Wednesday, June 26, 2024

En gång till, från Helgalunden till Vitabergsparken

 .

Kistalight har varit på släktträff i Rosenlundsparken helgen före Midsommar; minglat, picknickat och träffat kusiner, sysslingar och bryllingar från en mycket stor släkt. En riktigt kul eftermiddag som också fått mig att ompröva var min farmors hem och adress låg på Söder. Helgagatan 17 var liksom inte Helgagatan 17, utan blev ett Mystery Light. Se Här bodde vår Farmor, Mormor Siargatan 17!

Söderquiz

 Söderquiz för Sjöbergs-kusiner, andra glada människor och släktingar; från funkis, folkhem, nationalromantik, maskrosbarnet Greta Gustavsson hörna, farmor (mormor) Annas hus på Siargatan, miljonprogram på Söder, Skatteskrapan med samba och korvgubbe, Söders egen esplanad, Nacka med knorr på trasan, alumnen gåtfulla Garbo vid Söders universitet och avslut med Vita Bergen med schyst kulturhäng hos Kajsas i Parken.


Från Helgalunden till Vitabergsparken 

1. Vi startar vid gamla Katarina Realskola, i dag Engelska Gymnasiet friskola vid Helgalunden. (Bild skulptur Dricksfontän Thommy Sjöberg) Skolan stod klar 1932 och ritades av arkitekterna David Dahl och Paul Hedqvist. Den senare kom att möblera det svenska folkhemmet med sina skolor och han har även ritat Flatenbadet, Skatteskrapan, gamla Hovet och Ålstensgatan. Katarina Real är ett vackert exempel på funkis. Funktionalismen som verkade för praktiska, enkla byggnader till mindre kostnader på ett stilrent sätt gärna med linjära former och öppna ytor. Vilket är funktionalismens genombrottsår?

1. 1930 vid Stockholmsutställningen  
X. 1932 Socialdemokraternas vinst i valet  
2. 1928 Stadsbibliotekets huvudbyggnad invigs ritad av Gunnar Asplund 


 Bild Thommy Sjöberg
2. Väster om skolan, granne, ligger kvarteret Metern här går går vi in genom en grind och kommer till en gård för HSB bostadsrättsföreningen Metern som uppfördes 1926 med mindre lägenheter för skötsamma arbetare. Gården andas idyll med inväxt grönska a la trädgård och omsorg om byggnader i nyklassicistisk stil. Metern anses i dag vara av kulturhistoriskt värde och har begåvats med en blå skylt av Samfundet S:t Erik och är en värdig symbol för hur folkhemmet växte fram. Vem skapade begreppet Folkhemmet (något som alla svenska partier i dag säger sig vilja bevara)?

1. Tage Erlander i tal 1946 
X. Per-Albin Hansson tal 1928
2. Olof Palme 1970 i ett av sina tidiga tal som statsminister

3. I centrum av Helgalunden; Allhelgonakyrkan, idyllisk nationalromantisk träkyrka invigd i april 1918 och i dag populär kyrka för dop, vigslar, konserter och Allhelgonamässa. Konserterna kan också vara med artister på modet på hipster-Söder som countryartisten David Ritschard, drömrockaren  Slowgold eller konserter i regi av Kammarmusikens vänner. Vad är typiskt (karakteristiskt)  för nationalromantiken? Ett påstående är fel nedan - vilket? Lyssna även på David Ritschard – Nya Slussen (Live från Allhelgonakyrkan, söder om Slussen) - YouTube!

1. Natur, landsbygd hyllas liksom den egna nationen 
X. Skansen, Djurgården och Djursholm 
2. Husen längs Norr Mälarstrand , Skogskyrkogården och Västerbron 

 Bild Thommy Sjöberg

4. Byst av Greta Garbo Blekingegatan 32 i hörnan av Tjurbergsgatan i kvarteret Kvadraten samma som Helgagatan 17. Här bodde Greta Garbo i 19 år innan hon åkte till USA och blev en star. Greta är en av Söders stora maskrosbarn. Hon förlorade sin far (elak jäkel) när hon var 14 år gammal och även sin äldre syster Alva i den tidens stora farsot, innan hon med Mauritz Stiller som regissör gjorde succé i Gösta Berglins Saga och hittade vägen till Hollywood. Vilken var den stora farsoten vid tiden för första världskrigets slut för drygt 100 år sedan?

