Friday, September 05, 2008

Rehab Light

- Omelett kompis - Highland cattle! På rehab promenad runt Järvafältet Bild: Thommy Sjöberg

Drabbad

Hur känns det i ögat?
Ok - lite ont kanske!
Hur ont – mer än igår?
Um…hm nu är det ju så att jag alltid haft lite små ont si så där i jacket.
Tänk att du inte klarar en liten jämförelse!
Upp med ögonlocket nu - dags för droppe!

Tack syster Ulla!

Måste man alltid mäta allting?

Får skaffa mig en smärtans termometer i en det gör ont skala!
Hur gradera?
Ett till tio kanske!


I går på Outlet i Barkarby köper Amy…Amy…Amys Frank i special de Luxe utgåva i CD på bokhandeln där. Ser att P. O. Enquist kommit ut med en ny självbiografisk bok Ett annat liv. Slår upp några sidor på måfå hamnar på Uppsaladelen.
- Det här vill jag läsa!
Där en osannolik story hur två av den svenska nutida litteraturens grand old men slumpartat kommer att vara inackorderade under sin studietid samtidigt hos två gamla tanter, systrar, i centrala Uppsala. Ett hus med två uthyrningsrum där ett bebos av P.O. Enquist hygglig sportdåre från ödemarken och det andra rummet hyrs av Lars Gustafsson från Västervåla utanför Västerås. Gustafsson från vårdhemmet tillfälligt frisläppt modelbyggare. Två med tiden mycket framgångsrika författare och respekterade intellektuella här som två nördar som tog de första stapplande stegen i sina akademiska studier.
- Drabbad! Sådana här anekdoter gillar vi skarpt på Kistalight!
- Bara att köpa boken.
Enquist som blir hypad under gårdagen, kan man säga så om en bok och en författare, sitter i minst två tv-soffor på morgonen, en på kvällen och blir intervjuad i Babel. I stort sett allt intresse fokuseras på Enquists kamp med spriten och hans tunga drickande som egentligen bara är den senare tredjedelen av romanen. Men klart här sker ett mirakel P.O. Enquist slutar med sitt drickande och hittar tillbaka till sitt begåvade skrivande.

Eftersom som vi typ slukar böcker på Kistalight speciellt när vi är på Rehab eller har sommarlov har vi fler böcker som drabbat oss. Hemma på nattduksbordet ligger kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande av Xiaolu Guo. Festligt och humoristiskt lexikon om kärlek och kulturella skillnader. Lexikon gillar vi skarpt på Kistalight.

Från bokstaven P hämtar vi ordet Pathology=patologi vet studiet av sjukdom. /_ _ _ / I Kina vi inte namnger alla dessa slags sjukdomar. För vi tror alla sjukdomarna faktiskt orsakas från mycket enkla skäl. Om du vill lösa din sjukdom då du måste börja att lugna hela din kropp, inte bara ta piller varje gång. / _ _ _ / Det finns tre vanliga grupper av orsaker till sjukdom i kinesisk medicin. Inre sjukdomsalstrande qi, yttre sjukdomsalstrande qi och skada. Inre sjukdomsalstrande qi är när organen inte fungerar som de ska, yttre sjukdomsalstrande qi som kommer utifrån kroppen och tränger in i kroppen och skada är skada. Med qi menas här människans energi.
Nu är lexikonet oftast roligare än så, den staplande ordföljden och tempusbrytningarna höjer komiken men där finns också massor av tänkvärda och poetiska iakttagelser. Säkert får vi anledning att återvända till lexikonet.

- Elaka tungor säger att du går igång på det mesta. Du drabbas säkert bara du öppnar telefonkatalogen!
Klart man gör - säger bara Kista, Rinkeby och Tensta den lokala delen! Vilka spännande människoöden kan man inte hitta där.
Alltså i dag drabbade av Amy...Amy, P.O. Enquist, Xialou Guo och telefonkatalogen!

Hur känns det nu i ögat då?
Lite ont kanske!
Tja så där mellan fyra och fem på min graderade det gör ont, smärtas, termometer.
Vi slår till med 4,5!
Andra bloggar om Amy Winehouse Andra bloggar om Kista Andra bloggar om ögon Andra bloggar om P.O. Enquist Andra bloggar om litteratur
©Thommy Sjöberg

Labels: , , , , ,

1 Comments:

Blogger LarsThommy said...

Ser att P.O. Enquist ovan inte har någon egen hemsida.
Med all rätt han är faktiskt 70+ - klicka istället in på förlagets, Nordstedts hemsida - går ju bra det med - eller hur?
Efter sin tillnyktring den 6 februari 1990 har P.O. Enquist skrivit flera fantastiska romaner.
Alldeles speciellt diggar vi Livläkarens besök på Kistalight. En historisk roman om upplysningen i Danmark som inte väjer för komplikationer, maktkamp och cynism men ändå har en särdeles sensuell lyster.
Betyg fem patientbrickor av fem!

3:42 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home