Friday, May 26, 2006

Rötter


I dag firar vi ettårsjubileum som blogg med något på R i Kistalight Lexikon. Vi passar på att hälsa till KnutAnders på bloggen Söder om söder .

Rötter är där man har sina fötter brukar jag tänka de dagar när själens svarta hål känns alltför djupa när jag traskar Helsingörsgatan fram och Kistaskrapan ligger inbäddad i blytunga regnmoln.
- Klart har man ingen historia så har man inte heller någon framtid.
 Då jag härstammar från en stor familj med bakgrund i Stockholms skärgård finns släkten där men i det moderna samhället räcker dock inte alltid tiden till för närmare umgänge och kontakter.
 Den 17 augusti 2003 arrangerade dock fyra duktiga kvinnor bland kusinerna en resa och en träff tillbaka till ursprunget och tillbaka i historien. En buss från Stockholms central med 23 kusiner och deras respektive förde oss till Österhaninge kyrka och till Årstanäs vid Blistafjärden, nära Hårsfjärden, och för en middag på Strand hotell i Dalarö.
 Det var en minnesvärd dag, den enda kvarvarande systern i vår föräldraskara, Elsa, fyllde 94 år. Hon uppvaktades på Årstanäs av oss alla.

Grattis Elsa på din födelsedag!
Vad fin du är med dina vackra röda ros i håret!
Vem är det?
Det är Thommy.
Oh är det säger Elsa och får det att låta unikt!

Eftersom min far var näst yngst i den stora barnaskaran efterlämnades inte så många minnessaker från det vackert liggande skärgårdshemmanet i Årstanäs som de fick lämna när han var barn på trettiotalet. Dock har jag en kopia på en tidningsartikel i ST från 1925.Fotot där är egentligen från en konfirmation 1922 året då min far föddes. De som konfirmerades hette Anna och Alf och står längst till höger i mittraden. Elsa 94-årsjubilaren syns längst till vänster nedre raden. Av alla syskonen som syns på bilden dog tre stycken i ung ålder övriga överlevde och blev gamla och flera av dem blev över nittio år. Förutom strömmingen, den friska luften och det härdande livet så hade de roligt i syskonskaran. Man spelade musik, man sjöng och skrattade nästan jämt. Bra egenskaper för ett långt och gott liv tror jag.

Ett fotografi och en artikel
Sensommar 1925, Årstanäs i Österhaninge socken, 18 barn med föräldrar framför fotografen och ett skärgårdshemman i bakgrunden. Stockholmstidningens utsände berättar om Sjöbergarna - Sveriges barnrikaste familj, ändå saknas ett barn på fotot. Jag vet för jag har laguppställningen -sic! Det skulle alltså vara 19 barn. Se foto ovan!


Ett stiligt par som fick en massa duktiga barn som var våra föräldrar - Anna och Albert Sjöberg