 1. TBC

X. Spanska sjukan

2. Covid Sars-19

5. På väg mot Siargatan korsar vi Skånegläntan en del av Rosenlundsparken och går förbi Stranden en prisbelönt skapelse, 2008 Sienapriset, som var en del av en upprustning av parken. Varför är parker så viktiga inslag i staden som miljö? Ett av svaren är fel, vilket?

1. Träd, buskar och gräsmattor binder koldioxid vilket är bra för att minska klimatkrisen

x. Här finns det även möjlighet att förtäta staden, och att på sikt bygga mer

2. Växtligheten bryter ned och filtrerar, regn, utsläpp och minskar risken för översvämningar vid häftiga skyfall

 Bild Thommy Sjöberg

 6. För Sjöbergssläkten och andra gladisar! Farmor (mormor) Annas hus vid Siargatan fd Helgagatan 17. Här levde hon sina sista år, tidigare hade hon bott på Blekingegatan 14 där hon intervjuades av DN på sin 60-årsdag 1938; att vara mor till 23 barn. Då hade hon sex barn kvar i hemmet och Sverige börjar återhämta sig efter 1930-talets depression. Barnen har arbete och en av sönerna utbildar sig till ingenjör på aftonskola vilket gör familjen väldigt glad och  stolt. Sjöbergarna var energiska, duktiga, glada och musikaliska och de var en del av det svenska samhället som formade Folkhemmet. Energin behövdes när det var tuffa tider och ont om jobb. Fanns det inget arbete fick man starta eget. Här spirade entreprenörs-talanger, alltifrån tvätt mangel och strykning, hantverk snickeri och EL, plugga till ingenjör på kvällstid eller konsten att driva Café och Byggfutt. Se även Vår Farmor bor inte här längre - Helgagatan 17!

Vilken av dessa är en diagnos?

1. Att ha spring i benen
X. Myror i brallan 
2. ADHD.
7. Kvarter Linjalen Miljonprogram och brutalbetong på Söder - nyligen restaurerat, här entré från Siargatan. Vad är fel om miljonprogrammet? Se 
Miljonprogrammet Light från kloss till koja Kistalight!

1. Här skulle en miljon människor få bostad under tiden mellan 1965 - 1974
X. Här skulle en miljon bostäder bostäder byggas mellan 1965 - 1974
2. Här skulle byggas en miljon bostäder med moderna byggmetoder; byggelement som monterades industriellt istället för med traditionellt hantverk

 Bild Wikipedia
8. Vi fortsätter längs Götgatan, Söders stora pulsåder, här finns Skatteskrapan numera bara Skrapan. Höghus på 26 våningar och 86 meter i skyn. Ska man bygga ett Folkhem är det viktigt med skatteintäkter och här har skattemyndigheten verkat mellan 1960 - 2007, numera är det studentbostäder. Huset är ritat av Paul Hedqvist vår funkisarkitekt som också ritade Katarina Real och Åsö gymnasium. Huset har en Curtain-Wall fasad. Här var det lite av folkfest varje år när deklarationerna skulle lämnas in; korvgubbar och samba! När var det dags för deklaration när det begav sig under analoga tider? Sjung med i Skattevisan, https://youtu.be/4IEDW2AcDMg

1. 15 februari 
X. 15 mars eller 
2. 15 april

Bild Wikipedia
9. Österut från Skatteskrapan, Katarina Bangata, Södermalms vackraste promenadstråk, marknad med frukt och grönt på lördagarna under höst och med svalka från de gröna planteringarna under sommaren. Vi skyndar vidare, finn ett fel om Katarina Bangata! 

1. Från början tänkt som en järnvägsgata 
X. Tänkt att vara en speciell gågata 
2. En boulevard, esplanad eller en gata med trädallé

Bild Thommy Sjöberg baksidan av skulpturgruppen Vi Syns Vid Målet! Skulptör Olle Adrin invigd 1984
10.  Skulpturgruppen: Vi syns vid målet på Katarina Bangata vid Nackas Hörna tolkar fotbollsspelaren Lennart Nacka Skoglund fotbollskonst, en myt i fotbolls Sverige. Platsen lever sitt eget liv och varje julafton har det blivit en mötesplats för söderbor. Nacka var älskad och gjorde succé (knorr med trasan) även i Italien i många år.  Upp med iPhonen och sjung medFör vilken klubb spelade Nacka i Italien?
1. Milan 
X. Inter 
2. Juventus
Bild Wikipedia Den Gudomliga som skulptur på Greta Garbos torg nära Söders eget Universitet Katarina Södra.  Här kan du öva drama med Garbo! Leave me alone! Skulptör Thomas Qvarsebo invigd 2005 vid Greta Garbos 100-årsdag
11. Vid Greta Garbos torg finns en skulptur av den vackra gåtfulla skådespelerskan som växte upp på Blekingegatan på västra Södermalm. I dag är hon en myt och hennes minne lever i många skepnader. Men i vilken typ av film hade hon sitt första artistiska genombrott?
1. Musical 
X. Stumfilm 
2. Ljudfilmen 

