pratar om folk från ett girigt Helsingfors i en postsovjetisk tid.
Människor och tid länkas samman i Sofi Oksanens Hundparken; temat är maktkamp, sönderfallet i Ukraina, beroende, barnlöshet och surrogatmammor. Kanske inte direkt Kistalights stora intresseområden men en utmaning att ta del av (läsa) en stor författare med en avancerad berättarteknik och ett djärvt bildspråk och visst läser man den gärna när man får en sådan fin bok av sin dotter Evelina.
Gott Nytt Läsår!
Tjoho O Gott Nytt Tennisår
Hoppas att all tennis kan återgå till någon sorts normalitet i år för både motionärer, äldre äldre, ungdomar, damer och herrar och eliten. Ovan Sofia Kenin med sin första Grand Slam Australien 2020!
Folks, slå igenom slagen, både de möjliga och omöjliga!
Ha spring i benen, rör på fötterna och försök ha kul med din tennis!
2 comments:
Får vi inte tag i den vetenskapliga utgåvan av August Strindbergs Röda Rummet, får det bli utgåvan ovan på bilden med illustrationer av Arvid Fougstedt.
Lite om Expeditionen av Bea Uusma
In to the Wild; kan inte låta bli att tänka på Jon Krakauers bok som blev film när jag läser Beas bok, även hans lysande reportagebok om Mt Everest expeditionen 1996 In to Thin Air (Gå upp i rök) ligger nära i temat. En bok som så väl skildrar när så många klättrare (två grupper) omkommer när naturens krafter utmanas.
Hos Bea Uusama skulle titeln kunna vara In to the Wild of the Polarbear.
Uusamas bok har allt vad en god berättelse behöver; en kärlekshistoria (två), drama - en omöjlig expedition som utmanar naturen, omänskliga prestationer, en livslögn André insåg troligen projektets galenskap men var oförmögen att ändra sina planer, en vision av en vetenskaplig hägring i arktisk miljö, en existentiell resa i torr dagboksform i form av tabeller som blir riktigt spännande att läsa, utmaningen av naturens krafter det arktiska ishavet som blir en fantastisk naturskildring och som avslutning en gåta.
Vad hände med dem?
Uusama ger en mycket trolig och trovärdig tolkning av vad som kan ha hänt med André, Strindberg och Fraenkell.
En trio och expedition som gick upp i rök i 33 år och som återfanns på Vitön norr om Svalbard och Spetsbergen med bevarade dagboksanteckningar och märkvärdiga fotografier som har en egen konstnärlig verkshöjd t ex bilden när ballongen Örnen landat på isen och alla brevduvorna släppts, skickats, iväg. En annan stark bild är läger, tält, på isen med kälkar och båt.
Boken är organiserad i 13 kapitel, passande för tragiken, kapitlen är tonade i olika färger, i klang (ton) med dramats utveckling.
Betyg fem återfunna expeditioner av fem ...
To be continued ...
Post a Comment