Vid Blista och Årstafjärden fyllda med strömmingsblänk, karga jordar och Hanveden med skog och vilt skulle barnen Sjöberg formas och växa upp. Det var det gamla bondesamhällets tid. Det var långt mellan slott och koja, före bilismen och det moderna samhällets genombrott och långt innan man inom sjukvården kunde bota TBC med en antibiotikakur. Här gällde det att lita till den egna förmågan och fantasin. Man fick utveckla det man i dag skulle kalla en omfattande kompetens. Fiske, fiskeredskap och båtar skulle hanteras. Jordbruk med bete, hö och djurhållning tillhörde vardagen. Snickerier, bygga, fixa och laga blev en färdighet som de unga bröderna fick klara av. Kvinnorna fick ta till vara tyger och kläder som de värsta sömmerskor och i hushållet gällde det att laga till strömming, vilt, kött och bak och som sagt det föddes en del barn och då fick de äldre systrarna passa småsyskon och insikt i barnmorskornas värld. Försäljartalangerna utvecklades på lördagarna med strömmingsförsäljning på Kornhamntorg. En försäljning som 1924 underlättades med hjälp av en nyinköpt T-Ford.- Se där ett exempel på att man inte var främmande för nymodigheter!
När det gällde fritiden var man inte sämre. Även om jag tror att man inte pratade om fritid på den tiden. Då var man nöjesarrangörer med tillgång till festplats, Tallbacken, egen orkester bestående av delar av syskonskaran som skötte musiken, kaffeservering med hembakt och systrar som skötte inträde och tog betalt. Här hade man kul och det var mycket glädje det har jag själv tagit del av när jag hört äldre fastrar skojat och skrattat när man pratade minnen från förr. Det vimlar av starka kvinnor inom Sjöbergssläkten.
Klart att man blir självständig och utvecklar det vi i dag skulle kalla anlag för ett gott entreprenörskap när det varken finns tillgång till fiskerikonsult, barnavårdscentral, jordbruksverket, byggprogram på gymnasiet eller för den delen kommunala musikskolan, utan att förringa någon av dessa institutioner prövades barnen Sjöberg ständigt i vardagen.
Det var en resa de fick göra barnen Sjöberg. Inte bara för att de som vuxna flyttade in till Stockholm. En resa som i dag tar en halvtimme med bil tog då med häst och vagn åtskilliga timmar och sedan med den införskaffade T-Forden några timmar. Nej den verkliga resan var den från ett fattigt bondesamhälle till det moderna samhället med bilen, teven och sjukvården som symboler. Staden istället för landet som boplats, folkhemmet och det goda livet under några decennier efter andra världskriget. Ett modernt samhälle som med tiden dock fick andra problem än bondesamhället med sin kärvhet och fattigdom.
Resan från bondesamhälle till staden och det moderna livet fick våra föräldrar göra men jag undrar om inte vi alla kusiner har lite strömmingsblänk i ögonen, skärgårdens fjärdar i våra hjärtan och finns det inte en entreprenör inom oss med en alldeles särskild känsla för musik. Fantastiskt är i alla fall att tänka sig att rötterna finns i ett skärgårdshemman vid Årstanäs i Österhaninge socken.
Där en man Carl Albert Sjöberg bildade familj med en ung kvinna Anna Matilda Nilsson i ett annat sekel, ja under annat millennium och i ett annat samhälle. Ett stiligt par som fick en massa duktiga barn som var våra föräldrar.

  1. Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om pedagogik   Andra bloggar om didaktik  Andra bloggar om Tomas Tranströmer: Andra bloggar om Öland:
    © Thommy Sjöberg Labels: ,

10 Comments:

Blogger knutanders said...

Vackra rader, målande beskrivningar du borde få nobelpriset i blogglitteratur!

Hälsningar från en Sjöbergare

5:33 AM  
Blogger knutanders said...

Grattis på 1-års bloggdagen!!!!!!

Hip, hip hurra, Hurra , hurra, hurra! (trumpetfanfar)

Långa tal med fina ord och mycket beröm, ja du vet hur det går till vi stora uppvaktningar.

Vi @ söder om söder

5:36 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Tackar...tackar säger vi på Kistalight.
Snart ska jag åka hem och spisa Hot Rats.

7:06 AM  
Anonymous Kistalight said...

Hot Rats var ett album av Frank Zappa.
Ett firat musikalbum med avantgardistisk musik,
någonstans mellan indiepop och jazzfunk!
Ett album som KnutAnders bränt till en CD och skickat som en liten present till undertecknad.
Har förstås skivan även som vinyl i garderoben!
Hur som helst skivan är en mini klassiker i popvärlden.
Väl värd att lyssna på!

12:39 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Ser att en hel del besökare hittar vägen till den här bloggen v.3 2016.
Kul!
Är det månne besökare från Sjöbergs kusinerna?
Hör gärna av er!
Bilden, fotografiet, ovan är otydlig men laguppställningen är troligen följande!