12. I Vita bergen levde på 1800-talet Söders fattiga. I dag är det kulturbostäder och hög status att bo där. Här bodde den världskände fotografen Christer Strömholm och på Mäster Pers Gränd 8 skrevs 70-talets generationsroman Jack av en i dag välkänd artist, låtskrivare och författare. Då skrev han 67...67 - bara att sjunga med i din iPhone! Vem är författare till Jack?
1 Niklas Rådström 
X Ernst Brunner
2 Ulf Lundell

 Bild Thommy Sjöberg
13. Runt hörnet från Mäster Pers Gränd hittar du Hasse Alfredsson och Tage Danielssons skrivarstuga. De var författare, revymakare och filmare och visste om hemligheten att bakom en riktig stockholmskis döljer sig i grund och botten en inflyttad lantis. Under 1960 och 70-talet var Svenska Ord och deras bolag i Vita Bergen humorns centrum i Sverige. Visst saknar man Lindeman och hans gubbar. Fantastiskt att två glada studenticosa skämtare från Lund och Uppsala med bitvis avancerad konstnärlig agenda, form och innehåll, kunde bli så folkkära och skapa uttryck för att tolka folkhemmet. Vem är mest nöjd i Tage Danielssons Elektricitetsvisan? Lust och sjunga med Elektricitetsvisan - YouTube allt går ju med elektricitet!

1. Farmor
X. Farfar
2. Pigan


14. Vitabergsparken – parkteater på Södermalm med sommarlustspel, uppträdanden, konserter och plats för glada picknicks. Under några år var det Allsången med Carl Anton som var hett i sommar-Stockholm (1981 - 95) men i dag gäller hipsterns Vita Bergens klockorVem ansvarar för och driver Parkteatern? 
1. Kungliga Operan
X Dramaten
2. Stockholms parkförvaltning (Parkteatern)

15.
 I Vitabergsparken läser vi en bit av Slas!
 Biten fanns i Götgatsbacken på en av Stockholms rödvita litterära skyltar. Obs skylten är i dag stulen! Vilket yrke, sysselsättning, har novellens huvudperson? Jag får läsa texten ur Supportern för er här i Vitabergsparken, passar bra i arenan eller klicka på skylten ovan! Ussare Tekla!
1. Springschas (cykelbud)
x. Gatuförsäljare tidningar
2. Frukthandlare

Liten karta, centrala och östra Södermalm SL, promenaden är drygt 2 km lång, backe ned och backe upp vid målgång. I Vitabergsparken finns Kajsas Café där det går utmärkt att inta kul måltid och dryck i trivsam miljö. Några gator och parker på vägen; Helgalunden, Blekingegatan, Rosenlundsparken, Siargatan,  Götgatan, Katarina Bangata, Nytorget, Skånegatan, Vitabergsparken och Kajsas i Parken.


© Thommy Sjöberg

Monday, June 17, 2024

Här bodde vår Farmor, Mormor Siargatan 17

 

Inte är det som Helgalunden, Vår Farmor, mormor, bor inte här längre - Helgagat..., men väl ett funkishus från 1931 på Siargatan 17 i kvarteret Pennan på Södermalm och granne med Rosenlundsparken. I många år hyresrätter för de boende hos det kommunala bolaget Stockholmshem men 2001 ombildat till en bostadsrättförening. Huset ligger snett emot ingången till kvarter Linjalen, Söders eget miljonprogram och Tensta med mycket betong och massor av hyresrätter jämför med Kistalights Miljonprogrammet Light från kloss till koja. Ändå ger det en lite charmig känsla att promenera på Siargatan, träd och grönska i mittfåran som bildar en allé, smula bohemeri med restaurang i kvartershörnan där några söderbönor sitter med dagens första pilsner. Här bodde vår farmor (mormor) sedan i början av 1940-talet på nedre botten. Gatan hette då Helgagatan och fortsatte på andra sidan parken, då Skåneparken eller Skånegläntan upp emot berget med Helgalunden och Allhelgonakyrkan. I början av 1950-talet bytte delen av gatan norr om parken namn till Siargatan. Tidigare hade vår farmor (mormor) bott på Blekingegatan 14 (5 tr ög) nästan nere vid Ringvägen men med Allhelgonakyrkan i fonden om man går gatan österut. Där bodde hon med delar av sin stora familj och då blev hon intervjuad i DN på sin 60-årsdag 11 mars 1938, Att vara mor till 23 barn, men flyttade sedan, troligen i början på 1940-talet, till Helgagatan 17 nb.

Helgagatan 17 Mystery Light 

Kistalight har varit på släktträff i Rosenlundsparken med anledning av ett gammalt fotografi från  kusin Johan Kraxterman visat på Sjöbergs-kusinernas FB-sida, som dagen till ära ska återupplivas. Johan var också en god initiativtagare till träffen. Det blev nya fotografier tagna av kusiner, sysslingar och bryllingar utlagda på vår gruppsida hos Facebook. En trevlig eftermiddag med picknick, glada samtal, minnen och kul att träffa nya generationer Sjöberg. Det är en viss magi och det finns plats för historier att ha en föräldraskara som var 23 syskon.
Dessutom kan man träffa kusiner som kan vår stad och Söder, rent av är experter, Bosse Andersson kusin som kört Taxi i många år och är äldre än Kistalight.
- Du Thommy du är nog fel ute med det där (bloggen) var vår farmor bodde, kolla här borta på norra sidan av parken så har du Siargatan som förr hette Helgagatan och där bodde vår farmor. Av en annan kusin Christel Sjöberg får jag ett kuvert med kort, brev och annan fakta om vår farmor Anna Sjöberg som berättar om hennes liv som äldre dam och änka på Söder.
 Fint, nästan som en premie inför sommarlovet men jag får rita om min historia om sökandet efter min födelseadress. Se Rötter II !
Kistalight har via Stockholmskällan, söksida https://stockholmskallan.stockholm.se/ jämfört gamla stadskartor på Söder, från 1940, 1944 och 1954.  Från den senare kartan heter vår gata Siargatan och redan 1951 har farmor Anna sparat kort med den adressen.

Staden lever sitt eget liv och kan ha många skepnader, lager på lager; hus byggs och rivs, restaureras, fasader blir putsade, kvarter får nya boende och folk med socioekonomiska muskler flyttar in och bostadsrätter bildas, så kallad gentrifiering. Stadsplanerare och namnberedare skriver om stadens historia med ändringar av namn, byte av gator och inriktning av spårvagn, buss och T-bana. 
Södermalm har sin egen aura av charm av bohemeri och har en viss dragning på kreatörer och intellektuella så verkar det även här runt kvarteret Pennan med små gallerier, ateljéer och något med keramik men visst skaver det någonstans mellan ombildade bostadsrätter, kring fastigheten Pennan Siargatan 17 och kvarter Linjalen. 

Kul att upptäcka nya kvarter!
Här kommer en annan snidare serru, släktforskare liksom, sökande sina rötter, Kistalight har genom Katarina kyrkoarkiv, dopattest, upptäckt vår födelseadress, Helgagatan 17, föräldrar Kurt Adolf Sjöberg f 1922 elektriker, ska vara Knut Adolf, och Ulla Gunvor Jansson f 1924. Det noteras även om när föräldrarna har gift sig. I mitt fall drygt fyra månader före födsel, ska egentligen vara född fem månader innan då jag är tre veckor för tidigt född den 4 februari 1948, för andra kunde det vara mer tätt inpå än så, någon lyckas med att gifta sig en månad före nedkomsten och för de som är ogifta blir det en skarp notering. Männens yrke noteras; Knut var elektriker och det är präktig arbetarklass som råder i Katarina församling, rörmokare, fabriks, tygarbetare, mekaniker, chaffis eller postiljon, kvinnornas sysslor noteras ej. Här bodde jag mina första månader innan mina föräldrar Knutte och Ulla skaffade eget boende, så småningom på Slipgatan vid Hornstull. Se Bitar och Skärvor Kistalight vid Hornstullsstrand eller Skolbänken på Liljevalchs!