Övre raden från vänster:
Agnes, Therese, Kristian, Eva och Astrid
Mittenraden:
Berta, Carl-Albert, Anna, Helge, Anna och Alf
Sittande:
Elsa, Signe, Nils, Anders, Märta, Vega, Bror
Små bilder:
Knut till vänster och Hans till vänster
Räknar man blir det 20 personer men ett syskon saknas som inte kunde vara med.
- Gunnar Sjöberg alltså 21 medlemmar i familjen.
Förunderligt nog fanns det ytterligare ett barn som kunde ha varit med Agda Sofia Sjöberg f 1901 som dog ung.
Farmor (mormor) Anna hävdade själv inför sin 60-årsdag mars 1938 i DN-artikel, hyllning, att hon var mor till 23 barn.

1:34 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Artikeln ovan ingår även som en följesedel i Thomas Arvidssons släktträd Sjöberg/Svärd på Ancestry.
Där undertecknad haft förmånen att bli inbjuden att titta på det förunderliga släktträdet (tidslinjen) med alla barnen.
Tjugo (20) barn där!
Thomas Arvidssons morfar Alfred Johan Sjöberg var bror till vår farfar (morfar) Carl Albert Sjöberg
men hade bara ett barn (sic!) med sin duktiga sambo Anna Svärd och grundade ett skärgårdshemman Sjöberga på Gåsö, granne med Älgö, i Nacka kommun.

1:51 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Tyvärr har jag lite svårt att knåpa mig in på Tomas Arvidsons träd Sjöberg/Svärd på Ancestry!
Gäller att komma ihåg alla dessa koder!
Dessutom är det en privat sida där undertecknad fått förmånen att bli inbjuden!
Alltså ni som är intresserade av tidslinje över alla barnen Sjöberg mejla gärna Thomas Arvidson, thomas.arvidson@gmail.com
Thomas har dessutom skrivit en nyutkommen, bok.
Boken om Gåsö där det säkert finns en hel del om Stockholms skärgård (Tyresö) förr och nu och Alfred Sjöberg.

2:12 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Hej Thomas!
Allt väl?
Har tipsat några kusiner om ditt släktträd Sjöberg/Svärd och att det finns en sidogren där med Carl Albert och Anna Sjöberg och alla barnen (syskonen) Sjöbergs tidslinje.
Kanske kommer du att få förfrågningar om din släktsida och speciellt då om Carl Albert grenen inför skapandet av en kommande Facebooksida av Sjöbergssläkten.
Hoppas jag inte ställer till det för dig där!
Vågade, ville inte, bara länka eller kopiera din släktsida så där rakt av för vidare öden utan uppfattar det som en privat sida.
Kanske går det att kopiera just Carl Albert och Anna sidan (grenen) som en egen länk?
Allt väl här från sett lite krämpor som drabbar killar i vår ålder.

Bästa syssling hälsningar☺

12:32 PM  
Anonymous Thomas A said...

Hej Thommy (Via Kistalight)
Kul att höra av dig och att släktträdet har vari till nytta! Nej jag har inga problem alls med att våra gemensamma släktingar tar del av och nyttjar uppgifter i trädet.
Det är bara kul med sysslingkontakter - för mig som saknar såväl syskon som kusiner.
Min nyutkomna bok om Gåsö (som du kanske såg en glimt av på Fb) innehåller naturligtvis en del om Johan Alfred och hans bakgrund och uppväxt,
men naturligtvis mest om ön, dess befolkning och bebyggelse under perioden 1700 - 1959.
Inga större fel som är trasiga här heller vad gäller hälsan (även om man samlat på sig en del under åren).

Bästa hälsningar från mig med
Thomas

12:36 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Hel del besökare på biten (bloggen) ovan i september 2016!
Kul!
Sjöbergssläkt?
Vi lägger in en smileygubbe i posten.

2:56 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home