Hur som helst, på Söder bodde min farmor Anna Sjöberg i många år, på sin 60-årsdag, 11 mars 1938 då hon bodde på Blekingegatan 14 blev hon intervjuad av DN i en artikel med rubriken:
Att vara mor till 23 barn!
Då har hon sex barn kvar i hemmet. Det var i slutet av 1930-talet och Sverige börjar återhämta sig efter 1930-talets depression. 
Barnen har arbete och en av sönerna utbildar sig till ingenjör på aftonskola vilket gör hela familjen väldigt glad och stolt.  
Alla hennes barn, mina farbröder och fastrar, 20 av dem blev kyrkobokförda vid födseln, , några dog unga en tvilling vid födseln, men många blev äldre och flera blev riktigt gamla, data som vår syssling Thomas Arvidsson visat med sin släktforskning. De var energiska, duktiga, glada, och musikaliska och de var en del av dem som formade det spirande Folkhemmet. 
Snacket och slagfärdigheten var vässad i syskonskaran, flera hade spring i benen, myror i brallan möjligen skulle man idag kalla det för drag av ADHD. Det behövdes när det var tuffa tider och ont om jobb. Fanns det inget arbete fick man starta eget. Här spirade talanger som entreprenör, alltifrån tvätt mangel och strykning, hantverk snickeri och EL , plugga till ingenjör på kvällstid eller konsten att driva Café och Byggfutt.
Kring så många barn, syskon, barnbarn, barnbarnsbarn så finns det naturligtvis massor av historier nog så många för att berätta en del av Sveriges moderna historia. 
Centrum, hjärtat för berättelsen om Sjöbergsfamiljen och farmor (mormor) Anna Sjöberg är deras skärgårdshemman på Årstanäs i Stockholms södra skärgård med närhet till fina fiskevatten och fjärdarna Blisinge, Hårsfjärden och Mysingen där de flesta av syskonen växte upp (se Rötter Kistalight 26 maj 2006!) men här på Helgagatan formades den yngre delen av syskonskaran och här bodde troligen vår farmor drygt tio år och hennes yngsta barn Knut och Hans Sjöberg senare även med deras flickvänner och här fick Kistalight sin födelseadress. 


Funkishuset på Siargatan 17, Pennan 11, uppfördes under 1931–1932 och ritades av Ture Sellman och  fastigheten är renoverad och stambytt 1988, och först 2012 byggdes balkongerna. I samband med renoveringen uppfördes två nya lägenheter på vindsplanet så att fastigheten idag innehåller 26 stycken lägenheter. De flesta lägenheterna är på två rum och kök, och de är 2001 ombildade till en bostadsrättsförening. Priserna ligger på Södermalsnivå si så där mellan 4 - 6 mille för en affär med en två eller trerumslägenhet.

Vår farmor, mormor, var en snäll människa och hade den fina egenskapen som ofta utmärker goda ledare, bra lärare eller schysta chefer. Talangen att hon kunde se och bekräfta alla i sin omgivning; barn, barnbarn, andra släktingar, vänner, grannar och kunder som handlade fisk. Klart det kunde ta lite tid ibland men då räknade hon upp namnen till att det blev rätt. Dessutom var hon en god historieberättare! Här refererar vi till farbror Hasse som berättade historien. Hans var den enda, sista i syskonskaran, som var född på BB (sjukhus). Ligga på BB var kanske det första tillfället på många år för farmor Anna för lite rast och vila, följaktligen såg hon mycket glad och lycklig ut tillsammans med sin nyfödda pojke, vilket gladde barnmorskor och sjuksyrror och fick dem att undra om det var hennes första barn? 

Nej sade mamma Anna; det är mitt tjugoförsta ... barn!

Att ha så många farbröder, fastrar och kusiner har alltid varit lite av att nypa sig i armen! 

Är det sant, är det på riktigt? 

Det menar du inte, oh jag tror jag dör alltså!

Lite så som ungdomar uttrycker sig i dag!



© Thommy Sjöberg

Friday, June 14, 2024

Vår Farmor, mormor, bor inte här längre - Helgagatan 17 Remix

 

Visst tickar hjärtat lite extra framför porten nummer 17 på gatan vid Helgalunden! Remix av förra årets blogg från Helgagatan inför picknick, mingel och fotografering med Sjöbergs-Kusiner den 15 juni 2024. Bild Thommy Sjöberg

Fel, Fel ... Fel! 
Helgagatan vid Helgalunden var inte Helgagatan 17 och lägre nummer år 1948 utan den adressen fanns på annat håll! Kistalight/Thompa får ompröva sin berättelse om sin farmor och sin födelseadress! 
Bra att gå på kusinmingel och träffa verkliga experter på Söder!
Lite omskakande men samtidigt spännande! 
Forts i nästa blogg, se Här bodde vår Farmor Siargatan 17

Staden lever sitt eget liv, lager på lager; hus byggs och rivs, restaureras, fasader blir putsade, kvarter får nya boende och folk med socioekonomiska muskler flyttar in, så kallad gentrifiering. Stadsplanerare och namnberedare skriver om stadens historia med ändringar av namn, byte av gator och inriktning av spårvagn, buss och T-bana. Helgalunden är i dag en idyll för hipsters med både funkis, folkhem och nationalromantik med populära Allhelgonakyrkan i kvarteret. Klart det skulle vara fint med en sådan födelseadress i sin stamtavla, men ack ack verkligheten kan ibland komma ikapp även Kistalight!
Fortsättning följer i nästa blogg!
Här bodde min farmor Anna Sjöberg i många år, på sin 60-årsdag, 11 mars 1938, blev hon intervjuad av DN i en artikel med rubriken:
Att vara mor till 23 barn!
Då har hon sex barn kvar i hemmet. Det var i slutet av 1930-talet och Sverige börjar återhämta sig efter 1930-talets depression. 
Barnen har arbete och en av sönerna utbildar sig till ingenjör på aftonskola vilket gör hela familjen väldigt glad och stolt. Tio år senare fanns det även barnbarn, minst ett, undertecknad, i hemmet på Helgagatan. Se även Rötter II Helgalunden

Alla hennes barn, mina farbröder och fastrar, 20 av dem blev kyrkobokförda vid födseln, , några dog unga, men många blev äldre och flera blev riktigt gamla, data som vår syssling Thomas Arvidsson visat med sin släktforskning. De var energiska, duktiga, glada, och musikaliska och de var en del av dem som formade det spirande Folkhemmet. Snacket och slagfärdigheten var vässad i syskonskaran, flera hade spring i benen, myror i brallan möjligen skulle man idag kalla det för drag av ADHD. Det behövdes när det var tuffa tider och ont om jobb. Fanns det inget arbete fick man starta eget. Här spirade entreprenörstalanger, alltifrån tvätt mangel och strykning, hantverk snickeri och EL , plugga till ingenjör på kvällstid eller konsten att driva Café och Byggfutt.
Kring så många barn, syskon, barnbarn, barnbarnsbarn så finns det naturligtvis massor av historier nog så många för att berätta en del av Sveriges moderna historia. Centrum, hjärtat för berättelsen om Sjöbergsfamiljen och farmor (mormor) Anna är deras skärgårdshemman på Årstanäs i Stockholms södra skärgård med närhet till fina fiskevatten och fjärdarna Blisinge och Mysingen där de flesta av syskonen växte upp (se Rötter Kistalight 26 maj 2006!) men här på Helgagatan formades den yngre delen av syskonskaran och här bodde troligen vår farmor drygt tjugo år.

Huset, Nr 17, byggdes mellan 1930 och 1931, ritades av arkitekt Bernt Lundahl, fasaden är i nyklassicistisk stil med mild rosaröd putsad fasad och fönstren är spröjsade med tre rutor i varje båge. Kvarteret heter Kvadraten och sträcker sig kvarteret runt Helgagatan, Blekingegatan, (där Greta Garbo växte upp) Tjurbergsgatan och Allhelgonagatan. Huset är grönklassat enligt Stockholm stads regler för särskilt värdefull miljö ur kulturell, arkitektonisk och konstnärlig synvinkel. Idag är det en välskött bostadsrättsförening som förvaltar huset men från början var det hyresrätter som gällde för folk, arbetare mest, med ordnad ekonomi. Just i dagarna finns en liten etagelägenhet, 2,5 rum (79 kvadrat) till salu med en altan på taket på 14 kvadrat. Där köparen kan sitta med sin käresta, zippa på ett glas rosé eller ta ett glas bubbel i stadens blårosa kväll med romantisk utsikt över takåsarna på Söder, Allhelgonaspiran och Sofia kyrktorn och den alldeles egna skyskrapan (fd) Skattehuset i blickfånget bort mot Slussen. 

 Lägenheten bellar över 8 mille för lycklig köpare, kostar på att vara trångbodd hipster!

Vår farmor, mormor, var en snäll människa och hade den fina egenskapen som ofta utmärker goda ledare, bra lärare eller schysta chefer. Talangen att hon kunde se och bekräfta alla i sin omgivning; barn, barnbarn, andra släktingar, vänner, grannar och kunder som handlade fisk. Klart det kunde ta lite tid ibland men då räknade hon upp namnen till att det blev rätt. Dessutom var hon en god historieberättare! Här refererar vi till farbror Hasse som berättade historien. Hans var den enda, sista i syskonskaran, som var född på BB (sjukhus). Ligga på BB var kanske det första tillfället på många år för farmor Anna för lite rast och vila, följaktligen såg hon mycket glad och lycklig ut tillsammans med sin nyfödda pojke, vilket gladde barnmorskor och sjuksyrror och fick dem att undra om det var hennes första barn? 

Nej sade mamma Anna; det är mitt tjugoförsta ... barn!

Att ha så många farbröder, fastrar och kusiner har alltid varit lite av att nypa sig i armen! 

Är det sant, är det på riktigt? Det menar du inte, oh jag tror jag dör alltså!

Lite som ungdomar uttrycker sig i dag!

© Thommy Sjöberg

Thursday, June 06, 2024

Tjoho Light Nationaldag

Nåt som verkligen är bra


I dag på Nationaldagen, traditionsenlig blogg, vi återupplivar en blogg från förra året när vår gamla Peugot (pippa ej utan gummi ... minnesregel stavning) gav upp, elfel, längs E4:an i trakterna av Nyköping. Lars Winnerbäck är bra, han är så svensk att man kan ställa ut honom på Skansen. På en Nationaldag kan man påminna sig om Vad som verkligen är bra! Värdegrund Light liksom!

Tjoho här samlar vi våra bloggar om Nyköping, bara 24 timmar från Kista.

Nåt som verkligen är bra, är att man kan samla sina texter i en kort liten länk!
Fortfarande fantastiskt med Internet?


Nåt som verkligen är bra, är att det finns människor som fortfarande är generösa, omtänksamma och hyggliga så där bara av alldeles egen kraft utan att snegla på allt för mycket egen vinning och att positionera sig.
Till exempel en kvinnlig bärgare på REDGO, vandrarhemsparet Camilla och Sören, de som har hand om lunchen på NK-villan och bilmeckarna på OK-verkstaden i Brandkärr. Alla personer som Kistalight har mött på sina äventyr i Nyköping en dag när vi fick en extra semesterdag på vår väg hem från Norra Öland! När vår eminenta gamla Peugeot gav upp med elfel!

Nåt som verkligen är bra i en stad är när kultur stöttas, får leva på sina egna villkor utan att i alla lägen vara lönsam och kontrollerbar. Undrar om inte museer, serveringar, ateljeer, hantverk, NK-villan, trädgårdar och sportfiske längs Nyköpingsån är ett uttryck för det! I Nyköping styr Sossar och Moderater kommunen, sic! Kan det vara något för Sveriges riksdag och rike? Hoppas de inte gör som i Norrköping och säljer ut kulturlivet på marknaden med ett sorts management Lingo som retorik för sitt event av nedmontering och lägre skatter för dem som redan tjänar bra.

Nåt som verkligen är bra, är när samhället lägger in extra resurser när det är lågkonjunktur och satsar på skolan för barn och ungdomar, att man ser på ungdomar och utbildning som en framtida resurs inte som besparingar. Något för Sveriges kommuner och Landsting, SKL? Någon som känner till en kommun som gör sådana satsningar? Kistalight vet ett land som verkat i den andan, se Världens lyckligaste land i Bada Bastu Light, bli lycklig i Finland!

Nåt som verkligen är bra, är att i Sverige får man säga, tycka och skriva vad man vill! Den svenska tryck och yttrandefriheten, YTG, två av våra fyra grundlagar garanterar det. Kistalight älskar satir allt från Hasse och Tage (Lindemangubbar), Skillinggänget till dagens Ståuppare och Poddare, kul ... kul! Intresserade av samhället som vi är gillar vi både undersökande reportage, kritiska artiklar, debatt och resonerande krönikor gärna illustrerande av satir och karikatyrtecknare från press och TV. Dock är vi mycket tvivlande till att det är ett uttryck för press och yttrandefrihet att bränna religiösa skrifter eller böcker över huvud taget! När man bränner böcker, bränner man till slut människor! Heinrich Heine 1821 angående bokbål under inkvisitionens religiösa maktstrider om kropp och knopp. I modern tid tänker man speciellt på Nazisternas, Goebbels bokbål 1933 mot otysk litteratur. Främst är det auktoritära regimer och diktaturer som bränner böcker till exempel vid militärkuppen i Chile 1973, röda khmererna under Pol Pot 1974 eller brännande av Salmon Rushdies böcker, Satansverserna, i ett antal muslimska länder från 1989 där man till och med tävlade länderna emellan i att bränna flest böcker och Rushdie levde under dödshot, en fatwa. När man bränner böcker är man alltså i ett mycket tvivelaktigt sällskap, in bad company!
Vems eller vilkas, syften tjänar man då?
Kistalight kan bara undra var Sveriges kultur och samhällsredaktioner, institutioner som universitet, Svenska Akademien och Sveriges Riksdag med politiker håller till? Frågan borde verkligen kunna debatteras i en mycket större omfattning i ett land med yttrandefrihet än vad som görs i dag!

Nåt som verkligen är bra, är de positiva krafterna i Orten; kolonilottsodlarna på Järvafältet, det vimlar av föreningar mellan Kista, Rinkeby, Tensta och Husby, här odlas det grödor från hela världen och grilldofterna kan ligga tunga över fälten en lördag eftermiddag. Det vimlar också av fotbollsföreningar på Järvafältet, lag med verksamhet från knatte, pojk, ungdom, junior och senior-fotboll. Något som samlar tusentals spelare och fotbollen är en fantastisk tillgång för att skapa glädje, gemenskap, hälsa och meningsfull fritid. Kistalight skulle vilja utnämna fotbollen till en av de största enskilda faktorerna för att integrera människor i det svenska samhället. Visst, visst har det funnits problem kring föreningar, fritidsgårdar och ungdomsverksamhet på Järvafältet förutom fotbollen men vi kan bara hoppas (kräva) att samhället tätar till tomrummen kring regelverk och mygel och fortsätter det trägna arbetet.

Nåt som verkligen är bra är alla ungdomar som pluggar järnet, mest flickor, och som vill få möjligheter att skaffa sig en högre utbildning. Kistalight har mött en hel del av dem genom åren på Spånga High. Elever från Rinkeby, Tensta och Kista som sökt sig till vår skola för en bra skolgång. Vi minns t ex Bahman som gav allt i fotbollen i sitt lag i Tensta för att förverkliga drömmen om att bli svensk fotbollsmålvakt i VM 2022, dock hade han en reservplan att studera till läkare eftersom hans tränare bänkade honom då och då (han hatade tränaren) och det var att bli läkare. Vilket Bahman är i dag dessutom spelar han fotboll någonstans i de lägre svenska fotbollsserierna. Det var lite som vi sade om alla iranierna; de går på tandläkare i utbildningen. Här kan man läsa mer om Kistalights fotbollsäventyr på Spånga high Patriot - blågul Light! Ibland kan drivkraften bli så stark att det viktigaste av allt blir att ta sig ifrån Orten, vilket kräver en hel del jävlar anamma, grit och uthållighet, vilket kan ske genom studier och skrivande, se Orten 1 6 4 Light! Det blir lite som hos Zlatan, man bär med sig sin uppväxt även om man lämnar den bakom sig, Man kan ta en kille från Rosengård / Men man kan inte ta Rosengård från en kille, se Zlatans leende - en gång till! Det senaste bidraget från Järvafältet med en självbiografisk bok är Faysa Idle som i dagarna debuterat med Ett ord för blod om att vara anhörig, tjej, från gängkrigen på Järvafältet. En bok som rent av är en replik till Diamant Salihs se Rapport från Järvafältet Till Alla Dör. Hur som helst ska vi läsa Faysas bok så fort vi bara kan!

Nåt som verkligen är bra är din familj (barn och barnbarn och deras respektive), vänner, släktingar och alla andra, som grannar på landet och i bostadsrättsföreningen, tennis och barndomskompisar, gamla kolleger och de i sjukvården som sköter om dina krämpor, möjligen några som läser mina bitar på nätet. Men sköter vi om alla som vi borde göra?

Tjoho, vi slutar med nåt som verkligen är bra! De 10 reglerna för det japanska Ikigai, en hundraåringarnas egen saltomortal och vishet med bud för att du ska må bra!

1. Håll dig aktiv, pensionera dig inte
2. Ta det lugnt
3. Ät inte tills du är mätt 🎂
4. Omge dig med goda vänner
5. Håll dig i form 🎾
6. Le 🤸‍♂️😎
7. Tillbringa tid i naturen 🦉
8. Var tacksam
9. Lev i nuet
10. Följ din ikigai

© Thommy Sjöberg